Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Minulla on yli 14 vuotta vanha mikrouuni, jossa on pyörivä pohjalautanen. Hiljattain olen pannut merkille että ruoka ei enää lämpene kunnolla, mutta lautanen (lasia, ei sisällä vesimolekyylejä) kuumenee aivan liikaa.

Tietääkseni mikroaallot on viritetty likimain vesimolekyylien taajuudelle. Jos mikroaallot olisivat tasan vesimolekyylien taajuudella, mikroaallot eivät tunkeutuisi riittävän syvälle vaan kuumentaisivat vain ruuan pintaa.

Onko siis mahdollista että vaikka magnetronin teho ei varsinaisesti heikkenekään vuosien saatossa, se saattaa mennä 'epävireeseen' jolloin käy kuten juuri yllä kuvasin, eli ruoka kuumenee vain pinnalta ja reunoilta, ja sen vuoksi lasikulhokin tuntuu kuumenevan kohtuuttoman paljon ruokaan nähden?

Kommentit (3)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
Penttinen
Resonanssipiirihän siellä on, ja konkka voinee kulua, jolloin resonanssi saattanee muuttua.

Magnetroni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_magnetron

Taajuus ei siirry niin paljoa että sillä olisi ruoan lämmityksen kannalta merkitystä. Teollisuudessa käytettävät mikroaaltouunit toimivat noin 900 MHz taajuudella 2400 MHz asemasta ongelmitta. Mikroaaltouunin toiminta ei perustu vesimolekyylin resonanssitaajuuteen, sillä ne ovat jossakin reilusti yli 10 GHz taajuuksilla.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Kaikki elektroniputket vanhenevat ajan mittaan. Yleisin syy lienee katodin emission heikkeneminen. Manetronin onteloresonaattorit jyrsitään umpikuparimurikkaan. Tuskin muuttavat muotoaan, vaikka ajaisi kuorma-autolla yli.

Jatkuvasti toiminnassa olevien laitteiden, kuten esimerkiksi laivatutkien, magnetronit ovat kulutustavaraa, ja ne vaihdetaan, kun teho on laskenut riittävästi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat