Miten ja miksi jääsormi muodostuu

Seuraa 
Viestejä129
Liittynyt11.4.2006

Katselin BBC videoita. Mikä tämän aiheuttaa ja mikä jäätymistä ohjaa esim pohjassa

BBC Nature: 'Brinicle' ice finger of death filmed in Antarctic
http://www.youtube.com/watch?v=LMhBuSBe ... _embedded#!

Kommentit (6)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Erittäin suolainen ja reilusti pakkasen puolella oleva vesi valuu kohti pohjaa ja sitä pitkin. Suolavesi on niin kylmää, että sen ympärillä oleva vesi jäätyy. Villi arvaukseni on että suolavesi syntyy pintaveden jäätyessä.

Vierailija

Sulan ja kiinteän olomuodon välinen tapahtuma voi olla moninainen ja tällainen sormimainen tai pylväsmäinen kiteytyminen ei ole tavaton ilmiö. Omista opinnoistani, jolloin puhuttiin esim metallien kiteytymisestä on todella kauan, ja muistelisin että ainakin erästä tuollaista sormimaista kiteytymistä kutsuttiin dentriittiseksi kiteytymiseksi. Jää tai lumi kiteytyy varsin yleisesti piikkeinä tai sakaroina, ja tänä syksynäkin katselin itse kuura-aamuna miten metallipinnalle oli kiteytynyt pitkiä suoria jääkiteitä. Samanlaisia on joskus myös lasipinnoissa.

Kiteytymistä on monenlaista ja sitä voidaan teollisissa prosesseissa hallita halutunlaiseksi olosuhteita muuttamalla. En ole sillä tavalla asiantuntija - itse asiassa kaukana siitä, että osaisin tarkalleen sanoa, mitä tuossa jääsormi tapauksessa tarkalleen tapahtuu, mutta sen verran voin sanoa, että samankaltaista kiteytymistä tapahtuu myös muiden aineiden sula-kiinteä faasimuutoksissa. Periaatteessa jähtymisessä on kysymys siitä, että luovutetaan lämpöä ympäristöön ja jos oikein muistan dentriittisessä tapahtumassa tuo luovutusnopeus on suuri.

Kiteytymisen kummallisuuksista on aina itselleni jäänyt mieleen se, että esim. jäätelöön käytetään selluloosasta tuotetavaa CMC:tä nimen oman siksi, että jäätelö kiteytyisi halutulla tavalla. Aineella on oikein E-koodikin, ja tuo jäätelö on jäänyt mieleeni lähinnä sen takaia, että harva tulee ajatelleeksi, että jäätelöön voisi tulla jokin osa selluprosessista.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Suolainen ja varsinkin kylmempi suolavesi on painavinta. Suolavesi pysyy nesteenä pakkasasteillakin ja jäädyttää siten tosiaan suolattomampaa vettä.

Suolaisempi vesi on voinut syntyä pinnalle esim. siten, että jään pinnalle vaikka tuulen vaikutuksesta kertyy merivettä, joka sitten aikansa haihtuu, jolloin suolapitoisuus konsentroituu. Sopiva railo sitten ja kiristyvää pakkasta, niin suolainen ja pakkasella oleva suolavesi alka painavampana valua kohti pohjaa.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Volitans
Suolainen ja varsinkin kylmempi suolavesi on painavinta. Suolavesi pysyy nesteenä pakkasasteillakin ja jäädyttää siten tosiaan suolattomampaa vettä.

Suolaisempi vesi on voinut syntyä pinnalle esim. siten, että jään pinnalle vaikka tuulen vaikutuksesta kertyy merivettä, joka sitten aikansa haihtuu, jolloin suolapitoisuus konsentroituu. Sopiva railo sitten ja kiristyvää pakkasta, niin suolainen ja pakkasella oleva suolavesi alka painavampana valua kohti pohjaa.


Tein vähän kokeita mutta ei onnistunu keittiössä. Miksi?

Vierailija
CE-hyväksytty
Volitans
Suolainen ja varsinkin kylmempi suolavesi on painavinta. Suolavesi pysyy nesteenä pakkasasteillakin ja jäädyttää siten tosiaan suolattomampaa vettä.

Suolaisempi vesi on voinut syntyä pinnalle esim. siten, että jään pinnalle vaikka tuulen vaikutuksesta kertyy merivettä, joka sitten aikansa haihtuu, jolloin suolapitoisuus konsentroituu. Sopiva railo sitten ja kiristyvää pakkasta, niin suolainen ja pakkasella oleva suolavesi alka painavampana valua kohti pohjaa.


Tein vähän kokeita mutta ei onnistunu keittiössä. Miksi?

Jos sijoitat koejärjestelyn pakastimeen, täytyy merenpohjaa lämmittää lämmittimellä meriveden jäätymispisteen yläpuolelle. Sen jälkeen jaat pakastimen eristeellä kahteen osioon siten, että jäätikön pinta on eri lohkossa kuin merenpohja ja lämmitin. Kannattaa tehdä koe mahdollisimaan suuressa kattilassa, jotta lämmön johtuminen ei vaikuta siihen mitä kattilan keskellä tapahtuu.

Uusimmat

Suosituimmat