Seuraa 
Viestejä45973

Lancet julkaisi tulokset pilotti tutkimuksesta, jossa vegetatiivisessa tilassa olevilta ihmisiltä otettiin eeg-käyrä, kun heitä puhuteltiin. 20% aivokuolleista antoi tajuissaan olevia vastaavan eeg-tuloksen, kun heitä pyydettiin esim puristamaan käsi nyrkkiin.
Prosenttiosuus voi olla harhaanjohtava sillä tutkitttuja oli 16, joista 3 antoi tajuissaan olevaa vastaavaa aivosignaalia.

EEG can detect awareness in vegetative patients:
New research using a portable electrode test suggests nearly 20 percent of those previously determined to be vegetative state may be consciously aware of their surroundings and even able to communicate through easily detectable brain signals.
http://newsfeedresearcher.com/data/articles_m46/patients-vegetative-brai...

Määrä voi toki olla suurempikin:

The researchers noted that three of 12 healthy volunteers failed to produce a detectable brain wave signal in response to the commands. It's not clear why, but that shows that if a vegetative patient doesn't produce such a signal, it doesn't necessarily indicate a lack of awareness, the researchers said. The positive EEG results with the three patients do show some degree of self-awareness that indicate they weren't truly vegetative,Jokin aika sitten Teema näytti aihetta sivuavan elokuvan, jossa pääosassa oli amputoitu ja halvaantunut mies joka aistii ympäristöään, muttei pysty kommunikoimaan milläänlailla sen kanssa.
Johnny Got His Gun : http://www.youtube.com/watch?v=K7AFmXc0wK0
Sama leffa, jota Metallica käytti 'One'-biisinsä videossa.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (8)

Tällä kaverilla olisi varmaan mielenkiintoista kerrottavaa aistideprivaation vaikutuksista.

One of the patients who responded to the command had been in a vegetative state for nearly two years.
Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

Olen ihmetellyt pitkään eikö lääketieteessä ole mitään metodia tutkia tätä paremmin? Eräs pikkupoika oli menossa vanhusten kanssa terveyskeskuksen vuodeosastolle, kun ei tiedetty mihin hänet olisi sijoitettu. Oli onnettomuuden jälkeen kuulemma "porkkana". Mutta eihän hän sitten ollutkaan, kukaan vain ei saanut kontaktia... Oli jossain niin syvässä shokissa, ettei regoinut mihinkään eikä kehenkään. Ja kummallisinta oli, että kyseessä ei ollut tajuttomuus.

Eikö tosiaan ole mitään keinoa todeta ihmisen tilaa, muuta kuin huudella korvaan, että huhuu, kuuluuko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässähän oli havaittu että eeg- laitteella voidaan havaita aivotoimintaa jos se reagoi ulkoa tulevaan ärsykkeeseen, vaikkei ulkoisesti olisi havaittavissa mitään merkkejä tietoisuudesta. ts. henkilö ei pysty liikuttamaan mitään osaa ruumiistaan, vaikka aivot ja aistit toimivat jollain tasolla.
Laitteesta: http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/09/uusi_eeg-laite_tehostaa_epileps...

EEG:stä
[url]http://fi.wikipedia.org/wiki/Aivosähkökäyrä

"The important ethical question is not: are they conscious? It is: in what way are they conscious? Are these patients suffering? How bad is their life? Do they want to continue in that state? If they could express a desire, should it be respected? For some of these patients, consciousness could be the experience of a living hell. The big question - how such patients should be treated - remains as open as ever."
Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

Mutta onko todella niin, että VASTA NYT on keksitty näinkin vaikean keinon hyväksikäyttö? Että kysytään potilaalta, käsketään hänen käyttää raajojaan ja testataan aivosähkökäyrää??

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Luulen vain, että asiassa on jotain, mitä en tiedä. Onko EEG kenties erilainen kuin normikone?

Toissijaisesti EEG:tä käytetään myös kooman, enkefalopatian ja aivokuoleman diagnosointiin.

Ilmeisesti vanhanaikaiset ulkoiset määreet ovat ensisijaisia tällä hetkellä. Laite on suhteellisen halpa, mutta ilmeisesti niitä ei aivan rajattomasti ole tarjolla. Vastaavasti usan väestössä on siis parikymmentä tuhatta vegetatiivista. Suomeen suhteutettuna täällä on muutama sata vastaavaa.

Eeg-laite siis on kannettava ja magneettikuvaukseen käytettävä on se iso lieriö, jonka sisään ihminen työnnetään.

Lopulta en kyllä tiedä oliko aiheessa joku uutinen....
Tiedote ei mm. kerro miten testissä olleiden vegetatiivisuus oli alunperin todettu.

Vai oliko todellinen uutinen se, ettei 25% testatuilla havaittu tietoisuutta, vaikka he silminnähden olivat tajuissaan ja vapaaehtoisina osallistuivat verrokkiryhmään
..kertoo paljon ihmiskunnasta.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Olisihan tuo kuitenkin aika persiistä. Olla ajatuksineen toimimattoman kehon vankilassa. Vittu että sellaistakin paskaa voi ihminen joutua kokemaan, ei hyvä. Maailma on perseestä, ihan suoraan saatanasta. Miettikää oikeasti. Mieluummin todellakin kuolisin kuin joutuisin olemaan vuosia tietoisena vegetatiivisessa ruumiissa. Vai oppiiko kaikkea paskaa kestämään, oli se kuinka paskaa tahansa? Jos siitä tilasta vielä joskus tokenee, niin millainen ihminen sitten on? Onko hän viisas? Kuitenkin ollut aika paljon aikaa miettiä asioita.. pelkästään miettiä. Miettiä ja miettiä, olla itsensä kanssa keskenään. Vai onko sitä sitten herätessä ihan helvetin kusipää? Haluaako vain haalia itselleen kaikki menetetyt kokemuksen takaisin? Onko silloin enää ylipäätään järjissään? Voiko ihminen kuolla tylsyyteen tai vitutukseen? Siihen että ei vain enää yksinkertaisesti jaksa sitä samaa paskaa tylsää olotilaa jossa on? Kunpa voisi.

くそっ!

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

Tämähän on järkyttävä tieto. Kuinka monen ihmisen hengitystä ylläpitävät laitteet on irroitettu ilman tietoa siitä että ihminen oikeasti vielä ajattelee ?

Ja tässä tutkimuksessa käsiteltiin vain ne tapaukset, jotka ottivat vastaan ulkopuolista ärsykettä. Mitä jos ruumiisi on niin pahoin vaurioitunut, että kuulo-, tunto-, näkö tms. aisti ei toimita viestiä aivoille, mutta ihminen siitä huolimatta on kokoajan tietoinen olemassaolostaan ?

Tavallaan tämä tutkimus antaa myös selityksen sille, että miksi sellaisiakin ihmisiä, jotka on tuomittu aivokäyrän viivaa näyttäessä aivokuolleiksi, voi herätä "kuolleista" tietoiseksi ja toimimaan normaalisti kaikkien aistiensa, hermojensa ja lihastensa kanssa tavalliseen päivärytmiin ilman ulkopuolista apua.

Eli. Aivokäyrä ei taida olla se väline selvittää, onko ihminen elossa ja tietoinen olemassaolostaan vai ei. -> Ajattelen, siis olen. Irroittaessaan kaapeleita, vaikka kuinka selittäisi tekevänsä palvelusta ruumiinsa vankina olevalle, niin asiaa täytyy ajatella sen ihmisen kannalta; Mitä tämä ihminen voi vielä olla ja tehdä ? Hän on ajatteleva henkilö, jolla on mielipiteet. Hän voi unelmoida ja näin elää ehkä omissa kuvitelmissaan parempaa elämää kuin tosielämässä. Hän voi ajatuksissaan kirjoittaa vaikka menestysromaanin tai keksiä matemaattisen ratkaisun. Kunnes löydetään keino, jolla tämä ihminen saadaan osaksi yhteiskuntaa ja kommunikointi onnistuu, vegetatiivinen ihminen on yksin kaikkien saavuttamattomien tietomääriensä kanssa.
Luulisi olevan kiinnostusta saada aikaan kommunikaatiokanavia suoraan aivoihin liitettävillä anturoilla. Ajatustenlukukone, joka näyttää elokuvaa ihmisen unista voisi olla yksi keino kommunikoida tällaisen ihmisen kanssa. Mutta muussa käytössä se olisi hirvittävä vallan väärinkäytön mahdollisuuden fantasia.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat