Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka selittäisi mahdollisimman kansantajuisesti sähkövirran ja jännitteen käsitteet?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47409
Deus Ex
Kuinka selittäisi mahdollisimman kansantajuisesti sähkövirran ja jännitteen käsitteet?

Miten olisi klassinen vesiputkianalogia: Virta kuvaa putkessa virtaavan veden määrää. Tietty virta merkitsee että johteen poikkipinnan yli kulkee sekunnissa tietty määrä elektroneja. Jännitettä taas vastaa paine. Jännite on voima, joka yrittää ajaa elektronit liikkeelle. Suurentamalla painetta saa putkistossa virtaavan veden määrän kasvamaan, samalla tavalla jännitteen kasvattaminen kasvattaa virtaa.

Vesiputkianalogiaa ei kuitenkaan ole syytä viedä niin pitkälle, että alkaa laskea sillä mitään. Elektronien virtaus johteessa ja veden virtaus putkistossa ovat muuten hyvin erilaisia asioita, ja vaativat aivan erilaiset matemaatiset mallit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paine synnyttää liikettä Savolaisen painevoimalain mukaisesti.

Olemme itsekkin mukana energiavirrassa, joka purkautuu poispäin maapallon keskipisteestä,

niin että maapallo on mukana energiavirrassa, joka purkautuu auringosta,

niin että aurinko on mukana energiavirrassa, joka purkautuu galaksin keskustasta,

niin että galaksimme on mukana energiavirrassa, joka purkautuu pisteestä, joka on todella kaukana näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella.

Niin että alkuräjähdysteoria on keisari alasti, jolle olen lupaukseni mukaan ommellut vaatteet täällä Savossa.

Vaatteet joita voi alkaa sovittelemaan.

Täältä löydät nämä uudet sopivat vaatteet keisarillemme.

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=4034

;):)
Savor

Atomien laajenevista ytimistäkin purkautuu itsessään koko ajan laajenevia energiavirtoja energia-aaltoina, joilla on myös laajenevien energiahiukkasten luonne.

;):)
savor

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Samantapaista vesianalogiaa olen itsekin käyttänyt.

Varausta (elektroneja) kuvaavat tietysti vesipisarat. Jännitettä olen ajatellut kahden astian vedenpintojen korkeuserona. Analogiassa siis voltit <--> metrit. Sähkövirtaa taas voi verrata veden virtaukseen: ampeerit <--> litrat. Resistanssia kuvaa astioita yhdistävän putken paksuus. Ohut putki <--> suuri resistanssi. Esim. oikosulkeminen on siis kuin kahden astian yhdistämistä hyvin paksulla putkella: sitä pitkin vesien pinnat lorahtavat heti samalle korkeudelle.

Näin siis tasavirralla, reaktanssien kanssa menee jo vaikeammaksi... Yleensähän kai niiden opiskelu aloitetaan miettimällä ääripäitä: konkka on äärettömällä taajuudella oikosulku ja nollataajudella avoin. Kela päin vastoin. Sitten mietitään mitä siinä välillä oikein tapahtuu, otetaan peliin kaavat ja havainnollistetaan itselle millainen impedanssi esim. tietyn suuruisella konkalla on eri taajuuksilla. Piirretään niistä vaikka kuvaaja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat