Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Moni pitää sitä, että heteroseksuaaleja on yli 95 – 99 % väestöstä osoituksena siitä, että heteroseksuaalisuus on biologisesti määräytyvä ominaisuus. Homoseksuaalisuus olisi silloin joko virhetoiminto seksuaalisuuden biologisessa ohjauksessa, esimerkiksi geenivirhe tai autoimmuniteetin aiheuttama muutos aivojen rakenteessa ja toiminnassa, tai vaihtoehtoisesti oppimisen kautta syntynyt biologisen käyttäytymisen vastainen käyttäytymistaipumus.

Mutta 99 % valta-asema voidaan nykyään selittää myös täysin yhteiskunnallisella tasolla syntyneenä ilmiönä. Heteroseksuaalisuus olisi siis täysin kulttuurin tuote. Tämä yhteiskunnallisen tason selitys näinkin suurelle yhdenmukaisuudelle selittyy uudemman monimutkaisien järjestelmien teorian ja sen osa-alueen, verkkojen tutkimuksen kautta.

Pari esimerkkiä verkkojen vaikutuksista: Verkoston kautta syntyvä säännönmukaisuus syntyy siten, että verkon jokainen solmukohta, eli yksilö, reagoi tiettyjen sääntöjen mukaan aina lähellä sitä olevien yksilöiden käyttäytymiseen. Lintujen ja kalaparvien koordinoitu käyttäytyminen syntyy tätä kautta. Lintuparvella ei ole mitään keskusjohtoa, vaan jokainen lintu muuttaa lentosuuntaansa reagoiden vieressään lentävien lintujen suunnan muutoksiin. Toinen esimerkki tästä ovat eräät tulikärpäslajit, jotka välkkyvät siten, että tietyn alueen kaikki tulikärpäset välkkyvät yhtaikaisesti. Ei ole mitään kontrolloivaa keskusta tai johtajaa, joka ohjaa yksittäisten tulikärpästen välkkymistä. Koko alueen yhtäaikainen välkkyminen saadaan aikaan siten, että jokainen yksilö pyrkii synkronoimaan oman välkkymisen naapureiden välkkeeseen.

Ihmisillä vastaava yhtenäisten käyttäytymisten syntyä voidaan selittää samalla tavalla esimerkiksi tervehtimistapojen yhtenäistymisellä. Toisen ihmisen tavatessasi voit kätellä, kumartaa, suudella poskelle tai halata. Jotta tervehtiminen sujuisi luontevasti, niin sinun pitää arvioida oikein, millä tavalla tapaamasi henkilö tervehtii. Jos tervehtimiset eivät ole yhdenmukaistuneet, niin tässä on kyse hieman kivi, paperi sakset –leikin tyyppisestä peliteoreettisesta tilanteesta, eli omaa tervehtimistavan valintaa miettiessä pitää arvuutella, miten toinen tervehtii. Kun riittävä aika on kulunut, niin joku tervehtimistavoista valikoituu lopulta kaikkien verkoston jäsenten yhdenmukaiseksi tervehtimistavaksi.

Kivi, paperi ja sakset. Jos pelin sääntöjä muutetaan siten, että kun tapaat toisen kanssaihmisen, niin sinun pitää suhtautua häneen kahdella mahdollisella tavalla:

1. Suhtaudut häneen ei-seksuaalisena ystävänä.
2. Suhtaudut häneen mahdollisena seksikumppanina.

Jos pelatessasi arvaat väärin, niin se on kuin leikkaisit saksilla kiveä. Yrität saada seksikumppanin ihmisestä, joka tulkitsee sinun haluavan ei-seksuaalista ystävää.
Tarkennukseksi voisi vielä sanoa, että mies ajattelee takaraivossaan: ”Pääsisiköhän tuota panemaan?”, ja naiset vastaavasti ajattelevat takaraivossaan: ”Yrittääköhän tuo luikerrella sänkyyni?” Lopulta miehen aktiivisemmalla ja naisen passiivisemmalla roolilla ei ole kuitenkaan väliä.

Tämä voisi myös liittyä siihen, että psykologit ovat todenneet, että miehet ja naiset eivät käytännössä voi olla ystäviä keskenään. Seksuaalisuus estää ystävyyssuhteet yli sukupuolirajojen. Mies ja nainen voivat olla ”pelkkiä ystäviä” vain jos toinen on homo, tai kyse on jo eronneesta avioparista.

Vaikka kaikissa kulttuureissa näyttää olevan heteroenemmistö luokkaa yli 90 %, niin ei tarvita biologista selitystä. Ilmeisesti vain heteroseksuaalisuuden pieni etu, lapsien saaminen, kallistaisi valinnan heteroseksi puolelle.

On olemassa kuitenkin kulttuureita, joissa yli 95 % miehistä on homoja osan aikaa nuoruudestaan. http://gltb.puute.com/sambiat.htm

Heteroseksuaalisuuden verkkoselitysmalli saisi tukea mm. siitä, että vasta kaupungistuminen loi mahdollisuudet homomiesten aliverkostojen syntyyn. Seksi samaa sukupuolta olevan kanssa on ollut myös yleistä yksisukupuolisissa rajatuissa verkoissa, kuten armeijassa, laivastossa, haaremeissa, nunna- ja munkkiluostareissa.

Kommentit (4)

ID10T
Seuraa 
Viestejä2834
Liittynyt3.10.2007

Mielenkiintoinen teoria muuten, mutta pitäisi vielä tietää, miksi joku/jotkut ovat alkaneet alunperin viitoittamaan tietä tälle "verkkoselitysmallille"? Jos valtaväestö on verkostoitunut heteroseksuaaleiksi, niin ei kai se ole mitenkään voinut tapahtua täysin spontaanisti?

Lintujen muutosta, kivi/sakset/paperi -leikistä ja tervehtimistavoista ei mielestäni voi tehdä johtopäätöksiä ihmisen seksuaalisuuteen liittyen. Lintujen muutto ohjautuu ulkoapäin ilmavirtojen mukaan ja kivi/sakset/paperi -leikki tai tervehtiminen rituaaleineen ovat ihmisen pariutumiskäyttäytymiseen verrattuna melkolailla toisarvoisia toimintoja.

raakeli
Seuraa 
Viestejä64
Liittynyt28.4.2011
Emotion Science

Tämä voisi myös liittyä siihen, että psykologit ovat todenneet, että miehet ja naiset eivät käytännössä voi olla ystäviä keskenään. Seksuaalisuus estää ystävyyssuhteet yli sukupuolirajojen. Mies ja nainen voivat olla ”pelkkiä ystäviä” vain jos toinen on homo, tai kyse on jo eronneesta avioparista.
Muuten en jaksanut kiinostua, mutta tuohon jos saisi jotain lähteitä, väite kuulostaa kaikin puolin hullulta. Pelkkä ystävä voipi tietysti olla hiukan hankala määritellä, mutta onko tässä esteenä se ettei halua toisen kanssa suhdetta, mutta toki vaikka saunailloissa voipi tarvita käyä avannossa välillä.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008
raakeli
Emotion Science

Tämä voisi myös liittyä siihen, että psykologit ovat todenneet, että miehet ja naiset eivät käytännössä voi olla ystäviä keskenään. Seksuaalisuus estää ystävyyssuhteet yli sukupuolirajojen. Mies ja nainen voivat olla ”pelkkiä ystäviä” vain jos toinen on homo, tai kyse on jo eronneesta avioparista.
Muuten en jaksanut kiinostua, mutta tuohon jos saisi jotain lähteitä, väite kuulostaa kaikin puolin hullulta. Pelkkä ystävä voipi tietysti olla hiukan hankala määritellä, mutta onko tässä esteenä se ettei halua toisen kanssa suhdetta, mutta toki vaikka saunailloissa voipi tarvita käyä avannossa välillä.Lainaus on virolaispsykologin lausumasta Eestin televisiosta, mutta tarkkailemalla elämää huomaat, että varsinaiset ystävyyssuhteet noudattavat sukupuolten rajoja.

On huomattava, että miehen ja naisen ystävyys on mahdottomampaa, kuin homomiehen ja heteromiehen ystävyys, sillä kun toinen on hetero, niin suhteen kääntyminen seksuaaliseksi on epätodennäköistä. Melkein yhtä epätodennäköistä, että homomiehen ja "homoemon" suhde muuttuisi seksuaalisuhteeksi.

Vaikka nykyisin käsittääkseni suunnilleen puolet ihmisistä asuu kaupungeissa, niin vielä parisataa vuotta sitten 90 - 95 % ihmisistä asui maaseudulla. Ihmiskunnan historia on pienissä maalaiskylissä asumista, joissa asui ehkä 150 ihmistä. Jos homoseksuaaleja on noin 1 % väestöstä, niin ainakin mahdollisuudet löytää vakituinen homokumppani itselleen on ollut vaikeaa, jollei ole valinnut jotain liikkuvaa elämänmuotoa. Tai hakeutunut luostariin.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006

Mikä tai kuka taho vaatii heteroseksuaalisuuden seliittämistä? Mistä johtuen heteroseksuaalinen suuntaus täytyy erikseen selitellä? Miksi korostaa noin yleensä ottaen minkäänlaista seksuaalista suuntautumista?

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat