Seuraa 
Viestejä2683

Tuli vain tässä mieleen, että alhaalta ihminen voi kuulla lentokoneen taivaalla.. mutta voiko ylhäältä kuulla, mitä alhaalla tapahtuu ? Ja kuinka korkealle merenpinnan tason äänet ihminen voi vielä kuulla ? Onko eroa kuulemisessa pituussuunnassa horisontaalisesti ja vertikaalisesti (esim. ilmanpaineen johdosta, tai ilman sisältämien kaasujen johdosta) ?

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Aaltorintama taittuu lähemmäs rajapinnan normaalia sen siirtyessä väliaineeseen, jossa sen nopeus on pienempi. Koska ilma harvenee ylös päin mentäessä, arvelisin äänen hiljakseen myös kaartavan siihen suuntaan. Näin ollen arvelisin äänen kuuluvan ylös parhaiten. Tietysti maan tai veden pinta tuo heijastuksien ja rajapinta-aaltojen muodossa oman lisänsä soppaan. Lisäksi Ilma voi olla kerrostunutta eri tiheyksisiin kerroksiin - nämäkin voivat ehkä pikku-hitusen heijastaa ja taittaa ääntä. Sitten on vielä laskevat ja nousevat ilmavirtaukset.
Kuitenkin luulen että mutuiluni jää teorian tasolle - eiköhän ääniaallon energia hupene ilmaan ennen kuin mikään noista efekteistä muodostuu huomattavaksi.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Olisi kiva joskus päästä kuumailmapallolla ylös kuuntelemaan onko siellä kovakin meteli. Jostain syystä on kuitenkin vaikea kuvitella siellä kuuluvan yhtään mitään muuta kuin tuulen suhinaa. Ei ne äänet maanpinnalta sinne ylös kuulu, jostain syystä ei. En tiedä miksei mutta olen varma ettei kuulu. Kovin hyvin ainakaan. Jos leijailisin lentokoneen korkeudella ja maassa lentokoneen meteliä pitävä laite tai tapahtuma tekisi ääntä niin en varmasti kuulisi sitä.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
myl
Seuraa 
Viestejä224

Äänen nopeus ei juurikaan riipu kaasun paineesta ainakaan niillä korkeuksilla joissa joku voisi ääntä yrittää kuunnella. Sen sijaan kaasun tiheys kasvaa lämpötilan laskiessa ja tämä laskee äänen nopeutta.

Koska lämpötila tavallisesti laskee ylöspäin mentäessä, niin alhaalta tuleva ääni taittuu kohti pystysuoraa pinnan normaalia. Luulen kuitenkin että sen merkitys on pieni sen rinnalla, että äänitehon tiheys heikkenee verrannollisen etäisyyden (siis korkeuden) neliöön.

Jos äänen voimakkuus on 100 dB yhden metrin päässä äänilähteestä niin kilometrin korkeudessa se on 40 dB. Siis vielä kuultavissa jos tuuli ei suhise liian kovaa.

-myl

Kuukauden tykätyin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat