Seuraa 
Viestejä13039

Onko kenelläkään kokemusta? Muistaakseni Pacanus jossain kohtaa kertoi aikovansa kokeilla valurautapannuja induktioliedellä. Kuulemani ja lukemani mukaan sen pitäisi toimia moitteettomasti, mutta ajattelin kysyä joltain, jolla on kokemusta, ennen kuin heitän nuo teflonpintaiset nevadaan.

Ei niinkuin joka vuosi huvita ostaa uutta pannua. Olen vuodessa saanut sen "ikuisen" timanttipinnoitetun pannukin sellaiseksi, että siihen tarttuu kaikki kiinni ilman litraa öljyä, vaikka olen huoltanut sen aivan törkeän tarkasti ja ohjeiden mukaan. Valmistaja sanoi, että ihan niin kovassa käytössä, kuin minulla, eli 1-2 kertaa päivässä ja usein niin kuumaksi kuumennettuna, kuin sen induktioliedellä saa, se ei todellakaan ole ikuinen. Minun käyttöni kuulemma vastaa ravintolakäyttöä. Kysyin, että mikä sitten on normaalikäyttöä. Kuulemma muutamia kertoja viikossa ja hyvin harvoin todella kuumaksi kuumennettuna. Kysyin, että vitullako teet jonkin sortin aitoa kiinalaissapuskaa haalealla pannulla. Ei sitten osannut vastata.

No joo, ei siitä sen enempää, mutta millaisia kokemuksia olisi valurauta-induktio-yhdistelmästä?

  • ylös 13
  • alas 6

Sivut

Kommentit (48)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Minun pannuni menivät uusiksi kun minä pöljä öljypoltin ne rypsiöljyllä. Talttaamalla sai kananmunan irti pannusta kera polttopinnan. On nyt ollut homma tauolla ja olen suosiolla kärtsännyt alu-teflonilla. Huomionarvoista on, että paksumpi pohjainen valurautapannu on aivan eri tyyppinen käytössä kuin ohuempi pohjainen valurautapannu. Ilmeisesti johtuen ainakin sen varaamasta lämmöstä. Vastuslevyllä jossa termostaatti, sai pitää 0-10 asteikolla 1,5 alempaa asetusta kuin alu-teflonilla. Perin oudoksuttavaa.

Kun saan pannujeni pohjat taas harjattua, jätän ne kirkkaiksi toistaiseksi.

- Ubi bene, ibi patria -

Valuraudan sisälle indusoituu hyvin pyörrevirtoja, joten toimii hyvin induktioliedellä. Ja kirkastettu voi on optimaalista kuumalla paistamiseen. Tavallisessa voissa on mukana lähelle 20% vettä, joten se rätisee, räiskyy ja ennen muuta vaikuttaa pitkällä aikavälillä haitallisesti pannun pintaan.

Teflonpinnoitteen saa aika nopeasti pilalle kuumentamalla pannun punahehkuiseksi.

Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

toisen polven pilkkuvirhe

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
sinnipirtti
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

Siis eikös tuo astianpesuaine ole osapuilleen kryptoniittia valurautapannulle?

asdf
sinnipirtti
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

Siis eikös tuo astianpesuaine ole osapuilleen kryptoniittia valurautapannulle?



Ei, koska pannu on jo ruosteessa. Ei se siitä huonommaksi mene. Ja pannu on tarkoitus rasvapolttaa pesun jälkeen.

Tuosta on kahta koulukuntaa, kunnossa olevan pannun käsittelystä. Toiset sanoo ettei saisi koskaan käyttää, toiset taas että jos pesun jälkeen pannun rasvaa heti, ei siitä ole haittaa.

SamBody
Seuraa 
Viestejä8722
asdf
Onko kenelläkään kokemusta? Muistaakseni Pacanus jossain kohtaa kertoi aikovansa kokeilla valurautapannuja induktioliedellä. Kuulemani ja lukemani mukaan sen pitäisi toimia moitteettomasti, mutta ajattelin kysyä joltain, jolla on kokemusta, ennen kuin heitän nuo teflonpintaiset nevadaan.

Ei niinkuin joka vuosi huvita ostaa uutta pannua. Olen vuodessa saanut sen "ikuisen" timanttipinnoitetun pannukin sellaiseksi, että siihen tarttuu kaikki kiinni ilman litraa öljyä, vaikka olen huoltanut sen aivan törkeän tarkasti ja ohjeiden mukaan.




No pelkkä huoltaminen ei auta jos käytät sitä väärin. Suosittelen hankkimaan valurautapannun lisäksi jos/kun sellaista tarvitset. Nuo kokkausvälineet kun ovat työkaluja, ja tunnetustihan hommien sujumisen edellytyksenä on sopivat työkalut juuri siihen tehtävään hommaan. Tyyliin: pihvi valurautapannulle, kananmunat/räiskäleet pinnoitetulle.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Voikos sitä hiomapaperia käyttää, jos tarvitsee järeämpiä keinoja? Pannuhan on samaa tavaraa kaikkialta, joten hiomalla saa uutta pintaa vain esille. Ei kai siitä haittaa voi olla näin järkeiltynä.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
kabus
Voikos sitä hiomapaperia käyttää, jos tarvitsee järeämpiä keinoja? Pannuhan on samaa tavaraa kaikkialta, joten hiomalla saa uutta pintaa vain esille. Ei kai siitä haittaa voi olla näin järkeiltynä.

Aiemmassa keskustelussa esitettiin rälläkkää ja teräsharjalaikkaa. Itselläni on yksi huonossa kunnossa oleva pannu, ja tuolla tavalla ajattelin sen uudistaa. Varmasti voi hiomapaperia käyttää, mutta onhan siinä vähän jynssäämistä, että saa tasaisen jäljen. Ainakin tuohon koneelliseen tapaan verrattuna.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
SamBody
No pelkkä huoltaminen ei auta jos käytät sitä väärin. Suosittelen hankkimaan valurautapannun lisäksi jos/kun sellaista tarvitset. Nuo kokkausvälineet kun ovat työkaluja, ja tunnetustihan hommien sujumisen edellytyksenä on sopivat työkalut juuri siihen tehtävään hommaan. Tyyliin: pihvi valurautapannulle, kananmunat/räiskäleet pinnoitetulle.

Pannu on ruokaa varten, ei ruoka pannua. Jos ruoka vaatii pannulta kovaa suorituskykyä, niin mieluummin teen ruoan oikein, kun säästän pannua ja teen ruoan vähän sinne päin. Siksi minä noihin valurautaisiin ajattelin siirtyä, ettei tarvitse neiteillä lämpötilojen kanssa, mitä sitten tekeekin.

Kananmunan paistoonkin sopii oikein hyvin totaalisen kuuma pannu. Munasta tulee pohjasta rapean paistunut ja pinnalta valkuainen on vasta hieman hyytynyt ja keltuainen raaka, niinkuin sen pitääkin olla.

Suosittelen ihan hiekalla hankaamista. Kohtuullisen karkeaa saa olla. Nahkahanska, jos ei oma kestä, tai rätti tai sieni avuksi.

Rälläkkä ja kaikki muukin hiominen poistaa sitä valurautaa, eikä se ole tarkoitus.

Hiekkakin tavallaan hioo, mutta se ei aiheuta rälläkän kaltaista pursetta, joka muuttaa pintarakenteen ja tukkii valuraudan normaalit huokoset. Välttäisin ehdottomasti ainakin rälläkkää.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

valurautapannulla ei sitten saisi käyttää kuin eläinperäisiä rasvoja jos meinaa että se pysyy kunnossa eli voita pannuun. pesu/virutus (ei siis venytys vaan huuhtominen) vain kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja tarvittaessa harjaa.

toisen polven pilkkuvirhe

Ne pari kertaa kun olen joutunut valurautapannua kunnostamaan (minulla on niitä enemmän kuin kaksi), toisen pilasi naisihminen ja toinen unohtui talveksi mökille
- porakoneeseen teräsharja ja vääntöä tarpeeksi kunnes liki kiiltää mutta ei hioidu niin että huokoset häipyy
- sianihraa ja pannu kuumaksi

Sitten vain lettuja paistamaan. Astianpesuainetta ei minun koulukuntani käyttäisi missään tapauksessa: se ns. syväpuhdistaa liikaa.

49

P.S kirkastettu voi on erinomainen paistoaine. Ja missään tapauksessa ruuanlaiton jälkeen pannua ei saa jättää likoamaan, huuhdella harjan kanssa se vielä sen ollessa lämmin

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Valurauta pannua ei saisi hioa noiden valuhuokosten tukkiutumisen takia.
teräsharjaa ja porakoneessa kuppiteräs harjaa on tullut käytettyä.
Kohteet on paksupohjainen paistinpannu, lettupannu ja valu muurikka.
Peruskunnostus alkaa irtotiilistä ladotussa grillissä lehtipuhaltimen avulla. Puita paljon, puhallus ja pannu tulille. Puolukan punaiseksi kuumennus. Kuumennus vaiheessa näkee kuinka karstat pannulla hehkuu ja palavat pisteinä pois. Lopputulos on harmaa "valssihilsettä" pukkaava pannu. Ruostekohdat näkyy tummana alueena. Koko pannulle teräsharjaa ja jos tulos ei vielä miellytä ruosteiden osalta, uudestaan punaiseksi.
Puhtaan pannun kuumennus lähes n.300 asteeseen ja rasvat perään ei saisi leimahtaa palamaan mutta savu hyvä merkki. Oikeaoppisin polttorasvaus taitaa olla sianihra (tali) mutta talin saantivaikeuden sijasta on tuntunut toimivan myös kova kookosrasva.
Ilo paistella tarttumattomalla pannulla kun paistossa käyttää sopivasti rasvaa.
Puhdistus keinoina tarvittaessa:vedellä ilman pesuainetta, veden keittäminen pannussa, merisuolaa pannunpohja täynnä ja kuumennus, imee itseensä rasvakarstaa.
Lopuksi aina kevyt kuumennus, reilusti rasvaa tai öljyä pannulle, jäähdytys ja paperilla pyyhkien liiat rasvat pois ennen säilytystä. Samalla rasvaa voi levittää ulkopintoihin suojaksi.
Välihuoltona sitten rasvapoltto savuten tarvittaessa liiat rasvat pois pyyhkien.

Tämä käyttöohje ei palovaaran takia sovellu sisäkäyttöön kaikin osin ja ei missään tapauksissa pannuille joissa on minkäänlainen lisäpinnoitus.

Pohjaan polttova roisinnäköinen ruosteinen valurauta pannu on tuon hehkutuksen jäljiltä ihan käyttökelpoinen. Valurauta pannu on ikuinen ellei sitä ole rälläkällä tms pilattu mekaanisesti liian kovalla käsittelyllä.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Pyörivä teräsharja on toki parempi kuin rälläkänlaikka, mutta saman se periaatteessa tekee. Jos teräsharjalla, sitten käsin ja harjan liike edestakaisin.

Hiekkapuhalluskin on paljon parempi, mutta kyllä sekin pintaa muokkaa, tyssää.

Hiekanjyvät pyörivät liikkeen mukana. Siksi suosittelen hiekalla hankaamista.

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3811
vorrester
Oikeaoppisin polttorasvaus taitaa olla sianihra (tali) mutta talin saantivaikeuden sijasta on tuntunut toimivan myös kova kookosrasva.



Ainakin tuossa meidän lähikaupassa (Valintalato) myydään silavaa ihan tuubissa tätä tarkoitusta varten, joten se liene käypästä tavaraa(en ole lukenut tuoteselostetta sen enempiä).

EV+
Seuraa 
Viestejä772

Ei helvetissä missään tapauksessa astianpesuainetta valurautapannuun vaikka olisi miten ruosteessa. Se menee valuraudan huokosiin ja hylkii jatkossa rasvaa pois ja taas sinulla on pohjaan polttava pannu.

Kuumennus punahehkuiseksi nuotiossa (jos on ihan törkeän karstainen) jonka jälkeen teräsharjaa ja teräsvillaa ja silavaa pintaan ja 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi.

Sitten vaan jatkossa aina heti ruoanlaiton jälkeen pannun puhdistus VAIN kuumalla vedellä. Puristit käyttävät jopa omaa tiskiharjaa koska harjoihin jää helposti pesuainejäämiä. Pannu pitää myös kuivata välittömästi pesun jälkeen. Valurautapannu ei myöskään ole ruoan säilytystä varten.

Tuo pannun rasvapoltto on senverran savuista ja työlästä hommaa alkaen suolattoman silavan hankinnasta että kannattaa pitää ylläolevin ohjein pannusta huolta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat