Seuraa 
Viestejä45973

Eli huomenna olis kemiankoe ja haluasin selvennystä siihen, että miten karboksyylihapolle tapahtuu kun se lioitetaan veteen. Se vissiin luovuttaa vetyionin vesimolekyylille, mutta miten tämä tapahtuu, kun ajattelemme sähköisten vetovoimia avuksi käyttäen. Näyttäkää vaikka kaavan avulla, ettei tarvitsisi kovin selitellä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Orgaanisessa kemiassa vesi voi toimia happona tai emäksenä. Karboksyylihappojen kanssa vesi toimii emäksenä, joten protolyysireaktiossa se ottaa vastaan protonin. Happo on se, joka luovuttaa protonin, tässä tapauksessa karboksyylihappo. Ja protoni on vety- atomin ydin.

Karboksyylihappo ja vesi muodostaa yhdessä heikosti happaman liuoksen. Lyhyet karboksyylihapot ovat vesiliukoisia (eivät kovin herkkiä nekään), pidemmät ei ollenkaan. Esim. metaanihappo (muurahaishappo) ja vesi, protolyysireaktio.

HCOOH + H2O => HCOO(-) + H3O(+) | tasapaino vasemmalla

jossa tuo H3O(+) on se sekoitetun liuoksen happamuuden aiheuttava oksonium- ioni.

Protolyysin epäherkkyys johtuu luovutettavan protonin olosta kahden happiatomin vaikutuksessa (COOH, joista toinen happisidos hiileen on kaksois sidos, toinen OH- ketju yksöis sidos). Ja epäherkkyys tarkoittaa sitä, että iso osa HCOOH- molekyyleistä jää protolyysiä vaille.

Vertaa:

HCl + H2O => Cl(-) + H3O | tasapaino oikealla

HCl on vahva happo ja CL(-) heikko emäs. Joten protolyysissä reagoimatonta happoa ei jää kovinkaan paljoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat