Seuraa 
Viestejä3521

Tästäkö Itämeri kuntoon?

Fosfaatin käyttö pesuaineissa kielletään

Turun Sanomat 14.12.2011 18:20:04

Euroopan parlamentti on päättänyt kieltää fosfaattien käyttämisen pyykin- ja astianpesuaineissa. Pesuaineiden sisältämä fosfaatti on WWF:n mukaan yksi Itämeren suurimpia rehevöittäjiä; yli kymmenesosa kaikesta Itämereen päätyvästä fosfaatista on arvioiden mukaan peräisin pesuaineista.

– Nyt kielletään vain kotitalouksien pesuaineiden fosfaatit. WWF olisi kuitenkin toivonut kiellon koskevan myös laitos- ja teollisuuskäytössä olevia pesuaineita. Myös valmistajille myönnetyt siirtymäajat ovat varsin pitkiä. Tämä on silti erittäin hyvä uutinen Itämeren tulevaisuudelle, toteaa WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.


Environmentalistien huuhaata tässäkin. Nyt on listalle nostettu fosfaatteja sisältävät pesuaineet. Korvaamaan tulee kalliimpia ja ihmisen kannallta hankalampia pesuaineita (zeoliitti - kutittaa ja pilannee pesukoneet ja vaatteet). Itämeri tuottaa suuret määrät fosfaatteja hapettomissa pohjaolosuhteissa, kuten lopetetttu merentutkimuslaitos on mitannut. Ihmisen päästöt jätevesissä ja maataloudessa ovat marginaalinen osa Itämeren fosforikuormaa.
Itämerta pilaa enviromentalistien touhuama ilmastonmuutos. Suomessa kaivetaan turvesoita, joilta pääsee valtavat määrät happea kuluttavaa makeaan veteen liukenevaa humusta, joka saostuu merivedessä, painuu pohjaan ja kuluttaa happea. Tällöin vapautuu fosforia.

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

kabus
Mihinkäs fosfaatteja tarvitaan pesuaineissa? Siis mikä on niiden funktio?Fosfaatti käsittääkseni pehmentää vettä(?) ja vähentää sen pintajännitystä samalla tavalla kuin esimerkiksi astianpesuaine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
FLC
kabus
Mihinkäs fosfaatteja tarvitaan pesuaineissa? Siis mikä on niiden funktio?Fosfaatti käsittääkseni pehmentää vettä(?) ja vähentää sen pintajännitystä samalla tavalla kuin esimerkiksi astianpesuaine.Tuskin.

Electric shadow
kabus
Mihinkäs fosfaatteja tarvitaan pesuaineissa? Siis mikä on niiden funktio?

Veden pehmentäminen.Kuka olis arvannu. Tuo zeoliitti on varmaan syyllinen pyykissäni oleviin valkoisiin jäämiin.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
kabus

Kuka olis arvannu. Tuo zeoliitti on varmaan syyllinen pyykissäni oleviin valkoisiin jäämiin.

Olen samaa mieltä zeoliitti aiheuttaa nuo valkoiset jäämät, varsinkin alhaisilla lämpötiloilla pestäessä. Sehän on saven sukuinen aine joka ei juurikaan liukene. Kun sain emännän siirtymään nestemäiseen pesuaineeseen valkoiset tai jopa liittaiset jäämät minun pyykissäni hävisivät.

Lierikki Riikonen

jussipussi
Seuraa 
Viestejä70500

Kemistit hoi, toimisko jos alkaisi pesemään jonkinprosenttisessa etikkaliuoksessa vaatteet?

Tai

Ennen pestiin lipeällä? Toimisiko ruokasooda miedompana emäksenä
hellävaraisemmin?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
jussipussi

Tai
Ennen pestiin lipeällä? Toimisiko ruokasooda miedompana emäksenä
hellävaraisemmin?

Natriumbikarbonaattia eli ruokasoodaa käytetään kyllä pyykinpesuaineissa.

Lierikki Riikonen

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat