Seuraa 
Viestejä45973

Eikö olisi hyvä, jos alettaisiin toteuttaa sellaista passiivista eugeniikkaa, jossa nykyisen ja tulevan geeniteknologian avulla voitaisiin karsia negatiiviset geenit, kuten sairaudet, kehityshäiriöt sekä muut terveyteen haitallisesti vaikuttavat ominaisuudet pois esimerkiksi puolittaisen keinohedelmöityksen avulla? Jotta ihmiset ottaisivat tämän tavallisen ns. luonnollisen hedelmöityksen rinnalle potentiaaliksi vaihtoehdoksi, tarjottaisiin esimerkiksi kohtuullisia verohelpotuksia tällaiseen vaihtoehtoon tarttuville vanhemmille.

Edut ovat sekä terveydellisesti, taloudellisesti että sosiaalisesti mutta myös yksilön näkökulmasta erittäin suuret. Perimä vaikuttaa varsin laajalti edelleen moniin sairauksiin, syndroomiin ja muihin häiriöihin, ja kehitysvammaisuus tai jokin kehityshäiriö tai terveydellinen seikka voi vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn sosiaalisessa ympäristössä sekä työssä ja omassa elämässään hyvin vakavasti toimintakyvyn alenemisen ja esimerkiksi syrjinnän ja hyljeksinnän kautta.

Kansantaloudellisesti tällä voitaisiin saavuttaa muutaman sukupolven aikana useiden satojen miljardien eurojen säästöt vähentyneiden sairaanhoitokulujen ja muiden sosiaalisten ja taloudellisten lieveilmiöiden vähentymisen muodossa.

Eettisesti tällainen toiminta ei olisi millään tavoin kyseenalaista, sillä siitä on myös erittäin suuri etu yksilölle, joka voisi saada muiden kanssa tasaveroisen perimän ja mahdollisuuden elää terve, pitkä elämä. Toiminta ei myöskään olisi pakollista, vaan vapaaehtoista, ja ihmiset houkuteltaisiin tarttumaan siihen esimerkiksi aiemmin mainittujen veroetujen muodossa. Tarkoitus ei olisi kehittää mitään täydellistä ihmistä alkuperäisen eugeniikan hengessä ja karsia ns. alempia rotuja pois, vaan poistaa kaikki terveyteen haitallisesti vaikuttavat geeniperimät. Tulevan geeniteknologian myötä voitaisiin luonnollisesti vaikuttaa myös terveyteen liittymättömiin ominaisuuksiin, ja mahdollisesti vanhemmille annettaisiin tiettyjä vapauksia vaikuttaa näihin seikkoihin, mutta vain sellaisiin seikkoihin, joilla ei ole negatiivista vaikutusta terveyteen tai jotka eivät aiheuta sosiaalisia ongelmia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat