Vaikuttavatko gallupit äänestäjiin?
Vaikuttavatko gallupit äänestäjiin?
klo 19:00 | 12.4.2005
Olisiko nyt sopiva aika heittää läppää aiheesta, kun vaali- ja galluprintamalla on vielä melko rauhallista?
Äänestä ja kommentoi.
Olisiko nyt sopiva aika heittää läppää aiheesta, kun vaali- ja galluprintamalla on vielä melko rauhallista?
Äänestä ja kommentoi.
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Mielestäni kyllä. Sinuunkin vaikuttivat gallupit. Aloitit viestiketjun. Ilman galluppeja et olisi aloittanut. Se on se perhosteoria.
Itse äänestin keskimmäistä vaihtoehtoa, kun huomasin, että tuosta oikeastaan unohtui eräs tärkeä välimuoto: vaikuttavat joihinkin, mutta ei tarkoituksellisesti.
Eli en siis avannut tätä aihetta räyhätäkseni galluppeja vastaan - mutta muutaman kysymyksen haluan esittää:
Olette varmaan kaikki kuulleet vaalien jälkeen ihmisten kyselevän toisiltaan, menikö sinun ehdokkaasi läpi jne jne. Viattoman kuuloinen ja niin luonnollinen kysymys. Minulle siitä tulee kuitenkin kummallinen olo - aivan kuin olisi tarkoitus äänestää sellaista, joka varmasti menee läpi, ettei joutusi häpeillen tunnustamaan olevansa häviäjien leirissä! Halutaan siis olla voittajien puolella. Ja nämä voittajathan julistetaan etukäteen mielipidetiedusteluina kymmeniä kertoja ennen vaaleja...
Mihin siis galluppeja tarvitaan? Kuka niitä haluaa? Kuka niistä hyötyy? Ja vielä: Saataisiinko yllättävämpiä vaalituloksia, jos niitä ei olisi?
Vastasin "Vaikuttavat toki; sehän on tarkoituskin", mutta en kyllä usko tuota jälkimmäistä osaa, jonka mukaan galluppien tarkoitus nimenomaan olisikin muuttaa mielipiteitä.
lisäys: Aion muuten äänestää Saulia - äänestä sinäkin!
Jaa, että ketä äänestää?
Tarja Hautalaa vai Sauli Vanhasta.
Joo, tarja voi äännestää Hautalaa ja Sauli Vanhasta.
Mutta minä äänestän parasta ehdokasta tasasvallan presidentiksi.
Ennustan seuraavia äänimääriä:
I -kierros:
Hautala 3 % äänistä
Niinistö 22 % äänistä
Vanhanen 37 % äänistä
Halonen 38 % äänistä
II -kierros
Halonen 47 % äänistä
Vanhanen 53 % äänistä
Eikö se näin mene!?
Niinistö tulee pääsemään toiselle kierrokselle, mutta Halonen voittaa.
No, ennustan sitten minäkin.
I - kierros:
Hautala 4 % äänistä
Vanhanen 21 % äänistä
Niinistö 31 % äänistä
Halonen 44 % äänistä
II - kierros:
Niinistö 48 % äänistä
Halonen 52 % äänistä
Hyvä on. Minusta tuokin käy hyvin ja on myös realistinen ellei realistisempikin kuin omani.
Itse äänestän kuitenkin parasta ehdokasta. Se on tietenkin
Tarja-Heidi Niinistö
Kun kerran ennustamaan lähdettiin, niin
I - kierros:
Halonen 48%
Niinistö 29%
Vanhanen 13%
Muut 10%
II - kierros:
Halonen 61%
Niinistö 39%
Gallupithan ovat hyödyllisiä, jopa korvaamattomia tutkimuksen apuvälineitä monella alalla, kuten vaikkapa erilaisissa markkinointitutkimuksissa - jollaisia periaatteessa muuten myös tarkoittamasi poliittiset gallupit ovat. Markkinointitutkimuksissahan gallupeilla kartoitetaan markkinoiden potentiaalia ja ihmisten kulutuskäyttäytymistä, ja gallupeiden tuloksilla on usein oleellista vaikutusta markkinoille tuotavaan tuotteeseen. Tämähän näyttäisi pätevän pääpiirteissään myös poliittisiin gallupeihin; niillä saadaan selvitettyä millaisia ehdokkaita yleensä kannattaa kansalle tarjota ja keihin ei ainakaan kannata enempää satsata. Käytännössähän poliittiset gallupit teettää nykyään enimmäkseen media uutis- ja viihdetarkoituksessa. Puolueet käyttävät luonnollisesti tutkimusten tarjoamaa tietoa hyväkseen omia vaalistrategioitaan suunnitellessaan.
Gallupeita siis tarvitaan ja niistä hyötyvät monet tahot, tämä lienee selvää. Sen sijaan tuo viittaamasi kansan äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaminen on minunkin mielestäni todellinen ongelma. Kuvaamasi tilanne, jossa ihminen äänestää - usein tarkemmin harkitsematta - gallupeiden povaamaa varmaa "voittajaa", näyttäisi pätevän turhankin usein. Hiukan samoilla linjoilla liikutaan, kun äänestetään oman ensisijaisen suosikin sijasta jotain "b"- tai jopa "c"-vaihtoehtoa, koska gallupit eivät näytä oman ykkös-vaihtoehdon läpimenolle mahdollisuuksia. Tällöinhän gallupit yksiselitteisesti vääristävät äänestystulosta, mikä ei mielestäni saisi olla niiden tarkoitus.
Mitä asialle sitten voisi tehdä? Gallupeja tuskin voidaan kieltää - enkä näe sitä järkeväksikään, mutta saattaisi olla paikallaan harkita kunnolla sitä jo joskus julkisuudessa esiin tuotuakin vaihtoehtoa, että gallupien julkaiseminen kiellettäisiin määräajaksi ennen vaalipäivää/ -päiviä. Tällöin ihmiset äänestäisivät enemmässä määrin oman, aidon mielipiteensä mukaan - eivät niinkään yleisen mielipiteen mukaan. Vastaukseni viimeiseen kysymykseesi siis on, että vaalitulokset saattaisivat olla yllättävämpiä, jos gallupeja ei olisi (tai niiden julkaiseminen kiellettäisiin määräajaksi ennen vaaleja.)
Gallupeja tarvitaan, jotta propagandaa voidaan säätää oikeaan suuntaan. Kuinka monta gallupia suomalaisten NATO-kannasta on julkaistu viimeisten viiden vuoden aikana?