Seuraa 
Viestejä45973

Euroopan unionin komissio povaa sähkön hintaan tuntuvaa nousua.
Tavoitteena on seuraavan 40 vuoden aikana vähentää hiilipäästöjä vuoden 1990 tasosta 80 prosenttia.
Euroopan unionin komissio uskoo sähkön hinnan nousevan lähivuosikymmenien kuluessa tuntuvasti, kun unionissa pyritään hyväksytyn ohjelman mukaisesti vähentämään ilmakehään pääsevää hiilidioksidia.
Sähkön hinta on nyt EU-maissa keskimäärin 109 euroa/MWh. Komissio arvioi sen olevan 2050 156-199.
Tässä ei edes vielä ole otettu inflaatiota huomioon, joten 39 vuodessa 3% vuotuinen inflaatio lisää tuntuvasti hintapelkoja.
Kun en ole opiskellut matematiikkaa, voisiko joku laskea matemaattisesti tuon arvioidun hinnannousun vuoteen 2050 mennessä.
Tavoitteena on seuraavan 40 vuoden aikana vähentää hiilipäästöjä vuoden 1990 tasosta 80 prosenttia. Komissio julkisti torstaina pitkään valmistelussa olleen energiapolitiikan tiekartan, jonka tähtäin on vuodessa 2050. Kova päästötavoite merkitsee sitä, että erityisesti sähkön tuotannossa päästöjä pitää vähentää radikaalisti, koska teollisuuden ja liikenteen päästöissä ei katsota olevan yhtä suuria vähennysmahdollisuuksia. Käytännössä sähkön tuotannon päästöt vähenisivät lähes olemattomiin vuoteen 2050 mennessä.
Myös asumisen päästöjä on tarkoitus leikata runsaasti ja teollisuuskin joutuu tekemään osansa. Sähkön tuotannossa tavoitteeseen yritetään päästä nostamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian osuutta.
Myös "hiilidioksidin talteenottoon" !! asetetaan toiveita ja ydinvoiman osuuden lasketaan joissakin jäsenmaissa olevan huomattavan.
Sähkön tuotannossa tavoitteeseen yritetään päästä nostamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian osuutta.
Lähtökohtana tiekartassa on päästöjen vähentämisen tavoite. Skenaariot hahmottavat erilaisia toimintaympäristöjä, kuten tuntuva ydinvoiman rakentaminen tai odotettua pienempi ydinvoiman osuus.
Tai miten "hiilidioksidin talteenoton teknologian (CCS)" odotettua nopeampi kehitys vaikuttaisi tilanteeseen.
Energiateollisuutta Suomessa edustavan ET:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen arvostelee tiekarttaa siitä, että sen pohjaoletuksena on maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen syntyminen. Hän olisi kaivannut raporttiin "suunnitelma B:tä" siltä varalta, että eteneminen vähähiilisyyteen ei edisty globaalisti.

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Komi ... arch=null&

Pitäisi nopeasti kehittää ”suunnitelma C”, siltä varalta, että huomataankin hiilidioksidipitoisuuden laskevan ilmakehässä, kun valtamerien kyky sitoa hiilidioksidia paranee veden lämpötilan laskiessa. Hiilidioksidin määrän mitätön nousu ei ole lämpenemistä aiheuttanut, vaan auringon aktiivisuuden kasvu.

Ydinvoima tuntuu olevan "kipeä paikka" komissiolle. Suomi ja monet Euroopan ulkopuoliset maat rakentavat lisää ydinvoimaa.
Saksa taas lopetti 8 voimalaa 17:sta ja joutuu nyt rakentamaan lisää monta hiili- ja kaasuvoimalaa tyydyttääkseen sähköntarpeensa. Miten Saksaa rangaistaan, kun maan hiilidioksidipäästöt lisääntyvät voimakkaasti vähenemisvaatimuksista huolimatta.

"Hiilidioksidin talteenoton teknologian (CCS)" odotettua nopeampi kehitys taitaa jäädä haaveeksi muutaman kokeilun jälkeen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Riippuu siitä ketä uskot tuossa hiilidioksidi asiassa, ja kuinka luotettavaan lähteeseen he taas perustavat oman arvionsa.

Se asia sikseen sille on jo omat ketjunsa, tuo energiatehokkuus kohta jää jotenkin varjoon kun aletaan kauhistelemaan sähkönhinnan nousua. Mitä se sitten voisi pitää sisällään?
-pienempi kulutus
-tehokkaampi hyötykäyttö
-kierrätys

Talonrakennuspuolella on pyrittu energiatehokkuutten esim. rakentamalla paremmin eristettyjä rakennuksia, jossain määrin jopa niin hyvin eristettyjä ettei edes kosteus pääse haihtumaan Joskus telkkarista kattelin näitä eko taloja (myös koulussa opiskelmme ko. asiaa) joissa energiatehokkuus alkaa jo aivan alussa, sijainti, koko, materiaalit, arkkitehtuuri jne. tähtäävät mahdollisimman pieneen energian käyttöön, auringon valon ja lämmön talteen otto ja kierrätys jne. Talojen energiatehokkuutta lisätään enenevissä määrin kauko- ja maalämmityksellä, ilmalämpöpumpuilla ja muilla (energia)tehokkaammilla lämmitys muodoilla, reaaliaikaisilla sähkönkulutus mittareilla.

Mutta tämähän taas ei auta teollisuutta joka joutuu katselemaan pelkkää hinta lappua.
Tässäpä oliskin insinööreille mahtava tilaisuus kehittää järjestelmiä ja ratkaisuja mahdollisimman pienipäästöisen ja energiatehokkaan teollisuus ympäristön luomiseen, tämä taas edellyttää lain säätäjiltä avarampaa katsantokantaa (esim. soodakattila) ja tähän ollaan käsitykseni mukaan panostamassa.

Liikentessä energiatehokkuuta voitaisiin lisätä muuttamalla julkinen liikenne maksuttomaksi, rahoitus tähän onkin sitten iso ongelma mutta ratkaistavissa ninkuin kaikki rahoitukseen liittyvät ongelmat olisivat jos olisi riittävästi tahtoa ja vähemmän kilpailua valtioiden välillä, lakikin sen estää, kyseessä on kuitenkin pitkällä tähtäimellä kaikkia ihmisiä koskettava asia ja siksi sen eteen tulisi tehdä mahdollisimman paljon.

Ilmasto on muuttumassa se on aivan kiistämätön fakta, se onko se yksinomaan ihmisen aiheuttamaa on kiistelyn alaista, mutta ihmisen vaikutusta ympäristöön ei voi kieltää, tämän voi todeta oleilemalla kaupungin keskusta alueella tai tehdasympäristössä ja sen jälkeen verrata vaikkapa pururadan ilmastoon.

EUhan ei keskity pelkästään hiilidioksiidiin vaan "kasvihuonekaasuihin" listan laitoin tuonne ilmasto ketjuun.

Energiakysymykseen vaikuttaa myös käytettävä tuotanto lähde, suomessa olisi fiksuinta ottaa käyttöön jo olemassa olevat käytöstä poistetut vesivoimalat ja rakentaa uusia sekä kehittää energian talteen oton tehokkuutta.

pahoittelen jos kirjoitus oli hieman rönsyilevää. enempää en tässä ota kantaa siihen onko ilmastonmuuto ihmisen aiheuttamaa vaiko eikö.

Näin pelkän (pien)kuluttajan näkemys sähkön hiinannousuun , ilman ilmasto- ja ympäristövouhotusta, on aika yksinkertainen. Teitpä kuinka suuria energiansäästötoimia omassa lähipiirissäsi, ei sillä ole sähkön hintaan ainakaan alentavaa vaikutusta. Mitä suuremmalla joukolla ja volyymilla säästöjä saadaan aikaan, sitä nopeammin hinta nousee. Valtio ja energiayhtiöt pitävät huolen katteistaan ja tuloistaan, niistä ei luovuta. Sehän on todettu jo vesitaksojen kohdalla.

Sähkön hinnoitteluhan on jaettu kahteen osaan. Siirtoon ja energiaan. Nyt kun kilpailu on vapauttanut niin kuluttajan, kuin tuottaja vapaaseen toimintaan, on helppo omasta laskustaan todeta kuinka hinta on alkanut muodostua. Aiemmin siirto oli paljon energiahintaa pienempi, nyt se on keskimäärin: siirto 62% energia 38%. Tämä noin 5000 kWh vuosikulutuksella.

Saatoi mennä hieman asian vierestä, ja moni olisi halukas säästämäänkin, mutta motivaatioon kyllä vaatisi lisätukea muutenkin, kuin jatkuvilla hinnankorotusuhilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa on toistaiseksi sähkön hinta pysynyt alhaisena. Uudet yhteydet Ruotsiin ja Eestiin ovat taanneet sähkön helpon siirron yli valtakuntien rajojen.

Suomessa kulutus ei ole vielä noussut yli 13.000 MW:n, mutta alkanut pakkaskausi nosta kulutuksen joskus jopa 15.000 MW:n.
Sähkön hinta nousee nopeasti, jos Venäjällä ja Skandinaviassa on samaan aikaan kylmää.
Maanantaista alkaen tilanne tulee olemaan mielenkiintoinen

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/s ... lman_tila/

Ennusteet osoittavat pakkaskauden alkaneen ja jatkuvan pitkälle helmikuun puolelle.

http://www.saatutka.fi/

http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel2.html

Pohjoismaiden sähköverkosta on hyvä kuva, mistä löytyvät sekä sähkön siirtomäärät, että ajankohdan sähkön hinta.

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/s ... _tilakuva/

Saksaan menee sähköä jo nyt (lauantaiaamuna) aika paljon, 3.152 MW Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista.
Määrä vastaa ”huvittavasti” kuutta ydinvoimalan sähkön tuottoa, kun saksalaiset pysäyttivät 7 laitostaan viime keväänä.
Ensi viikolla arkipäivinä tilanne voi olla hiukan toinen.

Ruotsalaiset ovat hermostuneet Perämeren rannalle tulevasta ydinvoimalaitoksestamme. Ruotsi on kuitenkin itse ”ydinvoiman suurvalta”. Ruotsin ydinsähkön tuotanto on nyt 6.358 MW ja Suomen 2.769 MW. Meillä on vielä paljon tehtävää, ennen kuin tavoitamme Ruotsin.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6670
eso
Sähkön hinta on nyt EU-maissa keskimäärin 109 euroa/MWh. Komissio arvioi sen olevan 2050 156-199.

Jos sähkön tuotannon teknologia jatkaa kehittymistä normaalisti, niin sähkön hinta kylläkin on nykyrahassa mitattuna noin 50-70 euroa per MWh.

Viitaten allekirjoitukseeni, niin paljon todennäköisempää on, että tapahtuu jokin potenttiaalinen energiateknologinen läpimurto, joka tipauttaa sähkön hinnan 5-7 euroon per megawattitunti, jos sähköntuotanto voidaan desentralisoida.

Tähän voidaan sitten vielä lisätä, että nykyiselläkin politiikalla BKT ehtii tuplaantumaan ja järkevällä talouspolitiikalla ihmisten varallisuus ehtisi tuplaantua kahteen kertaan. Joten realinen hinta sähkölle olisi ehkä 2-4 euroa per megawattitunti.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

eso
Euroopan unionin komissio povaa sähkön hintaan tuntuvaa nousua.
Tavoitteena on seuraavan 40 vuoden aikana vähentää hiilipäästöjä vuoden 1990 tasosta 80 prosenttia.
Euroopan unionin komissio uskoo sähkön hinnan nousevan lähivuosikymmenien kuluessa tuntuvasti, kun unionissa pyritään hyväksytyn ohjelman mukaisesti vähentämään ilmakehään pääsevää hiilidioksidia.
Sähkön hinta on nyt EU-maissa keskimäärin 109 euroa/MWh. Komissio arvioi sen olevan 2050 156-199.
Tässä ei edes vielä ole otettu inflaatiota huomioon, joten 39 vuodessa 3% vuotuinen inflaatio lisää tuntuvasti hintapelkoja.
Kun en ole opiskellut matematiikkaa, voisiko joku laskea matemaattisesti tuon arvioidun hinnannousun vuoteen 2050 mennessä.Siis noilla lähtötiedoilla sähkön hinta vuonna 2050 on 156-199 €/MWH vuoden 2012 rahassa mitattuna. Tämähän meitä kiinnostaa.

Radiossa sanoivat, että Saksalla kyllä jauhaa maan pohjoisosissa myllyt kovasti tehoa verkkoon mutta siirtoverkko ei jaksa kuljettaa kaikkea maan eteläosiin.

Tästä seuraa, että pohjoisesta myydään tarvittaessa ylikapasiteettia pilkkahintaa tai jopa ilmaiseksi ulkomaille ja eteläsaksaan taas tuodaan naapurimaasta sitä peljättyä ydinvoimaa kun siirrot ei riitä.

Hauskana yksityiskohtana Saksan vohreät myös vastustavat runkoverkon vahvistamistöitä, pitäisi kuulemma vetää maakaapeleina (jotka sitten maksavat liikaa...).

Näin muistaakseni juttu meni, ei käy tilanne kateeksi.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Tähän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Siis kun spekuloidaan
EU.n tulevaisuuden ilmastopolitiikalla jne.. EU on aika yksin asiansa
kanssa.

YK:n Durbanin ilmastokokouksen jälkeen on selvää, että EU:n ulkopuolisille ei tule uusia ilmastovelvoitteita – eikä laajempia markkinoita päästöoikeuksille.

- Ubi bene, ibi patria -

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

IEA:n johtaja totesi kokoulsessa että jos Eurooppa rakentaa uusiutuvia ja ydinvoimaa ei tule lisää, jää 550TWh aukko sähköntuotantoon:

Given the current uncertainties about the future role of nuclear power, he noted that if Europe follows a ‘low-nuclear, high renewables’ scenario – inline with that presented in the IEA’s Energy Technology Perspectives 2010 – it will require not only the rapid expansion of wind and solar capacity, but also the understanding that a 550 terawatt-hour gap will remain, that must be filled with imports. Mr Tanaka added: “How clean or secure those imports would be is an open question”. (550 TWh is equivalent to nearly 18% of total final electricity consumption in OECD Europe in 2008, according to IEA data).
http://www.iea.org/index_info.asp?id=1932Kuulostaa melkö tyhmältä suunnitelmalta jättää Eurooppa riippuvaiseksi tuontienergiasta.

Too many protest singers, not enough protest songs...

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Isoa markkina-aluetta koskevat hinnannousut tarkoittavat sitä, että hinta ei oikeastaan nouse. Onhan nytkin asioita mitä kaikki eivät saa. Ja hyvin pärjätään.

80% hiilenpäästön pienennys tarkoittaa hiilivapaata energian tuottamista. Energiankäytön vähentämiseen on vaikea uskoa. Kyllä nuo hiilivapaat jo tiedetään. Painotus siirtyy niihin. Ydinvoima tulee vain niin hyväksi pisnekseksi että sitä tehdään. Nyt ollaan vielä siinä tilanteessa että vihreillekin riittää ratkaisuksi ottaa sähköä pistorasiasta ydinvoiman sijaan. Karu totuus tulee vielä ilmi noillekin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sähkön hinta oli huippulukemissa klo 9.45, 203,08 e/MWh

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/s ... lman_tila/

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/s ... _tilakuva/

Ankara talvisää koettelee Itä-Eurooppaa ja Ruotsissakin alkaa olla kylmä.
Siperiasta saapuva kylmä ilma on leviämässä loppuviikosta myös eteläiseen Eurooppaan, mikä saattaa pahasti häiritä sähkönjakelua.
Suomessa tehtiin maanantain ja tiistaisen välisenä yönä talven uusi pakkasennätys, kun Kuusamon Kiutakönkäällä mitattiin -35,9 astetta pakkasta.

Isoissa yhtiöissä on keskitetty energiankäytön valvonta.
Noin korkea sähkön hinta pysäyttää Suomessa muutaman hiertämön paperitehtailla.
Myös muun alan yhtiöissä pudotetaan kulutusta juuri ennen täyttä tuntia, jolloin hinta jää halvemmaksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat