Seuraa 
Viestejä45973

Jonkin aikaa olen tätäkin palstaa lueskellut ja kerta toisensa perään keskusteluissa toistuu tämä asia, joka on kuin kiveen hakattu totuus. Suomalaiset ovat missä tahansa huonoja eikä sitä tarvitse edes perustella. Tai vaikka olisivat vain erilaisia, niin se pitää kääntää huonoksi eikä sitä tarvitse perustella. Kun joku heittää tämän ilmaan niin muut yhtyvät siihne.. Oletteko itse huomanneet?

Otetaan muutama esimerkki keskusteluista:

1. "Suomalaiset ovat lyhyitä." Tuotakin ihmetelty täällä sivukaupalla mutta kukaan ei edes vaivaitunut etsimään googlesta: useiden lähteiden mukaan suomalaiset ovat yksi pisimmistä kansoista pallolla.

2."Suomalaiset tekevät eniten itsemurhia, joka johtuu heikosta luonteesta." Taas pienellä goolettamisella olisi selvinnyt, että tuo ei suoraan pidä edes paikkaansa. Toiseksi suomessa itsemurhiksi tilastoidaan myös esim tieliikennekuolemia. Monissa maissa itsemurhaan saattaa liittyä häpeää, joten mahdollisimman moni tilastoidaan muuksi kuin itsemurhaksi jen.

3. "Suomessa ei ollut mitään sivistystä ennen ristiretkiä." Tämä on taas enemmän mielipide asia. Uskomatonta kuitenkin, että joku ajattelee omaa historiaa vain valloittajan saneleman historian kautta. Vertaa esim Irlanti, jossa ollaan todella ylpeitä omasta kelttiläisestä perimästä. Suomessa taas ollaan häpeissään omasta "sivistymättömyydestään".

Onkohan täällä Suomessa aina vähätelty itseään vai onko se vain nykyajan trendi? Kouluissakin tuota jo opetetaan esim historian tunneilla. Ilmeisesti geeneistä se ei voi johtua, kun kummaltakaan puolelta rajaa ei löydy samaa mentaliteettiä?

  • ylös 2
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Oho
Seuraa 
Viestejä2004

Ei toi taida olla erityisen suomalainen ilmiö vaan aika universaali. Kansankynittlät korottavat itsensä kärjistämällä kontrastia itsensä ja sivistymättömän rahvaan välillä. Siis noita juttuja toisteleva intelligentsia ei todellakaan sisällytä itseään osaksi kritiikin kohdetta.

Oho
Ei toi taida olla erityisen suomalainen ilmiö vaan aika universaali. Kansankynittlät korottavat itsensä kärjistämällä kontrastia itsensä ja sivistymättömän rahvaan välillä. Siis noita juttuja toisteleva intelligentsia ei todellakaan sisällytä itseään osaksi kritiikin kohdetta.Tämä ei ehkä ole ihan koko kuva asiasta. Vähättely ja asenne "ei ny tehrä tästä numeroo" on tyypillistä hämäläisille. Sen sijaan Pohjanmaalla ovat tavat toiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisilla on huono itsetunto. Tuota väitettä voi perustella itsensä vähättelyllä ja oman kansan haukkumisella. Suomihan on paras maa monessakin suhteessa, mutta ei sillä uskalleta kehua. Ihan suomalainen piirre on tuo "vaatimattomuus". Itsekehua ei suvaita vaikka sille olisikin perusteita.

kabus
Suomalaisilla on huono itsetunto. Tuota väitettä voi perustella itsensä vähättelyllä ja oman kansan haukkumisella. Suomihan on paras maa monessakin suhteessa, mutta ei sillä uskalleta kehua. Ihan suomalainen piirre on tuo "vaatimattomuus". Itsekehua ei suvaita vaikka sille olisikin perusteita.Eteläpohjalainen taitaa osata kehuskella jopa omalla vaatimattomuudellaan.

Suomalaiset ovat vaatimattomia, ja vastaavasti taas sen seurauksena meille on syntynyt kateellisuuden kulttuuri. Vauras saa olla, kunhan ei näytä sitä kenellekään.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Jos nyt ajatellaan mitä Venäjä teki esimerkiksi 1700-luvulla suomalaisille, niin kyllä se varmasti on vaikuttanut koko kansan yleiseen asenneilmapiiriin. Suomalaisia on alistettu ja sen taustalla olevissa tarkoituksissa on onnistuttu. Suomessa kansallismielisyyttä pidetään jopa paheksuttavana asiana, vaikka se on merkittävä osa normaalia yhetisöllisyyttä. Suomessa yrityksetkin myydään mieluummin ulkomailla kuin jätettäisiin kansallisiksi, jopa vaikka se tulee kalliimmaksi. Jotain tietysti kertoo maasta, että meidän lipun pohjavärinä on valkoinen, sehän on ihan selvä armon ja luovuttamisen väri.

Bushmaster
Suomalaiset ovat vaatimattomia, ja vastaavasti taas sen seurauksena meille on syntynyt kateellisuuden kulttuuri. Vauras saa olla, kunhan ei näytä sitä kenellekään.Suomalaiset ovat luultavasti vanhana toisten hallitsemana kansana oppineet, ettei omilla ansioillaan tai omistuksillaan kannata pröystäillä. Piilossa ne ovat paremmassa turvassa. Huomiota ei kannata herättää, koska silloin saattaa vallanpitäjäkin kääntää katseensa kohti - ikävin seurauksin. Parempi vaikuttaa köyhätlä ja tyhmältä, niin kelleen ei tule mieleenkään vaatia kummoisempia.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Tätä minäkin tarkoitan mitä emp sanoi, olen ihan samaa mieltä. Suomi on maana ollut itsenäinen vasta vajaa 100 vuotta ja on ollut Venäjän sekä Ruotsin alaisuudessa kauan aikaa. Venäläisetkin ihan avoimesti varastivat, ryöstivät ja raiskasivat kansaa. Ilmeisesti Ruotsinkaan alaisuudessa asiat ihan hyvin olleet, vaan silloinkin armeijan väärinkäytökset olivat hyvin yleisiä, eikä niihin maan hallinto uskaltanut/halunnut puuttua.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Jos rikas näyttää varallisuutensa, niin sehän on leuhkimista ja leuhkiminen on vittuilemista. Semmostahan pitää vedellä turpiin. Julkisesti rupeaa ihmisille vittuilemaan uuella autollansa. Siitäpähän oppii kusipää nöyryyttä.

edit. Sitte olisi ok, jos ostaa vähintään 5 vuotta vanhan käytetyn. Voitaisiin puhua, että "on se rikas, mutta visu ko perkele. Kaurapuuronki syöpii kylmänä ja istuu pimeässä pirtissä pelkän ratijon valossa..."

Uuen auton saa ostaa vain, jos on ollu YK -joukoissa monta vuotta, niinku se yksiki yhenpoika oli ollu.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Ei suuret sanat suuta halkaise.

Kaikessa tuossa on tosiaan kyse siitä että pelätään että jos uhoaa ja sitten epäonnistuu, pääsevät toiset ilkkumaan päin naamaa. Kasvoja ei haluta menettää. Kyllä se on moneen kertaan nähty ettei edes saisi puhua joistakin asioista kun sitten kuulema pitäisi osata hävetä että on mennyt avautumaan... Amerikkalainen tyyli että voi puhua mitä tahansa kelle tahansa tuntuu vaan niin hyvältä. Minkä takia pitäisi olla kokoajan umpisolmussa että ettei nyt vaan se ja se ajattele sitä sun tätä kun kuuli sen ja sen? Voi itku...

Historiastakaan ei saisi puhua kun aina voi jollekulle tulla paha mieli. Eiköhän sisällissodan molemmilla osapuolilla ole jo tarpeeksi paha mieli ollut että asioita voi jo vihdoin tutkia asiallisesti...

Mutta on näitä muitakin kansakuntia joissa ihmetyttää se miten menneisyyttä ollaan valmiit tallomaan mennen tullen. Itse olen aina ihmetellyt minkä takia Britannian historia niin usein aloitetaan jostain normannien suorittamasta vallankaappauksesta. Aivan koko valtakunnassa ei olisi tapahtunut yhtään mitään ennen kuin Vilhelm Valloittaja tuli ja otti kuninkuuden.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Valloittaja

Äpärä vielä kaiken kukkuraksi!

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Siinä on myös ovela juoni takana. "Tämä nyt on vaan tämmöstä omatekemää... toivottavasti kelpaa, vaikka onki vähän palanutta..." Siihen vieras vastaa: "nämähän on tosi hyviä!" Näin ovelasti pakotettiin vieraat kehumaan niitä pullia. Omakehu haisee, mutta toisen kehupa ei haisekkaan.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
emp
kabus
Suomalaisilla on huono itsetunto. Tuota väitettä voi perustella itsensä vähättelyllä ja oman kansan haukkumisella. Suomihan on paras maa monessakin suhteessa, mutta ei sillä uskalleta kehua. Ihan suomalainen piirre on tuo "vaatimattomuus". Itsekehua ei suvaita vaikka sille olisikin perusteita.Eteläpohjalainen taitaa osata kehuskella jopa omalla vaatimattomuudellaan.Komialla on varaa olla vaatimaton.

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

Vierailija
Marssilainen
Siinä on myös ovela juoni takana. "Tämä nyt on vaan tämmöstä omatekemää... toivottavasti kelpaa, vaikka onki vähän palanutta..." Siihen vieras vastaa: "nämähän on tosi hyviä!" Näin ovelasti pakotettiin vieraat kehumaan niitä pullia. Omakehu haisee, mutta toisen kehupa ei haisekkaan.Minä vastaan yleensä noihin että "Täytyyhän näitä pitkin hampain syödä kun tarjotaan" ja sitten kun tarjotaan lisää niin normaalin "Oli herkullista muta ei enää mahdu" sijasta sanon "Oli se hyvää,mutta ei niin hyvää että lisää ottaisin"...

installer

Minä vastaan yleensä noihin että "Täytyyhän näitä pitkin hampain syödä kun tarjotaan" ja sitten kun tarjotaan lisää niin normaalin "Oli herkullista muta ei enää mahdu" sijasta sanon "Oli se hyvää,mutta ei niin hyvää että lisää ottaisin"...Vähänkös oot kova jätkä!

Vierailija
emp
installer

Minä vastaan yleensä noihin että "Täytyyhän näitä pitkin hampain syödä kun tarjotaan" ja sitten kun tarjotaan lisää niin normaalin "Oli herkullista muta ei enää mahdu" sijasta sanon "Oli se hyvää,mutta ei niin hyvää että lisää ottaisin"...Vähänkös oot kova jätkä!
Miten niin?

Tuppu L 2.0
Jos nyt ajatellaan mitä Venäjä teki esimerkiksi 1700-luvulla suomalaisille, niin kyllä se varmasti on vaikuttanut koko kansan yleiseen asenneilmapiiriin. Suomalaisia on alistettu ja sen taustalla olevissa tarkoituksissa on onnistuttu. Suomessa kansallismielisyyttä pidetään jopa paheksuttavana asiana, vaikka se on merkittävä osa normaalia yhetisöllisyyttä. Suomessa yrityksetkin myydään mieluummin ulkomailla kuin jätettäisiin kansallisiksi, jopa vaikka se tulee kalliimmaksi. Jotain tietysti kertoo maasta, että meidän lipun pohjavärinä on valkoinen, sehän on ihan selvä armon ja luovuttamisen väri.Tai ruotsi 1300-luvulta aina vuoteen 1809 asti..

Marssilainen
Jos rikas näyttää varallisuutensa, niin sehän on leuhkimista ja leuhkiminen on vittuilemista."Minä maksan teidänkin veronne, joten luontaisetuihini kuuluu teidän paikkanne osoittaminen."

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Tuo koskee oikeastaan kaikkea leuhkimista, eli "lesottamista" niinkuin koulussa sanottiin Kaunis ei saa olla ylpeä jne. Pitää ymmärtää olla vaatimaton ihan oletuksena. Itsensä vähättelemistä pidetään hyveenä ja jos joku ei vähättele itseään, niin hän on jotenkin outo ja väärässä. Tällainen itsensä vähättelemättömyys herättää voimakkaita tunteita. Rikkaan pitää keksiä varallisuutensa vastapainoksi jotain todella tehokasta itsensä vähättelemistä, jotta hän voisi olla kunnon ihminen.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mutta liikaa ei saa itseään vähätellä ja omalla mitättömyydellään ja kurjuudellaan elämöidä, koska sitten sitä onkin jo liian tyrkky kun kokoajan tuputtaa sitä omaa persoonaansa ja elämäänsä...

Toisaalta on myös näitä emppissymppiksiä jotka vähättelevät toisten ihmisten vähättelyjä. Eli jos sanoo että olen huono piirtämään, niin tämä emppissymppis mitätöi sen heti että et voi olla, vaikka ei edes tietäisi onko vaiko eikö. Kyllä ihmisten pitäisi saada itse arvioida itsensä vaikka se arviointi olisi negatiivinenkin. Jos se nyt ihan päin halvattua menee niin sittenpä menee. Mitäs sen väliä.

Onkohan liian huonoksi itsensä luuleminen oikeastaan sen haitallisempaa kuin liian hyväksi uskominen? Kumpi on pahempaa? Penn & Teller -sarjassa oli joskus joku jakso jossa käsiteltiin liiallista itsetuntoa. Amerikkalaisilla vaikutti olevan tarve paisutella lastensa itsetunto niin että se oli tyhjää täys, kaikki kakarat jossain koulussa aivopestiin ajattelemaan että ovat tärkeitä ja merkittäviä ihmisiä vain koska ovat olemassa (jos oikein muistan).

On varmaan taitolaji oppia tiedostamaan että milloin se liika on liikaa. Voi toki ajatella olevansa ihan ok ihmisenä (jos ei ole mikään mielipuolimurhaaja) ja voi kokea iloa ja nautintoa siitä että on olemassa nimenomaan omana itsenään, mutta onhan se tietysti höhlän hommaa jos kuvittelee että on maailman mielenkiintoisin tai etevin ihminen.

Eiköhän me Suomessa olla aika hyviä tiedostamaan se että ei me olla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat