Seuraa 
Viestejä45973

Olen miettinyt, pystyykö älykäs ihminen nauttimaan mistään tai heittäytymään mihinkään. Vai onko hänen aina tarkkailtava - myös itseään - "kas vain, minusta tuntuu nyt tältä, sepä mielenkiintoista", ja "vai niin, hän reagoi tuolla tavalla, voinkohan muuttaa sitä seuraavalla repliikilläni...". Jne.
Vai onko kysymys älykkyydestä, vai kenties jostain lapsuudesta kumpuavasta tarkkaavaisuuden välttämättömyyden tunteesta. Siis aina varuillaan kuin susi.
Uskon joka tapauksessa, että älykäs ihminen pystyy kontrolloimaan myös mielen masennusta, ahdistusta yms. toisin kuin vähän vähemmillä älyn lahjoilla varustettu naapuri.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (16)

Vierailija

Älykkyys on oikeastaan vain sitä, että pystyy oivaltamaan asioita paremmin, tai näkemään syy-yhteyksiä asioiden välillä. Ei sitä, että analysoi itseään tai muita herkeämättä.

Aivan samanlaisia ihmisiä ne älykkäämmätkin ovat, kaikkine inhimillisine puolineen. Älykäs ihminen voi käyttäytyä aivan yhtä päättömästi kuin vähemmän älykäs, ehkä jopa vielä päättömämmin. Harvemmin se äly näkyy (onneksi) normaalissa ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Niinpä, kuten itse sanoit: pystyy oivaltamaan paremmin... pystyy yhdistelemään, pystyy myös hajottamaan osiisn ja kokoamaan uudestaan. Jos on älyllistä kapasitettia siinä määrin, että pystyy lähestymään matematiikkaa, kieltä, maailmaa, ilmiöitä eri tavalla kuin se toinen ihminen, niin eikä ole mahdollista, että pystyy lähestymään ns. sielua, myös omaansa, samalla kapasiteetilla. Mielestäni kysymys on paljon kyvystä analysoiuda, kyvystä analysoida ja tuottaa synteesi ja kyvystä analysoida ja tuottaa synteesi nopeasti.
Mielstäni on väärin, että lähestyt älyä kuin se olisi esim. näppylä tai vasenkätisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä enemmän aivojaan ns. jumppaa ... sitä älykkäämmäksi ne käyvät ja päinvastoin. Älykäs ihminen ns. unohtaa itsensä ... ja havannoi ykseyttä eli kokonaisuutta, johon itse(kin) kuuluu.

Vierailija
Normaalinolla
Mielstäni on väärin, että lähestyt älyä kuin se olisi esim. näppylä tai vasenkätisyys.

Äly on vain ihmisen ominaisuus, vähän niinkuin pituus tai hiusten väri. Ja yleisesti ottaen sellainen ominaisuus, jolle ei voi mitään. Ei sen kummempaa.

Kirjoituksestasi saa sen kuvan, että älykkyyttä joko on, tai ei ole. Taas oikein hyvän analogian aiheeseen tarjoaa pituus. On olemassa reippaasti päälle kaksimetrisiä koripalloilijoita, ja toisaalta taas alle puolitoistametrisiä ihmisiä. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin tältä väliltä. Eikä 220 cm pitkä heppu ole välttämättä yhtään parempi koripalloilija kuin 195 cm pitkä.

Älykkyys pitää mielestäni nähdä enemmänkin työkaluna kuin salaperäisenä viisauden lähteenä. Ja useimmissa tapauksissa vähän matalampaa älykkyyttä voi kompensoida ahkeruudella.

Mitä tulee tuohon oman itsensä ja "sielunsa" analysointiin, en ole itse huomannut niin valtavaa tarvetta itsensä analysointiin. Enkä edes usko että se on mahdollista. Tässä mennään jo Gödelin epätäydellisyyslauseen puolelle. Systeemin sisällä on mahdotonta todistaa systeemiä oikeaksi tai vääräksi, karkeasti yksinkertaistaen.

Vierailija
liirumlaarum
Mitä enemmän aivojaan ns. jumppaa ... sitä älykkäämmäksi ne käyvät ja päinvastoin. Älykäs ihminen ns. unohtaa itsensä ... ja havannoi ykseyttä eli kokonaisuutta, johon itse(kin) kuuluu.

Etpä taida ihan kokemuksesta puhua...

IsoJussi - oletko älykäs. Vai viisas.

Heitän arvauksen: pidät itseäsi mieluummin viisaana, koska viisas on todennut, että maailmassa on kivampaa, kun suhtautuu kaikkeen vähän pehmeästi, paljon hyväksyen, turhia analysoimatta.

Minä taas en ole löytänyt viisautta itsessäni. Pinnistelen kyllä. Oletan, että tie viisauteen käy juuri tutkistelun kautta. Ja siihen - herra paratkoon - ei älyä tarvita.

Onko analyyttisyys siis luonteenpiirre? Vai elämän hankalaksi tekevä talentti?

En ajattele, että älykkyys on on-off -meininkiä. Siihen olen liian älykäs. Mutta ei älykkyys voi olla 205 tai 195 cm, kuten Mensan porukat yrittävät väittää. Älykäs ilman erityislahjoja ei oikein osu pallolla mihinkään; tosin tietää varmasti sen, että silmä kuuluu pitää pallossa.

Mutta toisaalta on sekin kiistaton faktum, että 176-senttinen ylettyy hattuhyllylle, 160 senttinen ei.

Taas ikuinen kysymys älykkyyden olemukesta.

Nykyisin laajimmin hyväksytyn ä-käsitteen mukaisesti siihen on sisällytettävä myös interpersonaaliset (sosiaaliset) että intrapersonaaliset kyvyt. Jälkimmäisellä tarkoitetaan suunnilleen samaa kuin arkipuheen itsetuntemuksella tai psykologian intraspektiolla. Yksilö pystyy suht realistisesti tarkastelemaan tunteitaan, reaktioitaan ja motiivejaan. Intrapersoonallisesti kyvykäs tulee siis keskimääräistä paremmin toimeen itsensä ja todellisuuden, sekä sosiaalinen, materiaalisen että sielunsisäisen ,kanssa.

Luonto tuppaa olemaan sikäli epäreilu, että se kasaa erilaisia paremmanasteisia kykyjä samalle henkilölle. Jolla on, sille annetaan.

Lahjakkuusprofiilit ovat eri ihmisillä erilaisia. Voi olla esim. visuospatiaalisissa asioissa keskimääräistä heikompi, mutta sosiaalisesti lahjakas, ja päin vastoin.

Ihmisten intrapersoonallisiin kykyihin kuuluu defenssi- eli puolustusmekanismien joustava ja tarkoituksenmukainen käyttö. Akateemisesti lahjakkaiden sudenkuoppa on intellektualisointi. Vaikeat asiat helposti etäännytetään ja niitä tarkastellaan liioitellun viileästi ja analyytisesti, jolloin kosketus tunnesisältöön katkeaa, eikä todellista ongelmanratkaisua pääse tapahtumaan.

Masentuminen ja depressioon sairastuminen ei riipu älykkyydestä, se on osa ihmisyyden kärsimystä. Luovilla ihmisillä on suurempi mahdollisuus sairastua kliiniseen masennkseen elämänsä aikana suuremman tunneherkkyytensä takia, ja järjen voimalla ei siitä suosta nousta.

Mummo

Vierailija

No toki olen älykäs, mutta pyrin kyllä viisauttani kartuttamaan. Ja kyllä mielestäni siihen viisauden hankkimiseen ainakin vähän älyä tarvitsee. Vanha ja kulunut sananlaskukin sanoo: "Älykäs selviää tilanteesta johon viisas ei edes joudu".

Totta on myös se, että älykkyys on turhan monisyinen asiakokonaisuus mitattavaksi yhdellä numeroarvolla. Toki sitä voi pitää suuntaa-antavana. Mutta esimerkiksi luovuus on sellainen asia jota on varmaan melko mahdotonta mitata millään yleispätevällä mittarilla. Analyyttisyys, jonka tuossa mainitset on mielestäni ihmisen luonteenpiirre, samoin kuin uteliaisuus ja halu tietää asioita ja ymmärtää niitä.

Ja onpa älykkyydelläkin rajansa. Toissailtana iltaoluella ollessani, kaveri otti taskustaan narunpätkän ja näytti miten tehdään säkkisolmu, näytti vielä moneen kertaan ja hitaasti. Mutta kun ei osannut hahmottaa solmua, niin ei osannut, helvetti. Vähän turhautti. Tosin otin projektiksi sen ja muutaman muun hyödyllisen solmun opettelun, joten eiköhän nekin kohta suju...

Vierailija
lysse
Eläimetkin ovat älykkäitä.

No ei. Eläimet eivät ole kovinkaan älykkäitä, ainakaan ihmisen mittapuun mukaan. Ja miksipäs käyttäisimme muita mittapuita, kun kerran ihmisiä olemme.

Sitä jaksan edelleen ihmetellä, mistä temmot noita omalaatuisia mielipiteitäsi. Onko sinulla joku kirja, josta luet niitä? Vai tulevatko ne vain päähäsi yllättäen?

No - ne vaan tulevat, enkä ehdi alta pois. Se on vähän samanlaista kuin luovuus.
Käypä joskus niinkin päin, että kun päätä kallistaa, niin joku fiksu ajatus tipahtaa pois.

Vierailija
Normaalinolla
No - ne vaan tulevat, enkä ehdi alta pois. Se on vähän samanlaista kuin luovuus.
Käypä joskus niinkin päin, että kun päätä kallistaa, niin joku fiksu ajatus tipahtaa pois.

Niin, lähinnä ihmettelin noita "lystikkään" möläyksiä. Mutta kiva tietää tuokin

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335
Normaalinolla
Olen miettinyt, pystyykö älykäs ihminen nauttimaan mistään tai heittäytymään mihinkään. Vai onko hänen aina tarkkailtava - myös itseään - "kas vain, minusta tuntuu nyt tältä, sepä mielenkiintoista", ja "vai niin, hän reagoi tuolla tavalla, voinkohan muuttaa sitä seuraavalla repliikilläni...". Jne.

Kuulostat siltä kuin itsetuntemuksessa ja omien reaktioiden tiedostamisessa olisi jokin ongelma.

Voin olla väärässä, mutta kun älykkyys nähdään mummon ansiokkaasti esittämällä tavalla laajemapana asiana, niin se liittyy myös mielenterveyteen. Älykäs kykenee sopeutumaan ja mukautumaan erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Tuo kyky on edellytyksenä myös sille, että pystyy välttämään itselleen kohtuuttomia sellaisia.

Mielenterveyden voinee kuvata "mielenliikkeiden" vapaudeksi, kyvyksi toimia erilaisissa tiloissa. Voi esimerkiksi sairastumatta psykoosiin käväistä muistiinsa tallentuneissa varhaisissa tunteissa, muistaa elävästi miltä tuntui kun äiti piti hyvänä tai kun pelkäsi isää (jos pelkäsi). Regressio egon palveluksessa. Mielenterveyteen kuuluu myös se, että seuraavassa hetkessä voi ratkaista todellisuuden komplementaarisuuteen liittyvän ongelman ja saa fysiikan Nobelin kaikenteorian keksimisestä. Trippi lapsuuteen saattaa jopa toimia ratkaisun lähtökohtana.

Jung, jota jossain määrin arvostan, sanoi kuulemma juuri ennen kuolemaansa: "ongelmani on ollut se, että minussa olevat väliseinät ovat läpinäkyviä." Häntä voi kai pitää ihmisenä, joka kykeni kuvaamaan sen mitä on elää psykoosissa. Hirveää, mutta ihailtavaa, läpinäkyvät väliseinät.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

On jussilla aina miettimistä, mitähän se lystikäs mahtaa tarkoittaa, on jussi niin äärettömän kiinnostunut sen ain tietämään, muttei kehtaa kai kysyä ... juu. Eihän jussi muutoin silleen ... lystin perässä juoksisi, ei ei.

No tässäpä hieman lisää eli ennenmuinoin esim. kotieläimet olivat paljon älykkäämpiä, kun ne olivat ihmisen kanssa enemmän ja oppivat siksi ymmärtämään puhetta. Sitten tulivat koneet - koneet eivät
"keskustele" eläinten kanssa.

Lemmikeilleen paljon puhuvat tietävät, että eläimet ovat viisaita ja oppivaisia olentoja.

Vierailija

Kuulepa lystikäs. Ei me puhuttu ollenkaan tuosta asiasta. Puhuttiin ihmisen älykkyydestä ja kyvystä analysoida itseään. Jotenkin hölmöä ängetä yhtäkkiä horisemaan älykkäistä kotieläimistä. Siellä Netiketti-osiossa sanotaan asia aika selvästi: "Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä". Vilkaisepa muutenkin se Netiketti läpi, jooko...

Jussi, joku kommentoi, että äly on vain ihmisen ominaisuus ... ja siihen minä sitten kommentoimaan, että ei ole. Ei sen ihmeellisemmästä aiheesta poikkeamisesta ole kyse. Lepo vaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat