Seuraa 
Viestejä8138
Liittynyt9.9.2005

[size=85:hh0mysm0]Suomi luovutti Turusta toistaiseksi viimeisen loistoristeilijän Amerikoihin. Laiva edustaa jotain sellaista, mitä maailmalla ihaillaan ja se on suomalaista työtä. EU on taantuva talousalue, nyt vielä maailman suurin, mutta Kiina hengittää niskaan ja ajaa ohi. Kiina rakentaa/ tilaa viisi maailman suurinta lentotukialusta, olisiko EU:lla ja Suomella jotain siihen annettavaa?[/size:hh0mysm0]

[ ... suomalaiset tekevät maailman parhaat loistoristelijät, ne ovat myös maailman suurimmat. EU on kääpiö omassa puolustuksessaan, omaten kuitenkin suurimmat suunnittelu- ja kehitysresurssit puolustustekniikan kehittämiseksi ... ]

USA kansainvälinen voima on lentotukialuksien laivastot, jotka hallitsevat maailman meriä ylivoimaisina voimakeskittyminä. USA Navy hallitsee 15 lentotukialusosastolla kaikkea sitä meriliikennettä, joka johdattelee raaka-ainevirtojaan kotimaahansa. USA elää energiasta, joka tuodaan muualta. USA puolustaa vimmatusti "ikiaikaista oikeuttaan" käyttää 33% maapallon energian tuotannosta 5%:n väestönosalleen.

EU:n omat puolustusvoimat

EU voi aloittaa yhtenäistämisensä ja Euroopan puolustusjoukkojen perustamisen yhteisestä suunnitelmasta valmistaa riittävän suuret, modernit ja puolustuskykyiset lentotukialukset omaan suoraan tarpeeseensa turvaamaan Euroopan oikeutettuja tavoitteita väestömääränsä mukaisesti. Sulava Jäämeri asettaa uusia vaateita nimenomaan eurooppalaisille.

Lentotukialuksia on käytännössä tehokkaassa muodossa vain amerikkalaisilla. Ne ovat niin kalliita, monimutkaisia ja vaativia konstruktioita kaikkinensa, että Euroopassa se vaatii yhtenäisyyttä ja työnjakoa. Suomi kykynee valmistamaan laivoja joiden runkopituus on lähes 400 metriä, kuten ovat USA:n suurimmat lentotukialuksetkin.

Suomalainen laivansuunnittelutaito

Työllistävänä operaationa lentotukialukset ovat vertaansa vailla. Suomalainen laivansuunnittelutaito voisi olla yksi osatekijä yhteisessä Eurooppa-EU projektissa, jossa päämääränä on saavuttaa omin voimin riittävä kyky puolustaa taloutta, meriliikennettä ja sanan saattoa, jossa ympäristö on asettunut sen vaatimaan mittaan ja arvoon.

Jos EU haluaisi ottaa osaa itsellisesti konfliktien hallintaan maailmalla pyydettäessä, vaatii se omia lentotukialusjoukkoja voimakeskittymien siirtoon tarvittaviin paikkoihin - meritiet ovat ainut järkevä keino siirtää näitä riittävän suuria asioihin puuttumisvoimia niitä "aidosti tilattessa".

Maailman vaativin laivakonstruktio

Lentotukialus on ehkä vaativin laivakonstruktio maailmassa - se pitää sisällään myös lentovoimat, jotka USA:n suurimmissa aluksissa vastaavat pienen valtio koko ilmavoimien operointikykyä. Eurooppalaiset kykenevät tuottamaan vastaavat ja modernimmat alukset kuin USA. Omaehtoisella valmistuksella otamme irtiottoa kohti omaa yhtenäistä puolustusaatetta ja -toteutusta.

Kiinasta strateginen kumppani EU:lle?

Tähän yhteistä puolustusta vahvistavaan operaatioon saisimme todennäköisesti yhteistyökumppanuutta Kiinasta, joka suunnittelee jo nyt omien lentotukialuksien suunnittelemista ja valmistamista. Kiinalaiset ovat bulkkilaivojen tekijöitä, toistaiseksi. Me eurooppalaiset emme pärjää itäisten veljiemme palkkapolitiikan alhaisuudelle, toistaiseksi. Me voimme suunnitella ja valmistaa näitä erikoisaluksia kaikkinensa, joiden valmistustekniikoita mm. korealaiset himoitsevat.

EU:n on syytä nähdä yhtenäisyys päämääränä ja kohteena. EU:n puolustus on suuri asia, sillä EU on tänä päivänä maailman suurin talous ja meidän energiatukena on maailman suurin raaka-ainevarasto Venäjä. Nämä ominaisuudet vaativat yhteistä EU-puolustusta sekä hyviä ja vakaita yhteistoimintasuhteita Venäjälle.

EU:n suurin puolustuksen ja yhteisöllisyyden projekti käynnistyisi uuden huomisen luokan lentotukialusten suunnittelulla, jossa mukaan rahoinensa tulisivat kaikki EU-valtiot, olivat ne Natossa tai eivät. Täysin uusi lentotukialusluokka ei sido tai estä nykyistä Nato-kytkentää heillä, jotka siinä jo ovat, ... toistaiseksi - mutta eivät estä myöskään niiden osallistumista, jotka Natoon eivät halua ja haluavat olla kokemassa yhteistä Eurooppalaista puolustusta.

Ilkka Luoma

[size=85:hh0mysm0]http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.kuvat.fi[/size:hh0mysm0]

TODAY´s LINKS
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/118434 ... n%E2%80%9D

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/om ... 1112106999

[size=50:hh0mysm0][8965/495876_5413][/size:hh0mysm0]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat