Seuraa 
Viestejä45973

Filosofinen kysymys. Vastaukseksi ei riitä, että siksi kun se on pimeää.

Ajattelen näin:

Emme voi havaita sitä, mikä on kaiken toimintamme ja olemassaolomme edellytys.

Emme voi havaita niitä perusosasia, joista meidät on tehty. Ne ovat sisällämme. Jos ne voisi
havaita, niitä pitäisi olla ulkopuolellamme, jolloin ne eivät enää olisi osiamme. Ristiriita.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Havaituksi tuleminen ja olemassaolo eivät ole sellaisessa kytköksessä toisiinsa, mikä tekisi päättelysi mielekkääksi. Toiseksi ongelmana on "minän" ja maailman oletettu tarkasti määriteltävissä oleva raja. Kolmas ja vakavin kämmi on olettaa olemassaoloon liittyvän aina jotain tarkoitusta havaitsijan kannalta, ja alkuoletus siitä, että kaikella materialla on teleologinen päämääränsä. (Aristoteles)

Jahas. Odotin kyllä jotakin omaperäisempää. Kiitos kuitenkin kun vaivauduit.

Ystävyydellä

Hannu

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Goswell
Seuraa 
Viestejä18458

"Kuvitellaan yksi atomi joka on hyvin hyvin vanha.
Sen sisäinen energia on, siis atomitasolla, on hyvin hyvin vähissä, ts likettä ei juurikaan ole.
Elektroni on hyvin lähellä ydintä plus ja miinus näinollen kumoaa ulospäin toisensa, tai kenties elektroni on häippäissyt ytimeen, liikemäärät on hyvin pieniä.

Se ei voi vuorovaikuttaa "uuden" energisen materian kanssa, koska "uuden" materian tarjoama fotoni tarjonta on aivan liian energistä. Kytkentäenergiat ei natsaa vanhan materian elektronin ja "uuden" materian fotonitarjonnan kanssa. Uudet fotonit ei siis vuorovaikuta vanhan materian kanssa. No, sitten ei vanhan materian fotonit vuorovaikuta "uuden" materian kanssa."

Tuo lätinä on omaa ajatusta toisesta ketjusta. Tuosta selviää miksi sitä ei voi nähdä.
Sähkömangneettinen vuorovaikutus ei toimi vanhan ja uuden materian välillä. Silti se on olemassa ja vaikuttaa heikosti gravitaation kautta.

Riittävän omaperäistä?

Minun mielestä noin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40596

Tietenkin pimeää ainetta voi havaita. Pimeä aine on nimenomaan selitys tietyille astronomisille havainnoille. Ilmeisesti haluat kysyä, miksei pimeää ainetta voi nähdä. Sitä ei voi nähdä siksi, että se ei vuorovaikuta sähkömagneettisesti. Näköaisti havaitsee sähkömagneettista säteilyä. Normaalin aineen kappaleet tuottavat, heijastavat, imevät tai muuten muuttavat valoa, joka on sähkömagneettista säteilyä, ja niinpä näköiasti pystyy erottamaan ne taustasta. Pimeä aine ei voi tuottaa tai absorboida valoa, niinpä sitä ei voi nähdä. Se ei suinkaan ole läpimäkymätöntä mustaa ainetta, niin kuin nimestä voisi ymmärtää, vaan täydellisen läpinäkyvää.

Pimeä aine vuorovaikuttaa kuitenkin painovoiman välityksellä. Sen painovoima muuttaa tavallisesta aineesta koostuvien (ja siten nähtävissä olevien) kappaleiden liiketiloja ja paljastaa siten olemassaolonsa.

Joo. Sori. Ajattelinkin laittaa, että miksi pimeää ainetta ei voi havaita suoraan. Välillisestihän sen tosiaankin voi havaita, siis sen vaikutuksia. Kiitos.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Olis se pirkkale eetvarttija , jos se pimeä aine sitte oliski kaikenkaikkijhan joku rinnakkainen
universumi. Se vain olis koostunu ainhesta jota emmä näe.
Mutta itte ne pimejän ainhen maailman asukhat näkis toisens jollaki ihmesätteilyn avulla.
Jovain solis seki,,,,,

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat