Seuraa 
Viestejä750
Liittynyt1.7.2007

Tässä yksi ilta katselin parvekkeelta iltapimeällä seitsemän-yhdeksän aikaan lentäviä pieniä otuksia, jotka ovat oletettavasti lepakoita iltaruokailulla. Tiedän, että ne suunnistavat kaikuluotaamalla, jota ihminen ei voi yleensä kuulla, mutta mielestäni ne pitivät myös jonkinlaista kiljunnan ja sirityksen välimuotoista ääntelyä keskenään. Onko siis kyseessä laisinkaan lepakko vai sekoitinko johonkin lintuun? On kaiketi olemassa lepakkolajeja, jotka ääntelisivät myös ihmiskorvaan kuuluvilla taajuuksilla. Osaatteko kuvailla miltä se kuulostaa?

Kommentit (11)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30804
Liittynyt16.3.2005

Oletko varma, etteivät ne ääntelijät olleet jotain suorasiipisiä (heinäsirkkojen sukuisia hyönteisiä) maastossa? En minä ole koskaan kuullut lepakoiden ääntelevän, mutta jotkut sirkat sirittävät myöhäiseen syksyyn. Mikä ei tietysti tarkoita, etteivätkö lepakot voisi joissa on oloissa äännellä, epäilemättä ne voivat tuottaa jonkinlaisia ääniä hengitysilman virtausta kuristamalla niin kuin kaikki muutkin nisäkkäät.

jto
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt17.10.2009

Reilu 10 vuotta sitten kävin säännöllisesti erään lammen rannalla, jossa lenteli lepakoita. Tavallisesti kaksi lepakkoa lensi samaa 8-muotoista rataa peräkkäin, ja aina kohdatessaan kasin risteyskohdassa kuului kiljunnan ja sirityksen välimuotoista ääntelyä. Ääntely tuntui kuuluvan siitä risteyskohdasta ja vain silloin kun siinä oli kaksi lepakkoa yhtä aikaa, josta voisi päätellä, että lepakoista se ääni lähtee. Kun sitten kerroin tästä muille, vastauksena oli huutomyrsky jonka mukaan lepakot eivät ääntele ihmiskorvin kuultavissa olevilla taajuuksilla. Päättely tuntui menevän jotenkin siten, että:
lepakot suunnistavat kaikuluotaamalla ultraäänellä => lepakot eivät voi tuottaa ihmiskorvin kuultavissa olevaa ääntä => lepakot kommunikoivat keskenään ultraäänellä jne.

Mainio koululaitoksemme on opettanut ihmiset siten, että tuota päättelyn kehää ei voi kokemukseni mukaan millään murtaa.

Kerran lepakko oli jotenkin joutunut sisälle. Kissa sen lopulta nappas. Lepakko päätyi siivet levällään lattialle ja kissa yritti kiertää sen taakse. Lepakko kääntyi aina kissaa päin ja piti aikamoista meteliä, enempi kiljuntaa kuin sirinää. Heinäsirkkoja ei tainnut sisällä olla.

Mutta joo, ehkä minulla on korvissa vikaa

jto
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt17.10.2009
Armitage
Aiemmin kuvailtu käytös on yleistä pääskysten kohdalla. Ettei vaan olisi aika käydä silmälääkärillä?Jos tämä on minulle, niin erotan kyllä pääskysen lepakosta. Varsinkin kun lepakko on siivet levällään lattialla.

Mutta juu, täytyy ilmeisesti tuota silmälääkäriäkin harkita

---
Seuraa 
Viestejä3512
Liittynyt6.9.2006

Löysin kerran kesämökin ulkoseinää vasten tehdystä "komerosta" lepakonpoikasen, joka roikkui ulkoverhouslaudan sisäpuolella pää alaspäin kynsiensä varassa. Se heilutteli päätään ja "vikisi" korvinkuultavasti. Tämän vikinän perusteella osasin sitä alunperin etsiäkin.

Viestittikö se sitten emollensa, että "täällä ollaa, safkaa kiitos", en tiedä.

Mutta eikös se nyt ole vähintäänkin järkeenkäypää että tutkasingaalia ja keskinäistä viestintää ei tehdä samalla taajuudella?

pelaaja
Seuraa 
Viestejä750
Liittynyt1.7.2007
kabus
Kyllä lepakot ääntelevät myös ihmiskorvin kuultavalla äänialueella.
Kaikki lajitko? Niin siis olisi ihan järkevää, että kommunikointiin käytetään erilaista äänihaitaria kuin suunnistamiseen.

jto
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt17.10.2009
Jäärä
jto
Armitage
Aiemmin kuvailtu käytös on yleistä pääskysten kohdalla. Ettei vaan olisi aika käydä silmälääkärillä?Jos tämä on minulle, niin erotan kyllä pääskysen lepakosta. Varsinkin kun lepakko on siivet levällään lattialla.Lepakkolajejahan on useita, joten erotatko siivet levällään lattialla olevan lepakon jalat levällään sängyssä olevasta lepakosta?Toivottavasti...

pelaaja
Seuraa 
Viestejä750
Liittynyt1.7.2007
jto
Jäärä

Lepakkolajejahan on useita, joten erotatko siivet levällään lattialla olevan lepakon jalat levällään sängyssä olevasta lepakosta?
Toivottavasti...Noniin, seuraavaksi voisinkin saapuvan joulun kunniaksi perustaa "kestävin pipari leipomiseen"-ketjun.

pelaaja
kabus
Kyllä lepakot ääntelevät myös ihmiskorvin kuultavalla äänialueella.
Kaikki lajitko? Niin siis olisi ihan järkevää, että kommunikointiin käytetään erilaista äänihaitaria kuin suunnistamiseen.En tiedä mitä lajia, mutta lepakot joita olen Suomessa nähnyt, ääntelevät selvästi kuultavasti. Kaikuluotaus tapahtuu suurimmaksi osaksi ultraäänellä. Lepakot eivät siis ole täysin mykkiä ihmiskorvin, vaikka niin voisi luulla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat