Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Lama-ajan mies on todennäköisempi pettäjä parisuhteessa kuin nousukauden mies. Tätä mieltä on ainakin Kansasin yliopiston evoluutiopsykologi Omri Gillath.

Psykologin mukaan huonot taloudelliset ajat ja selviytymisen pelko uhkaavassa ympäristössä ajaa miehet hankkimaan mahdollisimman useita seksikumppaneita. Taustalla on tutkijan mukaan ihmismiehen tarve jakaa geenejään mahdollisimman laajalti.

Omri Gillath on tutkinut ihmisen seksuaalisuutta ja sen yhteyttä mieleen 2000-luvulta. Uhkaavaa ympäristöä simuloitiin niin, että tutkimusryhmä uhkasi hetken kokeeseen osallistuneiden miesten henkeä. Tämän jälkeen miehet istutettiin tietokoneen ääreen katselemaan kuvia, joista osa käsitteli seksiä ja osa ei. Vertailuryhmän miehiä puolestaan uhattiin hampaan vihlomisella. Tulos oli selvä: kuolemaa pelänneet miehet reagoivat selvästi voimakkaammin ja nopeammin seksuaalisiin kuviin.

- Kun mies ajattelee kuolevansa pian, hänelle hyödyllisintä on yrittää tehdä mahdollisimman paljon jälkeläisiä. Tämä on lyhytnäköinen lisääntymisstrategia, johon naiset eivät kykene, Gillath selittää Science Blogille.

http://scienceblog.com/48352/permanentl ... log.com%29

Gillathin mukaan koe todistaa evoluutiopsykologian alalla pitkään vallinneen käsityksen. Samalla hän näkee tutkimuksessaan yhden selityksen sille, miksi länsimaissa elintason noustua syntyvyys on tavallisesti romahtanut. Kansasin yliopiston tutkijan mukaan hyvinä aikoina ihmismies tuppaa keskittymään jo saamiinsa lapsiin ja kumppaniinsa.

Kysymykseen lama-aikojen vaikutuksista ihmismiehen ajatuksiin Gillath vastaa yksiselitteisesti.

- Tämän hetken taloustilanne viestittää meille heikoista selviytymisen mahdollisuuksista. Reaktio on sama kuin savannilla, jossa hedelmät ja eläimet olisivat käymässä vähiin, Gillath sanoo.

- Tällaisina aikoina miehet ovat todennäköisesti halukkaampia levittämään geenejään, ja siten hyvin valmiita seksiin.

Kommentit (5)

Tämä teoria tosin vaatii myös sen hyväksymistä, että mieskin säätelee oman seksinsä määrää. Muutenhan miehen mieli ei voisi asiaan vaikuttaa. Tämä täytynee kertoa mm. Neutronille ja Henrylle, joiden mukaan se on nainen, joka hyväksyy tai hylkää, kun mies on aina valmis kuin pappi sotaan.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Hm... Jälkikäteen tarkastellen eksäni taisi alkaa haaveilemaan muijanvaihdosta öpauttia samoihin aikoihin kun hänen duunissaan alkoi olla selvää että hänet tullaan irtisanomaan sieltä jossain vaiheessa (oli kyllä hyvä työntekijä, mutta sairastellut paljon ja ilmeisesti muutaman tyypin taholla ei kauhean suosittu persoona...) Olen tuijottanut aika paljon siihen että kun eksä turhautui vuosi vuodelta enemmän siihen ettei taaskaan päässyt oikeaan yliopistoon sisälle, hän halusi kärsimättömänä ja uusia kokemuksia janoavana ihmisenä jotain ihan uutta sisältöä elämäänsä. Jos miettii tuota työelämän puolta vaihteeksi missä hänellä oli taloudellisia uhkia raskaan velkataakan vuoksi, niin kyllähän tavallaan lopputuloksena on "henkilökohtainen lama" eli mistäpä sen tosiaan tietää vaikka hänelle olisi iskenyt tarvis mennä parittelemaan naisten kanssa kun jokin alitajunnassa vihjaa siihen että se on kohta nirri pois tätä menoa.

Tietenkään yleisen ja yksilöllisen välillä ei ole mitään itsestäänselvää yhtäläisyysmerkkiä, mutta kuullessani uudesta näkemyksestä tsekkaan väkisinkin aina että mitä se merkitsee juuri minulle, vai merkitseekö mitään. Jos ei minulle merkkaa, niin sitten tsekkaan jonkun toisen ihmisen kohdalta, ja niin edelleen. Jos ei tunnu sopivan kehenkään ihmiseen, niin sitten esitän vastalauseen.

Mutta tässä tapauksessa olen kyllä valmis uskomaan että kun niin sanotusti mieheltä leikataan päätä poikki niin sitten sillä vasta seisookin.

Psykologin mukaan huonot taloudelliset ajat ja selviytymisen pelko uhkaavassa ympäristössä ajaa miehet hankkimaan mahdollisimman useita seksikumppaneita. Taustalla on tutkijan mukaan ihmismiehen tarve jakaa geenejään mahdollisimman laajalti.

Kuinkahan paljon tuo lisääntymistarve nykypäivänä enää seksikäytöstämme ohjaa?
Eikö tuossa pettämisessä ainakin ole varsin huono homma jos se rakastajar paksuksi pamahtaa?

kopernikustako

Kuinkahan paljon tuo lisääntymistarve nykypäivänä enää seksikäytöstämme ohjaa?
Eikö tuossa pettämisessä ainakin ole varsin huono homma jos se rakastajar paksuksi pamahtaa?
Noinkohan minkään eläinlajin seksuaalinen innokkuus on jätetty lisääntymishalun varaan? Luulisin, etteivät kaikki lajit välttämättä edes tiedosta näiden kahden yhteyttä. Eikä tainnut ihminenkään alunalkuaan niin tarkasti ymmärtää asioiden yhteyttä. "Luonto se tikanpojan puuhun vetää" tarkoittanee lähinnä tässä sitä, että seksuaalinen halu vetää hommailemaan. Lisääntyminen on sen sivutuotos, joka vasta "myöhempinä aikoina" on yhdistetty haluun - ja sittemmin siitä myös irrotettu. Jos siis kyseessä on jokin tiedostamaton prosessi, joka ajaa tääs miehet tikanpojan tavoin puuhun, ei järjellä liene asian kanssa kovinkaan paljon tekemistä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat