Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Onko tietoa mikä aiheuttaa laskeutumassa olevan lentokoneen perässä viiveellä seuraavan jälkiäänen?

Olen liikkunut usein lentokentän kiitoradan laskeutumisreitin alapuolisessa metsässä Tuusulassa koiraa ulkoiluttamassa. Silloin tälllöin olen kiinnittänyt huomiota sihahdukseen tai suihkuhävittäjäkoneen äänen kaltaiseen kohahdukseen, joka seuraa laskeutumassa olevaa lentokonetta luokkaa 5 ... 20 sekuntia koneen ohituksen jälkeen. Yleensä havainnot ovat olleet tämän paikan lähiympäristössä:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/link ... 43&lang=fi

Suuremmasta kartasta selviää, että kiitoradan päähän on noin 2.5 kilometriä:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... 00&lang=fi

Mikä aiheuttaa laskeutuvaa konetta viiveellä seuraavan äänen? Koneen eri puolilta tulevien pyörteiden törmääminen yhteen kävi mielessä vaihtoehtona, mutta saa olla aika voimakas virtaus että törmäyksestä syntyisi ääni. Äänen havaitsee ehkä joka kymmenennen koneen kohdalla tai harvemmin ja se kuuluu lentokoneen lentoradan suunnasta eli kyseessä ei ole esimerkiksi kaiku läheisestä kalliosta tms. Äänestä on myös muiden mukana olleiden havaintoja eli se ei pelkkä ole korvien välinen ilmiö. Se ei kuulu suoraan koneen alapuolella (90 astetta) vaan yleensä koneen ohittaessa n. 30 ... 60 asteen korkeudella horisontista.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Kommentit (4)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Ääni johtuu ihan vaan siipien ja laippojen kärjistä lähtevistä kärkipyörteistä eli vortekseista, joita kone vetää perässään. Pyörteet ovat kapeita ja erittäin voimakkaita, niihin sitoutuu sangen runsaasti koneen liike-energiaa.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6888
Liittynyt8.11.2007

Onko kone näkyvissäsi silloin, kun tuo ääni kuuluu? Jos kone on kiitoradalla, niin silloin ääni syntyy moottorijarrutuksesta.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
Ertsu
Onko kone näkyvissäsi silloin, kun tuo ääni kuuluu? Jos kone on kiitoradalla, niin silloin ääni syntyy moottorijarrutuksesta.

Ei ole enää näkyvissä. Laskeutuvan koneen nopeus varmaan jotain parisataa km/h eli ehkä 50 ... 70 m/s. Viiden sekunnin viiveellä kone olisi siis ohituspaikasta 250 ... 350 m päässä ja 20 s viiveellä 1000 ... 1400 m päässä. Matkaa kiitoradan lähimpään ääripäähän havaintopaikasta on 2.5 kilometria. Moottorijarrutuksen ääni on lisäksi toisenlainen eli jylisevämpi, siinä on mukana reilusti matalia taajuuksia. Havaitsemani ääni on ollut sihinän puolella kuullostaen siltä kuin paperia revittäisiin.

Heksu
Ääni johtuu ihan vaan siipien ja laippojen kärjistä lähtevistä kärkipyörteistä eli vortekseista, joita kone vetää perässään. Pyörteet ovat kapeita ja erittäin voimakkaita, niihin sitoutuu sangen runsaasti koneen liike-energiaa.Tuo kuullostaa hyvältä arvaukselta. En haluaisi tehdä lähempää tuttavuutta pyörteen kanssa, josta lähtee noin ilkeä ääni. Pyörteet ovat ilmeisesti varsin pitkäikäisiä kun viive äänen kuulemiseenkin voi olla luokkaa reilusti yli 10 s.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
kfa
Heksu
Ääni johtuu ihan vaan siipien ja laippojen kärjistä lähtevistä kärkipyörteistä eli vortekseista, joita kone vetää perässään. Pyörteet ovat kapeita ja erittäin voimakkaita, niihin sitoutuu sangen runsaasti koneen liike-energiaa.Tuo kuullostaa hyvältä arvaukselta. En haluaisi tehdä lähempää tuttavuutta pyörteen kanssa, josta lähtee noin ilkeä ääni. Pyörteet ovat ilmeisesti varsin pitkäikäisiä kun viive äänen kuulemiseenkin voi olla luokkaa reilusti yli 10 s.Ei se ollut arvaus. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miltä pyörre tuntuu - lakki lähtisi lepikkoon takuuvarmasti. Kyllä niissä pyörteissä voimaa löytyy, pienkone heittää kuperkeikkaa jos moiseen onnistuu eksymään. SIksi laskeutuvien ja nousevien koneiden välillä pidetäänkin reilu turvaväli, että pyörteet ehtivät hajaantua. Heti koneen jäljessä pyörre on niin voimakas, että kosteammalla kelillä ilman vesihöyry tiivistyy vesipisaroiksi alipaineen ja sitä kautta ilman adiabaattisen jäähtymisen vaikutuksesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat