Seuraa 
Viestejä40

En tiedä tarkkaan kansatalouspöllönä mitä termejä pitäisi käyttää, mutta tarkoitan sitä, että nykyäänhan on toi pääomien ja rahan siirto maasta toiseen vapaata eikä tartte lupia kysellä. Liittyneekö globalisaatioon? Oli mikä oli nykyäänhän ei pääomia tai rahapiirejä juurikaan pysty "kurissa" pitämään? Kun voivat nosta akytkintä. Kysyn vaan mistä tää kaikki oikein alkoi? Reaganko se oli tai Thatcher? Kun kuulemma vapauttivat oliko se valuutan tai pääoman? Eipä löydy vastausta edes googlettamalla. Jospa täällä joku tietoviisas kertoisi?

Kommentit (3)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Iisakki
En tiedä tarkkaan kansatalouspöllönä mitä termejä pitäisi käyttää, mutta tarkoitan sitä, että nykyäänhan on toi pääomien ja rahan siirto maasta toiseen vapaata eikä tartte lupia kysellä. Liittyneekö globalisaatioon? Oli mikä oli nykyäänhän ei pääomia tai rahapiirejä juurikaan pysty "kurissa" pitämään? Kun voivat nosta akytkintä. Kysyn vaan mistä tää kaikki oikein alkoi? Reaganko se oli tai Thatcher? Kun kuulemma vapauttivat oliko se valuutan tai pääoman? Eipä löydy vastausta edes googlettamalla. Jospa täällä joku tietoviisas kertoisi?Historiassa markkinoiden, pääoman ja valuutankin vapauttamisesta on käyty vääntöä melkoisen paljon. Ensimmäinen taloudellisen liberalismin (vapauden) kausi oli 1800-luvulla. Silloin meno alkoi kuitenkin olemaan jo liian liberaalia, joten 1800-luvun lopulla säädettiin esim. vähimmäispalkka- ja kilpailulakeja.

Eri maat ovat kuitenkin nyt myöhemmin 1900-luvulla eri aikaan avanneet "pääomalle ovet". Ja pääomahan on vienyt ja valtiot vikisseet. Rahan ja ihmisten vapaata liikkumista voitaneen kutsua globalisaatioksi.

Nykyään tätä pääomien ja markkinoiden vapauttamista kutsutaan uusliberalismiksi. Voidaan varmaan sanoa, että tämä on ollut hallitseva suuntaus koko maailmassa viimeiset 20 vuotta. Siinä katsotaan, että vapaakauppa tuo parhaiten hyvinvointia kaikille. Sen mukaan valtio ei saa puuttua markkinoiden toimintaan vaan markkinat löytävät aina tasapainon ja myös korjaavat itse itsensä. Valtionyritykset on yksityistettävä, työläisten edut (työehdot, palkat jne) ajettava minimiin, veroja pitää alentaa (ainakin yrityksiltä ja rikkailta), sääntely (esim. tullit) tulee poistaa jne. Reagan ja Thatcher olivat uusliberalismin kannattajia eli vapauttuvat pääoman liikkeitä. Iso osa maailman maista on antanut demokraattisen valtansa markkinoille uusliberaalien lobbareiden ansiosta. Ne jotka eivät ole suostuneet vapauttamaan kauppapolitiikkaansa, ovat saaneet osakseen USA:n ja/tai NATO:n pommituksia tai vähintäänkin paheksuntaa.

Valuutan vapautti Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon, kun irroitti dollarin kultakannasta 15. elokuuta 1971. Koska dollari toimii reservivaluuttana niin se merkitsi, että käytännössä mitkään muutkaan valuutat eivät enää olleet sidottuna mihinkään reaaliseen. Mielenkiintoinen juttu kultakannasta luopumisesta:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/03/02/84/

Euroopassa vapaakauppaan tähtäävä kehitys on alkanut EY:sta. Pari linkkiä:
http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_s ... 194_fi.htm
http://europa.eu/legislation_summaries/ ... dex_fi.htm

Suomessa tämä tapahtui 1980-luvun lopulla. Tästähän seurasi massiivinen lama ja suomalaisia yrityksiä ostettiin pilkkahintaan ulkomaisten toimesta.

Hyvän kirjan uusliberalismin kehityksestä on kirjoittanut Naomi Klein - tuhokapitalismin nousu. Siinä hän monin esimerkein tuo ilmi, miten monet uudistukset saadaan läpi vasta sokkien avulla. Nytkin Euroopassa on taloudellinen sokki meneillään. Annetaan sellainen kuva, että tästä ei voida mitenkään muuten selvitä kuin valtion yrityksiä myymällä, julkisia menoja leikkaamalla, palkkoja alentamalla.. Tämähän tapahtuu jo Kreikassa.

Iisakki
Seuraa 
Viestejä40

Kiitos vastauksesta. No täytyy jatkaa niin kuin tutkimuksia. Joku aika sitten löysin arvion Jeffrey Madrickin kirjasta olikohan se "Age of greed"?? Jertta Blimstedin lehtikatsauksen kautta. Kirjasta on kirjoittanut Paul Krugman. (löytyy googlen kautta) Sain sen käsityksen ovet avasi apposelleen rahapiireille muuan Reagan. On miehestä kirjoitettu kirjakin "Mies joka myi maailman" tai sinne päin - englanniksi. Äijästä on väkisin tehty suurmies. Kommunismin kaataja. Eiköhän ne kaataneet sen ihan itse. Saattoi olla rasitus elellä kommunismin alla noiden , jotka siellä päin elelivät. Vaan eiköhän tämä markkinavoimatalous kaikenkarvaisine kriiseinen ym. ole tasan tarkkaan vieläkin suurempi riesa ja rasitus. Aina kun joku tätä valittelee höpistään vaihtoehdosta joka olisi kuulemma kommunismi tms. Vaihtoehto on kontrolli ja valtioiden jonkin sortin määräysvalta ja valvonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reiska
Seuraa 
Viestejä5523

Kyllähän se toisaalta totta on, että markkinat tasapainottavat itsensä ja vaikkei valtio siihen paljo sanoiskaan, nii epävakautta aiheuttaa suuret pelurit, jotka toimillaan luo joko kartelleja tai epävakautta hintojen liikuttelemiseksi. Nii ja markkinoihin kuuluu ainostaan tuotteet ja raha, ei ihminen.

Per se

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat