Viljaa ruuaksi - fytaasivalmistetta ihmisille?

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Kun viljaa - tuota halpaa valtion suosittelemaa bulkkiruokaa jolla siat ja lehmätkin lihotetaan ja tulehdutetaan teuraaksi - on kerran pakko syödä, niin onko mitään keinoja käsitellä sitä ihmisille vähemmän vahingolliseen muotoon?

Jos jyvän laittaa koeputkeen, siitä kyllä irtoaa käsittelyssä runsaasti hyödyllisiä hivenaineita. Ihmisen suolessa ei näin ikävä kyllä käy, sillä nuo hyödylliset hivenaineet (erityisesti fosfori) ovat sitoutuneet fytiinihappoon. Ihmisen ruuansulatus käsittelee fytiinihappoa todella huonosti, sillä ihmisen fytaasientsyymin eritys on surkeaa. Esimerkiksi rotalla on jopa 30-kertainen fytaasineritys ihmiseen verrattuna.

Fytaasia lisätään sikojen, kanojen ja lehmien lihotusrehuun jotta sen ravintoarvo paranee. Miksei samoin tehtäisi myös ihmisten lihotusrehulle? Voisitteko te arvon leipurit siellä ruveta lisäämään fytaasia leipiinne?

Vegaaneille on toki olemassa joitakin entsyymivalmisteita jotka sisältävät fytaasia. Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?

Kommentit (15)

Vierailija

Anteeksi pilkunviilaukseni, mutta kävi kovin pahasti silmiini otsikon kirjoitusvirhe. Kirjoitusasu on ruo'aksi. Voihan olla että asia on vuosien varrella muuttunut, mutta näin minulle on aikoinaan opetettu.

Vierailija
taigajim
Anteeksi pilkunviilaukseni, mutta kävi kovin pahasti silmiini otsikon kirjoitusvirhe. Kirjoitusasu on ruo'aksi. Voihan olla että asia on vuosien varrella muuttunut, mutta näin minulle on aikoinaan opetettu.

Itselläni huomio taas kiinnittyi kohtaan:
Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
kopernikustako
Itselläni huomio taas kiinnittyi kohtaan:
Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?

Sarkasmi on näemmä taitolaji.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
taigajim
Anteeksi pilkunviilaukseni, mutta kävi kovin pahasti silmiini otsikon kirjoitusvirhe. Kirjoitusasu on ruo'aksi. Voihan olla että asia on vuosien varrella muuttunut, mutta näin minulle on aikoinaan opetettu.

"Ruo'aksi" on varmasti väärin.

Kielitoimisto tietääkseni suosittelee kirjoitusasua ruoaksi, mutta taitaa hyväksyä myös muodon ruuaksi.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009
PeterH
Kun viljaa - tuota halpaa valtion suosittelemaa bulkkiruokaa jolla siat ja lehmätkin lihotetaan ja tulehdutetaan teuraaksi - on kerran pakko syödä, niin onko mitään keinoja käsitellä sitä ihmisille vähemmän vahingolliseen muotoon?

Jos jyvän laittaa koeputkeen, siitä kyllä irtoaa käsittelyssä runsaasti hyödyllisiä hivenaineita. Ihmisen suolessa ei näin ikävä kyllä käy, sillä nuo hyödylliset hivenaineet (erityisesti fosfori) ovat sitoutuneet fytiinihappoon. Ihmisen ruuansulatus käsittelee fytiinihappoa todella huonosti, sillä ihmisen fytaasientsyymin eritys on surkeaa. Esimerkiksi rotalla on jopa 30-kertainen fytaasineritys ihmiseen verrattuna.

Fytaasia lisätään sikojen, kanojen ja lehmien lihotusrehuun jotta sen ravintoarvo paranee. Miksei samoin tehtäisi myös ihmisten lihotusrehulle? Voisitteko te arvon leipurit siellä ruveta lisäämään fytaasia leipiinne?

Vegaaneille on toki olemassa joitakin entsyymivalmisteita jotka sisältävät fytaasia. Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?




Luultavasti jollakin hallinnollisella päätöksellä fytaasiakin aletaan lisäillä ruoka-aineisiin.

Olemmehan jo saaneet aikojen kuluessa nauttia fluoria juomavedessä, d-vitamiinia maidossa, seleeniä lannoitteiden kautta ja männyn kasvistanolia margariineissa ym.ym.

Päättäjänä olisin hieman skeptisempi lisäilemään ruoka-aineisiin "terveysavusteisia" kemikaaleja, riippumatta mitä uusimmat muotitutkimukset ovat osoittavinaan. Mahdolliset tulevat ongelmat lisäilemisistä ovat massiivisia, koko väestöön kohdistuvia.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä890
Liittynyt26.10.2009
PeterH
Kun viljaa - tuota halpaa valtion suosittelemaa bulkkiruokaa jolla siat ja lehmätkin lihotetaan ja tulehdutetaan teuraaksi - on kerran pakko syödä, niin onko mitään keinoja käsitellä sitä ihmisille vähemmän vahingolliseen muotoon?

Jos jyvän laittaa koeputkeen, siitä kyllä irtoaa käsittelyssä runsaasti hyödyllisiä hivenaineita. Ihmisen suolessa ei näin ikävä kyllä käy, sillä nuo hyödylliset hivenaineet (erityisesti fosfori) ovat sitoutuneet fytiinihappoon. Ihmisen ruuansulatus käsittelee fytiinihappoa todella huonosti, sillä ihmisen fytaasientsyymin eritys on surkeaa. Esimerkiksi rotalla on jopa 30-kertainen fytaasineritys ihmiseen verrattuna.

Fytaasia lisätään sikojen, kanojen ja lehmien lihotusrehuun jotta sen ravintoarvo paranee. Miksei samoin tehtäisi myös ihmisten lihotusrehulle? Voisitteko te arvon leipurit siellä ruveta lisäämään fytaasia leipiinne?

Vegaaneille on toki olemassa joitakin entsyymivalmisteita jotka sisältävät fytaasia. Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?




Kannattaa ensin perehtyä vähän tutkimusnäyttöön. Se ei osoita, että fytaatit olisivat mikään iso ongelma. Pikemminkin päinvastoin, koska fytaatit mm. vähentävät syöpäriskiä.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14029
Liittynyt23.6.2005

Ehkäpä, mm. sitomalla vapaata rautaa. Jos aletaan fytaatteja fanittamaan, niin hyviä lähteitä löytyy paljon muitakin kuin täysjyväviljat. Tietty saanti voi olla ihan hyödyksikin.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14029
Liittynyt23.6.2005

Fytaateista voi päästä aika hyvin eroon. Gluteenin ja lektiinien suhteen käsittääkseni aina jää jotain jäljelle. Eli voi jäädä jäljelle migreeniä, päänsärkyä, ihottumia, vatsakipuja keliakiaoireita jne.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

Vilja on hyvää ruokaa, mutta nykyaikana ihmiset syövät niin paljon kuin kokevat tarpeelliseksi tullakseen kylläiseksi, eivät niin paljon kuin tarvitsevat, jolloin päivittäinen intake nousee helposti yli kokonaiskulutuksenkin.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
PeterH
kopernikustako
Itselläni huomio taas kiinnittyi kohtaan:
Miksei näitä oteta yleiseen käyttöön, jotta ihmiset saataisiin lihotettua teuraaksi tehokkaammin?

Sarkasmi on näemmä taitolaji.

Ei ole. Se on helppoa. Siihen ei vaadita taitoa.

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009

Joo kaikki mahdolliset synteetiset aineet heti ruuan sekaan.

Kohta varmaan kielletään "luontaisenkaltaiset" ainekset ja vain täysin "luonnottomat" sallitaan.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
kohe
Joo kaikki mahdolliset synteetiset aineet heti ruuan sekaan.

Lasketaanko bakteerifermentaatiolla valmistettavat entsyymit (joita ihminen itsekin erittää) synteettisiksi aineiksi?

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009
PeterH
kohe
Joo kaikki mahdolliset synteetiset aineet heti ruuan sekaan.

Lasketaanko bakteerifermentaatiolla valmistettavat entsyymit (joita ihminen itsekin erittää) synteettisiksi aineiksi?




Oletan, että ymmärsit kuitenkin tarkoitukseni.

Uusimmat

Suosituimmat