Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Ystäväni ja minun välillä on jälleen eriävät näkemykset. Hänen mukaansa kissat ovat koiria älykkäämpiä koska eivät mukaudu sanalliseen käskyttämiseen noin vain ja silti oppivat asioita kuten oven avaamiseen sitä työntämällä tai jopa kahvan avaamalla.

Minun näkemykseni mukaan koirat ovat älykkäämpiä. Onhan sen kantaisän suden täytynyt kyetä hengen pitimikseen voittaa fyysisesti vahvat ja nopeat saaliseläimet sekä mukautua haastavaan laumaelämään..

-

Sivut

Kommentit (50)

Kissojen on raportoitu pelastaneen ihmisiä palavasta talosta, kuin koirienkin.

Varmasti tyhmä kissa on typerämpi kuin älykäs koira, mutta myös päinvastoin. Eläimetkin ovat yksilöitä. Molempia omistaneena arvostan kissan alykkyyttä, mutten alkaisi vertailemaan niitä keskenään.

Koiria voidaan opettaa Pavlovin oppien mukaan. Kissoihin ei tehoa mikään, ne vain raapivat, sähisevät ja juoksevat sohvan alle karkuun kuseskelemaan

Koira joka jahtaa omaa häntäänsä, on joko kyllästynyt tai sillä on ns kirppu hännässä! Olen putsannut ja ruoputtanut kutiavaa häntää usein ja saanut märkiä pusuja siitä hyvästä <3

Kissa taas ei tunnu edes tajuavan että sen jatkeena on jotain, siksi se ei sitä jallita edes leikillään.

Oikeasti, kaikkien eläinten osaaminen riippuu sen ympäristöstä. Ja omistajasta. Vain yksi Isäntä tai Emäntä, ja muut lauman jäseniä. Silti saat emäntänäkin kunnioitusta ja onnistut opettajaan koiralle (kissallekin?) temppuja, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sekä jokapäiväistä lemmikin huomioimista!

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3419
Liittynyt30.5.2010

Kissoilla on häntä hienovaraista viestimistä varten. Kyllä tämän oikeat kissanomistajat tietävät.

Koira taas heiluttaa häntäänsä ihan miten sattuu.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3419
Liittynyt30.5.2010

Tai kun isäntä määrää, että nyt koira heilutat häntää, niin sehän heiluttaa!

Ei tarvita älyä, ei.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

just joo. Kissa on sen verran "älykäs" että se vaistoaa isäntänsä mielihyvän kunhan vain vaivautuu viuhtomaan karvojaan pitkin tupaa ja kaffeepöydällä kävellessään ja ravistelee kirppuista häntäänsä joka paikkaan.

Koira heiluttaa häntäänsä tervehtiessään tai mielihyvästä, ei koskaan käskien eikä edes pyytäen. Se osaa vastata hännän heiluttamisella ystävälliseen sävelkulkuun äänessä. Se ei heiluta häntäänsä vastentahtoisesti eikä käskien, ei vaikka ottaisin kiinni hännästä ja näyttäisin mallia..koeta tehdä sama kissallesi hampaitasi näyttäen ja sihisten

PSYbuse
Seuraa 
Viestejä1365
Liittynyt10.8.2010

Vastasin, jotta kissa. Mutta ihan vaan sen vuoksi, että itselläni neljä kappaletta niitä on. Oikeasti mielestäni kissan ja koiran älykkyyttä on varsin turha lähteä vertailemaan, kuten myöskään delfiinin ja norsun. Molemmat ovat omalla tavallaan älykkäitä eläimiä. Ihminen yleisesti arvottaa koiran älykkäämmäksi, kun koira on mahdollista 'alistaa' omistajansa tahtoon ja palvelijaksi. Ja koira vieläpä nauttiikin siitä. Kissa ei moiseen alistu, se ymmärtää saavansa saman kohtelun eläinrakkaalta ihmiseltä myös ilman passaamistakin. Kissalle on mahdollista opettaa samoja temppuja kuin koirallekin, metodit vaan oltava erit. Eikä kissa niitä temppuja toista, jos sitä ei kiinnosta.
Tämä lievän asenteellinen kirjoitus on hyvä lopettaa muutamaan sananlaskuun:

Koirilla on isäntä. Kissoilla on henkilökunta.
Kukin ihminen saa juuri sellaisen kissan, kuin ansaitsee.

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

PSYbuse
Vastasin, jotta kissa. Mutta ihan vaan sen vuoksi, että itselläni neljä kappaletta niitä on.
Oikeasti mielestäni kissan ja koiran älykkyyttä on varsin turha lähteä vertailemaan, kuten myöskään delfiinin ja
norsun. Molemmat ovat omalla tavallaan älykkäitä eläimiä. Ihminen yleisesti arvottaa koiran älykkäämmäksi,
kun koira on mahdollista 'alistaa' omistajansa tahtoon ja palvelijaksi. Ja koira vieläpä nauttiikin siitä. Kissa ei
moiseen alistu, se ymmärtää saavansa saman kohtelun eläinrakkaalta ihmiseltä myös ilman passaamistakin. Kissalle
on mahdollista opettaa samoja temppuja kuin koirallekin, metodit vaan oltava erit. Eikä kissa niitä temppuja toista, jos sitä ei kiinnosta.
Tämä lievän asenteellinen kirjoitus on hyvä lopettaa muutamaan sananlaskuun:

Koirilla on isäntä. Kissoilla on henkilökunta.
Kukin ihminen saa juuri sellaisen kissan, kuin ansaitsee.




Haha..eipäs lopeteta vielä...koiraa ei voi alistaa sen enempää kuin kait kissaakaan. Molempien yksilöidyissä muodoissa on aina jotain omaansa:
Koira ainakaan ei todellakaan nauti alistamisesta, vaan yrittää leikiten naruttaa emäntäänsä (nyt ei puututa järkijättöisiin koirien isäntiin jotka hakkaamalla saavat ne alistettua aivottomiksi ihmisen "palvelijoiksi"!!) Jos äly ei riitä kasvattamiseen niin olisi syytä pysyä erossa myös ihmislapsista..

Isäntä määrää koiraa, kissa kusettaa omistajaansa...kukin narustavedettävä ja laiska ihminen saa sellaisen katin kuin ansaitseekin, ja joutuu passaamaan sitä xD

PSYbuse
Röyh!



Katoin aluksi, että koira oikeesti ääntelee tän.

Mitenkäs tämä sitten: Denver, the guilty dog




Opetettuja juttuja, väsyttääkin niin kamalasti.. häntä vispaa niin maan perkuleesti jo alusta lähtien

Oooo...aaa..., äää...hää...ööhm Yawn... juicy, beef ja steak sanat saavat korvat liikkumaan kun opetettu ja viisas koira tietää mitä ne sanat tarkoittavat

Kukapa enkkulainen koira ei tietäisi mitä sana cat tarkoittaa, eh?

Onko älykkyydelle edes olemassa tuollaista yleispätevää määritelmää, jonka puitteissa kysymykseen voitaisiin vastata?

Wiki:

Jotkin älykkyyden määritelmät korostavat sitä, että älykkyys on yhteydessä ihmisen toimintaan ja toimintakykyyn yleensä, mutta on myös näkemyksiä, joiden mukaan älykkyys on itsenäinen ominaisuus tai kyky. David Weschler, joka on kehittänyt laajasti käytössä olevia älykkyystestejä, on määritellyt älykkyyden (1975) "yksilön kykynä ymmärtää ympärillään olevaa maailmaa ja hänen resurssejaan vastata sen haasteisiin". Spearman on puolestaan esittänyt teorian älykkyyden yleisestä g-faktorista, minkä mukaan älykkyys on itsenäinen ominaisuus.
Amerikkalaiset psykometriikan asiantuntijat ovat eräässä tutkimuksessa kertoneet käsityksiään älykkyyteen sisältyvistä tekijöistä. Heidän mukaansa älykkyyteen kuuluu ensinnäkin päättelykyky, toiseksi kyky ratkaista erilaisia ongelmia, ja kolmanneksi oppimiskyky. Suurin osa tutkimusjoukosta (87 prosenttia vastaajista) oli sitä mieltä, että älykkyys on olemassa yleiskäsitteenä. Toisaalta älykkyyttä voidaan myös analysoida osatekijöiden avulla, jotka nekin ovat realiteetteja. Älykkyystesteissä voidaankin erottaa yhteisen, yleisen älykkyystekijä g:n lisäksi joukko älykkyyden osia, jotka liittyvät esimerkiksi matemaattis-tieteelliseen, verbaaliseen tai visuaalis-tekniseen lahjakkuuteen.



Kissat pärjännevät kissan elämässä ihan hyvin ja koirat pärjäävät koirina. Mutta miten vertailla niitä keskenään? Eipä pärjänne kumpikaan kovin hienosti, jos joutuvat vastaamaan väärän lajin tyypillisiin vaatimuksiin. Verbaalista tai matemaattis-tieteellistä lahjakkuutta ei taida löytyä kummaltakaan lajilta.

Koirat ainakin ihmisen näkökulmasta käsin on ylivertainen kissaan nähden koska koiria voi käyttää satoihin eri käyttötarkoituksiin ja tehtäviin kun kissat lähinnä pystyy tuhoeläinten tappamiseen.

Se että kissa katsoo ylimielisesti isäntää kun hän yrittää opettaa jotain ei tee siitä automaattisesti älykästä.

Kissaihmisiä olen kuitenkin-....

Toisaalta ehkä olemme aliarvioineet kissoja:

Dodger-kissa on ottanut tavakseen matkustella busseilla edestakaisin. 15-vuotias kolli on tehnyt jopa parinkymmenen kilometrin reissuja Bridportista Charmouthiin Dorsetissa Etelä-Englannissa.

Kissan bussireissut paljastuivat omistajalle Fee Jeanesille vasta hiljattain, Telegraph kertoo. Dodger oli ollut omilla teillään koko aamupäivän, kun Jeanes kuuli tyttäreltään, että hänen ystävänsä oli nähnyt kissan Charmouthiin matkanneessa bussissa.

- En voinut uskoa sitä ja menin paniikkiin. Menin autooni lähteäkseni etsimään sitä, kun samalla hetkellä bussi pysähtyi talomme lähelle ja, kappas vain, kissa nousi kyydistä.

Jeanes sai pian tietää, että Dodger oli jo pitkään reissannut busseilla ympäri Dorsetia. Kuljettajat olivat tottuneet siihen ja osasivat jo päästää sen pois oikealla pysäkillä.

- Kuljettajat ostavat sille kissanruokaa, ja se istuu matkustajien sylissä.

Bussien lämpö houkutti

Jeanes muutti Dodgerin kanssa 19 kuukautta sitten nykyiseen kotiinsa, joka sijaitsee bussiaseman vieressä. Naisen mukaan kissa kävi aluksi kiertelemässä asemalla, sillä ihmiset tarjosivat sille usein pieniä suupaloja. Hän uskoo, että kissa innostui busseista, koska aurinkoisella säällä niissä on niin kuuma.

- Joskus se vain istuu keskellä tietä ja odottaa bussia noustakseen kyytiin, Jeanes kertoo.

Bussiyhtiön edustaja sanoi Telegraphille, etteivät Dodgerin reissut haittaa heitä, joskin kuljettajia on pyydetty, etteivät he ruokkisi kissaa.



Koirat ainakin kykenevät muodostamaan skeemoja ja niillä on toimiva symbolifunktio joten tuossa suhteessa ne muistuttavat paljon pikkulapsia.

Kissoilla ei käsittääkseni vastaavaa ole havannoitu, joten ihmisen näkökulmasta koira on älykkäämpi eläin.

deezee
Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt6.6.2011
barbababa
Koirat ainakin kykenevät muodostamaan skeemoja ja niillä on toimiva symbolifunktio joten tuossa suhteessa ne muistuttavat paljon pikkulapsia.

Kissoilla ei käsittääkseni vastaavaa ole havannoitu, joten ihmisen näkökulmasta koira on älykkäämpi eläin.


Symbolifunktio tiukimmillaan vaatii sanojen ymmärtämistä. Koirat ovat eläneet ihmisten kanssa niin pitkään, että ne osaavat kuunnella ihmistä ja siksi yhdistää ihmisen näkökulmasta sanoiksi luokiteltavia äännähdelmiä toimintoihin.

Ei kuitenkaan ole ollenkaan varmaa, ymmärtävätkö koirat ainoatakaan sanaa varsinaisesti sanoina, vai ovatko ne pikemminkin jalostuneet ymmärtämään tavallisia luonnonääniä monimutkaisempia ääniyhdistelmiä, joita yleensä vain ihminen voi tuottaa.

Koiran voi nimittäin opettaa toimimaan ihan yhtä älykkään oloisesti myös käyttämällä pelkkiä signaaliääniä: napsautuksia, maiskautuksia, erilaisia vihellyksiä, kaikki täysin ilman sanoja. Tuollaisia signaaliääniä ymmärtää aika moni muukin eläin, ts. symbolifunktio toimii niilläkin, jos symboleiksi ei rajata vain ihmisten tuottamia sanoja. Näitä ymmärtävät aivan hyvin myös hevoset ja lehmät, joiden älykkyydestä ei yleensä pidetä tällaisia keskusteluja.

Eivätkä skeemat ole ollenkaan koirien yksinoikeutta. Jokainen eläin, joka pystyy suunnittelemaan liikkeitään etukäteen tarvitsee siihen skeemoja. Sitä esiintyy aivan selvästi kissoillakin, kun ne suunnittelevat liikeratojaan, sitten toteuttavat ne ja jos menee pieleen, ne yrittävät samaa uudelleen ja selvästi vain siksi, että ne haluavat toteuttaa tuon itse keksimänsä liikeradan, eikä siksi että sen seurauksena tulisi palkinto.

Niin tekevät myös linnutkin. Tässä esimerkki uuden kaledonian variksen ongelmanratkaisukyvystä:
http://www.youtube.com/watch?v=EZSk7oCN ... re=related

vapaatyyli
Koirat ainakin ihmisen näkökulmasta käsin on ylivertainen kissaan nähden koska koiria voi käyttää satoihin eri käyttötarkoituksiin ja tehtäviin kun kissat lähinnä pystyy tuhoeläinten tappamiseen.

Se että kissa katsoo ylimielisesti isäntää kun hän yrittää opettaa jotain ei tee siitä automaattisesti älykästä.




Voisiko samaa älykkyyden määrittelytapaa soveltaa ihmisiin? Ovatko ihmiset eläinten näkökulmasta tyhmiä, koska meitä ei monikaan eläinlaji tarvitse tai käytä mihinkään? Emmekä taida olla edes halukkaita sellaiseen. Ainakin pyristelemme kovasti vastaan, jos loinen yrittää meitä käyttää hyväkseen ja omiin tarkoituksiinsa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat