Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Mitähän tästä pitäisi ajatella:

Avaa ikkunaan
Matti Kiviluodon kuolemanrajakokemus

Vuonna 1999 anestesian erikoislääkäri Matti Kiviluodon elämä muuttui, kun hänelle tapahtui sydämenpysähdys. Sen seurauksena hän kävi läpi voimakkaan kuolemanrajakokemuksen. Hän oli koomassa tajuttomana 28 vuorokautta hengityskonehoidossa. Mitä hän koki sydämenpysähdyksen ja kooman aikana. Mitä ihmisen tietoisuudelle tapahtuu hänen kohdatessaan fyysisen kuoleman? Miten kuolemanrajakokemus muuttaa ihmistä? Haastattelijana Rami Koivula.
http://areena.yle.fi/audio/1327670592059

Miksi kaikilla kuolemanrajalla käyneiden kokemusmuistot ovat niin samankaltaiset?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Kommentit (12)

Koska ihmiset ovat samankaltaisia? Monille ihmisille on kehittynyt melko samankaltainen kuva "paratiisista" jolloin myös ihmismieli on taipuvainen havaitsemaan tuon tilan sellaisena. Aiheuttaahan esimerkiksi hapenpuute euforisen tunteen, vaikka se on hengenvaarallista.

"Miksi kaikilla kuolemanrajalla käyneiden kokemusmuistot ovat niin samankaltaiset?"

Hapenpuute aivoissa vaikuttaa kaikille samallalailla tai melkein? ehkä siksi.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Vaikka jokaisella yksilöllä onkin yksilölliset aivot, suuri osa kytkennöistä noudattaa kuitenkin samaa peruskaavaa. Esimerkiksi näköaisin tapauksessa näön tarkkuus on suurimmillaan ja valoherkkyys pienimmillään fovean ts. keltaisen täplän alueella ja päinvastoin näkökentän äärilaidoilla. Tämä tosiseikka saattaa olla kytköksissä siihen, että monet kertovat kuoleman rajalla näkevänsä kirkkaan valotunnelin. On hyvinkin mahdollista, ellei peräti todennäköistä, että koetun valotunnelin ja näkökentän rakenteen välillä on yhteys.

Heksu
Vaikka jokaisella yksilöllä onkin yksilölliset aivot, suuri osa kytkennöistä noudattaa kuitenkin samaa peruskaavaa. Esimerkiksi näköaisin tapauksessa näön tarkkuus on suurimmillaan ja valoherkkyys pienimmillään fovean ts. keltaisen täplän alueella ja päinvastoin näkökentän äärilaidoilla. Tämä tosiseikka saattaa olla kytköksissä siihen, että monet kertovat kuoleman rajalla näkevänsä kirkkaan valotunnelin. On hyvinkin mahdollista, ellei peräti todennäköistä, että koetun valotunnelin ja näkökentän rakenteen välillä on yhteys.Ei ainakaan kovin tieteellinen vastaus asiaan, joka ei ole tietellinen.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
Starman
Heksu
Vaikka jokaisella yksilöllä onkin yksilölliset aivot, suuri osa kytkennöistä noudattaa kuitenkin samaa peruskaavaa. Esimerkiksi näköaisin tapauksessa näön tarkkuus on suurimmillaan ja valoherkkyys pienimmillään fovean ts. keltaisen täplän alueella ja päinvastoin näkökentän äärilaidoilla. Tämä tosiseikka saattaa olla kytköksissä siihen, että monet kertovat kuoleman rajalla näkevänsä kirkkaan valotunnelin. On hyvinkin mahdollista, ellei peräti todennäköistä, että koetun valotunnelin ja näkökentän rakenteen välillä on yhteys.Ei ainakaan kovin tieteellinen vastaus asiaan, joka ei ole tietellinen.Minkälainen vastauksen olisi pitänyt olla ollakseen tieteellinen?

okivi
Seuraa 
Viestejä1660
Liittynyt24.7.2008
Bushmaster
Koska ihmiset ovat samankaltaisia? Monille ihmisille on kehittynyt melko samankaltainen kuva "paratiisista" jolloin myös ihmismieli on taipuvainen havaitsemaan tuon tilan sellaisena. Aiheuttaahan esimerkiksi hapenpuute euforisen tunteen, vaikka se on hengenvaarallista.Tästähän on oma pitkä ketju, jossa keskusteltiin melko hiljakkoin. Tuo hapenpuute on selitys, mitä monet pitävät varsin varmana. Se on tietenkin mahdollinen osaselitys, mutta ei läheskään kata kuolemanrajakokemuksen kokonaisuutta. Paras löytämäni erilaisten selitysten arviointi, saksalaisella täsmällisyydellä tehtynä, on täällä:

Christian von Kampin yleiskatsaus (ei suora linkki, pakko mennä NTE-Forschungin kautta):
http://www.netzwerk-nahtoderfahrung.de/

Hapenpuutetta selityksenä arvioidaan näin:

Bei Erfahrungen, die durch (künstlich oder natürlich verursachten)
Sauerstoffmangel und erhöhten Kohlendioxidgehalt hervorgerufen
werden, treten viele typische Nahtod-Elemente nicht auf, z.B. der
Lebensrückblick oder die Begegnung mit dem Lichtwesen (siehe
oben unter „Teilerklärung“).

Solche Erfahrungen führen nicht zu einer Änderung des Lebens
(siehe oben unter „Sinnhaftigkeit“).

Nahtoderfahrungen treten oft auch auf, wenn sich kein
Sauerstoffmangel und erhöhter Kohlendioxidgehalt im Blut findet,
sondern häufig bei normaler Sauerstoffkonzentration und sogar bei
Sauerstoffüberschuss, z.B. bei Operationen.

Sauerstoffmangel in der visuellen Hirnrinde kann eine Art Tunnel-
Licht-Sehen hervorrufen, aber nicht die schnelle Bewegung durch
den Tunnel, die dort in manchen Fällen auftretende Begegnung mit
Verstorbenen oder das Hören von Musik im Tunnel erklären.
Eli siis lyhyesti:
- hapenpuute ei havaintojen mukaan tuota kaikkia kuolemanrajakokemuksen piirteitä
- hapenpuute ei johda suureen elämänmuutokseen
- kuolemanrajakokemuksia esiintyy myös tilanteissa ilman hapenpuutetta
- vaikka hapenpuute voi aiheuttaa tunneli- ja valokokemuksen, niin nopea liike puuttuu

http://parapsykologia.blogspot.com

There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer

Heksu
Starman
Heksu
Vaikka jokaisella yksilöllä onkin yksilölliset aivot, suuri osa kytkennöistä noudattaa kuitenkin samaa peruskaavaa. Esimerkiksi näköaisin tapauksessa näön tarkkuus on suurimmillaan ja valoherkkyys pienimmillään fovean ts. keltaisen täplän alueella ja päinvastoin näkökentän äärilaidoilla. Tämä tosiseikka saattaa olla kytköksissä siihen, että monet kertovat kuoleman rajalla näkevänsä kirkkaan valotunnelin. On hyvinkin mahdollista, ellei peräti todennäköistä, että koetun valotunnelin ja näkökentän rakenteen välillä on yhteys.Ei ainakaan kovin tieteellinen vastaus asiaan, joka ei ole tietellinen.Minkälainen vastauksen olisi pitänyt olla ollakseen tieteellinen?Ne "kuolemanrajakokemukset" ovat aina asioita, joista kukaan ei voi sanoa muuta kuin oman kokemuksensa ja mielipitensä.
Niiden tieteellisyys on todella vajavainen.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Kuolemanrajakokemuksien oleellisin ongelma on mielestäni siinä, että niitä raportoivat lähinnä ihmiset, jotka eivät kuolleet. Niinpä ne eivät varsinaisesti kerro meille mitään siitä, miltä varsinaisen kuoleman kokeminen tuntuu.

Heksu
Kuolemanrajakokemuksien oleellisin ongelma on mielestäni siinä, että niitä raportoivat lähinnä ihmiset, jotka eivät kuolleet. Niinpä ne eivät varsinaisesti kerro meille mitään siitä, miltä varsinaisen kuoleman kokeminen tuntuu.Kuoleman rajalla käyminen riittää hyvin kun rajakokemuksesta puhutaan eikä itse kuolemasta. Ilman tarkempaa näyttöä on myös hieman vaikea spekuloida sanavalinnalla "todennäköinen". Spekulaatiot ja Heksuun keskittyminen sikseen.

Kuolemanrajakokemukset käyttävät todella tiettyä kaavaa eikä aivoissa pitäisi olla mitään mekaniikkaa joka aiheuttaa tämän. Lisäksi tietoisuus käyttäytyy laajentuneesti ja aivot jättävät tapahtuneesta muistijälkiä joka sotii täysin perinteistä selitystä vastaan rankasti. Aidosti tieteellisesti aihetta on kuitenkin erittäin vaikea tutkia puhumattakaan siitä että sillä varsinaisesti tuotettaisiin mitään lisäarvoa tieteelle tai taloudelle, oikeastaan päinvastoin koska se antaisi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Aihetta on tutkittu empiirisin kokein laittamalla papereita joissa on piirrettynä rasti huoneen kaappien päälle, jolloin niitä ei näe kuin lintuperspektiivistä. Tuloksista en tiedä. En usko että tämä riittää kovinkaan monelle sillä tieteen maailmassa tälläisiin tutkimuksiin ei kiinnitetä huomiota tai niihin ei suostuta uskomaan jos tulokset näyttävät positiivista. Valitettava fakta.

Spekuloida voidaan toki mukatieteellisesti vähäisillä tiedoilla kuinka aivot synnyttävät samankaltaisen rajakokemuksen, mutta spekulaatiolla nyt ei ole juuri tieteellistä painoarvoa joten yhtähyvin voidaan väitellä pitääkö juusto laittaa kinkun alle vai päälle leivälle. Teille kun tiede tuntuu olevan vähäisten faktojen (usein jopa vääristeltyjen) kasaamista oman maailmankuvan ympärille teoriaksi jossa on edes hitunen järkeä. Kokeilkaa nyt edes itse ensiksi sitä teoriaa kyseenalaistaa ettei täällä tarvitsisi jokaiseen hölmöön väitteeseen vastata ja ketju saataisiin pidettyä järkevänä.

Bushmaster
Koska ihmiset ovat samankaltaisia? Monille ihmisille on kehittynyt melko samankaltainen kuva "paratiisista" jolloin myös ihmismieli on taipuvainen havaitsemaan tuon tilan sellaisena. Aiheuttaahan esimerkiksi hapenpuute euforisen tunteen, vaikka se on hengenvaarallista.Vastattakoon nyt tähän vielä kun et edes alkeita jaksa tutkia että ilmiö on yleismaailmallinen riippumatta uskonnosta tai kulttuurista. Sinun varsin laiskan käsityksesi mukaan paratiisi on samankaltainen eri kulttuureissa ja uskonnoissa vaikka monissa kulttuureissa ei paratiisista edes puhuta, puhumattakaan 100% ateistien samanlaisista kokemuksista. Varsinaista paratiisia ei mielestäni monikaan koe vaan olemuksen puhtaasta "rakkaudesta" tai onnellisuudesta, joka on ihmisen käsityskyvyn ulkopuolella. Kokemuksiin liittyy vahva visuaalinen ja tunneperäinen kokemus, ääniäkin on mahdollista kuulla.

Jos aivojen "samankaltaisuus" riittäisi selitykseksi niin näkisimme myös käytännössä aina samaa untakin, kulttuurista ja uskomuksista riippumatta. Näin ei kuitenkaan ole, ja aivot ovat hyvinkin erilaiset noin mielikuvien luonnin kannalta joten teoria on aivan täydellinen seula. En aio edes vähimmässä määrin ottaa kantaa siihen mitä rajakokemuksissa todella koetaan, koska en tiedä enkä voi tietää, mutta ilmiöt vaikuttavat hyvin todellisilta eikä niitä pystytä nykytieteen voimin selittämään ellei kaikki kertojat ole yksinkertaisesti valehtelijoita.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
Liittynyt28.8.2011

Katselin tuota yhtä dokkaria näistä vähän aikaa sitten, ja jäi mietityttämään miten ihmeessä syntymästään asti sokea ihminen sai näkökyvyn kun hän koki kuolemanrajakokemuksen?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Koska kuolemanrajakokemus on samanlainen riippumatta mistään taustasta, sen täytyy perustua aivojen rakenteeseen. Eli ihmiset ovat samankaltaisia kaikkialla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat