Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ovatko down-ihmiset steriileja vai voivatko he saada lapsia? Jos voisivat, eikö olisi mahdollista, että heistä kehittyisi monen sukupolven keskenäisen lisääntymisen jälkeen uusi ihmislaji, joka ei pysty lisääntymään ollenkaan tavallisten ihmisten kanssa? Myöskin mutaatiota voisi tapahtua niin, ettei trisomia häiritsisi normaalia elämää ollenkaan.

Kommentit (8)

TraXter
Aika lyhyellä googlettelulla selviää että miehet ovat steriilejä, naiset eivät välttämättä.Eli periaattessa on mahdollista jalostaa downia pitemmällekin.

Ovatko steriilejä pariutuessaan kromosomistoltaan mediaaniin kuuluvien kanssa vai onko downeilla vain vialliset sukusolut?
Ehdotin 'Muuntelu ihmisessä' -ketjussa tätä samaa, mutta aiheeseen ei vastattu.
Periaatteessahan eri kromosomi määrin varustetut ihmiset ei voi saada jälkeläisiä ja kahdella downillahan olisi sama määrä kromoja.

Arvuuttelija
Ovatko steriilejä pariutuessaan kromosomistoltaan mediaaniin kuuluvien kanssa vai onko downeilla vain vialliset sukusolut?
Ehdotin 'Muuntelu ihmisessä' -ketjussa tätä samaa, mutta aiheeseen ei vastattu.
Periaatteessahan eri kromosomi määrin varustetut ihmiset ei voi saada jälkeläisiä ja kahdella downillahan olisi sama määrä kromoja.Yleensä down-potilailla on trisomia kromosomissa 21. Sukupuolikromosomit ja muut kromosomit ovat normaalit, joten en tiedä mikä estäisi downihmisten lasten saamisen. Down-syndrooma ei kuitenkaan taida olla täysin periytyvä, joten downihmisille siis saattaa syntyä terve normaali lapsi??

creep
Seuraa 
Viestejä292
Liittynyt10.9.2009

Yleisesti ottaen trisomiat estävät kromosomien segregoitumisen meioosissa, jolloin virheenkorjausmekanismit tuhoavat sukusolut tässä vaiheessa.

Vastinkromosomeja on siis normaalisti kaksi "identtistä" (ja XY sukupuolikromosomit), ja meioosissa vastinkromosomit asettuvat pareittain siten, että kahteen syntyvään tytärsoluun päätyy kumpaankin yksi vastinkromosomi. Trisomiassa tiettyä kromosomia on kolme kappaletta, jolloin kromosomit eivät pysty ennen meioosia asettumaan oikein meioosin jakotasoon, mikä yleensä estää meioosin etenemisen loppuun asti.

Jos esim. Downin syndroomasta kärsivä henkilö tuottaisi sukusoluja, puolet niistä olisi normaaleja ja puolessa olisi taas ylimääräinen kromosomi 21. Solunjakautumisen aikana toimivat virheenkorjausmekanismit yleensä estävät tällaisten solujen syntymisen. Toki virheitä aina sattuu, sehän syndrooman alun perin aiheuttaakin!

Teoriassa kaksi Down-ihmistä voisivat kai saada lapsen, jolla olisi ylimääräinen kromosomi 21, mutta sen genomi olisi stabiili, koska ylimääräinen kromosomi tulisi molemmilta vanhemmilta. Eliökunnan historiassa vastaavia tapahtumia lienee ollut useita, ja ne johtanevat uuden lajin syntyyn suht nopeasti. Harvinaista moinen silti on.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat