Suklaan valaminen

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kertokaa vinkkejä suklaan valamiseen.
Pitäisi siis valaa kuvan mukainen ontto ympyrälieriö, jossa on sisällä nestettä.
Valamismenetelmän pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja sen tulisi myös soveltua massatuotantoon.

Kuva: suklaa ruskealla, neste sinisellä.

Mietin sellaisia vaihtoehtoja, että tuon voisi valaa ensin ilman kantta ja sitten täyttää nesteellä ja sitten hitsata kannen siihen suklaalla.
Toinen vaihtoehto voisi olla jonkinlainen supistuva ja aukeava sydän, jonka voisi vetää ulos kappaleesta niin, että kanteen jäisi vain pienoinen reikä, jonka voisi sulkea suklaatipalla.

Käytännön kokeita en ole vielä ehtinyt aloittaa. Haluankin siksi työmääräni vähentämiseksi jotain esitietoja.
Valutuotetekniikasta tiedän sen verran kun koneenrakennuksen kurssilla on kerrottu.

Sivut

Kommentit (20)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

ok, teko ja valuu ei ole ongelma vaan suklaa on ongelma. tarkoitus vissin tehdä esteettisesti hyvännäköisiä joka ei ihan niin nätisti käykkään ellei ole sokerileipuri tms. joka osaa suklaata käyttää.

tuon suklaan oikeaoppisen käytön käsittelyn kun osaa voi alkaa sitten vasta suunnittelemaan laitteistoa siltä pohjalta.

toisen polven pilkkuvirhe

Vierailija

Ei tarvitsisi olla esteettisesti kovinkaan hyvännäköisiä. Kunhan ovat suunnilleen oikean muotoisia. Muotoakin voisi parantaa sellaiseksi, että nesteen saisi helposti ulos.
Tarkoitus on siis ikään kuin valmistaa "kerta-avattava pullo" suklaasta.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

arvelinkin että alkomaholi littyy... lieriö viittaa 4cl tilavuuteen.

lieriön pohjineen saa aikuiseksi rotatiovalulla joka tulikin jo aiemmin esille. neste sisään ja valetaan kansi päälle.

toisen polven pilkkuvirhe

Vierailija
fenomenologi
Minkähän kokoisia niistä tulee ja kuinka paljon niitä pitäisi valmistua tunnissa?



Tuo 4cl tilavuus olisi tosiaan aika sopiva. Pitäisi valmistua mahdollisimman halvasti. Esim. viikossa 10 000 kappaleen erä.
Suklaan sisässä tulisi olla jonkinlainen jauhoista tai jyvistä koostuva väliseinä painoa tuomassa.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

kerrosta vähän mitä suunnittelet. jauhojen lisäämine ilmeisesti syöviin purnukoihin ei ole oikein hyvä idea. vilja voisi joo mennä mutta mihin tarttee lisää painoa?

jyvät voi sekoittaa suoraan suklaamassaan ja valaa.

vasitun väliseinänteko iskeekin jo suuremman haasteen ja samalla kustannukset nousevat. epäilisin että n. 15-20g menee suklaata helposti yhteen kippoon ja lämpimissä käsissä tämä sulaisi aika nopsaan jolloin sitä voitaisiin ehkäistä lisäämällä suklaan määrä jolloin seinämän paksuus kasvaisi jonkin verran.

toisen polven pilkkuvirhe

Vierailija
tuoppimas
Kertokaa vinkkejä suklaan valamiseen.
Pitäisi siis valaa kuvan mukainen ontto ympyrälieriö, jossa on sisällä nestettä.
Valamismenetelmän pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja sen tulisi myös soveltua massatuotantoon.



Tuollaisia kuppimaisia suklaatuotteita tehdään kaatamalla muottiin suklaata, ja sitten kaatamalla ylimääräinen pois ennen kuin suklaa on ehtinyt jämähtää. Tuohon sitten voisi pistää suklaakannen, ja vesitiiviiksi sitten kuljettamalla suklaaputouksen läpi, lisäten ylimääräisen kerroksen suklaata.

Ongelmaksi vain saattaa tulla suklaan käyttäytyminen nesteen kanssa. Suklaa kun ei vedestä tai alkoholista pidä.

Vierailija
tuoppimas
fenomenologi
Minkähän kokoisia niistä tulee ja kuinka paljon niitä pitäisi valmistua tunnissa?



Tuo 4cl tilavuus olisi tosiaan aika sopiva. Pitäisi valmistua mahdollisimman halvasti. Esim. viikossa 10 000 kappaleen erä.
Suklaan sisässä tulisi olla jonkinlainen jauhoista tai jyvistä koostuva väliseinä painoa tuomassa.



Tee suklaasta sopivan paksuisia levyjä, josta saa sylintereitä kun väsää työkalun, jossa on 2 ohutseinämäistä putkea sisäkkäin ja systeemi millä suklaat saa poistettua putkista tai mielummin suklaalevyn kokoinen laatta, jossa on runsaasti em. työkaluja.
Lisukkeeksi ohuempaa suklaalevyä, jonka pintaa kuumennetaan kaasuliekillä ja sylinterit tökätään siihen.
Tarvitset lisäksi putken, jolla leikkaat kannet ja kupit irti levystä.
Kupit kannattaa irrottaa vasta sitten kun olet täyttänyt ne ja kiinnittänyt kannet kuumentamalla liekillä kipon reunaa.
Drinkit voi viimeistellä kaasuliekillä ja pyörittelemällä sokerissa.
Voisi mennä aika hyvin kaupaksi ravintoloihin, saakohan niille kuitenkaan myyntilupaa?
Suklaakonvehdeissa on varmaan joku raja, kuinka paljon niissä saa olla alkoholia.
Sydämen tms. muotoinen drinkki voisi olla parempi vaihtoehto.

"Hyvässä suklaassa on mahdollisimman paljon 5-tyypin (beeta-2) kiderakenteita. Tällöin suklaalla on paras ja pitkäkestoisin
koostumus. Käytännössä suklaamassa (kaakaovoi/kaakaomassa) sulatetaan ensin 43 asteiseksi, jolloin kaikki kiderakenteet
rikkoutuvat. Seuraavaksi suklaa jäähdytetään 27 asteeseen, mikä saa aikaan 4- ja 5 -kiderakenteiden muotoutumista.
Jäähdyttämiseen marmorinen temperointialusta soveltuu mainiosti, koska se on kylmä ja sen päällä pyöritelty suklaamassa
jäähtyy ja kiteytyy melko nopeasti. Jäähdyttämiseen voi kuitenkin käyttää myös kylmävesihaudetta.
Tämän jälkeen suklaan lämpötila nostetaan 32 asteeseen (vesihauteessa), jolloin suklaasta eliminoidaan 4-tyypin kiderakenteet
ja jäljelle jää vain 5-tyypin rakenteita. Jos suklaan lämpötila nousee tämän jälkeen, tuhoutuu temperointiprosessi ja se on
tehtävä uudestaan.
Pienetkin heittelyt suklaan lämpötilassa pilaavat lopputuloksen. Liiallinen sekoittaminen saa rasvat erottumaan toisistaan ja
liian vähäinen sekoittaminen estää 5 -kiteiten rakentumista.

KIDE SULAMISPISTE HUOMIOITA
I 17 °C Pehmeä, muruinen ja sulaa liian helposti.
II 21 °C Pehmeä, muruinen ja sulaa liian helposti.
III 26 °C Luja koostumus, mutta ei napsahda ja sulaa liian helposti.
IV 28 °C Luja koostumus, mutta ei napsahda ja sulaa liian helposti.
V 34 °C Kiiltävä pinta, luja koosumus ja paras napsahdus.
VI 36 °C Kova. Muodostuminen kestää useita viikkoja.
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/wp-co ... ition1.pdf

Vierailija

Paljastan ideani tässä, vaikka se pilaakin liikeideani.

Alkoholilaki 17 §


6) elintarvikkeiden valmistukseen tai elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävien tuotteiden valmistukseen, jos valmistettava elintarvike sisältää täytteenä tai muuten enintään 5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta tai, jos valmistettava elintarvike on suklaata, enintään 8,5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta;



Eli voisi myydä oikeastaan viinaa elintarvikkeina. Jolloin ilmeisesti veroja ei tarvitse maksaa. Eli 5 litraa pirtua kohden kun on sata kiloa halpaa paskaa (tai toinen suhde esim. 40% juomalla), voi myydä laillisesti pirtua verottomasti, alaikäisille, paljousalennuksin, klo 21-07 yms.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
BrunenG

Ongelmaksi vain saattaa tulla suklaan käyttäytyminen nesteen kanssa. Suklaa kun ei vedestä tai alkoholista pidä.



Tarvii sen sokerikerroksen sinne suklaan ja juoman väliin, kuten liköörikonvehdeissakin.

EV+
Seuraa 
Viestejä770
Liittynyt24.12.2010

Hehheh valmistaa nyt 95 kiloa suklaapurkkeja jotta saa niissä maahantuoda 8,5 litraa pirtua?

Melko kallista...

Tee yhdellä pirtulitralla ja sen vaatimalla suklaalla koemaahantuonti. Haluaisin olla kärpäsenä katossa kun tullissa väität suklaaviinapulloasi elintarvikkeeksi.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Tee sokerista reilun painoisia pulloja. Hiukan elintarvikeväriä sekaan, niin on uskottavampi "makeinen". Desilitran pirtupullon pitäisi painaa noin kilon, joten kyllä tuossa hävikkiä syntyy. Sokeri voisi olla kiteistä niin, että pullosta voisi rikkoa sirpaleita kahviin.

Vierailija

Suklaa ja sokeri ovat kuitenkin suhteellisen kalliita verrattuna viljaan, jota saa parilla sadalla eurolla tonnin. Kätevintä olisikin siksi, että ainoastaan viinasäiliö on suklaata tai sokeria tai jotakin muuta syötävää ainetta, jota voisi käyttää viinan kuljettamiseen.

Olen myös miettinyt alkoholilain kiertämistä tekemällä viinasta erittäin kiinteää hyytelöä, jolloin se ei enää olisi alkoholilain tarkoittama alkoholijuoma.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

halvemmaksi tulee ostaa tuotetta suoraan viinakaupasta. tuntipalkat kun laskee niin tuollainen kuljettaminen ei ole halpaa ollenkaan.

suklaahan maksaa n. 10 euroa kilo ja putkiloita siittä saa jonkun n. 50kpl jos sitäkään niin hintaa tuleen. 50cent kpl eli litraa kohden hinnaksi tulis siis n. viisi euroa plus viina ja muut kilkkeet päälle mitä pitää kikkailla dsekä tuntipalkkaa pitäisi varmaan myös jotain saada.

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat