Seuraa 
Viestejä4922

Ensinnäkin moite sille vuosia Ylellä pyörineelle ohjemainokselle, kuinka yksinkertaista digiboksin liittäminen TV:hen on. Siinä ei oteta huomioon, että useimmiten ihmisillä on jo kytkettynä VHS esitetyllä tavalla.

Meidän "päätelkkarissa" on vain yksi Scart liitin, kuten myös niiden videoissa. Scartin jouduin ottamaan DVD:n käyttöön ja VHS piti virittää omalle kanavalleen koaksaalikaapeleiden kautta. Voinko nyt liittää digiboksin edelleen koaksaalikaapelin välityksellä videoon ja siitä taas telkkariin, niin että homma toimii oikein? Olen myös kuullut, että nauhoituksien tekstityksissä olisi ongelmia digin kautta nauhoitettaessa. Pitääkö tämä paikkansa?

Videoita ei voi ainakaan kytkeä kahta suoraan "pötköön", toisen kuva menee ihan pipariksi. Kun kerran tarvitsin kaksia videoita yhtä aikaa kaapeliin, piti homma tehdä T-haarojen kautta seinästä ja myös televisioon omilla kaapeleillaan.

Tuossa "omassa" systeemissä on videoissa 2 Scarttia niin siinä kyllä toimii sekä DVD, VHS että TV. DVD ja VHS välillä on vain Scart ja kumpikin näkyy ja voi nauhoittaa myös. Dogiboksin tarvii tietenkin sekin aikanaan johonkin väliin.

Aina vaan enemmän johtoja! Mikä se S-video on? Niitäkin lähtöja näyttää olevan parissa laitteessa. Ei vain ole laitetta mihin kytkisi. Laitetaanko sellainen johonkin tietsikan videokorttiin?

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

lierik
Olen myös kuullut, että nauhoituksien tekstityksissä olisi ongelmia digin kautta nauhoitettaessa. Pitääkö tämä paikkansa?Riippuu boksista, tai pikemminkin sen ohjelmistosta. Kaikkiin pitäisi olla päivitys saatavilla tai valmiiksi asennettu, jolla tekstit saa toimimaan (YLEn kanavat, muilla kanavilla tekstit ovat kiinteästi kuvassa).

lierik
Meidän "päätelkkarissa" on vain yksi Scart liitin, kuten myös niiden videoissa.lierik
Tuossa "omassa" systeemissä on videoissa 2 Scarttia niin siinä kyllä toimii sekä DVD, VHS että TV. DVD ja VHS välillä on vain Scart ja kumpikin näkyy ja voi nauhoittaa myös. Dogiboksin tarvii tietenkin sekin aikanaan johonkin väliin.En nyt ihan tajunnut kuinka monet telkkarit, videot ja DVD-soittimet teillä on , mutta yritän silti neuvoa. Onko Digi-sovittimessasi kahta SCART-liitintä? Pystytkö kytkemään ensin VHS:n Digi-sovittimeen, ja sitten sovittimen TV:seen? Koaksaalikaapeli on pääasiassa vain "analogisen" signaalin kierrättämistä varten, ja useimmat Digi-sovittimet purkavat digitaalisen signaalin vain SCART-lähtöihin.

lierik
Aina vaan enemmän johtoja! Mikä se S-video on? Niitäkin lähtöja näyttää olevan parissa laitteessa. Ei vain ole laitetta mihin kytkisi. Laitetaanko sellainen johonkin tietsikan videokorttiin?

S-Video on komposiittia parempi kuvanlaadultaan. Siinä lähetetään värit ja valoisuus eri johtimia pitkin, jolloin kuva on hyvälaatuinen. SCART-liittimestäkin voi ottaa pelkän S-Videon ulos haluttaessa.

Tein itselleni kerran tällaiset ohjeet: SCART->S-VHS+RCA kun piti askarrellapaskarrella pitkä S-Videojohto joka liitettiin SCARTiin.

Vierailija

Meillä oli sama tilanne. Ostin SCARTIN jakajan, johon saa 4 piuhaa kiinni ja yksi menee televisioon. Muuten toimi hyvin, mutta video aiheuttaa valkoisen viivan kuvaan, jos sitä ei ihan kokonaan sulje.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vain täysi ääliö virittää digi-kuvan koaksaalikaapelin läpi. Turhaa kai sitä kuvaa on pilata jollakin vuosikymmenien takaisella liitäntätekniikalla kun tarjolla on S-video tai parhain RGB-liitännällä.

NeoKonservatiivi
Vain täysi ääliö virittää digi-kuvan koaksaalikaapelin läpi. Turhaa kai sitä kuvaa on pilata jollakin vuosikymmenien takaisella liitäntätekniikalla kun tarjolla on S-video tai parhain RPG-liitännällä.

Se on kylläkin RGB, ääliö

NeoKonservatiivi
Vain täysi ääliö virittää digi-kuvan koaksaalikaapelin läpi.

Kuluttajille ei taidakaan olla myynnissä bokseja jotka muxaisivat digitaalisesta puretun kanavan analogiseksi antennisignaaliksi.

YLE ja viestintävirasto vastustivat, kun mm. sairaalat ja hotellit olisivat halunneet hankkia kolme keskusdigiboxia, ja niillä tuottaa kuva kaikkiin laitoksen vastaanottimiin.

Ilmeisesti tällaisessa tapauksessa kys. laitos joutuisi 31.8.2007 jälkeen maksamaan TV-luvan vain niistä kolmesta digiboxista, eikä kolmestasadasta mykästä analogivirittimellisestä TV:stä.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447

Lierik, sinun kannattaa ostaa digiboxi, jossa on 2 scart-liitintä. Tällöin voit kytkeä dibiboxin scartilla suoraan televisioon, videot digiboxin taakse sekä DVD videon taakse. Kaikki siis jonossa. Toimii varmasti.

Kannattaa myös katsoa, onko televisiossa AV-liitäntä, eli keltainen, punainen ja valkoinen liitin etu- tai sivupaneelissa. Minkä tahansa scart-liitäntää käyttävän laitteen saa tätäkin kautta sisälle (oikealla piuhalla tai adapterilla), joskin RGB-laatu menetetään.

S-video on pyöreä, n. 1 cm halkaisijan omaava liitäntä, jossa kulkee pelkästään kuva. Sen laatu on hieman komposiittia, eli AV-liitännän keltaista liitintä parempi, mutta ei aivan yhtä hyvä kuin scartissa mahdollisesti kulkeva RGB. Vanhoissa televisioissa tosin tällä ei ole merkitystä, koska ne harvemmin ymmärtävät komposiittisignaalia parempaa laatua. RGB:stä hyppäys parempaan suuntaan ovat sitten nämä HD-tarkkuuden mahdollistavat liittimet, kuten componentti-, DVI- ja HDMI-liitäntä.

Koaksiaalikaapelilla ei kannata digiboksia kytkeä, sillä kuvanlaatu huononee merkittävästi. Tämä on kyllä mahdollista, vaikka ilesoft muuta väittikin. Ei se vaadi boksilta muuta kuin modulaattorin.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
NeoKonservatiivi
Vain täysi ääliö virittää digi-kuvan koaksaalikaapelin läpi. Turhaa kai sitä kuvaa on pilata jollakin vuosikymmenien takaisella liitäntätekniikalla kun tarjolla on S-video tai parhain RGB-liitännällä.

Vaikka boksi kuinka antaisi S-videon tai RGB:n ulos, ei siitä juuri ole hyötyä, ellei (vanhempi) televisio osaa ottaa näitä vastaan.

Toki antennisignaalin kautta liitetty kuva on vielä peruskomposiittiakin heikompi. Väitän silti, että yli ½ suomalaisista digiboksin omistajista eivät käytä RGB-signaalia digoboksin ja television välillä. Joko siksi, että se on mahdotonta, tai siksi, että eivät yksinkertaisesti tiedä mikä tämä on.

Onneksi uusimmat TV:t/boksit osaavat automaattisesti muuntaa signaalin RGB:ksi liitettäessä nämä toisiinsa. Vanhemmissa töllöissä joutuu ainakin valikoista hakea: "AV2-sisääntulo: 1) Y/C 2) RGB"

Minulla on sama ongelma ja ratkaisin asian alla olevan kaavion mukaisesti. Ratkaisu tosin vaati SCART-jakajan hommaamisen, jolloin sain liitettyä TV:n ainoaan SCART-liittimeen sekä videot että digipoksin. Dikipoksissani on myös kaksi SCART-liitintä.
[code:2k398r3o]
-- Normaali antennijohto
++ SCART kaapeli

|
S | J
E | VIDEO +++ A
I | K +++ TV
N |---- DIGIBOKSI +++ A
Ä | + J
| + A
| DVD
[/code:2k398r3o]
Nythän tosin TV:tä voi katsoa ainoastaan digipoksin kautta (ei haittaa minua) ja videoita voi käyttää vain videoiden katseluun, ei nauhoituksiin. Lisäksi videot pitää olla kiinni, kun katsoo digipoksia ja päinvastoin. Digipoksista saisi kyllä antenniulostulon (ohituksen) videoihin, mutta tuo liitäntä aiheuttaa minulla videon kanavasignaalista haamukuvia TV:stä näkyvään digikuvaan, vaikka videot olisivatkin kiinni standby tilassa. Liekkö SCART-jakaja on huono tai sitten videot vain jotenkin "vuotaa" tuon kuvan? Voisi varmaan kyllä kokeilla videon ja DVD:n paikan vaihtoa tuossa kaaviossa...

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Palmu
Voisi varmaan kyllä kokeilla videon ja DVD:n paikan vaihtoa tuossa kaaviossa...

Kokeile ihmeessä, sitä liitäntää vartenhan se digiboksin 2. scart on (yleensä) tarkoitettu. Lisäksi pystyt täten nauhoittamaan myös digilähetyksiä.

Palmu
[code:2std0g70]
-- Normaali antennijohto
++ SCART kaapeli

|
S | J
E | VIDEO +++ A
I | K +++ TV
N |---- DIGIBOKSI +++ A
Ä | + J
| + A
| DVD
[/code:2std0g70]
Voisi varmaan kyllä kokeilla videon ja DVD:n paikan vaihtoa tuossa kaaviossa...

Meillä on juuri niin. Kokeiltiin monia yhdistelmiä, mutta tuo oli ainoa oikeasti toimiva. Mutta meillä ongelmana on se, että tuossa scart-jakajassa ei voi olla yhtäaikaa kiinni sekä digiboksi että dvd, ainakaan jos haluaa katsella dvd:tä. Digiboksi nimittäin aiheuttaa dvd-kuvaan häiriöitä.

Johtoja on tosiaan kirjahyllyn takana mieletön kasa. Jouduttiin vetään digiboksin virtalähdemötikkä kauemmas muista johdoista, koska se aiheutti analogiseen kuvaan häiriöitä (ei sillä että analogista tulisi enää katsottua). Meni hetki ennen kuin löydettiin syypää, mutta häiriö hävisi (lähes) täysin vetämällä tosiaan tuo virtalähde muutaman kymmenen senttiä kauemmas.

ilesoft
Kuluttajille ei taidakaan olla myynnissä bokseja jotka muxaisivat digitaalisesta puretun kanavan analogiseksi antennisignaaliksi.

Ainakin tämä minun digisovittimeni antaa kuvaa myös sitä perinteistä "antennikaapelia" pitkin...

Ja mitä scarttien puutteeseen tulee, niin minulla on halpatelkkari, jossa ei siinäkään ole kuin yksi scartti, mutta siitä huolimatta telkkarista voi katsella perinteisen VHS:n lisäksi myös digikanavia, tietokoneen kuvaa unohtamatta.

Käytännössä olen toteuttanut liitokset siten, että videot liittyvät televisioon scartin kautta. Digiboksi on liitetty videoiden toiseen scart-liittimeen. Ja tietokoneen kuvasignaali on kytketty videon kameraliittimeen (tai mikä lieneekin, joku 3:n RCA-liittimen rypäs etupaneelissa).

Järjestelmä toimii, ja kuvanlaatu on hyvä. Käytännöllisyys sitten on vähän mitä on... Digikanavien katseluun tarvitaan 3:n eri kaukosäätimen käyttöä, ja mikäli haluaa vähän parempaa ääntä, niin sitten tarvitaan vielä se neljäs "kapula". Toisaalta, tällä hetkellä en juuri digikanavia tarvitse, ja voi olla että telkkarikin sanoo sopimuksena irti ennenkuin analogiset lähetykset edes loppuvat, joten siinä suhteessa en ainakaan toistaiseksi liiemmin välitä näistä pienistä hankaluuksista.

Unterseeboot
Ainakin tämä minun digisovittimeni antaa kuvaa myös sitä perinteistä "antennikaapelia" pitkin...Olbe
Tämä on kyllä mahdollista, vaikka ilesoft muuta väittikin. Ei se vaadi boksilta muuta kuin modulaattorin.

Ok, kiitos korjauksesta. Olen aina kuvitellut että se antennilähtö digibokseissa on analogisen signaalin suora kierrätys televisioon, jolloin yksivirittimellisillä bokseilla voi katsoa TV:n virittimellä analogikanavia kun boksi purkaa yhtä digikanavaa.

Jos kytkettävänä on kolme laitetta: digiboxi-> antenni seinään; digiboxista Scart-liitin DVD:n ja siitä Scart TV-vastaanottimeen.

TM nro 3/06 sisältää kaikki tietämisen arvoisen digitelevisiosta, ainakin pääasiat, liitännät kaavioineen.

Tietokone 1/2006 samoin; kaikki uudesta televisiosta, digi-tv.

HIFI 2/2006 DIGI-TV-OPAS Laitteet, kanavat ja ohjelmat.

http://www.digitv.fi
sivuilta löytyy myös hyödyllistä tietoa.

Kytkentäkaavio: TV + video + DVD-soitin + digiboxi
http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;2998;3077;7451

MD
Jos kytkettävänä on kolme laitetta: digiboxi-> antenni seinään; digiboxista Scart-liitin DVD:n ja siitä Scart TV-vastaanottimeen.
...
Kytkentäkaavio: TV + video + DVD-soitin + digiboxi
http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;2998;3077;7451

Paitsi että jos DVD-soittimessa ja/tai televisiossa ei satu olemaan kuin yksi scart, niin asia menee hankalammaksi.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Noor
MD
Jos kytkettävänä on kolme laitetta: digiboxi-> antenni seinään; digiboxista Scart-liitin DVD:n ja siitä Scart TV-vastaanottimeen.
...
Kytkentäkaavio: TV + video + DVD-soitin + digiboxi
http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;2998;3077;7451Paitsi että jos DVD-soittimessa ja/tai televisiossa ei satu olemaan kuin yksi scart, niin asia menee hankalammaksi.

Silloin DVD:n voi kytkeä tässä tapauksessa digiboksin VCR-liitäntään.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
NeoKonservatiivi
Vain täysi ääliö virittää digi-kuvan koaksaalikaapelin läpi. Turhaa kai sitä kuvaa on pilata jollakin vuosikymmenien takaisella liitäntätekniikalla kun tarjolla on S-video tai parhain RGB-liitännällä.

Voi ystäväni, kysymykseni ei koskenut kuvanlaatua, se ei ole meille ongelma. Tunnen kyllä liitäntätekniikat ja niiden merkityksen HiFasteille.

Terv. Täysi ääliö.

Lierikki Riikonen

Onko olemassa Scart-haaroittimia? Esim. jos TV:ssä on vain yksi Scart-liitin, siihen saisi kytkettyä Scart-liittimen, jossa olisi sitten useampi liitin toisessa päässä.
Samoin kuin USB-liittimissä on esim. neljän paikan jatkojohtoja.

MD
Onko olemassa Scart-haaroittimia? Esim. jos TV:ssä on vain yksi Scart-liitin, siihen saisi kytkettyä Scart-liittimen, jossa olisi sitten useampi liitin toisessa päässä.
Samoin kuin USB-liittimissä on esim. neljän paikan jatkojohtoja.

Kyllä niitä löytyy ihan markettitavarana eivätkä hirveästi maksa. Kannattaa varmistaa, että liittimien kaikki pinnat on kytketty siis, että ovat ns. täysjohdotettuja. Muutoin RGB -signaali ei välttämättä kulje.

Mistähän mahtaa johtua sellainen ilmiö, että digiboksin kautta tulevassa kuvassa elokuvien teksti toisinaan katoaa puolittain tai on myöhässä?

Tämä ei ole pysyvä tila, mutta toisinaan 1, 2 ja teema-kanavilla tekstitys ei toimi. Mtv, nelonen ja subtv sen sijaan tomivat aina moitteettomasti.

Lähetys tulee normaalin katolla olevan harava-antennin kautta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat