Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko tutkittu ja löydetty korrelaatiota kallon mittojen ja älykkyyden välille? Luulisi suurien aivojen olevat "tehokkaamat" kuin pienien ja vaativan myös suuremman kallon. Ihmisellähän kallossa on suhteellisen vähän muuta rakennetta kuin välttämätön kallokoppa aivojen suojana.

Kommentit (8)

Japetus
Seuraa 
Viestejä11136
Liittynyt20.6.2009
xenorex
Onko tutkittu ja löydetty korrelaatiota kallon mittojen ja älykkyyden välille? Luulisi suurien aivojen olevat "tehokkaamat" kuin pienien ja vaativan myös suuremman kallon. Ihmisellähän kallossa on suhteellisen vähän muuta rakennetta kuin välttämätön kallokoppa aivojen suojana.

Korrelaatio on, mutta ei se kaikkea kerro. Ihmisen aivot esimerkiksi eivät ole eliökunnan suurimmat, eivät absoluuttisesti eivätkä suhteessa kehon kokoon, mutta älykkäimpiä me silti ainakin omissa silmissämme olemme.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
o_turusen jännä fetissi: "Minä en todellakaan kuse housuuni vaan sinun silmääsi."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Ajattelin lähinnä ihmisten aivoja. Niissähän rakenne kai on jotenkin yhteneväinen.

Ihmisillä myös esiintyy merkittäviä eroja kallon muodossa kuten matala otsalohko, korkea otsalohko. Myös pään ympärysmitassa ja ilmeisesti siten aivojen koossa on varsin suuria kokoeroja.

+20%: Pohjoisen ihmisillä isommat aivot
Julkaistu: 27.7.2011 16:32
6 kommenttia Kuuntele juttu

Uusi Suomi:

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisellä on sitä isommat aivot, mitä pohjoisemmassa hän asuu. Tutkijat analysoivat 55 kalloa 12 eri maasta. Kallot olivat peräisin 1800-luvulta.

Tutkijoiden mukaan skandinavialaisten kallon koko oli yli 20 prosenttia suurempi kuin Tyynen valtameren saarissa elävien mikronesialaisten, kertoo Daily Telegraph.

Tutkijoiden mukaan pohjolan asukkailla on suuremmat silmät ja aivojen visuaallisuuteen liittyvät osat. Tämän arvioidaan liittyvän selviytymiseen talven vähäisessä valossa.

Tutkijoiden mukaan isompi aivojen koko ei liity älykkyyden vaan näkökyvyn lisääntymiseen.

Hups! menikö tässä nyt puurot ja vellit sekaisin: aivojen koko tai tilavuus ei missään tapauksessa korreloi kallon kokoon tai tilavuuteen ja vice versa! esimerkkejä todellisuudesta:
1) ns vesipää: kallon koko suuri, aivojen tilavuus saattaa olla sama kuin ns keskivertoälykkäällä mutta aivoaines on suuren kallonsisäisen aivonesteen vuoksi asettunut lähelle kallon reunaa <=> voi olla keskiarvoälykkyys; voi olla ylle tai alle
2) ns normaalipaineinen vesipää: sama tilanne kuin edellä, mutta kallon koko normaalirajoissa, kallon sisällä sama tilanne kuin edellä <=> älykkyyden suhteen sama tilanne kuin edellä
3) "tieteellisesti"hän tätä tutkittiin ankarasti 20 - 30 -luvuilla, ja valjastettiin sitten rotuhygieniankin palvelukseen: frenologialla (s.o tieteellä kallon mitoista) ei tänä päivänä ole minkäänlaista arvoa älykkyyden tieteellisessä tutkimuksessa...

No, varmasti löytyy erilaisia sairauksia, jotka voivat niin suurentaa kuin pienentääkin aivokoppaa - ja samalla alentaa henkisiä kykyjä.

Ihmisen aivot ovat erityisen suuret varsinki jos sitä vertaa kantajansa kokoon. Esim. hevojen suuresta päästä löytyy varsin pienet aivot.

Et siis halunnut ymmärtää vastausta oikein!

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
xenorex
Ihmisen aivot ovat erityisen suuret varsinki jos sitä vertaa kantajansa kokoon. Esim. hevojen suuresta päästä löytyy varsin pienet aivot.Niin, ihmisen aivot ovat suhteessa sieltä eläinkunnan isoimmasta päästä mutta häviämme tuossa kilpailussa kyllä kaiketi maitovalaille...

Muutenkin yhdessä, tosin viihteelisesti tuotetussa, äo-testissä, ehkä n. kymmenen ihmisen otannasta (ei ollut satunnainen otanta vaan joukkoon oli valittu eri alojen "neroja" tyyliin mensan testeissä hyvin pärjänneestä poikkeuksellisen musikaallisuuden omaavaan henkilöön, huipputason shakinpelaajasta johonkin huippumatemaatikkoon ja tuotteliammasta päästä olevasta jostain elokuva-alan käsikirjoittajasta erääsen tunnettuun MIT:n konetekniikan professoriin (Seth Lloydiniin, jonka erikoisalaa on mm. kvanttimekaniikka)) havaittiin mm. että tuolla mensan testessä parhaiten pärjänneellä (sillä kai nykyäänkin jenkeissä käytössä olevalla hajonnalla se oli 160 pistetttä kun seuraavalla tuosta porukasta se oli muistaakseni jotain 140 pistettä ja heikoimmin tuosta porukassa mensan testeissä menestyneelläkin se oli muistaakseni jotain 130 pisteen luokkaa) oli selvästi porukan pienimmät aivot. Sen sijaan poimujen määrä oli hänen aivoissaan ensinnäkin suurin ja toisekseen hänen aivonsa käsittelivät tietoa myös tavalla, joka sai ainakin nuo aivotutkijat omien puheittensa perusteella hämmästelemään magneettikuvista jollain tavalla erottuvaa aivojen tehokkuutta verrattuna siihen, mitä he normaalisti näkevät kun normipulliaiselle näytetään puolitoista tuntia piirrettyjä, tai mitä niile nyt sitten näytetäänkin jos näytetään siellä sylinterissä. Mutta muistaakseni edes noiden poimujen määrässä ihminen ei pärää eläinkunnassa, olikos se niin ikään, noille maitovalaille.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat