Seuraa 
Viestejä45973

Jossain sananlaskussa kyllä sanottiin jo, että kolmasti valehdeltu on totta.
Mutta onko nyt huomattu lisätä valheiden määrää, kun koulutukset ja internet -yhteydet ovat rapauttaneet ihmisten herkkäuskoisuutta?

Itsenäisyyspäivän lähestyessä heräsi ajatuksia esimerkiksi itsenäisyydestä.
Mitä ei saa sanoa? Mitä saa sanoa? Missä saa sanoa jotain, mitä muualla ei saa sanoa?

Kuka saa valehdella ja kuka ei? Tuleeko valheesta totta kun sitä usein toistellaan?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (36)

Ei, mutta laajaa kannatusta saavat subjektiiviset käsitykset tulevat yleisesti hyväksytyiksi. Toisaalta paheksuttaville asioille, joille ei uskota voivan mitään, ei sitten myöskään tehdä juuri mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reiska
Seuraa 
Viestejä6541

Totuus ja todellisuus on aina subjektiivisia. Jos jokin asia on totta sinulle tänään, voi se huomenna olla valetta.

Asiat vaan ovat, mutta miten ne ymmärretään on se juttu. Eli media jyrää massat, jonka henkinen kyky on noin 5-vuotiaan tasolla. Ihan missä tahansa.

Per se

Jos menneisyyttä voi muuttaa samalla tavalla kuin tulevaisuutta, on hypoteesille pohjaa.

Jos meillä ei olekaan vapaata tahtoa eli kaikki olisi täysin deternimististä, onko valehtelulla väliä?

xork
Seuraa 
Viestejä384

Tehdään tieteellinen koe. Päätetään väittämä, jonka tiedämme kaikki valheeksi. Sitten koehenkilö toistakoon sitä itselleen päiviä ja taas päiviä. Koehenkilön asennoitumista väitteeseen arvioidaan väliajoin.

Tosielämässä on tutkimusmateriaalia ilman kokeen tekemistäkin. Enin osa sodan jälkeisestä sukupolvesta, ns. suurista ikäluokista ei usko tutkimuksiin, ei edes mediassa kerrottuun.

Oliko sotapropakandaa kerrottu niin moneen kertaan, ettei jälkeenpäin useillakaan tutkimuksilla ole vaikutusta heidän siihen "tietoon", jonka he lapsuudessaan ja nuoruudessaan olivat saaneet?

Sama koskee kaikkia niitä, jotka olivat lapsina ollessaan joutuneet vanhempiensa taholta pahoinpidellyiksi, tai vanhemmasta johtuneesta muusta syystä saaneet taumoja.
Näistä lapsista monet ovat unohtaneet lapsuutensa voidakseen olla samaa mieltä ja vieläpä ihannoida sitä vanhempaansa, joka oli heitä kaltoin kohdellut.

Monet näistä lapsista kiertävät, väistävät ja torjuvat aikuisina kaikkea, joka voisi herättää heissä muistikuvia siitä mitä oli ollut.

Vierailija

Kyse on äärettömän apinajoukon lauseesta.

Ei tule. Siitä tulee yhä enemmän totta, muttei koskaan täysin tosi.
Apina ja ihminen ovat deterministisiä, joten ne eivät kykene kattamaan kaikkia vaihtoehtoja, koska vaikka nakuttaisivatkin äärettömän aikaa, niin osalle nakutuksista syntyy - systeemin sisällä - näennäisesti merkityksellistä sisältöä.
Tällöin osa tapahtumista kieltävät yhdessä loppujen potentiaalin ja todennäköisyys kesken tapahtumaa ei enää muistuta lähtötilannetta.

Äärettömän apinajoukon lause on muuten suoraan ristiriidassa Maxwellin demonin kanssa.

Nillalogia voittaa.

Lyhyt vastaus tulee Suhteellisuusteoriasta. Mutta se on läksy.

Kaapelijehu
Seuraa 
Viestejä390

Ihmisillä on luonnostaan kova taipumus kuulua joukkoon ja saada muiden hyväksyntä. Joten kyllä varmaan asia on niin että valheestakin voi tulla hyväksytty totuus (tietenkään siitä ei koskaan sinänsä tule totuutta). Lisäksi on muistettava se, että lapset ja nuoret ovat hyvinkin herkkiä sille totuudelle joka yhteiskunnassa on vallitsevana, he kun eivät tiedä mistään muusta.

Mielestäni Suomen lähihistoria on aika hyvä esimerkki tälläisistä kollektiivisista valheista, joista tulee totuuksia kun ne saavat riittävästi kannattajia.

Tälläiset 'totuudet' kuten: Suomi on hyvä maa asua. On lottovoitto syntyä Suomeen. Suomalaiset ovat rauhallisia eivätkä koskaan syyllisty väkivaltaan tai kannata ääriliikkeitä. Suomessa ei voi tapahtua kouluampumisia. Kaikki Suomalaiset rikolliset ovat harmittomia tapauksia ja poliisin vanhoja tuttuja. Suomessa ei esiinny korruptiota. Suomi on tasa-arvoinen maa jossa on pienet tuloerot. Suomi kuuluu Pohjoismaihin ja jakaa yhteiset pohjoismaiset arvot. Suomi on moniarvoinen maa jne. Tuntuuko tutulta?

Kun nyt mietin millainen maa Suomesta todellisuudessa on tullut, niin tajuan kuinka väärässä monet noista totuuksista olikaan. Suomi ja suomalaiset ovat karuja pohjolan asukkaita, usein aika saksalaismielisiä ja itseasiassa hyvin oikeistolaisia ja perinteisiin arvoihin uskovia. Suomessa todellisuudessa kannatetaan kovia taloudellisia arvoja ja vihataan humanismia.

Kaapelijehu

EV+
"Voittajalta ei koskaan kysytä, kertoiko hän totuuden." --Adolf Hitler--

Folks, we have a winner. Eiku.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Koettakaas alkaa vänkyröimään vastaan tähän "totuuteen":

Ken ei töitä tee, sen ei pidä leipääkään syömän.

...niin näette että mikä on se kaikkein rakkain valhe mistä suomalaiset pitävät kiinni kuin henkensä hädässä. Sillä eihän se totta ole. Tottakai ihmisen pitää syömän, ettei heitä veiviään. Toisaalta eri asia on että pitääkö syödä nimenomaan leipää...

Jos nyt asiaa puhuisi niin vieläkin kuvitellaan että on olemassa niin paljon töitä että se voidaan jakaa tasa-arvoisesti tasan kaikille elossa oleville ihmisille. Sitä ei saa kyseenalaistaa että ihminen muuttuu hyödylliseksi ja ansaitsee olemassaolonsa oikeutuksen vain olemalla töissä tai työkykyinen. Mutta toisaalta... Täysin hyödyttömiä me olemme kaikki kun koko ekosysteemin kannalta katsotaan. Mitä ihmeen hyvää me muka lajina olemme saaneet tällä pallolla aikaiseksi? Enemmän työntekoa = enemmän hävitystä mitä tulee luontoon.

Vierailija

Työ on relativistinen termi ja kulttuuri on akateemista älämölöä jostain merkityksistä.

Työllä ei ole merkitystä eikä totuutta ole. Syömiselläkään ei ole merkitystä.

Ainiin, paitsi jumalalle. Kuka on sinun jumalasi?

Japetus
Seuraa 
Viestejä12478

Kyllähän siitä voi. Itse en ole käynyt rippikoulua, mutta veikkaisin, että erityisesti niillä leirimuotoisilla moni vakuuttuu Jeesus-hömpästä - ainakin hetkeksi.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Jos valheet ovat aivan välttämättä olemassa olevia, voisi ainakin katsoa mitä valheita kelpuuttaa valehdellakseen:

Wikipedia:
"Olympiatuli on olympialaisten tunnus. Sen juuret juontavat Antiikin Kreikkaan, jossa tuli paloi soihdussa olympialaisten ajan. Olympiatulta kuljetetaan ennen olympialaisia yleensä pitkiä matkoja, ennen kuin se päätyy isäntäkaupunkiin.

Tuli sytytetään auringon avulla Olympian lehdossa Kreikassa useita kuukausia ennen kisoja, ja kuljetetaan soihtuviestinä kisapaikalle. Yksi avajaisten kohokohdista on stadionin olympiatulen sytyttäminen. Barcelonassa 1992 tuli sytytettiin palavan nuolen avulla. "

Wikipedia kertoo Prometheuksesta mm. kuinka tämä hankki tulen ihmisille:

"Prometheus (myös Prometheas tai Prometeus) on kreikkalaisessa mytologiassa titaani, joka loi ihmiset ja varasti heille jumalilta tulen. Prometheus oli Iapetoksen ja Klymenen poika sekä Atlaksen ja Epimetheuksen veli. Prometheus muovasi savesta ihmisen, jolla hän hieman toisistaan poikkeavien tarinoiden mukaisesti kansoitti maan. Zeus ei halunnut antaa Prometheuksen suojateille tulta, joten tämä varasti sen ja toi sen ihmisille fenkolin varressa. Prometheus huijasi myös Zeuksen valitsemaan huonoimman palan ihmisiltä vaaditusta härkäuhrista, täten auttaen ihmisiä.

Kostaakseen Zeus lähetti Pandoran lippaineen Prometheuksen luo. Lippaan piti sisältää jumalten lahja, mutta todellisuudessa siinä olivatkin maailman vitsaukset. Prometheus ei luottanut lahjaan eikä nainut Pandoraa. Pandoran kanssa meni kuitenkin naimisiin Prometheuksen veli, Epimetheus, joka niin tehdessään toi vitsaukset maailmaan. Prometheuksen ja Epimetheuksen vastakohtaisuutta kuvastavat nimet: Prometheus merkitsee "etukäteen ajattelevaa", Epimetheus "jälkikäteen ajattelevaa".

Hienoa!

Valheesta voi tulla näennäisesti totta, tai siis siitä voi tulla asia joka vaikuttaa meidän käyttäytymiseemme ja sitä kautta maailmaan. Esim. voidaan uskoa että jokin asia ei ole mahdollista joten sitä ei edes yritetä. Tai että kaikki kylässä uskoo että yksi tyyppi on juoppo ja sitten suhtautuvat siihen aina kuten juoppoon.

Historiaakin voidaan median avulla muokata (maailmanhistoria olisi aika erilainen jos natsit olisivat vallassa). Se ei muuta tapahtumia, tietyt jutut ovat fyysisesti tapahtuneet, mutta se muuttaa meidän suhtautumista maailmaan ja sen ilmiöihin.

Vomies
Seuraa 
Viestejä2888

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Mitä useampi kokki sitä huonompi soppa.
Juice Leskinen: Mulle antoivat, lapset saatanan, demokratian.

Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä70500

Propagandaministeri Göbbelsiin opit on vahvasti käytössä idässä ja lännessä..

“If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”

“The most brilliant propagandist technique will yield no success unless one fundamental principle is borne in mind constantly - it must confine itself to a few points and repeat them over and over”

Joseph Goebbels
http://www.psywarrior.com/Goebbels.html

Ei olisi Pohjois-Korean jumal olennotkaan jumalia propagandassa jos ei Göbbelssin oppeja olisi seurattu..

Eihän Euroopan talouskriisissäkään totuutta tuoda julki vaan propagandaa.

jussipussi

Eihän Euroopan talouskriisissäkään totuutta tuoda julki vaan propagandaa.Siinä tuskin mitään totuutta onkaan. Kaikki näkemykset ovat vain tulkintoja ja propagandaa. Mistän emme voi myöskään jälkikäteen tarkastella, kuinka olisi käynyt, jos olisikin toimittu toisin. Ainoa "totuus" on siten vain lopulta tapahtumien kulku, jonka tulkitseminen on taas - propagandaa.

Reiska
Totuus ja todellisuus on aina subjektiivisia. Jos jokin asia on totta sinulle tänään, voi se huomenna olla valetta.

Asiat vaan ovat, mutta miten ne ymmärretään on se juttu. Eli media jyrää massat, jonka henkinen kyky on noin 5-vuotiaan tasolla. Ihan missä tahansa.
Kyllä, asiat vaan ovat. Miten ne ovat, se ei muutu, tulkinnat ja tuntemukset voivat vaihdella - kaikilla on ns. oma totuutensa. Totuutta ei voi välittää toiselle, siitä ei voi kertoa mitään, siitä voidaan puhua ja puhujat keskenään voivat saada oivalluksia, mutta silti oma totuus on ja pysyy.

Tuleeko toistolla valheesta totta? Ei, totuus-todellisuus ei muutu. Todellisuutta voi ymmärtää enenevässä määrin, se riippuu päämäärästä.

Sivut

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat