Seuraa 
Viestejä30820
Liittynyt16.3.2005

Ajattelin tehdä hieman hifiä kasvihuoneeseen. Eli mikrokontrolleripohjainen laite, joka säätää huoneen lämmitystä, valaistusta, vesiviljelyjärjestelmien toimintaa ja vastaavia erityisellä kielellä tehdyn ohjelman mukaan. Ja laite myös tallentaa mittausdatat flashiin ja siirtää ne aika ajoin tietokoneelle taloon sarjapiuhaa pitkin. Ohjelmat tehdään myös tietokoneella, simuloidaan ja siirretään mikrokontrollerin EEPROM-muistiin. Jos ei chilin kasvu siitä vauhdittuisikaan, niin ainakin oma puutarhanhoitonautinto kasvaisi toisiin sfääreihin, kun voisi säädellä kaikkea. Mutta tuli mieleen, että kasvihuone on hirvittävän kondensioherkkä ympäristö enkä omaa mitään kokemusta elektroniikan suojaamisesta. Miten piirilevyn komponentteineen voisi parhaiten suojata vesivahinkoja vastaan? Entä ottavatko DIN-kiskoon liitettävät releet ja kontaktorit pulttia kondenssivedestä?

Vaihtoehtoja ovat lähinnä:

Tiivis keskuskaappi tai tavallinen ulkokäyttöön tarkoitettu malli. Epäilen vain, että voiko kaappi olla niin tiivis, ettei kosteus tunkeudu sinne. Ja vaikka se olisi äärettömän tiivis, sinne jäänyt kosteus kondensoituu ilman jäähtyessä.

Panenko kaapin kasvihuoneeseen sisälle vai tolpan nokkaan ulos huoneen viereen. Sähkömittari ja sulakkeet tulevat ainakin toimeen vuosikausia tolpassa pihalla. Mutta miten releet ja kontaktorit?

Piirilevyn voisi ehkä panna alumiinilaatikkoon, jota lämmittäisi muutaman watin vastuksella. Mutta kuinka lämmin sen pitäisi olla? Projektissa on mahdollista mitata lämpötilaa ja säätää lämmitystä sen mukaan, mutta tehon tulisi pysytellä muutamissa wateissa.

Talvitoiminta ei ole välttämätöntä ja voin siirtää kamat sisälle talveksi, mutta kyllä toukokuun öinä voi olla useiden asteiden pakkasia. Ja loppukesän ja syksyn öinä kondensoituminen on astronomista ja suhteellinen kosteus pysyy sadassa suurimman osan vuorokaudesta.

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

Jos haluat varman päälle, hanki joku IP68

IP61 pitäisi kyllä riittää kondensoitumisen estämiseksi.

Ainiin ja kotelo tulee lämmittää eka vaikka föönillä ja vasta sitten sulkea kansi.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Vai "chiliä"...
No joka tapauksessa voit yrittää laittaa vempeleet kaappiin tms, johon laitat Biltemasta tai Motonetista ostetun kosteudenpoistopurkin. Se on käytännössä muutaman euron maksava WC-hajusteen näköinen muovipurkki, jossa on ilmeisesti silicaa tms. Ainetta saa pussitettuna samasta paikasta. Jos konehuoneessa ei käy valtava läpiveto, riittää tuollainen kyllä pitämään kosteuden kurissa paikallisesti.
Jos lämmität härveliä, kannattaa mitata paikan suhteellinen kosteus ja lämpötila ja laskea siitä, montako astetta lisää tarvitaan kosteuden alentamiseksi esim 60%:iin.

Vierailija

Joskus vähän pohdin samaa projektia. Lämmöt ja valo nyt on helppoa, mutta sitten mittareiden (ph, ec) kalibrointi ja huolto söi kiinnostuksen. Lisäksi en osaa koodata, joka nyt ei uC oppaita lukiessani nyt kovin paljoa kauhistuttanut, mutta imo tollaset projektit on viihdettä kaverin kanssa, mutta orjatyövoimaa yksin toteutettuna.

Vierailija

Lisäksi suosittelen siirtymään aeroponiseen viljelyyn, tai sitten lisätä biotooppi (kaupasta saa kapseleina ja jopa kokonaisena härvelinä) kasvualustaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30820
Liittynyt16.3.2005
jees
AVR freaksilta saat muuten pohjan koodiin jos haluat päästä helpolla.Täytyy vilkaista. Tosin helpolla pääsy ei ole tämän projektin varsinainen tarkoitus, vaan pikemminkin se, että tehdään helpoista asioista vaikeita harrastuksen vuoksi. Saman homman on pari vuotta hoitanut pari mekaanista vuorokausikelloa ja auton sisätilalämmitin, jonka olen pannut illalla päälle, jos on näyttänyt siltä, että yöllä tulee liian kylmä. En itsekään jaksa uskoa, että elektroniikka tuo mitään oleellista toiminnallisuutta lisää, mutta fiilistä senkin edestä.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Pistin kylmissä työtiloissa oleviin 230/400V kojekoteloihin (kaasutiiviit) silica-geelipussukoita kun niihin jää ilmankosteutta joka kylmällä tiivistyy jne.... Releet ja liitokset tykkää kyttyrää. Jos viitsisi voisi suojakaasuakin lykätä niihin, mutta taida jaksaa.

Muinoin taidettiin käyttää tulitikkuaskeja sitomaan kosteutta, jos en ihan väärin muista.

- Ubi bene, ibi patria -

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30820
Liittynyt16.3.2005
skOh
Pm vaa ku satoo puskee, saat 80e heikistEipä taida olla eikä tulla "heikkiä" valikoimissa, mutta kävisikö naga tai 7-pot? Takaan että potkivat tuimemmin kuin "heikki". Mukava bonus on, että poliisit eivät potki paatuneintakaan kapsaisinistia.

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
Liittynyt29.4.2011
Neutroni
skOh
Pm vaa ku satoo puskee, saat 80e heikistEipä taida olla eikä tulla "heikkiä" valikoimissa, mutta kävisikö naga tai 7-pot? Takaan että potkivat tuimemmin kuin "heikki". Mukava bonus on, että poliisit eivät potki paatuneintakaan kapsaisinistia.heikki = 100g

onpa pilkkahinnoissa nykyää...

edit. ei taida olla käypä yksikkö chileihin...

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

lokki
Seuraa 
Viestejä4969
Liittynyt3.1.2010

Miksi elektroniikkaan kondensoituisi yhtään mitään. Sehän on joka tapauksessa ympäristöään lämpimämpi. Minusta, jos sähköt ovat koko ajan päällä siinä purkissasi, et tarvitse yhtään mitään estämään kondessia. Ethän kanniskele elektroniikkaasi välillä kylmään ja taas takaisin kasvihuoneeseen, kuten puutarhuri kännykkäänsä, joka sekään ei ole yleensä kuin IP44.
Putoavilta pisaroilta ja roiskeilta kannattaa silti suojata jollakin purkilla, mutta ei tuo kummoista vaadi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30820
Liittynyt16.3.2005
Mouho
heikki = 100g

onpa pilkkahinnoissa nykyää...

edit. ei taida olla käypä yksikkö chileihin...
Härreguud. Kyllä minulle käy vallan mainiosti, jos joku maksaa 80 E per heikki. Voin myydä vaikka heti pakastimen tyhjäksi. Kuljetus ainakin Etelä-Suomen alueelle sisältyy hintaan, jos ostaa koko satsin (parisen kiloa).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat