Seuraa 
Viestejä29006

Juu kattokaa että sitä vaan että nyt tarttis virkkausohjeita. Viivin sivuilla oon käyny kattelemassa ja muuallakin mutta kun on ymmärtämisongelma. Mun on vaikea ymmärtää naisten ohjeistuksia. Ne on jonkinlaisen perustitämyksen olettamuksen varaan tehtyjä. Mä kun en ole toistaiseksi nainen mä haluaisin tietää perusteet ja myös sen että miksi.

Miten virkataan pipa? Miten se virkattava soiro yhdistetään siihen jo virkattuun?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

CE-hyväksytty

Miten virkataan pipa? Miten se virkattava soiro yhdistetään siihen jo virkattuun?Mikä hiton soiro? Pipa virkataan kuin pyöreä patalappu, mutta jossain vaiheessa lakataan lisäämästä, jolloin ympyrä alkaa muuttua lieriömäiseksi. Pipa kai yleensä virkataan, koska halutaan päähine. Mutta syitä voi kai olla vaikka mitä muitakin.

Virkkauskoulu: http://www.suurikasityo.fi/artikkelit/a ... mAodYC5fNw

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Minäkin osasin lapsena virkata rotanhäntää. Arvoitukseksi jäi minullekin, että miten siitä voi syntyä patalappu joka muistuttaa pipaa, tai päinvastoin. Enää en aio kys. asiaan näillä näkymin palata. Käytän uunikintaita enkä käytä pipaa.

Miksi niissä virkatuissa pipoissa on se typerä nuppi tms?

- Ubi bene, ibi patria -

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
emp
Mikä hiton soiro?

No se soiro mikä syntyy kun virkataan ketjusilmukkaa. Että miten pitää virkata että saa muutaki ku pitkää soiroa?

Pacanus Rusticanus
Minäkin osasin lapsena virkata rotanhäntää. Arvoitukseksi jäi minullekin, että miten siitä voi syntyä patalappu joka muistuttaa pipaa, tai päinvastoin.Sitäkö te tarkoitatte soirolla? Ei patalappua niillä ketjusilmukoilla tietenkään tehdä. Pitää osata kiinteät silmukat. Katsokaa tuota Suuren Käsityölehden virkkauskoulua. Siinä on aika selkeä piirros kiinteiden silmukoiden teosta. Vähän enemmällä ällillä varustettu voi ottaa sen virkatun pipan tai patalapun käteensä ja ihan vain katsoa, mitenkä se lanka siinä kiemurtaa. Ei se nyt niin mystistä ole, vaan aivan silmin havaittavaa.

Vierailija

Mää tein koulussa ristipistotyönä tipun Sitte ope sano että oonko ollu puukässässä. Ymmärsin vinkin. Mulla oli koulussa puukässää. Mutta se tipu oli ihana

Vatkain
Mää tein koulussa ristipistotyönä tipun Sitte ope sano että oonko ollu puukässässä. Ymmärsin vinkin. Mulla oli koulussa puukässää. Mutta se tipu oli ihanaOnhan tää tavallaan hauskaa, kun nämä uljaat tekniikan miehet ei käsitä käsityötekniikkaa ollenkaan. Mitenköhän juuri kaikista koneista se ompelukone on ihan outo kapine?

Mutta kenenkään taidoista ei voi kovin kummoisia päätellä, ennenkuin on ollut mahdollista ensin harjoitella hyvällä opastuksella. Eikä älystäkään. Mutta tietenkin on paljon hauskempaa naureskella toisen osaamattomuudelle kuin ryhtyä opettamaan. Tämäkin kysymys on täsmälleen yhtä "typerä" kuin monet naisten (tekniikasta ja koneista liian vähän kokemuksia omaaville) esittämät kysymykset tekniikasta.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Ne tekevät, jotka osaavat. Ne, jotka eivät osaa, opettavat.

Tänäänkin holkitin sorvissa kolme sähkömoottorin laakeripesää, ja hitsasin kasaan yhden semmoisen oravanpyörän mallisen tuulettimensiiven. Osaan ihan oikeasti virkata ja neuloa. Saatan jopa korjata ompelukoneen.

Mitään noista töistä en rupea tällä palstalla esittelemään. Kyllä siihen tarvitaan asian esittäminen ihan käsipelillä.

Että se miehistä ja femakoista.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Vatkain
Mutta se tipu oli ihanaAnna mä arvaan: Puukässässä sä teit sille tipulle pöntön ihan omasta päästäs?

o_turunen

Mitään noista töistä en rupea tällä palstalla esittelemään. Kyllä siihen tarvitaan asian esittäminen ihan käsipelillä.
Juu kyllä tuollaisen käsityötä vaativan taidon opettaminen vain kuvin ja kirjoittamalla ohjeita on aika puutteellista. Mutta kyllä noista piirroksista sentään on mahdollista hahmottaa, mistä noin periaatteessa on kysymys.

Luulen myös, että jos on käsistään taitava puukässässä tai metalitöissä, on kyllä hyvät mahdollisuudet oppia myös tekstiilitöiden tekoa. Sikäli siis en yhtään epäile, etteikö voisi hallita molempia. Harjoittelustahan se vain on kiinni, mihin suuntaan kätevyyttään kehittää.

Vierailija

Ompelukoneen ja vetoketjun keksi mies mutta pyörösahan ja kevlarin keksi nainen.Metkaa..

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Minut pakotettiin tyttöjen käsitöihin 3. tai 4. luokalla vuodeksi, kun arpaonni petti ja 2 oppilasta ei mahtunut puutöihin. Stna, kiinnostanut pätkääkään. Muistan tehneeni koululaukun jota käytin 9 lk. asti ja vielä opiskeluaikoina. Jonnekin se on kadonnut. Kai se on jo muuttunut tomuksi. Siellä tyttösten joukossa meikä kai sen rotanhännän virkkuun salat oppi. Kalaverkon kutomisen opin isältäni, mutta ei ole enää ihan viime aikoina kalastajalangasta verkkoja kudottu. Tiedä sitten osaisinko vielä. Neulomukset on olleetkin miten kuten hallussa. Kutomista en ole koskaan edes yrittänyt. Ostan villasukat joulumyyjäisistä ja nyt on työasumarkkinoilla aitoja kiinalaisia villasukkia pikkurahalla näkynyt tänä syksynä. Edistys saavuttaa tältäkin osin Suomen pikkuhiljaa. Ne mummojen kutomat myyjäissukat ei yleensä kestä juuri mitään. Laatu on usein kuraa. Pitänee antaa mummeleille opetus ja siirtyä kiinansukkien kuluttajaksi.

- Ubi bene, ibi patria -

Vierailija
Phony
Vatkain
Mutta se tipu oli ihanaAnna mä arvaan: Puukässässä sä teit sille tipulle pöntön ihan omasta päästäs?

Olis kyllä pitäny... Mutta nelosluokalla meijän piti tehä leipälaatikko.

Pacanus Rusticanus
. Ne mummojen kutomat myyjäissukat ei yleensä kestä juuri mitään. Laatu on usein kuraa. Pitänee antaa mummeleille opetus ja siirtyä kiinansukkien kuluttajaksi.Villasukan kestävyys on usein langan laadusta kiinni. Hyvässä sukkalangassa on villan lisäksi myös tekokuitua. Puhdas villa kuluu nopeasti puhki. Langan pitää myös olla aika tiukkaan kierrettyä - ei sellasiat löyhän pehmeää laatua, joka toimii villapaidoissa tai huiveissa. Hieman kestävyyteen vaikuttaa myös "käsiala". Löyhästi neulottu kuluu nopeammin. Toki kannattaa aina tarkistaa, että sukkaan on neulottu ns. vahvistettu kantapää.

Piha6
Seuraa 
Viestejä1039

Ennevanhaa ku tuli villasukan kantapiähä reikä, suureni ja suureni että alko haittaamaan, ni äet parsi sen, ja hyvi parsikii. Tul toinen mokoma sukille käyttöikää. Ei niitä niin vua pois heitetty ko nykyään.

Onkos tuo pipa sama ko pipo? Täälä on vua pipa-rkakkuja.

Piha6
Ennevanhaa ku tuli villasukan kantapiähä reikä, suureni ja suureni että alko haittaamaan, ni äet parsi sen, ja hyvi parsikii. Tul toinen mokoma sukille käyttöikää. Ei niitä niin vua pois heitetty ko nykyään.Ja jos varret on vielä hyvät, mutta sukkaosa parsittu moneen kertaan, voi aina kutoa vanhaan varteen uuden sukan. Nopeampaa ja halvempaa. Kannattaa varsinkin, jos on pitkävartinen sukka tai hienolla kirjoneuleella koristeltu.

Vierailija

Ettekö te ymmärtäneet avausviestin kysymystä?
Vai oletteko te muuten vaan pölvästejä?
Vai mikä teidän ongelmanne on?

Niille joiden äly riitää muistutukseksi sellasta että miten se pipa tehdään? Perus virkkaus kiinni toiseen? Tä?

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
CE-hyväksytty

Niille joiden äly riitää muistutukseksi sellasta että miten se pipa tehdään? Perus virkkaus kiinni toiseen? Tä?Kielioppivirheitä. Mm. pilkku puuttuu!

- Ubi bene, ibi patria -

CE-hyväksytty
Ettekö te ymmärtäneet avausviestin kysymystä?
Vai oletteko te muuten vaan pölvästejä?
Vai mikä teidän ongelmanne on?

Niille joiden äly riitää muistutukseksi sellasta että miten se pipa tehdään? Perus virkkaus kiinni toiseen? Tä?
No jokos otit selvää, millainen on kiinteä silmukka? Ketjusilmukoita - joista ilmeisesti syntyy se kuvailemasi soiro - tehdään vain muutama. Sitten ne yhdistetään renkaaksi (mielellään niin pieni, ettei keskelle jää mitään reikää eli n. 3-4 silmukkaa) kiinteällä silmukalla. Tästä jatketaan kiinteillä silmukoilla (tai puolipylväillä / pylväillä, jos haluaa vähän ilmavamman mallin) pitkin rengasta kerroksittain. Aluksi täytyy sopivasti lisäillä silmukoita eli aina välillä edellisen kerroksen silmukkaan tehdään kaksi samaan. Näin virkatun ympyrämuodon kehä kasvaa. Kun mutta pipon kyseessä ollen tietenkin lisäyksiä tehdään vain sen verran, että ympyrä alkaa kaareutua pään muodon mukaisesti "kuppimaiseksi". Lopulta lisäyksiä ei enää tehdä, jolloin virkkauskerrokset pysyvät saman mittaisina, jolloin virkkuutyön muoto alkaa muuttua lieriömäiseksi. Virkatessa on helppoa sovittaa työtä omaan päähän jatkuvasti, joten lisäyksiä voi tehdä tästä saadun tuntuman mukaan. Kun pipo on riittävän kokoinen - mikä riippuu omasta halustasi ja pääsi koosta - päätellään työ katkaisemalla lanka, vetämällä se viimeisen silmukan läpi ja pujottelemalla langanpää virkattuun työhön. Pipo on valmis.

Kiinteässä silmukassa koukku pistetään jo virkatun silmukan läpi (edellisen kerroksen silmukka), otetan lanka koukulle, vedetään läpi, otetaan uudestaan lanka koukulle ja vedetään se molempien koukulla olevien lankasilmukoiden läpi. Tämä on kyllä paljon helpompi hahmottaa piirroksesta. Katso sinne Suuren Käsityölehden sivuille.

Perusvirkkaus ei ole pelkkiä ketjusilmukoita, vaan siihen kuuluu muutama muukin erilainen silmukkatyyppi. Tuo sinun "perusvirkkauksesi" on oikealta nimeltään ketjusilmukoita. Pelkillä ketjusilmukoilla saa aikaan - ylläri pylläri - vain ketjua eli sitä soiroa. Kysymyksesi on siis hieman hullunkurinen. Kukaan ei tee pipoja ketjusilmukkajonoista, vaan niissä käytetään pääasiassa muita silmukoita. Pelkkien ketjujen virkkaamista en oikeastaan edes laskisi virkkaamisen osaamiseksi. Niitä tekevät lapset - kuten myös pahvikuvioiden ompelua jne. Ketju vastaa lähinnä neulomisen silmukoiden luomista, josta itse neuleen tekeminen vasta varsinaisesti alkaa. Tai sitä, että osaa pujottaa langan neulaan.

Sivut

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat