Seuraa 
Viestejä8643

Normaali vaihtelualue on 10-38. Mitä tapahtuu, kun mennään alle 10? Sanotaan vaikka arvoon 6, 3, 1 tai tasan 0? Millaisia arvoja on testolla dopingia harrastavilla?

Korkeat arvot altistavat eturauhassyövälle. Matalien arvojen kohennus altistaa myös, koska hoidoissa on pinnalla riskien esittely. Mutta miten? Eikö kaikilla normaaliarvoisilla ole sitten kohonnut riski? Pitäsikö testoja alentaa normaaliarvoista?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 3
  • alas 10

Sivut

Kommentit (92)

Ainakin eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon käytetään testoja alentavia lääkityksiä. En tiedä vaikuttaako se eturauhassyöpään mitenkään.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Paul M
Millaisia arvoja on testolla dopingia harrastavilla?
...
Pitäsikö testoja alentaa normaaliarvoista?

Luullakseni piikeillä eli sustalla ja mitä muita niitä on niin ainakin tasot saa nousemaan korkeimmalle verrattuna muihin valmisteisiin ja vaikutukset voi olla epätasasemmat vrt. vaikka geeli.
Muistelin lukeneeni joskus että liian korkeat tasot aiheuttaa lisäksi aivosolujen tuhoutumista ja nopeasti selaamalla ainakin tälläsen lappusen löysin: Lappunen

"These effects of testosterone on neurons will have long term effects on brain function".

Kysymyksiä sivuten, niin siinä salilla käyville ym. yks syy lisää miettiä onko niiden hetkellisten hyötyjen arvosta jos meinaa ominpäin lähteä kikkailemaan, ja korvaushoidossakin siis kannattaisi aika tarkkaan seurailla tasoja. Vaikka minkähän tasoista damagea tulee esim. viikonloppuryyppäykseen verrattuna, tiedä sitten vetääkö vertoja tai onko muuten eroavaa.

Tasojen alentamisesta tarvittaessa, niin ainakin jotain näitä luonnontuotteita esim. nokkosenjuurta ja muita on tutkittu jonkun verran eturauhasen kasvuun liityen, ja tullut vastaan jotain jupinaa että jotkut aineet voisi toimia niinkin että blokkaa haitallisia vaikutuksia kohdistetusti esim. just vaikka eturauhasessa vaikuttamatta siis koko elimistöön. Tämäkin jotain mitä joskus jostain lueskellut enkä mitään tutkimuksia tainnut selailla, että ei mitään painavaa faktaa sitten. Ja jos jotain vakavempaa niin en kyllä lähtis mihinkään yrttiin luottamaan.

Paul M.
Korkeat arvot altistavat eturauhassyövälle. Matalien arvojen kohennus altistaa myös, koska hoidoissa on pinnalla riskien esittely. Mutta miten?

Liittyisikö sitten juuri siihen että jos nousee yli normaaliarvojen(?).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
μOR
Paul M.
Matalien arvojen kohennus altistaa myös, koska hoidoissa on pinnalla riskien esittely.
Eikö kaikilla normaaliarvoisilla ole sitten kohonnut riski?

Näitä en oikein käsittänyt.Siis jos on matalat arvot eli alle 8, niin hoidetaan korvaushoidolla. Jos hoidetaan. Nimittäin juttua hoidetaan myös masennuslääkkeillä. Kun tulee haittavaikutuksia. Haittavaikutukset esitellään riskeinä. En tiedä millaisiin tasoihin korvaushoidoissa pyritään. Ei kai sentään dopingiin? Eikö tarkoitus ole hoitaa alarajan yli? Tuosta siis seuraa ihmettely, jotta ovatko kaikki alarajan yllä olevat normaalit arvot sitten riskejä.

Miesten vaihdevuosia on vähätelty ja kiistetty kymmeniä vuosia. Kuitenkin tiedetään, että matala testo vaikuttaa kuten masennus. Eli kipinä sammuu ja seuraa lamaannus. Siihen sitten huumetta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

μOR
Seuraa 
Viestejä373

Joo olin hieman hitaalla tossa, kyllä vaan, noita juttuja mietin myös.
Mutta kohonnut riskihän ei kai kuitenkaan voi olla kun kerran puhutaan normaalitasoista. Ehkä se annostelu voi olla varsinkin alkuun sitten hakemista mistä voi tulla niitä sivuvaikutuksia.

Tutkimukset

S-kokonaistestosteroni ja S-SHBG ja niistä laskettu vapaa testosteroni, sekä S-LH ja S-prolaktiini.
Normaalisti vain 2 % testosteronista on biologisesti aktiivisessa muodossa vapaana, loput sitoutuneena SHBG:hen.
Otetaan aamulla.
Jos S-Testo viitealueen alaosassa ja
SHBG matala, vapaa testosteroni on normaali.
SHBG korkea, vapaa testosteroni on matala.
SHBG nousee esim. ikääntyessä, hypertyreoosissa ja estrogeenien vaikutuksesta, laskee androgeenien vaikutuksesta, lihavuudessa sekä hypotyreoosissa.
Hypogonadismin diagnostiikka on ongelmallista, sillä ensinnäkin terveelläkin miehellä testosteronipitoisuus vaihtelee. Mm. voimallinen liikunta, paasto ja erilaiset stressit, kuten leikkaus, pienentävät pitoisuutta väliaikaisesti. Myös depressiossa testosteronipitoisuus pienenee. Toistaiseksi testosteronipitoisuuksien määritysmenetelmiin liittyy ongelmia.
Jos S-Testo < 7 nmol/l, hypogonadismi on ilmeinen ja syy täytyy selvittää. S-Testo 7–12(–14) nmol/l on harmaa alue, josta löytyy todellista hypogonadismia sairastavia, mutta osalla saattaa syynä olla jokin em. väliaikainen syy tai SHBG on matala. Ylipaino ja metabolinen oireyhtymä ovat tavallisia syitä lievästi alentuneeseen S-Testo-tasoon. Laihdutus nostaa testosteronipitoisuutta.
Hypergonadotrooppisessa hypogonadismissa tehdään kromosomianalyysi, jos epäillään Klinefelterin oireyhtymää (erikoissairaanhoidossa)
Hypogonadotrooppisessa hypogonadismissa sellan seudun magneettitutkimus (erikoissairaanhoidossa).

Valitan tekstin lääketieteellistä osuutta ja terminologiaa. Vastaus ei ole suoraan topiciin, mutta selvittää käytäntöä.

Hoito

Testosteronisubstituutio sekä primaarisessa että sekundaarisessa hypogonadismissa
Sekundaarista hypogonadismia sairastaville voidaan saada aikaan siittiötuotanto gonadotropiinihoidolla.
Sekundaarisessa hypogonadismissa myös hypogonadismin syytä on hoidettava (esim. aivolisäkekasvaimen leikkaus).

Testosteronin korvaushoito

Nebido® 1 000 mg (testosteroniundekanoaatti) i.m. 10–14 viikon välein
Antaa Sustanonia tasaisemman ja pitkävaikutteisemman testosteronitason
Sustanon® 250 mg (testosteroniesteriseos) i.m. 2–4 viikon välein
Paras mittari sopivasta annosvälistä on potilaan subjektiivinen vointi.
Testogel®-geeli, Tostran®-geeli kerran päivässä (mieluiten aamulla)
Annoksen titraus perustuu seerumin testosteronitasoon ja androgeenin puutokseen liittyviin oireisiin.
Testosteronihoidossa seurataan eturauhasen kokoa, S-PSA-pitoisuutta sekä seerumin lipidiarvoja ja verenkuvaa (polysytemia).

Testosteronihoidon vasta-aiheet

Eturauhassyöpä, rintasyöpä
Hoitamaton, virtsarakon tyhjenemisesteen aiheuttava eturauhasen liikakasvu
Ikääntyvien miesten osalta ks. myös artikkeli 1.

Milloin testosteronia?

* Testosteronihoito on yleensä aiheellinen, kun miehellä on todettu hypogonadismi eikä hoidolle ole vasta-aiheita. Iäkkäällä miehellä hoidon hyöty- ja haittasuhde kannattaa harkita yksilöllisesti. Mittaa luuntiheys. Kiinnitä huomiota luukadon estoon/hoitoon, jos testosteronihoidosta pidättäydytään.
* Ikääntyvien miesten alenevan testosteronin hoitoon tulee suhtautua kriittisesti. Ensiksi tulee korjata elämäntavat (laihdutus ja yleiset valtimosairauksien vaaraa vähentävät elämäntapaohjeet). Jos testosteronihoitokokeiluun päädytään, hoidosta saatava hyöty tulee arvioida ja eturauhasen tilaa seurata huolella sekä välttää polysytemiaa (Hkr pidetään < 50 %:ssa).

Aiemmat kirjoittajat:
Risto Pelkonen
Artikkelin tunnus: ykt00602 (024.061)
© 2012 Kustannus Oy Duodecim

Aihetta sivuten:
Sustanon® on ollut loppu apteekeista jo monta kuukautta, ja sitä on luvattu saatavaksi vasta muutaman viikon päästä. Mikähän kuvio tässä on taustalla? Onko siinä ollut laatuongelmia? Tähän vähän omat kokemukseni viittaavat. Teho on ollut aika vaatimaton viimeisissä piikeissä, jotka olin kotiin jemmannut.

Ei siinä välttämättä ole mitään ihmeellistä. On hyvin tavallista, että milloin mikin lääkeaine on loppu apteekista eikä sitä ole saatavissa tukustakaan. Lääkkeen valmistajalla voi olla tuotanto-ongelmia eri syistä tai lääkemenekki voi olla yllättäen suuri.ja lääke pääsee loppumaan koko maasta ja valmistajafirma ei pysty vastaamaan kysyntään.
Yleensä tilanne korjautuu ellei sitten syynä ole jokin ongelma lääkkeessä.

EV+
Seuraa 
Viestejä772

Keski-ikäisten miesten masennus ja toivottomuus on yhteydessä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Ei tarvitse olla mitään itsetuhoista käytöstäkään kun esimerkiksi sydänkuolleisuus on yhteydessä toivottomuuden tunteisiin. Nyt on keksitty lääke toivottomuutta vastaan, liikunta. Löisinpä vetoa että tässäkin on testosteroni taustalla osittain, siis liikunta nostaa tasoja.

Asiaa sivuten: olen ajatellut runkkaamisen lopettamista. Kannattaisiko? Olin jo 5 vrk ilman; huomasin pärjääväni vähemmällä unella ainakin jotensakin paremmin, mielialani olivat selkeämpiä ja minulla oli enemmän tarmoa. Tai sitten oli plaseboa. Onko tästä tutkimuksia

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
EV+
Keski-ikäisten miesten masennus ja toivottomuus on yhteydessä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Ei tarvitse olla mitään itsetuhoista käytöstäkään kun esimerkiksi sydänkuolleisuus on yhteydessä toivottomuuden tunteisiin. Nyt on keksitty lääke toivottomuutta vastaan, liikunta. Löisinpä vetoa että tässäkin on testosteroni taustalla osittain, siis liikunta nostaa tasoja.Tästäpä päästään taas wanhaan kunnon syy vai seuraus-pohdintaan. Aivan helvetillisen energiset tyypit ovat urheilullisia ja niillä on testot kohdallaan. Ei ole keskivartalolihavuutta eikä lamaannusta. Eli kun on pohjamudassa, tulee otta esiin sukset, lainelauta ja jääkiekkovehkeet. Pari kolme tuntia illassa reipasta menoa ja kaikki lamaannus on poissa. Ja kun tuota harrastaa vielä vuoden niin on painokin normaali.

Mutta mutta... Jokin epäilyksen siemen siinä vääntelehtii. Ettei vain olisi niin että riehakas meno on hävinnyt jostain syystä. Hukkunut ja kadonnut. Jäljellä on tyhjiin kaluttu jätkä. No sille on hyvä esittää liikunnan riemuja. Ottaa vaan niskasta itseään kiinni. Ja nostaa tukasta itsensä ilmaan. Syö vähemmän kuin kuluttaa ja vetää sarjoja kaikella mistä saa otteen. Siinä testot eivät voi olla matalalla kun noita tekee kaiket päivät. Ei tarvita mitään hoitoja. MOT.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

μOR
Seuraa 
Viestejä373

Aloitusta sivuten:
Antikonkari tosta runkkauksestahan on ollut täällä keskustelua jossain ketjussa missä joku muukin iloisesti oli päätynyt samoihin päätelmiin tuumailtuaan pitkän tauon vaikutuksia.

Wertti, se lääketieteellinen osuus oli valaiseva pätkä tekstiä, hyvä kun postasit.

Paul M.
sukset, lainelauta ja jääkiekkovehkeet. Pari kolme tuntia illassa reipasta menoa ja kaikki lamaannus on poissa. Ja kun tuota harrastaa vielä vuoden niin on painokin normaali.

Voi mahdollisesti olla jo vähän liikaakin =) ... no joo, riippuu tahdista.

μOR
Aloitusta sivuten:
Antikonkari tosta runkkauksestahan on ollut täällä keskustelua jossain ketjussa missä joku muukin iloisesti oli päätynyt samoihin päätelmiin tuumailtuaan pitkän tauon vaikutuksia.

Linkki, kiitos.

Tai jos joku tietää linkin johonkin tutkimuksiin, vielä parempi.

lokki
Seuraa 
Viestejä6110

Minulle on jäänyt hämärä mielikuva, että insuliinitasojen lasku kehossa saa muut hormoonit, varsinkin testosteronin tason nousemaan, joka puolestaan nostaa vireystilaa. Insuliinin liiallisen kertymisen vereen saa estettyä välttämällä insuliinia vereen erittäviä ruoka-aineita, joita ovat tärkkelys ja sokerit.

Kun et syö ruoka-aineita, jotka muuttuvat jo suolessa glukoosiksi, verensokerisi taso on maksan varassa, eikä se turhaan huhki verensokeria liian korkealle, jolloin tarvittaisiin insuliinia nousua rajoittamaan. Verensokerisi pysyy koko ajan tasaisena, eikä insuliinia liikoja erity.

Kun keho saa lomaa insuliinista, alkaa se taas muistella, mitä sitä pitikään tehdä ja ottaa mm. testosteronit takaisin käyttöön. Tätä kuuria, tai elmämäntapaa, sanotaan vähähiilihydraattiseksi ruokavalioksi ja sen tunnollisen noudattajan tunnistaa kyllä jo kaukaa. Hormoonit kohdallaan ja vireystila korkealla -jos kohta ei kuitenkaan liian korkealla, jolloin liikuntakin taas maistuu. Minulla toimi.

lokki
Minulle on jäänyt hämärä mielikuva, että insuliinitasojen lasku kehossa saa muut hormoonit, varsinkin testosteronin tason nousemaan, joka puolestaan nostaa vireystilaa. Insuliinin liiallisen kertymisen vereen saa estettyä välttämällä insuliinia vereen erittäviä ruoka-aineita, joita ovat tärkkelys ja sokerit.

Kun et syö ruoka-aineita, jotka muuttuvat jo suolessa glukoosiksi, verensokerisi taso on maksan varassa, eikä se turhaan huhki verensokeria liian korkealle, jolloin tarvittaisiin insuliinia nousua rajoittamaan. Verensokerisi pysyy koko ajan tasaisena, eikä insuliinia liikoja erity.

Kun keho saa lomaa insuliinista, alkaa se taas muistella, mitä sitä pitikään tehdä ja ottaa mm. testosteronit takaisin käyttöön. Tätä kuuria, tai elmämäntapaa, sanotaan vähähiilihydraattiseksi ruokavalioksi ja sen tunnollisen noudattajan tunnistaa kyllä jo kaukaa. Hormoonit kohdallaan ja vireystila korkealla -jos kohta ei kuitenkaan liian korkealla, jolloin liikuntakin taas maistuu. Minulla toimi.


Olen karpannut siitä asti, kun lopetin runkkauksen Kun nyt sitten eilen sorruin taas (runkkaamiseen, en hiilihydraatteihin), lopahti vireys ja virkeys! Tässäpä ongelma.

Tarkennus: mitään ketoosi-täyskarppausta tämä ei ole ollut, mutta olen mennyt sellaisella mutulla että välttänyt kaikkea missä on enemmän kuin 5 g / 100 g hiilihydraatteja. Tosin olen voinut syödä päivässä esim. yhden mandariinin ja yhden Activia-jogurtin, joissa tämä lukema on 10 g:n tasoa.

Vierailija
Antikonkari
Tarkennus: mitään ketoosi-täyskarppausta tämä ei ole ollut, mutta olen mennyt sellaisella mutulla että välttänyt kaikkea missä on enemmän kuin 5 g / 100 g hiilihydraatteja. Tosin olen voinut syödä päivässä esim. yhden mandariinin ja yhden Activia-jogurtin, joissa tämä lukema on 10 g:n tasoa.Varo ettet liho.

Vierailija
Paul M
EV+
Keski-ikäisten miesten masennus ja toivottomuus on yhteydessä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Ei tarvitse olla mitään itsetuhoista käytöstäkään kun esimerkiksi sydänkuolleisuus on yhteydessä toivottomuuden tunteisiin. Nyt on keksitty lääke toivottomuutta vastaan, liikunta. Löisinpä vetoa että tässäkin on testosteroni taustalla osittain, siis liikunta nostaa tasoja.Tästäpä päästään taas wanhaan kunnon syy vai seuraus-pohdintaan. Aivan helvetillisen energiset tyypit ovat urheilullisia ja niillä on testot kohdallaan. Ei ole keskivartalolihavuutta eikä lamaannusta. Eli kun on pohjamudassa, tulee otta esiin sukset, lainelauta ja jääkiekkovehkeet. Pari kolme tuntia illassa reipasta menoa ja kaikki lamaannus on poissa. Ja kun tuota harrastaa vielä vuoden niin on painokin normaali.

Mutta mutta... Jokin epäilyksen siemen siinä vääntelehtii. Ettei vain olisi niin että riehakas meno on hävinnyt jostain syystä. Hukkunut ja kadonnut. Jäljellä on tyhjiin kaluttu jätkä. No sille on hyvä esittää liikunnan riemuja. Ottaa vaan niskasta itseään kiinni. Ja nostaa tukasta itsensä ilmaan. Syö vähemmän kuin kuluttaa ja vetää sarjoja kaikella mistä saa otteen. Siinä testot eivät voi olla matalalla kun noita tekee kaiket päivät. Ei tarvita mitään hoitoja. MOT.


Sori nyt vaan, pelle, mutta ensiksi pitää jotenkin saada herätettyä kipinä. Se usein tapahtuu siinä vaiheessa kun päättää tehdä asialle jotain.

Terveeseen narsismiin tarvitaan usein toinen ihminen joka ymmärtää minkälaista palautetta tulee antaa ja milloin.

Apaattinen ihminen ei vain ota suksia kainaloonsa ja painele laduille. Q.E.D

lokki
Seuraa 
Viestejä6110
Antikonkari
Tarkennus: mitään ketoosi-täyskarppausta tämä ei ole ollut, mutta olen mennyt sellaisella mutulla että välttänyt kaikkea missä on enemmän kuin 5 g / 100 g hiilihydraatteja. Tosin olen voinut syödä päivässä esim. yhden mandariinin ja yhden Activia-jogurtin, joissa tämä lukema on 10 g:n tasoa.

Jo yksi Activia riittää helposti nostamaan sokerit insuliinirajalle ja herättää haiman. Se on tehty juuri sitä varten. Nälkä tulee nopeasti takaisin ja tekee mieli toista Activiaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat