Seuraa 
Viestejä45973

Kaikille lemmikkejä omistaville tai hankkimista harkitseville, sekä muillekin eläimistä, niin kesyistä kuin villeistäkin, kiinnostuneille olisi hyvää luettavaa Seppo Turusen kirjoittama " Lemmikkielämää : ihmisen eläinsuhde ja eläinten hyödyntäminen ".

Kirjassa kerrotaan eläinten luonnosta pyydystämisen haittavaikutuksista, mm. lukuisten lajien uhanalaistumisesta ja jopa häviämisestä luonnosta.
Myös joidenkin lajien sairaalloisiin mittoihin viety "jalostaminen" saa huomiota.
Myös villiintyneiden lemmikkien haittavaikutukset luonnolle, sekä ihmisten hoidossa olevien lajien merkitys ekologiseen jalanjälkeemme.

Turusta on myös haastateltu useaan kertaan viimeaikoina, joten jos kirjaa ei ole käsillä niin pääasiat selvinnevät myös kuuntelemalla näitä:

Taustapeili.: Kissa ja koira ovat huonoja lemmmikkejä?
http://areena.yle.fi/audio/1317910504226

Viikon tietokirja: Lemmikkielämää
http://areena.yle.fi/audio/1313144266997

Ykkösen aamu-tv: Onko meillä oikeus lemmikkieläimiin?
http://areena.yle.fi/video/1317705829330

YleX Etusivu: Vieraana lemmikkien elämää tutkinut Seppo Turunen
http://areena.yle.fi/audio/1307353433309

Tietoa kirjasta tekstimuodossa:
http://www.gaudeamus.fi/verkkokirjakaup ... kkielamaa/
http://www.hyy.fi/ajankohtaista/lemmike ... -ongelmia/
http://kokolaillakirjallisesti.blogspot ... lamaa.html
http://lukeminen.fi/nora-exlibris/kohta ... po-turunen

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Katsoin tuon Ylen ohjelman. Olipas ristiriitaista juttua Turusella. Hänestä koirat sopisivat vain maalle, koska koiralle kerrostaloasunto ei ole hyvä ympäristö. Koirien pidon sijaan kaupungissa kannattaisi hänen mielestään pitää pieneläimiä, kuten jyrsijöitä. Kuitenkin hän samassa ohjelmassa esitti, että turkiseläimet ovat voineet sopeutua olosuhteisiinsa, koska ovat asuneet tarhoissa sukupolvesta toiseen, eikä ne sen tähden koe sitä ahdistavana, toisin kuin luonnonvaraiset eläimet kokisivat. Miksi hän sitten väittää, että koirat eivät olisi sopeutuneet kaupunkielämään? Koirien elämä ihmisten kanssa on jatkunut jo vuosituhansia. Sitäpaitsi olettaako hän kaupungissa asuvan kököttävän koko ajan sisällä koiransa kanssa? Kaupungeissakin on puistoja ja metsäalueita, joihin voi mennä ulkoilemaan ja pääsee sieltä kaupungiasunnostakin vaikka metsästämään tai muihin harrastuksiin koiran kanssa.

Turunen otti esille koirien liikajalostuksen, mutta sivuutti sen, että monilla on sekarotuinen koira tai kissa. Varsinkin lemmikkikissoista valtaosa ei ole rotukissoja.

No ei siinä nyt varmaan suoranaista ristiriitaa ole.

Pienissä meluisissa kerrostaloasunnoissa yksin eivät ole koirat tottuneet olemaan. Edes pienet koirat eivät mieleltään ole sinne täysin sopivia.
Ja toki maallakin koiraa voidaan pitää liian pienessä kämpässä, yksin, tai muuten hoitaa huonosti.

Ei Turunenkaan varmaan tarkoita ihan vakavissaan että kaikki lemmikkienpito pitäisi lopettaa. Mutta monenlaisia korjauksia olisi syytä tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Itse pidän kovasti eläimistä mutten voisi ottaa sellaista kerrostaloasuntooni varsinkaan kun asun yksin. Epäilen ettei olisi onnellinen muutenkin kiireellisessä elämänrytmissäni jolloin on pitkiä aikoja milloin olen poissa kotoa. Hankkisin kyllä lemmikin heti jos asuntoa, pihaa ja elämänkumppania löytyisi. Eläintä en voisi ottaa vain yksin omaksi ilokseni vaan sen eläimen onnellisuuskin jotain merkkaisi. Ei eläimellä ole vaihtoehtoa eivätkä osaa kertoa huonovointisuutta eivätkä kuvitella parempaa.

En pidä inhottavina ihmisiä joilla on eläimiä pienissä kerrostaloasunnoissa.
Olen kyllä nähnyt kissoja jotka ovat pienissä asunnoissa "menettäneet järkensä" mutta ei sitä voi yleistää.

Ainakin kissalle voi järjestää mieluisat oltavat kerrostaloasunnossakin, mutta se vaatii vaivannäköä. Kissalle pitää kehitellä vaihtelua, tehäviä ja hajuvirikkeitä, ja sen kanssa on puuhailtava päivittäin.

Ulkoiluparvekkeen on ainakin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen ehtojen mukaan oltava joko lasitettu tai verkotettu. Kissatalosta ei muunlaiseen kotiin kattia edes luovuteta. Helena Telkänranta on kirjoittanut aiheesta ihan mielenkiintoisen kirjan: Matka kissan maailmaan vai olikos se mieleen. Kirjaistoista löytyy.

korvenpoika:

No ei siinä nyt varmaan suoranaista ristiriitaa ole.No onhan siinä selvä ristiriita. Turusen mielestä kerrostaloasunto, joka on aina vähintään 18 neliötä, useimmiten isompi, ei olisi riittävän tilava millekään koiralle. Kuitenkin, hänen mielestään tarhaketut ovat hyvin voineet sopeutua sukupolvien myötä elämään pienissä häkeissä.

Koirien elämä ihmisten kanssa on jatkunut vuosituhansia, kun turkistarhausta on harjoitettu Suomessa vasta 1950-luvulta lähtien, muualla 1800-luvun lopulta lähtien, joten aikaa tarhaeläinten evoluutioon on kulunut vähemmän. Minusta Turusen kommentti kuulosti siltä, että hänellä on eri standardit koirille ja tarhaketuille lähinnä siksi, koska jälkimmäiset ovat tuotantoeläimiä.

korvenpoika:

Pienissä meluisissa kerrostaloasunnoissa yksin eivät ole koirat tottuneet olemaan. Edes pienet koirat eivät mieleltään ole sinne täysin sopivia.Kaikki kerrostaloasunnot eivät ole pieniä ja meluisia. Ne pienimmätkin asunnot on mitoitettu riittävän tilaviksi aikuisen ihmisen asumukseksi, joten millä perusteella ihmistä paljon pienempi koira ei voisi siinä asua tilan puolesta?

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että koiraa ei kannata hankkia silloin, jos se joutuisi olemaan paljon yksin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat