Seuraa 
Viestejä901

Vuodessa on 365 päivää... 365:7= 52,14285... viikkoa. Eli viikot ei edes mene vuodessa tasan...

Eikö viikko voisi yhtä hyvin olla vaikka 10 päivää ?
365:10= 36,5 viikkoa... Menisi jo paremmin tasan...

Ja voisi vaikka joka viides päivä olla lepopäivä... ...Mikä olisi minusta oikein mukavaa.

Mutta ainakin Euroopan ja Lähi-idän ihmisillä on kautta ajanlaskun historian ollut tämä 7 päivää viikossa.

Luullakseni tämä meidän ikiaikainen käytäntömme juontaa juurensa Raamatun ja Babylonian ajoista ja luomiskertomuksen 7 päivästä... Vai onko sillä vieläkin varhaisemmat juuret ?

Vai tuleeko 7 viikonpäivää vain kuunkierron mukaan ? Onko kuukausi sitten vain helpointa jaksottaa näin ? 1 viikko on n. 1/4 kuukaudesta...
Mutta eikö yhtä hyvin voisi olla vaikka sen 10 päivää viikossa eli n. 1/3 kuukaudesta ?

Oikeastaan halusinkin kysyä, että mitenkä siis muualla maailmassa ?

Kun Euroopan tai Lähi-idän ihmiset ensi kertaa menivät kaukaisempiin Aasian maihin, Intiaan, Kiinaan ja muihin, niin oliko sielläkin jo käytössä 7 päiväinen viikko ? ...Vai alunperin joku muu päivien määrä ?

Entä Afrikassa... Myös muinaisilla Egyptiläisillä oli sama 7 päivää viikossa ja ehkä tämä jaksotus onkin alunperin sieltä peräisin... Mutta entä syvemmällä Afrikassa, kaikilla muilla Afrikan heimoilla ja kansoilla ?

Entäs kun Kolumbus ja kumppanit löysivät Amerikat ja intiaani kansat... Monenko päivän jaksoihin alkuperäis kansat siellä jakoivat viikkonsa ? Oliko uudella mantereellakin jo silloin 7 päiväinen viikko ?
Minulla on sellainen käsitys ja muistikuva että Inkoilla ja muilla intiaaneilla myöskin oli viikossaan 7 päivää... Jos oli niin miksi ?

Ja minkä pituinen viikko oli Australian aborginaaleilla kun Australia löydettiin ? Mahtoiko heilläkin olla sama 7 päivää ?

Mietin vain mistä tämä 7 päivää on kaikille kansoille peräisin...

Entä nykyään... Onko missään maailman kolkassa käytössä eri pituisia kuin 7 päivän viikkoja ? Vai onko kaikilla kansoilla jo käytännönkin syistä sama 7 päivää viikossa ?

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

  • ylös 12
  • alas 0

Sivut

Kommentit (54)

Nettitietosanakirja tietää kertoa seuraavaa:


Viikko

Viikko on seitsemän vuorokauden mittainen ajanjakso, joka summittain vastaa yhtä neljännestä kuunkierrosta. Raamattu kertoo, että maailma luotiin kuudessa päivässä, ja seitsemäntenä Jumala lepäsi. Tästä juontuu juutalaisten sapatti, jota he viettävät lauantaina. Kristityt siirsivät myöhemmin pyhäpäivän sunnuntaille.

Viikkoja on vuodessa 52 tai 53 riippuen siitä, minä viikonpäivänä vuosi alkaa. Viikko alkaa Suomessa maanantaista ja viikot numeroidaan vuoden alusta ykkösestä eteenpäin. Numero yksi annetaan ensimmäiselle viikolle, joka sisältää ainakin neljä päivää.

Historiaa

Uusimmat arkeologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jo kivikaudella ihmiset kaiversivat luusta tehtyihin seremoniallisiin tikareihin kuunkierron jaettuna 14 päivän jaksoihin. Joten siitä huolimatta, että kuunkierto on oikeastaan lähempänä 29 päivää (joka on alkuluku, ja siten jaoton), ihmiset ovat aina kokeneet helpompana käsitellä sitä pienempinä ajanjaksoina.

Seitsenpäiväinen viikko on todennäköisesti lähtöisin Babyloniasta (toisen teorian mukaan Egyptistä), jossa kuukausi jaettiin neljään noin seitsemän päivän jaksoon ja päivät nimettiin "seitsemän planeetan" eli Auringon, Kuun, ja viiden paljaalla silmällä erottuvan planeetan mukaan. Nimet otettiin babylonialaisilta jumalilta.

Seitsemän planeetan jaksotus kopioitiin 300-luvulla myös Kiinaan, jossa sen käyttö kuitenkin kuoli pois ennen siirtymistä seitsenpäiväiseen viikkoon. Japaniin järjestelmä tuli buddhalaisten kirjoitusten myötä Intiasta 800-luvulla ja siellä samoin kuin Koreassa järjestelmää käytetään edelleen viikonpäivien merkitsemiseen, tosin planeettoihin yhdistettyjen "alkuaineiden" muodossa, joten esimerkiksi keskiviikko japaniksi ja koreaksi on veden päivä, sillä Merkurius yhdistetään veteen.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Viikko

No olipas mielenkiintoinen linkki, Deus ex.Pengon sitä mielihyvin lisää.

Naisen kuukautiskierto on 28 päivää eli 4x7. Kun se toistui samoin kuin kuun vaiheet, siinä nähtiin erilaisissa kulttuureissa jotain maagista.

No, kaukaisina aikoina naiset menstruoivat harvemmin kuin nykyisin, oltiin joko raskaana tai imetettiin. ja aliravittuna kuukautiset jäävät helposti pois

Mummo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pohtija
Seuraa 
Viestejä901

Olen kyllä jo Googlettanut aiheesta, mutta tuollaisten historiallisten ensikohtaamisien (kysymykset avauksessa) ja varsinkin viikonpäivien määristä kertovien historiikkien löytämisessä en ole onnistunut...

Onko jollain lisää historian tuntemusta näinkin jokapäiväisestä aiheesta ?

Onhan se kummallista kun ei tälläinenkään ole päivänselvä asia...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

salai
Seuraa 
Viestejä9178

Wikipediasta löytyy seuraava artikkeli:

http://en.wikipedia.org/wiki/Week

Minäkin ajattelin, että helpoin selitys voisi olla kuun selvästi erottuvat vaiheet. Varsinkin tuolla lähi-idässä ne näkynevät selvemmin ympäri vuotta kuin täällä pohjoisessa.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Pohtija

Oikeastaan halusinkin kysyä, että mitenkä siis muualla maailmassa?

Tässäpä muutama linkki kalenterien maailmaan. Vastaukset viikko-ongelmiisikin löytyvät täältä.Ensimmäiseksi yleislinkki kalentereihin

http://webexhibits.org/calendars/calendar.html

Siiten viikko-ongelma:

http://webexhibits.org/calendars/week.html

Seuraavassa on hurja määrä linkkejä kalenterisivuille:

http://www.aresearchguide.com/time.html

Ja tästä löytyykin jo sitten vaikka mitä. Alimmassa on viikkoFAQ!

http://www.tondering.dk/claus/cal/calendar27.html
http://www.tondering.dk/claus/cal/node7.html

Noin, ole hyvä, hauskoja lukuhetkiä.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Tuolla on tietoa azteekkien kalenterista.
Sikäli mikäli mitään käsitin, niin heillä oli kaksi eri tarkoituksiin olevaa tapaa laskea aikaa.
Counting of days jakoi vuoden 260 päivään ja 20 jaksoon (joihin kuului kuhunkin 13 päivää).
Toinen taas (counting of the years) 365 päivää jaettuna 18 jaksoon, jossa kussakin oli 20 päivää + 5 "tyhjää päivää". Jakso oli jaettu 4 tai 5 päiväiseen viikkoon.

http://www.crystalinks.com/aztecalendar.html

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901

Kappas. Tuohon linkkiin en vielä ollut törmännyt...

Years appear in writing as Roman numerals (usually), counted from the beginning of the 'Republican Era', beginning on September 22, 1792 (the day of the proclamation of the French First Republic, one day after the Convention abolished the monarchy).

As a result the calendar is based on a date one year before it was actually adopted. The new year began on the autumnal equinox. There were 12 months, each divided into three ten-day weeks called décades.

Each day was divided into ten hours, each hour into 100 decimal minutes and each decimal minute had 100 decimal seconds. Clocks were manufactured to display decimal time of day, but it did not catch on and was abandoned in 1795.

Näköjään ranskalaiset ainakin ovat jo kokeilleetkin tuota 10 päiväistä viikkoa eli 3 viikkoa kuussa systeemiä ! Kaikkea nekin keksii... Miksiköhän se sitten hylättiin? Varmaan vaan käytännön syistä...

Enpä ollut tuota ennen kuullut... Olin kyllä kuullut tuosta 10 tuntisesta kellosysteemistä. Joka kyllä mielestäni oli 2x10 tuntia päivässä...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901

Joo... Tuosta Phonyn linkistä selvisikin, että ranskalaisilla olikin 10 päivä järjestelmässään vain 1 lepopäivä eli se joka kymmenes päivä. Ja sen normaalin 6 työpäivän sijaan tulikin nyt 9 työpäivää ! Mitähän se Napoleon oikein ajatteli ?!

Eipä ihmekään, ettei tuo systeemi saavuttanut suosiota...
Mutta jos olisikin ollut viidentenä päivänä kunnon "pikkusunnuntai" niinkuin minun ehdotuksessani...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Tutkin lisää kalenterilinkkejäni (bookmarkeistani) ja löysin tämän sukututkijan välttämättömyyden. Suomen kalenterin historia ja muutakin asiaan liittyvää.

http://kotisivu.suomi.net/markku.nykane ... nteri.html

Toinen linkkilistani linkki on tietysti Mayojen kalenteria, astrologiaa matematiikkaa ja muuta sellaista sisältävä. Atsteekit tulivatkin jo mainittua.

http://www.mayacalendar.com/mayacalendar.html

Eikä sovi unohtaa Tolkienin Konnun kalenteria, josta seuraavassa hyvä esitys, englanniksi tosin. Tämä taitaa olla paras kalenterimalli, mitä ikinä in keksitty! Mitä, minäkö Tolkien fani? Mistä tuollainen käsitys?

http://www.elvish.org/gwaith/calendars.htm

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901
Phony
Noin, ole hyvä, hauskoja lukuhetkiä.

Kiitos hyvistä linkkivinkeistä...

Tämä oli mainio...
http://webexhibits.org/calendars/week.html

Ainoa varma mitä tiedetään varmasti on ettei tiedetä mitään varmasti 7 päivän viikon alkuperästä...

Tosin vielä mukavampi olisi saada suoria vastauksia (suomeksi) noihin kysymyksiini... Niinkuin DedMorozkin tuossa jo antoi (kiitti)... Mutta ehkä noistakin löytyy... Laiskottaapi...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901
DedMoroz
Counting of days jakoi vuoden 260 päivään ja 20 jaksoon (joihin kuului kuhunkin 13 päivää).

Toinen taas (counting of the years) 365 päivää jaettuna 18 jaksoon, jossa kussakin oli 20 päivää + 5 "tyhjää päivää". Jakso oli jaettu 4 tai 5 päiväiseen viikkoon.

Eli ainakaan Azteekit eivät käyttäneet 7 päivän viikkoja...

Olikohan niillä sitten joka viides tai neljäs päivä vapaapäivä ?

Mahtoiko tuo sama kalenteri malli olla muillakin intiaani kansoilla käytössään ? Entä mitenköhän Pohjois Amerikan intiaaneilla eurooppalaisten tulon aikoihin ?

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901

Aha... Taisi olla ennen kuin minä eksyin palstalle. Eikä tullut vanhalla foorumilla mieleen kysyä ja etsiä.

Saakohan noita jotenkin kätevästi sieltä kaivettua esiin ? Tuntuu ettei sinne ole mitään haku systeemiä.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Pohtija
Seuraa 
Viestejä901

Tuolla sanottiinkin yhdessä linkissä, että muinaiset Egyptiläiset käyttivätkin tuota 10 päivän systeemiä ! Mihin tässä nyt taas uskoisi...?

No ei tuon niin väliä... Ilmeisesti meille on kuitenkin tullut 7 päivän systeemi raamatullisista peruista ja ajoista...

Onko muissa paikoissa ollut 7 päivän systeemiä sitten ensinkään ihan ilman eurooppalaisten löytöretkeilijöiden tuloa...? Mitähän oli Australiassa tai tyynenmeren saarilla käytössä...?

Oikeastaan mietin vain, että olisiko tämä 7 päiväinen viikko levinnyt jo ennen löytöretkien aikaa muualla maailmaan...? Joskus muinaisempina aikoina.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Tuo vapaapäiväajatus taitaa olla melkoisen uutta perua. Jessen aikainen keksintö - luulisin.
Eiköhän sitä ole muinoin raadetty kellon ympäri (joko omaksi tai) isännän hyödyksi. Orjuus on ollut melko yleistä.

Aborgilaalit taas taitavat olla sellaista luomukansaa, ettei ne suuremmin ole ajoista välittäneen. Saatan olla väärässäkin. Kun maailma painaa päälle, niin walkaboutille. Kun on aikansa rundaillut, niin sitten taas työ maistuu. Taitaa olla vieläkin ongelma tuolla Australiassa tuo alkuperäishenkilöiden työllistäminen, kun tämä läntinen kellotettu systeemi ei sovi oikein heidän kulttuuriinsa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija
DedMoroz
Tuo vapaapäiväajatus taitaa olla melkoisen uutta perua. Jessen aikainen keksintö - luulisin. Eiköhän sitä ole muinoin raadetty kellon ympäri (joko omaksi tai) isännän hyödyksi. Orjuus on ollut melko yleistä.

Viikon seitsemäs päivä oli vapaapäivä jo Mooseksen aikoihin eli 1000 vuotta ennen Jeesusta. Muista pyhittää lepopäivä. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi, mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä, et sinä eikä sinun poikasi eikä tyttäresi, orjasi eikä orjattaresi, ei juhtasi eikä yksikään muukalainen, joka asuu kaupungissasi. (2. Moos. 20:8-10)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Tän siitä saa kun ei muista 10 käskyä. Olisi vissiinkin pitänyt se rippikoulu aikoinaan suorittaa.

Kiitos Teppo J.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Muistelen lukeneeni, eli en voi vahvistaa, mutta viikon seitsemäs päivä säädettiin vapaapäiväksi jokun Roomalaisen keisarin toimesta. Kyseisen keisarin aikana roomassa vaikutti aurinkoa palvova kultti. Itse keisarikin innostui sitten tästä kultista ja päätti että viikon seitsemäs päivä on pyhitettävä auringolle. (SUNday) Eli auringon päivä. Eli miedän tapamme pitää sunnuntai vapaapäivänä onkin alunperin varsin "epäpyhää" alkuperää.

kytoann
Seuraa 
Viestejä2076
JÄBÄ
Muistelen lukeneeni, eli en voi vahvistaa, mutta viikon seitsemäs päivä säädettiin vapaapäiväksi jokun Roomalaisen keisarin toimesta. Kyseisen keisarin aikana roomassa vaikutti aurinkoa palvova kultti. Itse keisarikin innostui sitten tästä kultista ja päätti että viikon seitsemäs päivä on pyhitettävä auringolle. (SUNday) Eli auringon päivä. Eli miedän tapamme pitää sunnuntai vapaapäivänä onkin alunperin varsin "epäpyhää" alkuperää.

Siis eikö se tämän mukaan ole nimenomaan pyhää alkuperää???

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

kytoann
JÄBÄ
Muistelen lukeneeni, eli en voi vahvistaa, mutta viikon seitsemäs päivä säädettiin vapaapäiväksi jokun Roomalaisen keisarin toimesta. Kyseisen keisarin aikana roomassa vaikutti aurinkoa palvova kultti. Itse keisarikin innostui sitten tästä kultista ja päätti että viikon seitsemäs päivä on pyhitettävä auringolle. (SUNday) Eli auringon päivä. Eli miedän tapamme pitää sunnuntai vapaapäivänä onkin alunperin varsin "epäpyhää" alkuperää.Siis eikö se tämän mukaan ole nimenomaan pyhää alkuperää???

...............................................................................................................

Jos noin umpimähkään ajatellen ajattelisi niin alunperinhän ei viikonpäisiä ollut kalentereissa ollenkaan.

Oli vain -päivät, kuukausi ja vuosi.

Mutta kuka sitten keksi viikonpäivät?
No siihen on ollut ainakin syynä se että jonkun tapahtuman kertominen oli helpompaa kun sanoi että se sattui viime perjantaina .
- Ei siis tarvinnut sanoa että se hmm tapahtui huhtikuun 25 .Nä päivänä jne
-Tämä nykyinen kalenterimmehan on Kreikkalais-roomalaista perua joka syntyi ennen ajanlaskumme alkua( ehkä 7000-tuhatta vuotta sitten?) ja sen Kristityt omaksuivat käyttöönsä.
Kristityt muuttivat vain pakanalliset päivät Kristillisiin pyhimysten ja marttyyrien mukaan.

Kalentereitahan on ollut monenlaisia maailmassa.
-Kreikkalaisilla oma
-Juutalaisilla oma
-Muhammettilaisilla oma
-kiinalaisilla oma jne
_ niin ja tieteellisiä kalentereitans Juliaaninen jakso jossa oli vain päivät.

Kalenterithan olivat euroopassa yhteen aikaan niin harvinaisia joskus 1300-luvulla että jossakin kaupungissa oli vain 1. kpl kalenteri käytössä.

1. Sunnuntai oli lepopäivä Alunperin se on ollut Auringon päivä. lat. solis dies
Myöhemmin se on muutettu uskonnolliseksi esim Kristuksen ylösnousemisen muistopäivä. Viroksi puhapaev

2. Maanantai Alunperin esim. Kuun päivä lat. dies lunae.

3. Tiistai
viikon toinen päivä. lat. Martis dies.= marsin sodanjumalan päivä. viro toisipäev.

4. Keskiviikko. Suomessa ollut jopa Ukko ylijumalan päivä. Saksaksi keskellä viikkoa, lat. Mercurii dies= mercuriuksen päivä.
viroksi kesknädal 1. kolmpäev.

5. Torstai. lat. Jovis dies (Jupiterin ylijumalan päivä) viro. neljapäev.

6. Perjantai lat. dies Veneris (rakkauden jumalattaren Venuksen päivä) viro reede

7. Lauantai Saksassa sunnuntai aatto, lat. Saturni dies, viro lauvpäev

Euroopassakin eri viikonpäiville oli erilaisia pyhityksiä

No kuitenkin Suomessa
- Maanantaina makkarat tehtiin
-Tiistaina tikut vuoltiin
-Keskiviikkona keitto keitettiin
-Torstaina tupaan kannettiin
-Perjantaina perheelle annettiin
-Lauantaina liemi laitettiin
-Sunnuntaina suu pyyhittiin

Ei se selvinnyt kylläkään että kuka keksi viikonpäivät?

Joo Konstantiinus julisti ainakin vuonna 321 että virkamiesten ja kauppiaitten tulisi levätä " Auringon kunnianarvoisana päivänä"
...................Solis dies, Sonndag.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat