Seuraa 
Viestejä8131
Liittynyt9.9.2005

[size=85:3g7enlzk]Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen yllätti mediavastuullisuuden - löytäen virheitä Kiinasta, joita omat takapihamme ovat täynnänsä. Media innostui, kun Nordea ostatti toimitusjohtajalleen huippuasunnon, ja erityisesti kun maallisen näyttötalouden mannekiini Björn Wahlroos [Sampo Oyj] hehkutti halunsa ostaa lisää ökyasuntoja johtajilleen 1] -- Nordea julkisti tuhansien mahdollisen poispotkimisen yt-ralleissa.[/size:3g7enlzk]

[ ... sekahuumeissa olevat polttavat nukahtanutta helsinkiläisellä linja-autopysäkillä 2], ulkopuolisia ei juuri kiinnosta. Maallisen vaurauden ja rahanhimon ahneus sokaisee näkemään tosiasiaa, jossa kaikkien kulutusvoimarikkauden takana on pienistä vero- ja kulutusvirroista vastaava aivan tavallinen peruskansalainen ... ]

Kaksi vaikeaa näkökulmaa kohtaa äärilaidoilta yhteisenä nimittäjänä välinpitämättömyys

Massiivinen rahankeruu "hiljaishyväksyttynä epätasajako-ongelmana" rikkoo ihmisyyttä ja oikeudenmukaista luonto- ja ympäristötasapainoa. Laki ja toimintasäännöt hyväksyvät sellaista, joka lajasti paheksutaan enemmistön taholta. Varakkaimmat voivat tulkituttaa lakia paremmin edukseen kuin niukkuudessa elävä, jonka varat eivät riitä lakimiehelle sanomaan "päivää" 3].

Medioimisen välinpitämättömyys yksipuolisena ja puolisokeana tiedonvälitysilmiönä on riivannut länsilasien läpi katsoneita HS-Kiina-kirjeenvaihtajia jo monien toimittajapolvien ajan. Nato-uskovainen Helsingin Sanomat löytää mittakaavallisesti miltei olemattomia uutisheittoja Kiinasta 4], joka vuosisataisen oppiensa mukaisesti harvemmin uutisoi länsikaltaisesti muiden ongelmista.

Mikä näitä kahta edellä mainittua tapausta yhdistää?

Yksinkertaista; yhdistävä tekijä on vastuullisuuden sokeus, vastuullisuuden oppimäärän saavuttamattomuus ja kyky olla näkemättä oman aidan sisäpuolelle. On huomioimistalouden ja inhimillisyysasenteiden kehityshäiriö, jos ja kun toimintamallien omasilmäinen oikeellisuusperustelu keskittyy vain silmälapullisen hevosen kasvuraviin ollen näkemättä oman raviratansa ulkopuolelle - tajuamatta, että kaura syntyy monipuolisena yhteistyönä.

Kiinassa medioimisen haaste on mittakaava - kaikessa suhteutuu esimerkiksi meihin suomalaisiin suhdeluku 1:250. Meillä jokaisella on 250 kiinalaista ystävää, toveria, liikekumppania tai ostajakandidaattia. Tuon mitasuhteen opiskelu on jäänyt Helsingin Sanomien Kiina-kirjeenvaihtajien "itäiset kulttuurit" lyhytoppimäärän ulkopuolelle. Länsilasit ovat olleet liian eurokatkuiset ja kulutuskeskittymähuuruiset. Meillä kulutus per nenä on ympäristöhaisevaa luokkaa verrattuna itäisiin tovereihimme. "Tikku toisen silmässä, malka omassa".

Pankkitoiminta alkoi siitä, kun toinen ei jaksanut kaikkea syödä itse

Pankkitoiminta on kulutusta kiihdyttävää. Toisen säästö on toisen nopeutettu kulutus. Erutukseksi ja liiketoiminnaksi jää korkokate - säästäjälle himpun verran vähemmän korkoa kuin lainaajalle. Pankkitoiminta on yksinkertaista. Pankinjohtajat pelaavat Suomessa pitkälti eläkeläisten miltei nollakorkoisilla säästelytileillä - kun vaarit ja mummit eivät uskalla rosvojen pelossa säästöjään sukassa makuuttaa.

Pankinjohtajat oivalsivat rahassa uinuvat mahdollisuudet - "lupaa tuottoa, lupaa enemmän tuottoa" - näin kertyi laskennallista voittoa itse pankille, josta oli mukava jakaa bonuksia varannoista, joissa ei konkreettista rahaa ollut juuri lainkaan laskennan pohjaksi. Näin syntyi ylisuuret ja älyttömät vastuuttomuudet ansainnasta aikoina, jolloin saneerataan tuhansia jatkuvissa yt-kierroksissa. Vastuu ei kohdannut koko yhtiötä - löytyi vain johtajatauti, jossa kokonasedun ymmärre katosi futuureina ilmaan.

Opiskellaan vastuuta jalostuneessa välinpitämättömyydessä

Niin media toimittajina kuin rahajärjestelmät pankinjohtajina ovat uuden oppimisprosessin edessä. Molempien tulisi huomioida, että lukijat ja säästäjät voivat lopettaa osaksi molempien käytön - lopettamalla paperimedian tilaukset ja nyppäämällä säästöt nollakorkotileiltä. Tähän ei uskota, koska luullaan, ettei ilman informaatiota ja pankkiturvaa voida elää. Väärin - kansalaiset voivat omaehtoisesti tuotaa paljon "mediaa" ja oven takana voivat olla järjestelyt, jossa tuhlaamaton ostovoima parkkeerautuu riskittömästi ilman nykyistä pankkijärjestelmää.

Tieto ja raha ovat lähtökohdiltaan aina sirpaleisessä muodossa

Arvaisi vastuunoton tasaistavampana ymmärryksenä kohtaavan yhteiskuntaolemuksen, jossa arvostus nousee niitä pieniä puroja kohtaan, jotka virtoja ovat liian harvoille muodostaneet. Nykymedia - jo osin kansalaissuoramediana leviää sitä tahtia, että media- ja pankkivastuuttomuudet paljastuvat jo syntyessään.

"Inhimillisen kokonaistiedon kätkentärikokset" salailuna, manipuloivuutena ja jopa valheina 5] ovat kohta mennyttä maailmaa - digitaalitekniikka maailmanverkossa "silminä ja korvina" ovat jatkuvasti läsnä ja tieto leviää - niin hyvässä kuin pahassa, salasanavarkauksista huolimatta.

Viimeiseksi kysymykseksi jää tavallisen perustallaajan oma "tiedollinen vääristely" - olemmahan me ihmisiä ja inhimillisiä, ongelmaksi muodostuu se, että miltei aina luulemme yksilönä olevamme oikeassa. "Jos löydän rahasäkin metsästä - toimitanko säkin kaikkine sisältöineen poliisille?"

[size=85:3g7enlzk]1]
Sampo Oyj:n suuromistaja ja Nordea konsernin hallituksen puheenjohtaja, kauppatieteiden tohtori Björn Wahlroos yllätti median ja lukijat "kehuessaan" halunsa ostaa lisää arvoasuntoja Nordean toimitusjohtajalle, samaan aikaan, kun Nordea käy laajoja yt-neuvotteluja vähentääkseen henkilökuntaansa, koska pankkitoiminta siirtyy enenevästi verkkoihin ja sähköisiin toimintoihin. Wahlroos perustanee "halunsa" aikaansaatuihin "tuloksiin"?
2]
Uudellen fiktioitu tapahtuma tapahtuneesta todellisuudesta, kun Suomessa sivullinen poltettiin lopulta kuoliaaksi linja-autopysäkillä - ulkopuolisten juurikaan välittämättä siitä mitä oli tapahtumassa. Ehdottomasti tuomittava teko, joka mittasuhteellistettuna Kiinaan olisi merkinnyt 250 ihmisen joukkopolttomurhaa linja-autoasemalla.
3]
Arkista todellisuutta; käydyssä oikeudenkäynnissä yksityisesti hankittu lakiavustaja kuittasi noin 20.000 euron palkkion niin ajallisesti kuin taidollisesti vähäisemmästä oikeusavustamisesta - kun taas toinen asianajaja, joka sai vähävaraisten maksuttoman oikeudenkäynnin periaatteilla [MOK] laskuttaa "vain" 7.000 euroa. Varakkaampi saa hankittua joko pätevämmän avustajan tai sitten pieni palkkio ei motivoi tehtävään - kun palkkio on kuitenkin taattu. Tässä suhtessa amerikkalainen provisiomalli on asianosaisille (ainakin toiselle) ehkä tuottavampi?
4]
Helsingin Sanomat uutisoi suurin kirjaimin selvän epäkohdan Kiinasta, jossa autoilijat ajoivat pienen lapsen päältä - useaan otteeseen ja lopulta vasta "viides" ohikulkija puuttui asiaan. Ehdottomasti tuomittava teko. Kun muistamme, että Kiinassa 10.000 hengen mielenosoitus vastaa meikäläisittäin noin 40 henkilön mielenosoitusta, niin ymmärrämme suhteellisuuden. Samoin, jos mellakoissa Kiinassa kuoleen 250 henkilöä, on vastinluku meillä yksi henkilö. Ymmärrystä suhteellisuuteen kaivataan ja ainakin lukijat tämän ymmärtävät. YLE uutisointi kertoo Kiinassa olleen vuonna 2010 noin 200.000 väkivaltaista yhteenottoa viranomaisten kanssa - se merkitsee meille suhteutettuna noin 800 yhteenottoa viranomaisten ja kansalaisten välillä - tuo luku täyttynee helposti - sehän merkitse noin vajaata kolmea tapahtuu päivässä, koko Suomessa.
5]
Tunnetuin mediavale lienee USA:n ent. presidentin George W. Bushin aloittama Irakin toinen hyökkäyssota, jossa USA:n hallinto sokaisi median kautta läntisen vapaan lehdistön. Toinen merkittävä mediavale lienee Georgian lyhytsota Venäjän kanssa - Nato´kin tiesi, että hyökkäyksen aloitti Georgia, ei Venäjä. Kolmas vähän vanhempi puutteellisesta medioinnista johtuva virhe on 1967 Isrealin ja naapurivaltioiden sota, jossa Israel hyökkäsi - tosin voimakkaasti provosoituna. Sen sijaan 1973 sodan aloittivat Israelin naapurivaltiot.[/size:3g7enlzk]
...

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.kuvat.fi

...
Opiskellaanko vastuuta - jalostuneesti välinpitämättöminä?

Sent
[size=85:3g7enlzk]Cc: timo.soini@eduskunta.fi ; petteri.tuohinen@hs.fi ; bjorn.wahlroos@sampo.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi
Sent: Tuesday, November 15, 2011 9:37 AM
Subject: VASTUUMIELIPIDE - Opiskellaanko vastuuta - jalostuneesti välinpitämättöminä?[/size:3g7enlzk]
...

[size=50:3g7enlzk][8683/482317_5403][/size:3g7enlzk]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (11)

Ilkka Luoma

Arvaisi vastuunoton tasaistavampana ymmärryksenä kohtaavan yhteiskuntaolemuksen, jossa arvostus nousee niitä pieniä puroja kohtaan, jotka virtoja ovat liian harvoille muodostaneet.Ei sovi unohtaa, että yllä oleva mielipide havainnollistaa hyvinvointimalliamme sekä hiusten halkomiseksi osoittautunutta geneerisyyttä.

Luotto kyllä mennyt pankkeihin niin pahasti että tekisi mieli tyhjentää koko tili, vaikka eipä siellä paljoa ole muuteskaan xD

Eipä se varmaan pankkeja paljon haittaisi kun niitten liiketoiminta muutenkin ilmeisesti perustuu "luodaan rahaa lähes tyhjästä" pyramidihuijaukseen.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8131
Liittynyt9.9.2005
vapaatyyli
Luotto kyllä mennyt pankkeihin niin pahasti että tekisi mieli tyhjentää koko tili, vaikka eipä siellä paljoa ole muuteskaan xD

Eipä se varmaan pankkeja paljon haittaisi kun niitten liiketoiminta muutenkin ilmeisesti perustuu "luodaan rahaa lähes tyhjästä" pyramidihuijaukseen.

eduskunnat eri maissa säätävät lakeja, myös pankkeja kohtaan. Olisiko luotto mennyt poliitikkoja kohtaan, kun eivät ole osanneet suitsia pankkeja sopivilla laeilla?!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen yllätti mediavastuullisuuden - löytäen virheitä Kiinasta, joita omat takapihamme ovat täynnänsä.Kun juttu alkaa näin surkealla suomenkielellä, herää kyllä myös epäilys jopa kirjoittajan ajattelukykyä kohtaan. Sori. Meidän takapihamme ei ainakaan ole Kiinoja täynnänsä.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8131
Liittynyt9.9.2005
emp
Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen yllätti mediavastuullisuuden - löytäen virheitä Kiinasta, joita omat takapihamme ovat täynnänsä.Kun juttu alkaa näin surkealla suomenkielellä, herää kyllä myös epäilys jopa kirjoittajan ajattelukykyä kohtaan. Sori. Meidän takapihamme ei ainakaan ole Kiinoja täynnänsä.
"Takapihoillamme" on paljon niitä virheitä, joita "löydämme" Kiinasta.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

"Takapihoillamme" on paljon niitä virheitä, joita "löydämme" Kiinasta.Niin. Mutta noinhan sinä nimenomaan et kirjoittanut.

Jotenkin itse ottaisin vakavammin sellaisen kirjoittajan viestit, joka malttaa sen verran hitaammin kirjoitella, että ehtii jopa ajatella, mitä kirjoittaa. Mutta tämä nyt on vain minun oma kummallisuuteni, ja sattuuhan sitä välillä itsellekin huonoja muotoiluja. Milläköhän tavalla muuten se Petteri yllätti mediavastuullisuuden? Millainen on yllätetty mediavastuullisuus?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8131
Liittynyt9.9.2005
emp
Ilkka Luoma

"Takapihoillamme" on paljon niitä virheitä, joita "löydämme" Kiinasta.Niin. Mutta noinhan sinä nimenomaan et kirjoittanut.

Jotenkin itse ottaisin vakavammin sellaisen kirjoittajan viestit, joka malttaa sen verran hitaammin kirjoitella, että ehtii jopa ajatella, mitä kirjoittaa. Mutta tämä nyt on vain minun oma kummallisuuteni, ja sattuuhan sitä välillä itsellekin huonoja muotoiluja. Milläköhän tavalla muuten se Petteri yllätti mediavastuullisuuden? Millainen on yllätetty mediavastuullisuus?
...

Yllätetty mediavastuullisuus on Petterin kohdalla sitä, että lukijat huomasivat ja löysivät kapeakatseisia näkökulmia Petterin Kiina-kirjoituksista - nythän journalismin pitäisi olla mahdollisimman objektiivista - ei Petterin kaltaista länsilasien läpikatsomista tuputtaen omia itsellisiä näkökulmia lukijoille, ...pitäisi pikemminkin kertoa kiinalaisuudesta (Petterin tapauksessa) heidän näkökulmiensa puitteissa ... tämä on median yllättämistä tiedon housut kintuissa, kun arvio- ja havaintokyky pettivät.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

emp

Niin. Mutta noinhan sinä nimenomaan et kirjoittanut.

Jotenkin itse ottaisin vakavammin sellaisen kirjoittajan viestit, joka malttaa sen verran hitaammin kirjoitella, että ehtii jopa ajatella, mitä kirjoittaa. Mutta tämä nyt on vain minun oma kummallisuuteni, ja sattuuhan sitä välillä itsellekin huonoja muotoiluja. Milläköhän tavalla muuten se Petteri yllätti mediavastuullisuuden? Millainen on yllätetty mediavastuullisuus?
Yllätetystä mediavastuullisuudesta hieman syvällisemmin (kts puppulausgeneraattori):

Eräitä yksityiskohtia lukuunottamatta yllätetty mediavastuullisuus auttaa käyttäjää ymmärtämään nykysukupolvia henkisesti rasittavaa elämäntyyliä.
Ei tarvita syvällistä ymmärtämystä sen käsittämiseen, että yllätetty mediavastuullisuus kuvaa hyvin toimintamenetelmiä parannettaessa runsain määrin esiintyvää suurpiirteisyyttä sekä rauhattomuutta.

http://puppulausegeneraattori.fi/?avain ... tuullisuus

Ilkka Luoma
vapaatyyli
Luotto kyllä mennyt pankkeihin niin pahasti että tekisi mieli tyhjentää koko tili, vaikka eipä siellä paljoa ole muuteskaan xD

Eipä se varmaan pankkeja paljon haittaisi kun niitten liiketoiminta muutenkin ilmeisesti perustuu "luodaan rahaa lähes tyhjästä" pyramidihuijaukseen.

eduskunnat eri maissa säätävät lakeja, myös pankkeja kohtaan. Olisiko luotto mennyt poliitikkoja kohtaan, kun eivät ole osanneet suitsia pankkeja sopivilla laeilla?!On mennyt luotto koko lajia kohtaan.

Ilkka Luoma
Viimeiseksi kysymykseksi jää tavallisen perustallaajan oma "tiedollinen vääristely"...
No nyt sä pääsit asian ytimeen sillä:

Ilkka Luoma
... sekahuumeissa olevat polttavat nukahtanutta helsinkiläisellä linja-autopysäkillä 2], ulkopuolisia ei juuri kiinnosta.
...kun Suomessa sivullinen poltettiin lopulta kuoliaaksi linja-autopysäkillä - ulkopuolisten juurikaan välittämättä siitä mitä oli tapahtumassa.
Mainitsit "tiedollisesta vääristelystä".

Tosiasiassa juuri ne "ulkopuoliset" yrittivät auttaa miestä ja sammuttaa liekit vaatekappalein ja vesipulloin. "Ulkopuoliset" saivat liekit sammumaan alle minuutissa ja hälyttivät paikalle apua:

HS
Mies putosi penkiltä maahan ilmiliekeissä. Sivulliset ryhtyivät heti sammuttamaan tulta. He hakkasivat liekkejä laukuilla ja vaatteilla ja kaatoivat juomapullosta miehen päälle vettä.
Läheisessä Kampin ostoskeskuksessa vartijat olivat tarkkailleet kolmikkoa jo hetken aikaa. Minuutin sisällä leimahduksesta vartijat olivat juosseet paikalle ja sammuttaneet tulen vaahtosammuttimella. Miehelle ehti silti syntyä vaikeat palovammat, joita hoidettiin neljä päivää sairaalan teho-osastolla. Hän kuoli lopulta vammoihinsa.
[size=85:249h484l]http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Kampin+ratikkapys%C3%A4kill%C3%A4+pol...

Ilkka Luoma
Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen yllätti mediavastuullisuuden - löytäen virheitä Kiinasta, joita omat takapihamme ovat täynnänsä...
...Helsingin Sanomat löytää mittakaavallisesti miltei olemattomia uutisheittoja Kiinasta 4]...
...Helsingin Sanomat uutisoi suurin kirjaimin selvän epäkohdan Kiinasta, jossa autoilijat ajoivat pienen lapsen päältä - useaan otteeseen ja lopulta vasta "viides" ohikulkija puuttui asiaan.
Mainitsit "tiedollisesta vääristelystä".

Tosiasiassa kyseessä oli uutistoimistojen välittämä kansainvälisen uutiskynnyksen ylittänyt uutinen, josta raportoitiin laajalti niin Suomessa kuin maailmallakin (myös Kiinassa). Pikkutyttö Yue Yue menehtyi koska autoilijat eivät pysähtyneet vaan ajoivat hänen päältään, eivätkä ohikulkijatkaan pysähtyneet auttamaan vaan kiiruhtivat paikalta. Vasta 19. paikalle osunut jätteiden kerääjä Chen Xianmei pysähtyi auttamaan lasta.

Sinä "yllätät mediavastuullisuuden" nostamalla jostain ihmeen syystä tikunnokkaan Petteri Tuohisen ja esität hänen olevan jotenkin vastuussa uutisen olemassaolosta (mikä kuulostaa lähinnä joltain henkilökohtaiselta kaunalta). Petteri Tuohinenhan ei "löytänyt" uutista. Uutinen oli kansainvälinen ja kansainvälisten uutistoimistojen lisäksi Kiinankin uutistoimistojen raportoima ja laajalti maailmalla uutisoitu.

esim. Agony of Yue Yue's mother: Parents of baby ignored by 18 people after being run over are told she is brain dead

Kyseessä ei ollut "miltei olematon uutisheitto". Tapaus herätti paljon kohua Kiinassa varsinkin sosiaalisessa mediassa ja se oli yksi syy kansainvälisenkin uutiskynnyksen ylittymiseen. Tapaus johti Kiinassa keskusteluun mm. arvoista ja siitä tulisiko moinen välinpitämättömyys määrätä lailla rangaistavaksi (vrt. pelastustoimen laiminlyönti Suomessa).

esim.
After Yue Yue, passers-by rush to help another injured toddler
Law mulled to make aid compulsory

Ilkka Luoma
- olemmahan me ihmisiä ja inhimillisiä, ongelmaksi muodostuu se, että miltei aina luulemme yksilönä olevamme oikeassa.
Pääasiallisena lähteenäsi viittailet lähinnä omiin mielipiteisiisi. Kriittisesti ajattelevan ensimmäinen askel olisi pyrkiä itse kumoamaan omat kantansa tosiasioilla ja tiedoilla, ei suinkaan keksiä henkilökohtaisten mielipiteidensä tueksi lisää henkilökohtaisia mielipiteitä joihin viittailla. Silloinhan ei koskaan voi mitään muuta luullakaan kuin olevansa aina oikeassa. Ja "yllättää mediavastuullisuuden".

Ilkka Luoma
Sent
[size=85:249h484l]Cc: timo.soini@eduskunta.fi ; petteri.tuohinen@hs.fi ; bjorn.wahlroos@sampo.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi
Sent: Tuesday, November 15, 2011 9:37 AM
Subject: VASTUUMIELIPIDE - Opiskellaanko vastuuta - jalostuneesti välinpitämättöminä?[/size:249h484l]
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009
emp
Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen yllätti mediavastuullisuuden - löytäen virheitä Kiinasta, joita omat takapihamme ovat täynnänsä.Kun juttu alkaa näin surkealla suomenkielellä, herää kyllä myös epäilys jopa kirjoittajan ajattelukykyä kohtaan. Sori. Meidän takapihamme ei ainakaan ole Kiinoja täynnänsä.

vain argumenteilla pitäisi olla väliä, ei sillä kuinka huonolla saamella ne on kirjoitettu.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat