Seuraa 
Viestejä384

Terve,

Kuten usein, ajattelin nytkin hieman demokratian kehittämistä. Toivoisin että voisimme keskustella ajatuksen epäkohdista ja toteuttamisen mahdollisuuksista.

Ajattelin, että kunnalla olisi jossain tapauksissa oikeus tehdä kuntaa koskevia lakipäätöksiä, esim. jos kunnanvaltuusto päättää enemmistöllä jonkin Suomen lain hylkäämisestä tai uuden lain säätämisestä, niin eduskunta voi hyväksyä tuon päätöksen enemmistöllä. Jos taas valtuusto päättää yksimielisesti, niin eduskunnan ei tarvitse erikseen hyväksyä päätöstä.

Idean tarkoituksena olisi tuoda yhteiskunnallista päätäntää lähemmäksi kansalaisia. Näin kunnat toimisivat lähestulkoon kuin osavaltiot ja maan sisällä on mahdollista mukauttaa yhteiskunta sellaiseksi, kuin siinä elävät kansalaiset sen haluavat olevan. On varmaankin myös joitain tapauksia, että jotkut lait toimivat hyvin toisaalla mutta toisaalla niistä on haittaa paikallisille asukkaille.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Sitten perustuslakia pitäisi muuttaa siten, että kaikki valta mitä ei erikseen ole määritelty valtiovallalle, kuuluu kunnille ja kansalle itselleen.

Ongelmaksi tulisi nopeasti se, että meillä olisi tsiljoona erilaista lakia ja jokainen kunta haluaa säätää jotakin omaa kivaa. Likviditeetti muuttuisi myös, kun ihmiset muuttaisivat karkuun toiseen kuntaan, ja toisaalla esimerkiksi laiton toiminta muodostaisi salakuljetusta toiseen suuntaan.

xork
Seuraa 
Viestejä384

Iso ongelma tosiaan olisi, että kotomaassa matkustaessa ei millään voisi automaattisesti tuntea paikallista lakia. Ehkäpä lainsäädäntövallan tulisi ulottua vain tiettyihin alueisiin, tietyt lait olisi julistettu valtakunnallisiksi eikä niitä voisi kumota kunnassa tai sitten elettäisiin tämän ongelman kanssa.

Tuo poismuuttaminen onkin eräs taka-ajatuksistani. Ihmiset voisivat asua siellä, missä on heitä miellyttävimmät lait. Jos jokin kunta kokee suuren asukasmenetyksen niin se kannustaisi kehittämään kunnan lakeja kuntalaisia miellyttävämmiksi. Tuo salakuljetus olisi kyllä vaikeasti estettävissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olettaen, että sellaisia lakieroja ylipäätään syntyisi, jossa salakuljetus olisi edullista. Tulisi ehkä ensimmäisenä mieleen, että PK-seudun vihervoittoinen politiikka saattaisi ajaa jyrkät korotukset polttoaineisiin, autoiluun, sähköveroon, jne. jolloin luultavasti hesalaiset asiaan mieltymättömät hommaisivat jostakin lapin halvasta kunnasta postilokero-osoitteet ja hankkisivat nuo hyödykkeet sitä kautta. Itse asiassa, luulisin, että syrjäseudut tässä tapauksessa vetäisivät 95% koko maamme autokannasta ja muusta kirjoihinsa, koska syrjäseudulla autoilu on välttämätöntä julkisten vajavaisuudesta johtuen, ja autoiluun kohdistuvat korotukset purevat kaikkein koviten juuri heihin, joten tällaisen kuntapolitiikan seurauksena he mielellään ajaisivat autoilua halventavia päätöksiä.

Jos lainsäädännön vapauksille ei asetettaisi tarkkoja rajoja, voisi ääritapauksessa käydä niin, että taloudellisesti tuottava kansanosa pakkautuisi tiettyihin kuntiin, ja eläkeläiset, työttömät ja muut taas toisiin, jolloin syntyisi tilanne, jossa kunnilla ei olisi enää varaa elättää heitä, ja valtio olisi pakko kutsua apuun tulonsiirto-operaatioon. Näin on toki jo nyt, mutta semiautonominen asema vahvistaisi kuntien oikeutta ohjailla verotusta ja tekisi tulonsiirroista ainakin haastavampaa, jos keskushallinnon valtaa riisuttaisiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat