Seuraa 
Viestejä45973

Nuorten mielenterveysongelmista puhutaan ja syitä etsitään. Usein nuoret piilottelevat ongelmiaan ja haluavat suojella vanhempiaan, kantavat taakkansa yksin. Tässä tv-sarjassa keskitymme paranemiseen.

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/selviytymistarina

http://areena.yle.fi/video/1618771
http://areena.yle.fi/video/1599978

Parin jakson perusteella vaikuttaa mielenkiintoiselta sarjalta.

Jaksossa, jossa Mikko sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, kiinnitin huomioni seuraaviin huomautuksiin: oman tulkintani mukaan hän aluksi esittää, että myös kotiväen olisi pitänyt saada tietää hänen ongelmista, koska hän ei edes itse kunnolla myöntänyt niitä itselleen. Hiukan myöhemmin hän väittää tämän lisäksi sitä, että olisi halunnut, että joku hoitaa hänet kuntoon vaikka pakkokeinoin.

Yleensä on kuitenkin niin, että kaikki vanhemmat eivät ylpeyttään edes tahdo myöntää sitä, että heidän lapsellaan on mielenterveydenongelmia. Kenties vanhemmilla itsellään on mielenterveydenongelmia, jolloin lapsen ongelmien penkominen tuo myös omat ongelmat ilmi. Mitä suuremmat odotukset ja luulot kyseisen jälkeläisen suhteen, sitä suurempi todennäköisyys on, että tätä julkisesti epämiellyttävää tosiasiaa ei suostuta myöntämään, jolloin omaisten asiaan puuttuminen voi johtaa siihen, että he voivat jopa estää hoidon onnistumisen.

Tätä samaa ongelmaa on käsitelty mm. tv-sarjassa House M.D., jossa on varsin tavallista, että potilaan omaiset ja hoidon mahdollistava osapuoli ovat erimieltä eettisistä päämääristä. Yhdysvalloissa sairaalat ovat usein - ellei yksinomaan - yksityisiä, jonka epäilen vaikuttavan siihen, miten vastuu ja asiasta informoiminen hoidetaan.

Tohtori House ei yleensä pyri noudattamaan mitään eettisiä normeja, vaan pyrkii aina ensisijaisesti parantamaan potilaan. Hän ei myöskään piittaa hirveämmin siitä, miltä potilaasta tuntuu tai mitä mieltä muu henkilökunta on asiasta. Housen etiikka on yleensä hoitaa potilas kuntoon lääketieteen kriteereillä, jolloin kaikenlaiset patologiat on hoidettu alta pois, minkä jälkeen potilas on vapaa tekemään omat valintansa elämänsä suhteen.

En tiedä suomalaisesta käytännöstä mitään julkisen tai yksityisen hoitamisen osalta, mutta jos sinä tiedät, niin kerro ihmeessä. Kerro myös nykyisestä käytännöstä huolimatta, että mitä mieltä olet siitä, tulisiko hoidon mahdollistavan osapuolen informoida omaisia vai ei? Minkälaisiin ongelmiin informoiminen voi johtaa? Minkälaisiin ongelmiin informoimatta jättäminen voi johtaa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Vierailija

Nykyinen käytäntö on hyvä eli kenellekään muulle kuin potilaalle ei kerrota ilman hänen lupaansa mitään. Hänenhän se asia, sairaus, viime kädessä on. Hänen oma elämänsä, vaikka se saattaa muitakin ympärillä koskettaa. Mutta silti potilaan oma.

Silloin voi kertoa jos potilas ei sen suhteen kykene tahtoaan ilmaisemaan ja jos se edesauttaa hänen paranemistaan. Mutta jos kertomatta jättäminen ei vaikuta potilaan tilaan niin silloin ei saa kertoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuukauden tykätyin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat