Seuraa 
Viestejä3032
Liittynyt26.1.2010

IL uutisoi 3. 2. 2012: "Etelämantereen kätketyn järven metsästys: Mitä tutkijoille on tapahtunut?"

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201202 ... 7_ul.shtml

"Venäjän arktisen ja antarktisen tutkimuslaitoksen tutkijat ovat viikkoja poranneet napajäätikköä Etelämantereella tavoittaakseen vihdoin Vostok-järven, joka on ollut jopa 20 miljoonaa vuotta piilossa neljä kilometriä paksun jääkerroksen alla. Pinta-alaltaan peräti yli 15 000 neliökilometrin kokoinen ja paikoitellen puoli kilometriä syvä Vostok on maailman suurin tutkimaton järvi.

Jos poraukset sujuvat suunnitellusti, tutkijoiden pitäisi saavuttaa järven pinta kuluvan viikon aikana. Nyt kollegat Yhdysvalloissa ovat kuitenkin huolestuneet venäläisten kohtalosta.

- Emme ole kuulleet sanaakaan jäältä viiteen päivään, Montanan yliopiston ekologian professori John Priscu sanoo Fox Newsille."

John Priscu kertoo seuraavalla, hyvin mielenkiintoisella videolla Etelämantereen geologiasta, Vostok-joesta ja mm. Etelämantereen jäästä löytyneistä bakteereista:

http://www.metacafe.com/watch/2763296/j ... ntarctica/

Kohdalla 17:00 - 19:05 Priscu antaa mahdollisen vihjeen siitä, mitä tutkijoille on saattanut käydä.

Sivut

Kommentit (37)

Ne on kait päässy läpi ja kaasu on purkautunut ja tappanut porukan? Jossain oli järvestä purkautut CO2 ja tappoi kylällisen ihmisiä.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3032
Liittynyt26.1.2010

PSYbuse: Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Erinomainen dokkari Vostok-järvestä.

Ilmeisesti ovat päättäneet jatkaa poraamista, ja ovat kekesineet menetelmän, jolla Vostokin saastuminen ulkomaailman mikrobeilta ja porauksessa käytettävästä kerosiinistä voidaan estää: Poraaminen lopetetaan välittömästi, kun pora on puhkaisuut jään, jonka jälkeen porausreijästä poistetaan kerosiinia sen verran, että kerosiiniä ei valu itse järveen, vaan veden paine nostaa kerosiinin jään pinnalle.

"But the scientists came up with a clever way to make sure this debacle would not occur. They agreed to drill until a sensor warned them of free water. At that point they will take out the right amount of kerosene and adjust the pressure so that none of the liquids fall into the lake, but rather lake water would rise through the hole."

Lähde:
http://www.theblaze.com/stories/radio-s ... ctic-lake/

Väitetty tutkijoiden katoaminen on Foxin ankka.

http://www.usnews.com/news/articles/201 ... tists-safe

Fox Flub: Russian Vostok Lake Scientists Safe

The team of Russian scientists trying to uncover the prehistoric Lake Vostok miles beneath a surface of Antarctic ice are not lost, according to American Antarctic explorer John Priscu.

"I can assure you that they are not lost or out of contact," he wrote in an email. "I never said the Russians were lost."

Fox News reported that the team hadn't been heard from for more than five days.
inb4: "niinhän virallinen media haluaisi meidän uskovan..."

PSYbuse
Seuraa 
Viestejä1365
Liittynyt10.8.2010
spin0

Fox News reported that the team hadn't been heard from for more than five days.

inb4: "niinhän virallinen media haluaisi meidän uskovan..."
Fox News... Korkeintaan yhtä luotettava lähde kuin idän vastaava eli Russian Today. (Enemmän kyllä luotan tohon rt.comiin kuin foxnews.com:iin..)

Muoks: quotevirhe.

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Eilen luin jostain 2005 vuoden tiedejulkaisusta, että viimeiset kymmenet metrit olisi tarkoitus sulattaa ettei järveen pääse porauslaitteiden mukana mitään sinne kuulumatonta.

Saas kattoo ny mitä ne keksii.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3032
Liittynyt26.1.2010
SamBody
Hmmm... Täydellinen pimeys, 100% jään ympäröimä, ei mitään yhteyttä ulkomaailmaan. Mistähän tuollaisessa paikassa olisi revitty elämälle välttämätön energia?On mahdollista että Vostok-järven pohjassa olisi kuumia lähteitä, joista pulppuaa rikkipitoista vettä. Samanlainen ekosysteemi vallitsee syvien merten pohjassakin. Toisin kuin merissä, Vostok-järvi on ollut eristyksissä muusta eliöstöstä joitakin kymmeniä mijoonia vuosia, niin on jännä nähdä millainen eliöstö sinne on kehittynyt.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

Jospa sieltä löytyy 20 miljoona vuotta eristyksissä elänyt bakteerikanta. Johon ihmisen evoluutio vaiheiden vastustuskyky kadonnut 19 miljoona vuotta sitten. Tappaa talossa ja puutarhassa 100%.
Olisiko karanteenin paikka porareille, ennen kuin päästetään ihmisten ilmoille.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

miilu
Yllätyksenä minulle tuli se että vesi tuolla syvällä on +10C.
Niin minullekin. Missäs tällaisesta lämpötilasta on kerrottu?
Ainakin tähän asti tutkijat ovat arvioineet Vostok-järven keskilämpötilaksi n. -3,2 C.

Pari erinomaista tutkijoiden saittia Vostok-järvestä:
http://www.ldeo.columbia.edu/~mstuding/vostok.html
http://www.bibliotecapleyades.net/antar ... 20Contents

isompana: http://www.ldeo.columbia.edu/~mstuding/ ... n_high.jpg

SamBody
Mistähän tuollaisessa paikassa olisi revitty elämälle välttämätön energia?
Mahdollisen elämän mahdollisia energianlähteitä voisivat olla vaikkapa mahdollinen geoterminen energia tai mahdolliset klatraatit. Järvi sijaitsee tektonisesti aktiivisessa paikassa, joten geoterminen energia saattaisi tulla kyseeseen, joskaan sellaisesta ei ole havaintoja. Lisäksi järven lämpötilassa ja paineessa voisi esiintyä klatraatteja, joita elämä voisi hajottaa energialähteenä.

Mutta suoria havaintojahan Vostok-järven elämästä ei vielä ole, eikä sen puoleen mahdollisista energianlähteistäkään. Se kuitenkin tiedetään että elämää esiintyy maapallolla monenlaisissa äärioloissa, eikä ole mitenkään mahdoton ajatus että sitä voisi esiintyä myös Vostok-järvessä.

Esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychrophile ja http://en.wikipedia.org/wiki/Lithotroph

vorrester
Jospa sieltä löytyy 20 miljoona vuotta eristyksissä elänyt bakteerikanta. Johon ihmisen evoluutio vaiheiden vastustuskyky kadonnut 19 miljoona vuotta sitten. Tappaa talossa ja puutarhassa 100%. Olisiko karanteenin paikka porareille, ennen kuin päästetään ihmisten ilmoille.
Jos sieltä jotain elämää löytyy ovat ne omiin äärioloihinsa sopeutuneita ekstremofiilejä. Ne olisivat sopeutuneet aivan erilaisiin oloihin ja kemiaan kuin täällä pinnalla on tarjolla (esim. happipitoisuudet aivan eri luokkaa). Ennen kuin ne voisivat tehdä täällä yhtikäs mitään muuta pitäisi niiden kehittää keinot selvitä hengissä ja lisääntyä meidän oloissamme. Vasta sitten voisivat ylipäätään kuvitella kilpailevansa niitä noin 20 miljoonaa vuotta edellä olevien eliöiden kanssa, siis kaikkien niiden jotka ovat jo sopeutuneet näihin meidän oloihimme.

Karanteenin sijaan paljon suurempi haaste tulee olemaan pitää se näytteiden mahdollinen elämä hengissä kyllin kauan, että se voitaisiin eläväksi havaita.

miilu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt25.1.2011
spin0
miilu
Yllätyksenä minulle tuli se että vesi tuolla syvällä on +10C.
Niin minullekin. Missäs tällaisesta lämpötilasta on kerrottu?
Ainakin tähän asti tutkijat ovat arvioineet Vostok-järven keskilämpötilaksi n. -3,2 C.

Tuolla verkkouutusissa viittailtiin siihen suuntaan. Mitä sitten tuo "noin 10 astetta" on ja onko asteet celsiusta jäi vähän epäselväksi. Mainitsemasi arvo keskilämpötilasta "n. -3,2 C" voi kyllä olla okea, mutta jos mennään pohjan tuntumaan voi siellä olla paikallisesti hyvinkin lämmintä. Artikkelin lopussa on kyllä lähteet, mutta vajavaisen kielitaitoni vuoksi en lähtenyt niitä perkaamaan. Tuottaa jo lauseen myönteisen ja kielteisen sanoman erottaminen minulle ylivoimaiseksi.
Kuitenkin tuo sanonta "lämpimimmillään" poistaa keskilämpötilan mahdollisuuden.
"Järvi sijaitsee niin syvällä jään alla että paineen ja maan kuoren lämpötilan yhdistelmä pitää sen veden lämpimimmillään noin 10 asteisena."
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o ... -&Itemid=7
Voiko tuon läpileikkauskuvan perusteella sulkea pois savuttajat?
Entä mikä olisi veden ph ennuste?
Olisiko noissa olosuhteissa hiilidioksiidi ja metaani nestemäisinä kerroksina?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat