Seuraa 
Viestejä9265

Tuossahan oli vissiin uutista että oli useisiin koneisiin iskenyt salamaa lennon aikana. Rupesin ihmettelemään että miksihän ne salamat lentokoneisiin iskee? Ei se salama varmaan ainakaan siihen lentokoneeseen päädy että on täytynyt mennä lentokoneen läpi maahan. Mutta miksi silti lentokoneen läpi? Jos lentokoneella ei olisi mitään vaikutusta salaman reittiin niin olisi aika äärimmäisen epätodennäköistä että sattuisi menemään lentokoneen läpi. Eli lentokoneella täytyy olla vaikutusta. Miten lentokone vaikuttaa salaman reittiin? Voiko olla että se pieni lentokone metallisysteemeineen aiheuttaa sen verran paremman johtavuuden ilmaan että salama tykkää mennä sen läpi?

くそっ!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Simplex
Seuraa 
Viestejä3394

Olen ymmärtänyt asian niin, että salama nimenomaan lyö lentokoneeseen, sen sijaan että lentokone vain sattuisi olemaan "sopivasti" salaman reitillä pilven ja maanpinnan välissä. Oma arvaukseni on se, että lentokoneesta tulee ukkosella lentävä varauspallo, joka vetää salamaa puoleensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Simplex
Seuraa 
Viestejä3394
Simplex
Olen ymmärtänyt asian niin, että salama nimenomaan lyö lentokoneeseen, sen sijaan että lentokone vain sattuisi olemaan "sopivasti" salaman reitillä pilven ja maanpinnan välissä. Oma arvaukseni on se, että lentokoneesta tulee ukkosella lentävä varauspallo, joka vetää salamaa puoleensa.Pitää hieman korjata omaa vajavaista ymmärrystäni. Youtubessa olevissa muutamassa videoissa näkyy selvästi, että lentokone osuu salaman kulkureitille pilven ja maanpinnan väliin.

Lentokoneet on suojattu samoin kuin useimmat talot, eli ukkosenjohdattimin.
Miksi salama osuu juuri kohdalle lentäneeseen koneeseen niin se on mysteeri. Kyse voi olla sattumasta tai sitten jumala loisen.

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Eikös siinä ole se faradayn häkki -ilmiö? Ei siellä ole mitään hätää, kun sähkövirta kiertää vain ulkopinnalla ja jatkaa matkaansa.

Kaikki salamat eivät suinkaan ole maasalamia vaan suuri osa iskee pilvestä toiseen. Tällöin voi hyvinkin koneen pakokaasut johdattaa salamaa ja tottakai metallirunko johtaa ilmaa paremmin ja läheltä iskevä salama kulkee kernaasti koneen rungon kautta.

Lentokoneet on suojattu samoin kuin useimmat talot, eli ukkosenjohdattimin.
Joo...sieltä lentokoneen perseestä roikkuu 10 km pitkä kaapeli joka laahaa maahan...

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
KBolt
Lentokoneet on suojattu samoin kuin useimmat talot, eli ukkosenjohdattimin.
Joo...sieltä lentokoneen perseestä roikkuu 10 km pitkä kaapeli joka laahaa maahan...Niin.

くそっ!

Midian
Seuraa 
Viestejä209
Ronron
Voiko olla että se pieni lentokone metallisysteemeineen aiheuttaa sen verran paremman johtavuuden ilmaan että salama tykkää mennä sen läpi?
Volitans
Lentokone on parempi johtamaan sähköä kuin ympäröivä ilma.

Näinhän se, salama menee sitä reittiä missä on pienin vastus. Ja jos valittavana on metallirunkoinen lentokone matkan varrella, niin kyllähän se sitä kautta menee.
Tilanne olisi varmaan toinen, jos lentokoneet olisi pinnoitettu jollain paksulla sähköeristeellä, mutta se olisi aivan turhaa painoa, sillä salama tuppaa kiertämään vain rungon ympäri, josta jatkaa maahan tai pilveen. Konetta itseään (lähes aina?) vahingoittamatta.

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Käsittääkseni lentokoneella on taipumus varautua sähköisesti lentäessään, ja tarkkasilmäinen voi jopa panna merkille tämän varauksen purkamiseksi tarkoitetut johtimet lentokoneen siipien takareunoissa. Vaikuttaneeko millään tapaa asiaan?

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat