Seuraa 
Viestejä45973

http://oldcrows.net/~oldcrow/Lugo_SWR.mpg

Edit: lataa aika hitaasti...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Siltähän tuo näyttää. Olen nähnyt videon jossain muuallakin. Sen nimenä oli vain jotain tyyliin "500 kV line opened under stress". Eli 500 kV:n linja avataan kun siitä kulkee virta läpi. Kyllä noin kova jännite hyppää läpi vaikka ilmasta. Tuossa näkee selvästi, että kuuma ilma (vai liekö plasmaa tuossa vaiheessa?), joka nousee ylöspäin, johtaa paremmin sähköä kuin viileämpi ilma, vaikka lyhyin matka olisi suora viiva johdinten päiden välillä.

Sorsa
http://oldcrows.net/~oldcrow/Lugo_SWR.mpg[/quote]
Hieno on

Intrepid
Tuossa näkee selvästi, että kuuma ilma (vai liekö plasmaa tuossa vaiheessa?), joka nousee ylöspäin, johtaa paremmin sähköä kuin viileämpi ilma, vaikka lyhyin matka olisi suora viiva johdinten päiden välillä.

Juu, kyllä ilma on tuossa aivan varmasti sen verran ionisoitunutta, että voidaan puhua plasmatilasta. Hienon näköistä dynamiikkaa valokaaressa.

Tässä lisäinfoa pätkästä:

http://www.wiseguysynth.com/larry/day.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Video löytyy myös täältä. Lataa nopeammin, kuin aiemmin annettu linkki.

Jostain syystä Win media player ei osaa avata tuota, mutta VLC viimeistään avaa tiedoston. Tai right-klikkaa ja tallentaa koneelle. Sitten näkyy myös windowsin soittimella.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515

Olisiko sähkövoimatekniikan kurssilla tai jossain puhuttu noista suurjänniteverkon kytkimistä. Siellä tosiaan syttyy välillä valokaaria, ja kytkimet rakennetaan siten että (muistaakseni) magneettikenttä pidentää valokaaren yhä laajenevalle kaarelle, kunnes se katkeaa. Olisko tuossa käynyt juuri niin. Itse olen kyllä luullut, että kyseessä olisi joku millisekuntijuttu, mutta tuo videon tapahtuma oli siisti. Pitääkin alkaa katselemaan suurjännitelaitoksia tarkemmin, josko siellä jotain hauskaa näkyisi.

Wanha........Minulle.

Sitä vaan ihmettelen miksi kaari kasvaa kokoajan eikä pysy saman kokoisena.

tupakka
Wanha........Minulle.

Sitä vaan ihmettelen miksi kaari kasvaa kokoajan eikä pysy saman kokoisena.

Jos se johtuu siitä, että kuuma plasma nousee ylöspäin.

Samaan ilmiöön perustuu klassinen Jaakobin tikapuut. Siinäkin ensin aloituskipinällä saadaan aikaan kahden johtimen välille johtava plasmasilta. Ja plasma kun on kuumaa niin se nousee ylöspäin.

Olin aikoinaan paperitehtaalla töissä. Siellä oli hiomolla rivi hiomakiviä, joita jokaista pyöritti maksimiteholtaan useamman MW:n sähkömoottori (6- 10 MW). Moottoreiden syöttö oli muistaakseni 6 kV. Käynnistyksessä ne otti kymmenien sekunttien ajan virtaa yli 800A (mittari oli tapissa). Normaalikäytössäkin A-mittarin lukema tais heilua siellä 400 A:n molemmin puolin.

Moottoreiden sammutuksesta on jäänyt mieleen tykinlaukauksen kaltainen ääni, joka syntyi kun kytkimistä ammuttiin valokaari poikki paineilmalla sen jälkeen kun kytkin oli avattu. Kyllä säikäytti kun ekakerran sen kuulin sähkötiloissa nyhrätessäni, enkä tiennyt mistä oli kyse. Noin suurilla virroilla avautuvaan kytkinväliin pyrkii aina syntymään valokaari, joka säilyy isonkin kytkinkärkivälin yli kerran synnyttyään.

Tosta sammutusäänestä tehtaalla kulki legenda, että joku vanhempi sähkäri olisi sanonut harjoittelijapojalle, että kuunteleppas tarkasti kuuluuko tuosta kytkimestä naksahdus kun hän käy kytkemässä virrat pois moottorilta. Ilkeä temppu, jos oli tosijuttu.

Mitenkähän noissa sähkönsiirtolinjojen erottimissa: onko niissä jotain valokaaren sammutuksia vai hoituuko se videoklipin tapaan itsestään sammumalla?

David
Seuraa 
Viestejä8880

Edit: Viesti meni remonttiin, erottimia käytetään ilmeisesti vain sulkemaan osia verkosta pois käytöstä. Erottimet avataan vasta, kun kuorma niiden takana on riittävän pieni. Jos valokaari syntyy, niin kuormaa pudotetaan automaattisesti lyhyeksi ajaksi, niin että valokaari saadaan sammumaan. Täytyypä selvittä tarkemmin erottimien ja kytkimien toimintaperiaatteet.

Edit: Näinhän se siis oli, kuten vähän arvelinkin.
"Kytkinlaitteina käytetään katkaisijoita ja erottimia. Katkaisijaa käytetään kuormitetun virtapiirin avaamiseen ja sulkemiseen. Sen on kestettävä myös verkossa vian seurauksena esiintyvä oikosulkuvirta. Erotinta käytetään kuormittamattoman virtapiirin kytkentöihin. Erottimia sijoitetaan myös johtoreittien varrelle."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat