Seuraa 
Viestejä45973

Miksi esim. kerrostaloasuntoon ei voisi pumpata hiilidioksidia tai häkää, joka sammuttaa palon? Ei aiheuttaisi edes vesivahinkoja.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Kyllähän hiilidioksidisammuttimia käytetäänkin (paikallisesti) mutta tarvitaan aika iso säiliö seeookakkosta että vähänkään suurempi jo vauhdissa oleva palo sammuu...puhumattakaan päästömääräyksistä.
Saattaa viherpippelit vinkua vihreinä jos paloauton lastina on pari kuutiota kasvihuonekaasua
Lisäksi aine pitäisi viedä paikalle nesteenä painesäiliössä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
kornelius_kukko
Miksi esim. kerrostaloasuntoon ei voisi pumpata hiilidioksidia tai häkää, joka sammuttaa palon? Ei aiheuttaisi edes vesivahinkoja.Häkä palaa, hiilidioksidi ei jäähdytä, ja sitä syntyy muutenkin palossa, ja molemmat tappavat asukkaita.

Oliko muuta?

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Paloauto, jossa painetankissa nesteytettyä CO2-kaasua, ja sitten generaattori joka pumppaa kaasun letkua pitkin kohteeseen.

Toisaalta CO2 ei niinkään jäähdytä kohdetta, vaan kun CO2-konsentraatio tippuu ja happi pääsee tilalle, niin palo voi alkaa uudelleen.

Olisiko sitten yhdistelmä C02:sta ja vettä hyvä?

Alkoi kylmätä, kun mietin, että näennäisesti asioista jotakin tietävät ihmiset saattavat olla päättämässä näistä asioista, ja tätä liikkuu heidän mielessään.

Automaattisissa (enemmän tai vähemmän suljetun tilan) sammutusjärjestelmissä on käytetty ja käytetään erilaisia kaasuja. Haloneihin perustuvat olivat niistä tehokkaimpia eivätkä sinänsä suoranaisesti vaarallisia ihmisille, mutta ne kiellettiin Suomessa ja ilmeisesti monissa muissa maissa vuosituhannen vaihteessa niiden kasvihuonevaikutuksen takia. Joitain kaasujärjestelmiä saa kaiketi edelleenkin käyttää ainakin miehittämättömissä tiloissa.

Olisi mielenkiintoista virkistää muistia siitä, mihin nuo järjestelmät perustuvat. Ellen ihan väärin muista, niin jotkin niistä perustuvat siihen, että kaasu reagoi hapen kanssa ja muodostaa "palamattoman" yhdisteen. Toisaalta muistan, että myös argonia on käytetty ja/tai käytetään tarkoitukseen. Kun kyseessä on jalokaasu joka ei normaaliolosuhteissa reagoi kemiallisesti, niin se kaiketi sitten syrjäyttää tehokkaasti hapen (ilman) tilasta. Eihän mikään normaali tila ole sentään täysin hermeettinen ja esim. konesaleissa on ilmastointi. Toki hapeton tila on kuolettava ihmisille.

Nykyisin on olemassa myös erittäin tehokas veteen perustuva sammutusjärjestelmä, vesisumusammutus. Suomalainen keksintö vieläpä, yksi Tuusulan Pelle Pelottoman monista keksinnöistä. (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Tuusu ... 5240753629)

Tuo vesisumusammutusjärjestelmä on vain varsin kallis verrattuna tavanomaiseen sprinklerisysteemiin. Toisaalta se vaatii vähän vettä ja on siksi yleistynyt etenkin laivoissa ym. Voisi kyllä olla tehokas asuntopalojenkin sammuttaja, mutta taitaa hinta tulla esteeksi.

Veden tilalle olisi hyvä keksiä uusi sammutusaine. Vesivahingot ovat monesti suuremmat kuin tulen tai savun tekemät.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
kabus
Veden tilalle olisi hyvä keksiä uusi sammutusaine. Vesivahingot ovat monesti suuremmat kuin tulen tai savun tekemät.
Tulipaloriskin pienentäminen katsii myös aina.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
kornelius_kukko
Paloauto, jossa painetankissa nesteytettyä CO2-kaasua, ja sitten generaattori joka pumppaa kaasun letkua pitkin kohteeseen.

Toisaalta CO2 ei niinkään jäähdytä kohdetta, vaan kun CO2-konsentraatio tippuu ja happi pääsee tilalle, niin palo voi alkaa uudelleen.

Olisiko sitten yhdistelmä C02:sta ja vettä hyvä?
En tiedä oliko vitsi. Kuitenkin melko paskoja ideoita. hiilidioksidi kun ei voi olla ainakaan ilmanpaineessa nestemäisenä. Vettä ja hiilidoksidijäätä sekotat keskenään, niin saa ainakin kunnolla höyryä. Enkä oikein tajua, että mitä jollain generaattorilla tekee paloautossa. Hiilidioksidijäätä eli ns kuivajäätä käytetään ainakin elektroniikan jäähdyttämiseen. Sillä saa varmaan kivoja paleltumavammoja, jos niitä aletaan tunkemaan palaviin rakennuksiin.

Tuppu L 2.0
Hiilidioksidijäätä eli ns kuivajäätä käytetään ainakin elektroniikan jäähdyttämiseen. Sillä saa varmaan kivoja paleltumavammoja, jos niitä aletaan tunkemaan palaviin rakennuksiin.Ei se mitään. Tulipalosta saadut palovammat kompensoivat paleltumia.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Rere
Haloneihin perustuvat olivat niistä tehokkaimpia eivätkä sinänsä suoranaisesti vaarallisia ihmisille, mutta ne kiellettiin Suomessa ja ilmeisesti monissa muissa maissa vuosituhannen vaihteessa niiden kasvihuonevaikutuksen takia. Joitain kaasujärjestelmiä saa kaiketi edelleenkin käyttää ainakin miehittämättömissä tiloissa.Haloneja ei muistaakseni kielletty kasvihuoneilmiön vuoksi, vaan siksi, että ne tuhosivat ilmakehän otsonikerrosta.

1. Onhan ne kyllä pahoja kasvihuonekaasujakin.

Lierikki Riikonen

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Onhan jo suht laajasti sammutuskäytössä usvasuuttimet. Eli paloletkun päässä veden hienojakoiseksi jakava suutin. Asuntopalossa ei kovin montaa litraa mene kun tulelta puhti pois.
Eli perustuu palavan materiaalin kastelun sijaan lämmön sitomiseen ja siten tukahduttaa tulen.
Usvaa palokaasuihin niin se sitoo höyrystyessään lämpöä ja vesi jää höyrynä huonetilaan. Itse palava materiaali esim. sohva vaatii sitten kastelun.
Hyvin onnistuneen sammutuksen jälkeen ei paljon vettä lattioille jää. Eli naapuruston vesivahingot jää minimaalisiksi.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat