Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

leikkimielinen heitto.

mitä jos maailman kultavarannot "häviäisivät" palloltamme tyystin. sillä ei ole väliä miten ne katoaisivat tai häviäisivät.

mitä tapahtuisi finanssimarkkinoille ja maailman talouksille jne jos näin kävisi lyhyen ajan sisällä?

Kommentit (12)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Teollisuus tarvitsee päivittäisen kulta-annoksensa, ei finanssimaailma. Kulta on passiivinen sijoitusinstrumentti kuten taide. Ei finanssit kaadu, vaikka Rembrantit pistettäisiin kokkoon huomenna. Talous kaatuu, kun teollisuuden pyörät pysähtyvät raaka-ainepulaan ja kassavirta pysähtyy, eikä laskuja, lainoja, palkkoja, yms. voida maksaa. Syntyy noidankehä.

- Ubi bene, ibi patria -

heh, tai sen rahan määrä. tms...
onhan se kulta jonkinlainen talouden perälauta. miksi sitä holveissa muuten pidetään. jos se katoaisi niin...+teollisuuden ongelmat

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Mm. USA liittovalt. laki edellyttää min. 2 v. varantoa teollisuuden tarpeisiin kaikissa olosuhteissa. Kultakannasta on luovuttu kaikkialla. Valuutat kelluvat. Reservivaluutta on valuuttojen perälauta ja maailman reservivaluutta on US dollari.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Ei vaikuta kuin panttiominaisuutena ja valtion taseissa. Kulta ei ole hyödyke, se on raaka-aine. Aivan sama juttu jos henkilöllä on kilo kultaa ja huomenna ei. Varallisuus hupeni tai velan pantti hävisi, mutta suoraa vaikutusta ei ole.

Velkoja nostaa välillisesti korkoa tai sanoo lainan irti jos pantti katoaa. Lisäksi taseesta häviää omaisuutta jota voisi hyödyntää. Valtioiden velat kuitenkin ovat aina reaali vakuudettomia tai siis niiden vakuutena on valtion veronkanto-oikeus, eikä esim kultavaranto. Se on aina pelkkää reserviä.

Mm. USA.lla on yhä kultavaraintonsa kultakannan ajoilta ja sitä on kartutettu
tasaisesti. Kultavaranto jakautuu eri hallinnonaloille tavalla jota en juuri tunne. Periaatteessa USA voisi ottaa kultakannan käyttöön, mutta se taitaisi olla taloudellinen itsemurha tilanteessa jossa inflaatio on keino liudentaa velkataakkaa ulospäin ja parantaa vientimahdollisuuksia.

Kaukoidässä mm. Kiinassa hamstraavat yksityiset ihmiset kultaa, koska ovat tietoisia suurista taloudellisista jännitteistä oman alueen sisällä ja kansainvälisesti. Lisäksi dollariin ei luoteta, koska pelätään fedin/EU.n aloittavan täysimittaisen setelirahoituksen.

Aiemmin vaihdettiin paikallinen raha riskiaikoina dollareiksi. Euroopassa näyttäisi olevan dollarien ostajia ollut liikkeellä pitkin vuotta. Itsekin olen osan varoista sitonut taalaan. On se sentään hiukan toista kuin kaatumaisillaan oleva euromme. Sveitsin ja Norjan valuutat ovat menneet piensijoittajille hyvin, mutta en usko niiden olevan kovin hyviä sijoituksia jos euro kippaa ja tulee paha globaali markkinahärö.

Ajatus valuuttakaupassa on sama kuin kaikessa kaupassa. Yritetään ostaa halvalla ja myydä kalliilla.

- Ubi bene, ibi patria -

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Ei se dollarikaan enää tässä globalisoituneessa maailmassa ole mikään autuaaksi tekevä voima. Nykyään se on tasan yhtä kiikkerä raha kuin muutkin.

Ite kysymykseen, jos kaikki kultavarannot katoaisivat nii se ei hiattaisi mitään, koska joku toinen alkuaine ottaisi kullan jättämän aukon kuukaudessa. Valuuttaan, rahaan ja arvoon kullalla ei ole mitään vaikutusta. Jos kultaa ei olisi, niin sitten olisi jotain muuta alkuainetta jenkkien holvissa.

Hämmentää.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat