Induktioliesi ja valurautapannu

Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Onko kenelläkään kokemusta? Muistaakseni Pacanus jossain kohtaa kertoi aikovansa kokeilla valurautapannuja induktioliedellä. Kuulemani ja lukemani mukaan sen pitäisi toimia moitteettomasti, mutta ajattelin kysyä joltain, jolla on kokemusta, ennen kuin heitän nuo teflonpintaiset nevadaan.

Ei niinkuin joka vuosi huvita ostaa uutta pannua. Olen vuodessa saanut sen "ikuisen" timanttipinnoitetun pannukin sellaiseksi, että siihen tarttuu kaikki kiinni ilman litraa öljyä, vaikka olen huoltanut sen aivan törkeän tarkasti ja ohjeiden mukaan. Valmistaja sanoi, että ihan niin kovassa käytössä, kuin minulla, eli 1-2 kertaa päivässä ja usein niin kuumaksi kuumennettuna, kuin sen induktioliedellä saa, se ei todellakaan ole ikuinen. Minun käyttöni kuulemma vastaa ravintolakäyttöä. Kysyin, että mikä sitten on normaalikäyttöä. Kuulemma muutamia kertoja viikossa ja hyvin harvoin todella kuumaksi kuumennettuna. Kysyin, että vitullako teet jonkin sortin aitoa kiinalaissapuskaa haalealla pannulla. Ei sitten osannut vastata.

No joo, ei siitä sen enempää, mutta millaisia kokemuksia olisi valurauta-induktio-yhdistelmästä?

Sivut

Kommentit (48)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Minun pannuni menivät uusiksi kun minä pöljä öljypoltin ne rypsiöljyllä. Talttaamalla sai kananmunan irti pannusta kera polttopinnan. On nyt ollut homma tauolla ja olen suosiolla kärtsännyt alu-teflonilla. Huomionarvoista on, että paksumpi pohjainen valurautapannu on aivan eri tyyppinen käytössä kuin ohuempi pohjainen valurautapannu. Ilmeisesti johtuen ainakin sen varaamasta lämmöstä. Vastuslevyllä jossa termostaatti, sai pitää 0-10 asteikolla 1,5 alempaa asetusta kuin alu-teflonilla. Perin oudoksuttavaa.

Kun saan pannujeni pohjat taas harjattua, jätän ne kirkkaiksi toistaiseksi.

- Ubi bene, ibi patria -

Vierailija

Valuraudan sisälle indusoituu hyvin pyörrevirtoja, joten toimii hyvin induktioliedellä. Ja kirkastettu voi on optimaalista kuumalla paistamiseen. Tavallisessa voissa on mukana lähelle 20% vettä, joten se rätisee, räiskyy ja ennen muuta vaikuttaa pitkällä aikavälillä haitallisesti pannun pintaan.

Teflonpinnoitteen saa aika nopeasti pilalle kuumentamalla pannun punahehkuiseksi.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

toisen polven pilkkuvirhe

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005
sinnipirtti
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

Siis eikös tuo astianpesuaine ole osapuilleen kryptoniittia valurautapannulle?

Vierailija
asdf
sinnipirtti
kabus
Miten valurautapannusta saa ruosteen ja palaneen karstan pois?
Voiko pannua ihan vaan hioa hiekkapaperilla?



patapataa tarjoilet, sitten peset astianpesuaineella, kuivaa huolella, oikeaa silavalla poltat sisältä ja silavasta irronnut rasvalla paperilla pyyhit muihin pintoihin.

Siis eikös tuo astianpesuaine ole osapuilleen kryptoniittia valurautapannulle?



Ei, koska pannu on jo ruosteessa. Ei se siitä huonommaksi mene. Ja pannu on tarkoitus rasvapolttaa pesun jälkeen.

Tuosta on kahta koulukuntaa, kunnossa olevan pannun käsittelystä. Toiset sanoo ettei saisi koskaan käyttää, toiset taas että jos pesun jälkeen pannun rasvaa heti, ei siitä ole haittaa.

SamBody
Seuraa 
Viestejä5788
Liittynyt3.5.2008
asdf
Onko kenelläkään kokemusta? Muistaakseni Pacanus jossain kohtaa kertoi aikovansa kokeilla valurautapannuja induktioliedellä. Kuulemani ja lukemani mukaan sen pitäisi toimia moitteettomasti, mutta ajattelin kysyä joltain, jolla on kokemusta, ennen kuin heitän nuo teflonpintaiset nevadaan.

Ei niinkuin joka vuosi huvita ostaa uutta pannua. Olen vuodessa saanut sen "ikuisen" timanttipinnoitetun pannukin sellaiseksi, että siihen tarttuu kaikki kiinni ilman litraa öljyä, vaikka olen huoltanut sen aivan törkeän tarkasti ja ohjeiden mukaan.




No pelkkä huoltaminen ei auta jos käytät sitä väärin. Suosittelen hankkimaan valurautapannun lisäksi jos/kun sellaista tarvitset. Nuo kokkausvälineet kun ovat työkaluja, ja tunnetustihan hommien sujumisen edellytyksenä on sopivat työkalut juuri siihen tehtävään hommaan. Tyyliin: pihvi valurautapannulle, kananmunat/räiskäleet pinnoitetulle.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Vierailija

Voikos sitä hiomapaperia käyttää, jos tarvitsee järeämpiä keinoja? Pannuhan on samaa tavaraa kaikkialta, joten hiomalla saa uutta pintaa vain esille. Ei kai siitä haittaa voi olla näin järkeiltynä.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005
kabus
Voikos sitä hiomapaperia käyttää, jos tarvitsee järeämpiä keinoja? Pannuhan on samaa tavaraa kaikkialta, joten hiomalla saa uutta pintaa vain esille. Ei kai siitä haittaa voi olla näin järkeiltynä.

Aiemmassa keskustelussa esitettiin rälläkkää ja teräsharjalaikkaa. Itselläni on yksi huonossa kunnossa oleva pannu, ja tuolla tavalla ajattelin sen uudistaa. Varmasti voi hiomapaperia käyttää, mutta onhan siinä vähän jynssäämistä, että saa tasaisen jäljen. Ainakin tuohon koneelliseen tapaan verrattuna.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005
SamBody
No pelkkä huoltaminen ei auta jos käytät sitä väärin. Suosittelen hankkimaan valurautapannun lisäksi jos/kun sellaista tarvitset. Nuo kokkausvälineet kun ovat työkaluja, ja tunnetustihan hommien sujumisen edellytyksenä on sopivat työkalut juuri siihen tehtävään hommaan. Tyyliin: pihvi valurautapannulle, kananmunat/räiskäleet pinnoitetulle.

Pannu on ruokaa varten, ei ruoka pannua. Jos ruoka vaatii pannulta kovaa suorituskykyä, niin mieluummin teen ruoan oikein, kun säästän pannua ja teen ruoan vähän sinne päin. Siksi minä noihin valurautaisiin ajattelin siirtyä, ettei tarvitse neiteillä lämpötilojen kanssa, mitä sitten tekeekin.

Kananmunan paistoonkin sopii oikein hyvin totaalisen kuuma pannu. Munasta tulee pohjasta rapean paistunut ja pinnalta valkuainen on vasta hieman hyytynyt ja keltuainen raaka, niinkuin sen pitääkin olla.

Vierailija

Suosittelen ihan hiekalla hankaamista. Kohtuullisen karkeaa saa olla. Nahkahanska, jos ei oma kestä, tai rätti tai sieni avuksi.

Rälläkkä ja kaikki muukin hiominen poistaa sitä valurautaa, eikä se ole tarkoitus.

Hiekkakin tavallaan hioo, mutta se ei aiheuta rälläkän kaltaista pursetta, joka muuttaa pintarakenteen ja tukkii valuraudan normaalit huokoset. Välttäisin ehdottomasti ainakin rälläkkää.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

valurautapannulla ei sitten saisi käyttää kuin eläinperäisiä rasvoja jos meinaa että se pysyy kunnossa eli voita pannuun. pesu/virutus (ei siis venytys vaan huuhtominen) vain kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja tarvittaessa harjaa.

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat