Miten voita kirnuamalla tai separaattorilla?

Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Voi on loppu kaupoista, mutta punaista maitoa kuitenkin saa. Ennehän maalaistaloissa voi tehtiin itse kirnuamalla tai separaattorilla.

Onnistuuko homogenoidun maidon kirnuaminen tai separoiminen?

Millaisia teknisiä välineitä kotikirnun tai separaattorin kyhäämiseen voisi käyttää?

Kommentit (8)

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009
Emotion Science
Voi on loppu kaupoista, mutta punaista maitoa kuitenkin saa. Ennehän maalaistaloissa voi tehtiin itse kirnuamalla tai separaattorilla.

Onnistuuko homogenoidun maidon kirnuaminen tai separoiminen?

Millaisia teknisiä välineitä kotikirnun tai separaattorin kyhäämiseen voisi käyttää?





Separaattorilla erotettiin kerma maidosta, jäljelle jäi joppi. Kermasta sitten kirnuttiin voita.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Punaisestakaan maidosta ei voita saa koska se on homogenisoitu, eli rasva pilkottu pieniksi pisaroiksi. sinun pitäisi hankkia separaattori ja "oikeaa" lehmänmaitoa maatilalta. Joskus sai kyllä kaupasta jotain "vanhan ajan maitoa" jota ei oolut käsitelty, so. kerma nousi yön kuluessa itsestään pintaan.

Jos iskee kova voin himo, voit ostaa kaupasta kermaa ja vispata sitä tarpeeksi. Kermavaahdon jälkeen se kyllä jonkinlaiseksi voiksi muuttuu. Suolaa vaan sekaan ja sitä leivän päälle, tai sitten miten karppaajat sitä käyttävätkään.

Lierikki Riikonen

Vierailija

Resepti
Litra kermaa.
Noin 2-3 ruokalusikallista talouspiimää tai viiliä.
Litrasta kermaa tulee valmista voita noin 400 grammaa.
Voi ja talouspiimä sekoitetaan ja seos hapatetaan antamalla sen olla yön yli huoneenlämmössä.
Hapatuksen jälkeen seos laitetaan kylmettymään jääkaappiin.
Kun seos on kylmettynyt, se otetaan pois jääkaapista.
Seosta vispataan noin viisi minuuttia yleiskoneen vatkainosalla.
Seokseen tulee ensin sakea kermavaahto, joka alkaa saeta voiksi.
Seoksesta jää yli kirnupiimä tai kansankielellä hera. Heran voi kaataa toiseen astiaan ja käyttää vaikka sämpylöiden tekoon tai juoda sen sellaisenaan.
Tämän jälkeen voi huuhdellaan 3-4 kertaa noin kymmenasteisella vedellä painelemalla voita samanaikaisesti.
Huuhtelun jälkeen voita ryhdytään vaivaamaan puukauhalla. Vaivausta jatketaan, kunnes voihin ei jää enää vettä.
Voihin lisätään vielä noin puoli teelusikallista merisuolaa ja voi on valmis käytettäväksi.
Voin voi käyttää sellaisenaan tai tehdä siitä erilaisia maustevoita maustamalla sitä yrteillä tai valkosipulilla. Voin voi myös pakastaa.

Toisaalta, älä etsi palavoita vaan rasioita, tai luomuvoita pötköissä. Lidlissä kuulemma on vielä palavoitakin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Syövätkö karppaajat voita kuin jäätelöä?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008
lierik
Punaisestakaan maidosta ei voita saa koska se on homogenisoitu, eli rasva pilkottu pieniksi pisaroiksi. sinun pitäisi hankkia separaattori ja "oikeaa" lehmänmaitoa maatilalta. Joskus sai kyllä kaupasta jotain "vanhan ajan maitoa" jota ei oolut käsitelty, so. kerma nousi yön kuluessa itsestään pintaan.

Jos iskee kova voin himo, voit ostaa kaupasta kermaa ja vispata sitä tarpeeksi. Kermavaahdon jälkeen se kyllä jonkinlaiseksi voiksi muuttuu. Suolaa vaan sekaan ja sitä leivän päälle, tai sitten miten karppaajat sitä käyttävätkään.




Muisti palailee pätkittäin. Tosiaan, kuohukermaa vatkatessa tuli varoa, ettei vatkaa liikaa ja saa voita.

Mutta, mutta: kun kirjoitin aiheesta voiko itse tehdä kevytmargariinia sekoittamalla tehosekoittimella vettä 80 % margariiniin, niin vastaus oli: ilman sekoittuminen rasvaseokseen johtaa siihen, että rasva härskiintyy alle aikayksiön.

Mutta maitorasva on enimmäkseen kovaa rasvaa, tyydytettyä rasvaa, ja tyydytetty rasva ei härskiinny kovin herkästi. Tämän takia elintarviketeollisuus mielellään kovettaa kaikki rasvat, jotta viimeinen myyntipäivä saataisiin mahdollisimman kauas. Kova rasva ei härskiinny. Transrasva sitäkin vähemmän.

Maitorasva on seos eri rasvoja.

Uusimmat

Suosituimmat