Seuraa 
Viestejä45973

Useissa venyttelyä käsittelevissä lähteissä puhutaan erikseen 'staattisesta' ja 'dynaamisesta' venyttelystä ja siitä eteenpäin staattisesta tai aktiivisesta notkeudesta.

Tuossa vähän tietoa siitä erotuksesta:

http://www.cmcrossroads.com/bradapp/docs/rec/stretching/stretching_3.htm...

Oma ymmärrykseni, ja vähemmistö tutkimistani teoksista, ei tue tuota näkemystä. Elikkä ei ole mitään fysiologista perustetta tuolle erotukselle, ja että passiivinen venyttely on sellaisenaan pätevä liikelaajuuden kehittämiseen. Kaikki puutteet 'aktiivisessa' notkeudessa ovat vain osoitus voiman puutteesta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14253

Kyllä. On toisaalta sanottu, että balettitanssia harjoittelevan tytön suhteellinen voima jaloissa on suurempi kehonrakentajalla, joka ei pääse spagaatiin tytön tavoin.

Käytännössähän naisilla ja miehillä on ihan perustavia fyysisiä eroja sekä lihasten rakenteen että lihasmassan määrän suhteen, mutta naiset tuppaavat silti olemaan notkeampia. Myös nivelissä on eroja, mm. naisten kyynärnivel liikkuu monta astetta yli, kun taas miehillä vain hyvin vähän.

Laajoilla liikelaajuuksilla tapahtuva voimaharjoittelu ja tukeva treeni on muutenkin olennaista notkeuden hankkimisen ja säilyttämisen kannalta. Itse tutustuin aiheeseen seuraavien teosten kautta, jos tuttuja ovat:

Kurz, Thomas: Science of Sports Training
&
Kurz, Thomas: Streching Scientifically

Females all over the world tend to have a greater range of motion in the hip joint and in the elbow (Alter 1996). But results of studies of differences in flexibility done in different countries may vary for other joints. For example, a study done in the U.S.A. by R. E. Koslow (1987) shows that 17- and 21-year-old women have greater range of motion than 17- and 21-year-old men in the shoulder, while a study done in Italy by F. Repice et al. (1982) shows the opposite. (Full references are in the fourth edition of my book Stretching Scientifically: A Guide to Flexibility Training.)

http://www.stadion.com/column_stretch31.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14253

Jep, näin se on. Yllättävää ehkä että muiden nivelten kohdalla näyttää että tutkimusten mukaan sukupuolten sisäiset erotkin ovat varsin huomattavia. Pidän itseäni notkeana tyyppinä, mutta mm. polvinivel ei millään taivu niin, että sääri liikkuisi paljoa ulospäin. Eikä tämä liikelaajuus ole paljoa treeninkään myötä parantunut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat