Seuraa 
Viestejä45973

Sähkölämmityksestä ja siihen liittyvistä ongelmista pukkaa nyt juttua niin monesta keskustelusta, että parasta käsitellä sitä vähän omassaankin, eli tässä.

Sähkölämmitysasuntoja on Suomessa yli 600 000, joukossa jopa kerrostaloja. Vuotuinen kasvu on ollut viime vuosina luokkaa 10 000 asuntoa, Lisäksi tietenkin teollisuuden yms. (mm. parkkihallit) enemmän tai vähemmän kiinteät sähkölämmitysasennukset.

Sähkölämmityksen vaatimasta sähkön kulutuksesta en ole viime vuosilta löytänyt tarkkoja lukuja, mutta noin 8GWh/vuosi ja 12% sähkön kulutuksesta - arvoja on näkynyt. Noiden lukujen valossa voidaan perustellusti väittää kahden ydinvoimalamme olevan sähkölämmittäjiä.

Sähkölämmitys on ns. paikallisesti päästötöntä, ellei sähköä sitten tuoteta lähellä jossain fossiilista polttoainetta käyttävässä voimalassa. Sähkölämmityksestä johtuvat päästöt tulee kuitenkin laskea suunnilleen talvikausien keskimääräisen sähköntuotannon päästöjen mukaan.

Sekä Ruotsissa että Tanskassa tuetaan sähkölämmityksestä luopumista ja ainakin Tanskassa laki asettaa rajoituksia sille, mihin sähkölämmityksen saa asentaa (tietenkin kiinteän asennuksen). Suomessa tällaisia ohjauksia ei ole. Minulta on kysytty kantaa asiaan. se on yksinkertaisesti: tuetaan sähkölämmityksestä luopumista ja rajoitetaan uusia sähkölämmitysasennuksia; siis Tanskan malliin suunnilleen. Erillinen vero on vääryys niitä kohtaan, jotka aiemmin ovat sähkölämmitysasunnon hankkineet.

Sähkölämmitys vaatii runsaan säätökapasiteetin ylläpidon. Tästä aiheutuvat kustannukset koituu suurelta osin sähkön pienkuluttajien (kerrostaloasukit, jotain alle 5000kWh/vuosi) maksettavaksi, jotka maksavat sähköstä korkeimman hinnan.

Sähkölämmityksen ongelma juontaa juurensa sen huonosta hyötysuhteesta: ensin tuotetaan jollain menetelmällä lämpöä ja lämmöstä sähköä. Tyypillisesti hyötysuhde jää näin alle 40%. CHP-laitoksissa se on 90%. Monella uusiutuvalla energialla, esimerkiksi vesivoimalla tuotetun sähkön käyttö sähkölämmitykseen ei aiheuta lämmöstä-sähköksi-tehohäviötä.

Sähkön siirtohäviöt ovat valtakunnan tasolla noin 4%.

[size=75:ozk00ynw]Tässä olen sähkölämmityksellä tarkoittanut ns. täyssähköä, jossa kaikki lämpö tuotetaan pääasiallisesti sähköllä.[/size:ozk00ynw]

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (497)

Canccu
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=42617&lan=fi

Oheisen tutkimuksen mukaan sähkölämmitys kuluttaa 10% koko sähkönkulutuksesta. Siinä on mukan läjäpäin muutakin tietoa eri lämmitystavoista - hyödyistä ja ongelmista.

Kannattaa lukea.

Ohessa on rakennuskantaa suomessa:
http://www.suomela.fi/default.asp?stc=&sc=1421&sa=3372

Yhteensä siis 1360000 rakennusta, joista asuinrakennuksia 1160000.
Tästä sähkölämmitystä on karkeasti arvioituna 30% näistä. Siis noin 350000 asuntoa lämmitetään sähköllä. Oletetaan, että lämmitystavan vaihto maksaisi keskimäärin 20000 euroa / asunto, niin se tekisi 7 miljardia euroa.

Karkeasti sen ydinvoimalan verran.

Luvut ja laskelmat ovat sinnepäin laskelmia - suuruusluokka tulee jotakuinkin asiassa selväksi.

Jännä kysymys on kuitenkin, että mikä tuo sähkölämmityksen korvaava lämmitystapa olisi hyvä?

Siirsin viesti tänne. Kiitos julkaisusta. Tutustun siihen.
En tunne eri lämmitysjärjestelmiä kovinkaan hyvin (kerrostaloasukille tyypillistä). Jos käyttövesikin lämpenee sähköllä, osittainen aurinkoenergian hyödyntäminen on suosittua nykyään jopa Suomessa.

Vakkarikysymys kuuluu: mitäs sitten tehdään, kun pakkasella tuulimyllyt pysähtyy kun ei tuule?

Vastaus: puuttuva sähkö täytyy tuottaa muulla tavoin. Niin joutuu tekemään vaikkapa silloin, kun 800MW ydinvoimala syystä tai toisesta ei tuota sähköä talvipakkasella. Jos silloin sattuu vielä tuulemaan, sähkön tarve olisi suurempi (kylmä tuuli jäähdyttää enemmän rakennuksia).

Tuulisähkön vaikutuksen arvioimiseksi kannattaa tähän rakoseen kopioida toisesta, suljetusta keskustelusta, avausviestin osa, jossa tiiviisti VTT:n laskelmia:


Reservitarve 3000 MW:lle tuulivoimaa Suomessa

Käyttöreservi
– taajuudensäätöreservin lisäys verrannollinen sähkön kulutukseen
– 15-20 MW taajuudensäätöreserviä (vastaa 10 % lisäystä sähkönkulutukseen)
– hidas/nopea reservi: verrannollinen kuormavaihteluiden lisääntymiseen järjestelmässä (tuulivoima negatiivinen kuorma)
– vajaa 300 MW hidas/nopea reserviä (=vuoden 1999 tuntivaihteluiden perusteella suurin lisäys järjestelmän vaihteluihin)
– hitaan reservin kustannusvaikutus v. 1999 markkinahintaan 13mk/MWh verrattuna konventionaaliseen laitosyksikköön
– 12 tunnin vaihtelut: suurin lisäys järjestelmän vaihteluihin 900 MW vuoden 1999 perusteella, hyvä ennustemenetelmä tarvitaan

Ei häiriöreservin tarvetta
– suurin yksikkö yksi tuulipuisto, 500 MW, jää pienemmäksi kuin nykyisen järjestelmän suurin yksikkö
LinkkiEiToimi,SivutUusittuhttp://www.vtt.fi/pro/pro1/ats/tuulivoima.pdf

Nähdään, että Suomessa 3000MW tuulivoimaa vaatisi rinnalleen säätövoimaa maksimissaan noin 1000MW (900MW). Tilanne, jossa 3000MW tuulivoimaa antaa sähköä 0W, olisi ihan teoreettinen, ellei kaikkia myllyjä ole ängetty muutamalle paikalle.

Vakkarikysymyksen taustalla oleva ongelma ei suinkaan ole tuulivoiman, vaan Suomen runsaan sähkölämmityksen aiheuttama ongelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä8898

Pitipä käydä katsomassa mitä tänne Vastaaja_s24fi-foorumille kuluu.

Eipä näy mikään muuttuneen. Jatkaa.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vierailija

Olet oikeassa, siirryn lämmittämään jäteöljyllä.Kamina vain keittiöön ja savupiippu parvekkeen kautta ulos.

Onpa hyvä että joku puhuu järkeä tällä palstalla...

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Klapausius
Mikä se olisi sitten passeli vaihtoehto sähkölämmitykselle?
Millä maailma pelastuu?

no se että kaikki muuttaa saharaan jossa ei tarvi asuntoja lämmittää

Klapausius
Mikä se olisi sitten passeli vaihtoehto sähkölämmitykselle?

Onhan noita vaihtoehtoja, jokaisen pitää katsoa parhaiten itselle sopiva.
Millä maailma pelastuu?

En tiedä.

Vastaaja_s24fi
Klapausius
Mikä se olisi sitten passeli vaihtoehto sähkölämmitykselle?

Onhan noita vaihtoehtoja, jokaisen pitää katsoa parhaiten itselle sopiva.
Millä maailma pelastuu?

En tiedä.

Entä varaava sähkölämmitys? Sitä voi ladata vaikka tuulivoimalla... rannikolla usein kesäisin aamuin illoin maatuuli ja merituuli, jotka näppärästi saisi pyydystettyä varaavan kivikasaan, tai boileriin.

Seriously, en oikein ymmärrä miksi aloitit tämän ketjun.

Sähkölämmitys on mun mielestä parempi kuin jokaiselle oma kattila, erkkikään ei pidä optimoituna hajautetun lämmitysjärjestelmän päästöjä. Isot sähkölaitokset on helpompi pitää kunnossa ja tuotanto on yleensäkin puhtaampaa/taloudellisempaa, jos voidaan ajaa täydellä teholla. Kaukolämpöä ei voi vetää jokaiseen torppaan, jollaisissa suomalainen tutkimusten mukaan haluaa asua.

Minusta on turha esittää, että "onhan noita vaihtoehtoja" koska asia ei tosiaan ole niin yksioikoinen - paitsi jos agendana on vastustaa ydinvoimaa ja luulee sähkölämmityksen olevan peikko. Oh. Miten vastaaja ajattelit jaella koteihin tuulimyllyjen tehon, sitten tulevaisuudessa kun Suomi on pelkkien uusiutuvien varassa?

Parempi olisi eristää kunnolla ja ajatuksella, jolloin talo ei tarvitse lämmitystä nimeksikään, riittää "lähes" pelkät aurinkokeräimet ja kaksi kissaa. Tätä on tietenkin mahdoton toteuttaa muuta kuin uusissa/peruskorjattavissa kohteissa ja rahaakin tarvitaan pankista vastaavasti enemmän, mutta harvapa toimivia sähköpattereitakaan seinästä irti repii ja laittaa tilalle "onhan noita" numeron 4.

Ei maailma mihinkään pelastu.

Arvelin, että olisin saanut arvokkaan käytännön neuvon siitä, mitä olisin voinut tehdä toisin armon vuonna 2001, kun noita vaihtoehtoja puntaroin.
Valitsin kuitenkin sen Mustan Pekan.
Eli kaikki muut ovat siis parempia vaihtoehtoja joita oli saatavilla:
Öljylämmitys, aurinkolämmitys, maalämpöpumppu, pellettilämmitys, tuulivoimalämmitys, puulämmitys, kaasulämmitys. Onko vielä muita hyviä parempia vaihtoehtoja.
Kaukolämmön olisin mielelläni ottanut, mutta tähän suuntaan Vantaata eivät sellaista antaneet.

Asian vierestä, mutta kysymys/-ksiä olisi. Miksi, miten ja milloin sähkönjakelu yksityistettiin Suomessa? Nopeasti ajatellen yksityistäminen tuntuisi huonolta vaihtoehdolta sen huonontaessa palvelun varmuutta ja saatavuutta. Miksi vedenjakelua taas ei ole yksityistetty jos sähkönjakelu on?

lite
Vastaaja_s24fi
Klapausius
Mikä se olisi sitten passeli vaihtoehto sähkölämmitykselle?

Onhan noita vaihtoehtoja, jokaisen pitää katsoa parhaiten itselle sopiva.
Millä maailma pelastuu?

En tiedä.Entä varaava sähkölämmitys? Sitä voi ladata vaikka tuulivoimalla... rannikolla usein kesäisin aamuin illoin maatuuli ja merituuli, jotka näppärästi saisi pyydystettyä varaavan kivikasaan, tai boileriin.Esimerkkinä http://www.suomentuulienergia.fi/ -> Tuotteet -> Tuoteluettelo

Antaa ulos vaihtuvataajuista sähköä, joten ei kelpaa juuri muuhun kuin veden lämmittämiseen. Samalla sivustolla näytti olevan käytettyjäkin tuulivoimaloita - niiden suosio on kasvanut.

Seriously, en oikein ymmärrä miksi aloitit tämän ketjun.

Kerroin sen ihan ensimmäisenä-

Sähkölämmitys on mun mielestä parempi kuin jokaiselle oma kattila, erkkikään ei pidä optimoituna hajautetun lämmitysjärjestelmän päästöjä. Isot sähkölaitokset on helpompi pitää kunnossa ja tuotanto on yleensäkin puhtaampaa/taloudellisempaa, jos voidaan ajaa täydellä teholla. Kaukolämpöä ei voi vetää jokaiseen torppaan, jollaisissa suomalainen tutkimusten mukaan haluaa asua.

Toinen syy ketjun avaamiseen. Ihmiset ei ymmärrä, että sähkölämmitys saastuttaa jossain muualla, eikä hukatun energian merkitystä; no se tajutaan sitten kun energian hinta nousee niin, että tuhlausta on pakko alkaa vähentämään.

Minusta on turha esittää, että "onhan noita vaihtoehtoja" koska asia ei tosiaan ole niin yksioikoinen -

Niin se on. Kokemus on kuitenkin opettanut, että jos ehdotan jotakin, saan 50 viestiä siitä, miksi se ei sovi mulle eikä mulle. motiva.fi-sivuilta voi katsella ensin, sitten kysellä täällä tarkemmin. Parasta olisi saada vinkkiä ko. lämmitysjärjestelmän käyttäjiltä.
paitsi jos agendana on vastustaa ydinvoimaa ja luulee sähkölämmityksen olevan peikko.

ei kaikki sähkölämmitys. Esimerkiksi tuo tuulimylly ei tuota sähköä polttamalla. Polttamallakin tuotettu sähkö käy, josse on CHP-tuotantoa, ja mieluiten bioperäisellä polttoaineella.

Oh. Miten vastaaja ajattelit jaella koteihin tuulimyllyjen tehon, sitten tulevaisuudessa kun Suomi on pelkkien uusiutuvien varassa?

En ole silloin enää olemassa, mutta uskoakseni kaikki sähkö on samallalailla suloisessa sovussa sekaisin kuin nytkin.

Parempi olisi eristää kunnolla ja ajatuksella, jolloin talo ei tarvitse lämmitystä nimeksikään, riittää "lähes" pelkät aurinkokeräimet ja kaksi kissaa. Tätä on tietenkin mahdoton toteuttaa muuta kuin uusissa/peruskorjattavissa kohteissa ja rahaakin tarvitaan pankista vastaavasti enemmän, mutta harvapa toimivia sähköpattereitakaan seinästä irti repii ja laittaa tilalle "onhan noita" numeron 4.

Nollaenergiatalot lämpiävät käyttölaitteiden sähköllä, matalaenergiataloista en tiedä. Valitsitpa minkä numeron hyvänsä: jokin polttamiseen soveltuva hätävaralisäsysteemi on tarpeen. Vaikka takka.

Vastaaja_s24fi
Ihmiset ei ymmärrä, että sähkölämmitys saastuttaa jossain muualla, eikä hukatun energian merkitystä; no se tajutaan sitten kun energian hinta nousee niin, että tuhlausta on pakko alkaa vähentämään.
(snip)
Polttamallakin tuotettu sähkö käy, josse on CHP-tuotantoa, ja mieluiten bioperäisellä polttoaineella.
(snip)
En ole silloin enää olemassa, mutta uskoakseni kaikki sähkö on samallalailla suloisessa sovussa sekaisin kuin nytkin.

Nii-in.

Tarkoitatko, että sähköntuotanto on tuhlaavaa, mutta ehkä tuhlaus on okei jos poltetaan bioa ja yhdistelmälaitoksessa. Vai onko sähkölämmitys tuhlailevaa, koska siitä halutaan eroon? En ymmärrä.

Vai olisiko niin, että tarkoitat suoraa (ei-varaavaa) sähkölämmitystä, joka vaatii tehoa kireänä pakkasaamuna, samaan aikaan kun tehtaita käynnistellään?

Jos ei ole käytössä paikallista energianlähdettä kodin lämmöksi, sitä täytyy jotenkin tuoda paikalle. En voi uskoa, että sähköntuotanto-siirtolinjat-sähkövastus olisi hyötysuhteeltaan niin tosi huono, että vaikkapa löpön tuominen essosopimuksella olisi mitattavasti parempi.

Tosiaan, sähkö on sekaisin verkossa ja siten myös "hyvillä" tavoilla tuotettu sähkö on saatavana töpselistä, hyvä hyvä. Tavallinen sähköpatteri ja vastus muuttaa saamastaan energiasta kaiken miinus naksuminen lämmöksi.

Varmasti on parempi polttaa lähimetsässä kaatuneet puut kuin tuoda lämmitystä varten kauempaa energiaa, mutta hiukkaspäästöjen takiakaan puuta ei kannata kaukaa tuoda. Viittaus Motivan sivuihin on hieman tylsä... kaikkeen ei ole aikaa, sori.

Luin vielä tuon ekan viestin, mutta en siltikään tajua pointtiasi, miksi yleisesti sähkölämmitystä pitäisi vähentää, mikä siinä on pahaa. Eikös sen sähkön tekotapa ole ratkaiseva, ja ennenkaikkea se määrä joka tarvitaan. En ole valitettavasti lukenut kaikkia edes tällä palstalla olevia kirjoituksia asiasta, joten anteeksi tyhmyyteni.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
lite
En ole valitettavasti lukenut kaikkia edes tällä palstalla olevia kirjoituksia asiasta, joten anteeksi tyhmyyteni.

no et ole mistään hyvästä jäänyt paitsi, pikemminkin osoitat suurta viisautta kun et ole kaikkea lukenut

lite
Tarkoitatko, että sähköntuotanto on tuhlaavaa, mutta ehkä tuhlaus on okei jos poltetaan bioa ja yhdistelmälaitoksessa. Vai onko sähkölämmitys tuhlailevaa, koska siitä halutaan eroon? En ymmärrä.

Sähkön tuotanto kaikilla lauhdevoimaloilla (mukana ydinvoimalat) on erittäin tuhlaavaa. Suomen 4 ydinvoimalan tuotanto on tällaista:

Lämpöä tuotetaan vuodessa 65TWh
Siitä sähköksi hyödynnetään 22TWh
Tuotettua lämpöä mereen 43TWh
Tuotetusta sähköstä voimalat itse käyttävät suunnilleen 5%, eli

- ydinvoimaloidemme vuoden aikana tuottamasta 65TWh lämpöä hyödynnetään vain 21TWh

CHP-laitokset hyödyntävät sähköntuotannossa syntyvän hukkalämmön; niiden hyötysuhde on noin 90%. Tämä merkitsee sitä, että

- lauhdevoiimalaan verrattuna CHP-laitoksessa tuotetaan samalla polttoainemäärällä yli 2-kertainen määrä energiaa hyötykäyttöön

Kun ydinvoimalakin hukkaa lämpöä valtavia määriä, lämpöä on lämmitykseen tuotettava muilla keinoin, tavallisimmin polttamalla. Esimerkiksi Loviisassa pääasialliset lämmitysmuodot on puu ja öljy; ihan viime aikoina siellä on aloitettu pientä kaukolämpötoimintaa.

"CHP-laitoksissa se on 90%."

Mutta kun meille eivät luvanneet vetää semmoista CHP-putkea, vaikka isossa taajamassa asutaankin.
Mitä siinä tapauksessa neuvoksi?

Klapausius
"CHP-laitoksissa se on 90%."

Mutta kun meille eivät luvanneet vetää semmoista CHP-putkea, vaikka isossa taajamassa asutaankin.
Mitä siinä tapauksessa neuvoksi?

Tarkoitukseni ei ollutkaan neuvoa lämpöenergian hankinnasta, vaan kertoa lauhdevoimaloiden käytöstä sähköenergian tuottamiseen aiheutuvasta energian tuhlauksesta.

Sitten ymmärsinkin ihan väärin.
Luulin aivan, että vastustit sähkölämmitystä. Pitääpä vielä uudelleen lukea aloituksesi muistin virkistykseksi.

Mikki Hiiri
Asian vierestä, mutta kysymys/-ksiä olisi. Miksi, miten ja milloin sähkönjakelu yksityistettiin Suomessa? Nopeasti ajatellen yksityistäminen tuntuisi huonolta vaihtoehdolta sen huonontaessa palvelun varmuutta ja saatavuutta. Miksi vedenjakelua taas ei ole yksityistetty jos sähkönjakelu on?

Yksityistettiin?

Onko sähköntuotto ja -jakelu sitten joskus ollut julkinen palvelu?

Minun tietääkseni Suomen sähköistys eteni alkuvaiheessa pääasiassa teollisuuden tarpeiden sanelemana, ja usein tämä tarkoitti tehtaiden itse itselleen rakentamia voimaloita.

Vastaaja_s24fi
Klapausius
"CHP-laitoksissa se on 90%."

Mutta kun meille eivät luvanneet vetää semmoista CHP-putkea, vaikka isossa taajamassa asutaankin.
Mitä siinä tapauksessa neuvoksi?
Tarkoitukseni ei ollutkaan neuvoa lämpöenergian hankinnasta, vaan kertoa lauhdevoimaloiden käytöstä sähköenergian tuottamiseen aiheutuvasta energian tuhlauksesta.

Mutta edelleenkin unohdat, että itse energiahan ei loppujen lopuksi merkitse mitään, vaan ympäristövaikutukset ovat, ainakin ympäristön kannalta, A ja O (vai pitäisikö sanoa A ja Ö?).

Tietenkin asia on täsmälleen näin yksinkertainen, mikäli ajatellaan sähköä tuotettavan vain yhdellä polttoaineella, eli hiilellä. Ja kivihiiltä polttava lauhdevoimala toki saastuttaa enemmän kuin kivihiiltä polttava yhteistuotantolaitos... MUTTA jos lauhdevoimala vaihdetaan ydinvoimalaksi, niin asia mutkistuu kertaheitolla, ainakin mikäli yritetään väkisinkin nähdä asia vain energiatehokkuuden kannalta.

Ympäristövaikutuksia vertailtaessa ydinvoima pärjää niin lauhde kuin yhteistuotanto kivihiilellekin, niin hiilidioksidi , hiukkas kuin radioaktiivisissakin päästöissä.

On myös hyvä huomata sekin, että melkein kaikkialla minne vain voitaisiin kaukolämpöverkkoja rakentaa, on jo olemassa kaukolämpö putkistot... Tokihan aina riittää muutamia yksittäisi paikkoja, joissa kaukolämpö saattaisi vielä kannattaa, ja tekninen kehitys saattaa vielä jopa madaltaa sitä rajaa kun erilaiset etävalvonta laitteistot kehittyvät. Mainittakoot tässä off-topikkina semmoinenkin seikka, että moni 1900-luvun alun vesivoimala toimii nykyään miehittämättöminä, ja ilmoitukset mahdollisista vikatiloista saadaan välitettyä suoraan vaikka laitoksen hoitajan kännykkään.

Toisaalta ainakaan nykyisellään ei pienten lämpölaitosten varustaminen sähköntuotantolaitteistoilla ole kannattavaa. Ehkäpä tekninen kehitys muuttaa tätäkin, mene ja tiedä...

Varmaa on jokatapauksessa se, että ns. "CHP" tuotantoa ei voida lisätä määrättömästi.

CHP ei siis ole mikään autuaaksi tekevä ratkaisu sähköntuotannon ongelmiin, eikä kaukolämpöä saada joka torppaan. Ja väliin jäävät vielä ne alueet, joille voidaan kyllä tehdä kaukolämpöverkko, ja joille usein tehdäänkin, mutta joilla ei kuitenkaan ole riittävästi lämpökuormaa yhteistuotantolaitokselle.

Eikä sähkölämmitys ole todellakaan niin huono vaihtoehto kuin mitä arvon vastaaja antaa ymmärtää, vaan mm. säätöominaisuudet ovat ihan huippuluokkaa, ja on vaikea löytää mitään muuta lämmitysmuotoa, jonka säätöominaisuudet olisivat samaa tasoa sähkölämmityksen kanssa. Tarkka, ja monipuolinen säätö on taas ekologinen ratkaisu, sillä huono säätölaitteisto hukkaa helposti melkoisen osuuden lämpöenergiasta.

Sähkölämmitystä on myös helppo täydentää erilaisilla tukilämmitysmuodoilla, joista perinteisin on tietenkin puulämmitys. Eikä ilmalämpökään ole mikään huono, joskaan ilmalämpö ei tahdo toimia kovimmilla pakkasilla. Ja siinä mielessä puu ja ilmalämpö sopisivat keskenään oikein hyvin, sillä puulämmityksellä saadaan helposti suuria hetkellisiä tehoja, minkä vuoksi sillä onkin helppo leikata kulutushuippuja.

Ja onhan noita muitakin, mm. pellettitakat sopisivat oikein mainiosti sähkölämmityksen tueksi. Pellettitakalla voidaan tuottaa huomattava osa lämmöstä, halvalla ja ekologisesti. Kun samalla sähkölämmitys varmistaa sen ettei mikään nurkka pääse kylmenemään, ja pitää talon lämpöisenä, vaikka unohtaisikin täyttää takan säiliön.

Sähkölämmitys on siis mainio peruslämmöntuottaja, ja järjestelmä jonka säädettävyys hakee vertaistaan, ja jota voidaan tarvittaessa täydentää monilla erilaisilla tukilämmitysmuodoilla, joilla voidaan pienentää energiankulutusta, ja huoltovarmuutta voi parantaa vaikkapa puulla.

Sähkölämmityksen eduiksi voitaneen lukea myös pieni tilantarve. Sähkölämmitys ei välttämättä tarvitse ensimmäistäkään neliötä tilaa, vaan pienimmillään voidaan lämmityselementit upottaa vaikka kattoon ja lattiaan. Eivätkä perinteiset patteritkaan paljoa tilaa vie. Monilla muilla lämmitysmuodoilla tarvitaan usein pannuhuone, ja varastotilaa polttoaineelle.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Noita myrskyjä täällä maaseudulla kokeneena ja sähkölämmityksen voimalla kämpän lämpimänä pitävänä. Tuli mieleen millä pitää paikat lämpimänä sähkökatkon aikana.

Vastaus löytyi pihalla seisovasta pakusta. Eli Webasto tyyppinen ilmalämmitin. Peruslämpö sähköllä. Jos pakkaset kiristyy tai tulee sähkökatko. Käynnistyy termostaatin ohjaama, omilla vara-akuilla toimiva webasto tyyppinen ilmalämmitin.
200 litran öljysäiliö riittää jo joksikin aikaa ja akuilla menee lyhyemmät sähkökatkot ohi kämppä lämpimänä. Vaikkei itse olisi paikalla vahtimassa.

Tuo systeemi kun kehitellään sopivaksi paketiksi, ei laitteisto ole ilmalämpö pumppua kummoisempi mötikkä. Polttoaine ja akustot vähän sivummalle kaappiin ja vaikka vielä aurinkopaneli akustoa ylläpitämään verkkosähkön lisäksi. Samasta systeemistä saa varavalot sähkökatkoa varten.

Vielä syöttökaapelit varalle akun latausta varten autolle. Tai pieni kassiagregaatti lataukseen.

Noista voi sitten rakennella eri kombinaatiot: pelkkä lisälämpö, varalämpölähde, varavalo etc.

Tehoa noista webastoista tyyppisistä löytyy 2-4kw, eli pitää kämpän lämpimänä, kun ilmastointikin pysähtyy sähkökatkossa. Isompaan taloon vaikka useampi lämmitin.

Jos yleistyisi, voisi toimia huippukulutuksen tasaajana pakkaskautena. Mutta merkitys taitaisi olla mitätön, kulutushuipun osalta ei asuntojen lämmitys taida olla merkitsevä tekijä. Vaan sähkösyöpöt löytyy muusta suunnasta pakkaskautena, kuin asunnon lämmityksestä.

Tietysti löpön kanssa pelaaminen vaati tiettyä asennetta toimintaan

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat