Seuraa 
Viestejä3299

IL uutisoi 3. 2. 2012: "Etelämantereen kätketyn järven metsästys: Mitä tutkijoille on tapahtunut?"

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201202 ... 7_ul.shtml

"Venäjän arktisen ja antarktisen tutkimuslaitoksen tutkijat ovat viikkoja poranneet napajäätikköä Etelämantereella tavoittaakseen vihdoin Vostok-järven, joka on ollut jopa 20 miljoonaa vuotta piilossa neljä kilometriä paksun jääkerroksen alla. Pinta-alaltaan peräti yli 15 000 neliökilometrin kokoinen ja paikoitellen puoli kilometriä syvä Vostok on maailman suurin tutkimaton järvi.

Jos poraukset sujuvat suunnitellusti, tutkijoiden pitäisi saavuttaa järven pinta kuluvan viikon aikana. Nyt kollegat Yhdysvalloissa ovat kuitenkin huolestuneet venäläisten kohtalosta.

- Emme ole kuulleet sanaakaan jäältä viiteen päivään, Montanan yliopiston ekologian professori John Priscu sanoo Fox Newsille."

John Priscu kertoo seuraavalla, hyvin mielenkiintoisella videolla Etelämantereen geologiasta, Vostok-joesta ja mm. Etelämantereen jäästä löytyneistä bakteereista:

http://www.metacafe.com/watch/2763296/j ... ntarctica/

Kohdalla 17:00 - 19:05 Priscu antaa mahdollisen vihjeen siitä, mitä tutkijoille on saattanut käydä.

Sivut

Kommentit (37)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Simplex
Seuraa 
Viestejä3299

PSYbuse: Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Erinomainen dokkari Vostok-järvestä.

Ilmeisesti ovat päättäneet jatkaa poraamista, ja ovat kekesineet menetelmän, jolla Vostokin saastuminen ulkomaailman mikrobeilta ja porauksessa käytettävästä kerosiinistä voidaan estää: Poraaminen lopetetaan välittömästi, kun pora on puhkaisuut jään, jonka jälkeen porausreijästä poistetaan kerosiinia sen verran, että kerosiiniä ei valu itse järveen, vaan veden paine nostaa kerosiinin jään pinnalle.

"But the scientists came up with a clever way to make sure this debacle would not occur. They agreed to drill until a sensor warned them of free water. At that point they will take out the right amount of kerosene and adjust the pressure so that none of the liquids fall into the lake, but rather lake water would rise through the hole."

Lähde:
http://www.theblaze.com/stories/radio-s ... ctic-lake/

Väitetty tutkijoiden katoaminen on Foxin ankka.

http://www.usnews.com/news/articles/201 ... tists-safe

Fox Flub: Russian Vostok Lake Scientists Safe

The team of Russian scientists trying to uncover the prehistoric Lake Vostok miles beneath a surface of Antarctic ice are not lost, according to American Antarctic explorer John Priscu.

"I can assure you that they are not lost or out of contact," he wrote in an email. "I never said the Russians were lost."

Fox News reported that the team hadn't been heard from for more than five days.
inb4: "niinhän virallinen media haluaisi meidän uskovan..."

PSYbuse
Seuraa 
Viestejä1365
spin0

Fox News reported that the team hadn't been heard from for more than five days.

inb4: "niinhän virallinen media haluaisi meidän uskovan..."
Fox News... Korkeintaan yhtä luotettava lähde kuin idän vastaava eli Russian Today. (Enemmän kyllä luotan tohon rt.comiin kuin foxnews.com:iin..)

Muoks: quotevirhe.

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Eilen luin jostain 2005 vuoden tiedejulkaisusta, että viimeiset kymmenet metrit olisi tarkoitus sulattaa ettei järveen pääse porauslaitteiden mukana mitään sinne kuulumatonta.

Saas kattoo ny mitä ne keksii.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3299
SamBody
Hmmm... Täydellinen pimeys, 100% jään ympäröimä, ei mitään yhteyttä ulkomaailmaan. Mistähän tuollaisessa paikassa olisi revitty elämälle välttämätön energia?On mahdollista että Vostok-järven pohjassa olisi kuumia lähteitä, joista pulppuaa rikkipitoista vettä. Samanlainen ekosysteemi vallitsee syvien merten pohjassakin. Toisin kuin merissä, Vostok-järvi on ollut eristyksissä muusta eliöstöstä joitakin kymmeniä mijoonia vuosia, niin on jännä nähdä millainen eliöstö sinne on kehittynyt.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Jospa sieltä löytyy 20 miljoona vuotta eristyksissä elänyt bakteerikanta. Johon ihmisen evoluutio vaiheiden vastustuskyky kadonnut 19 miljoona vuotta sitten. Tappaa talossa ja puutarhassa 100%.
Olisiko karanteenin paikka porareille, ennen kuin päästetään ihmisten ilmoille.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

miilu
Yllätyksenä minulle tuli se että vesi tuolla syvällä on +10C.
Niin minullekin. Missäs tällaisesta lämpötilasta on kerrottu?
Ainakin tähän asti tutkijat ovat arvioineet Vostok-järven keskilämpötilaksi n. -3,2 C.

Pari erinomaista tutkijoiden saittia Vostok-järvestä:
http://www.ldeo.columbia.edu/~mstuding/vostok.html
http://www.bibliotecapleyades.net/antar ... 20Contents

isompana: http://www.ldeo.columbia.edu/~mstuding/ ... n_high.jpg

SamBody
Mistähän tuollaisessa paikassa olisi revitty elämälle välttämätön energia?
Mahdollisen elämän mahdollisia energianlähteitä voisivat olla vaikkapa mahdollinen geoterminen energia tai mahdolliset klatraatit. Järvi sijaitsee tektonisesti aktiivisessa paikassa, joten geoterminen energia saattaisi tulla kyseeseen, joskaan sellaisesta ei ole havaintoja. Lisäksi järven lämpötilassa ja paineessa voisi esiintyä klatraatteja, joita elämä voisi hajottaa energialähteenä.

Mutta suoria havaintojahan Vostok-järven elämästä ei vielä ole, eikä sen puoleen mahdollisista energianlähteistäkään. Se kuitenkin tiedetään että elämää esiintyy maapallolla monenlaisissa äärioloissa, eikä ole mitenkään mahdoton ajatus että sitä voisi esiintyä myös Vostok-järvessä.

Esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychrophile ja http://en.wikipedia.org/wiki/Lithotroph

vorrester
Jospa sieltä löytyy 20 miljoona vuotta eristyksissä elänyt bakteerikanta. Johon ihmisen evoluutio vaiheiden vastustuskyky kadonnut 19 miljoona vuotta sitten. Tappaa talossa ja puutarhassa 100%. Olisiko karanteenin paikka porareille, ennen kuin päästetään ihmisten ilmoille.
Jos sieltä jotain elämää löytyy ovat ne omiin äärioloihinsa sopeutuneita ekstremofiilejä. Ne olisivat sopeutuneet aivan erilaisiin oloihin ja kemiaan kuin täällä pinnalla on tarjolla (esim. happipitoisuudet aivan eri luokkaa). Ennen kuin ne voisivat tehdä täällä yhtikäs mitään muuta pitäisi niiden kehittää keinot selvitä hengissä ja lisääntyä meidän oloissamme. Vasta sitten voisivat ylipäätään kuvitella kilpailevansa niitä noin 20 miljoonaa vuotta edellä olevien eliöiden kanssa, siis kaikkien niiden jotka ovat jo sopeutuneet näihin meidän oloihimme.

Karanteenin sijaan paljon suurempi haaste tulee olemaan pitää se näytteiden mahdollinen elämä hengissä kyllin kauan, että se voitaisiin eläväksi havaita.

miilu
Seuraa 
Viestejä850
spin0
miilu
Yllätyksenä minulle tuli se että vesi tuolla syvällä on +10C.
Niin minullekin. Missäs tällaisesta lämpötilasta on kerrottu?
Ainakin tähän asti tutkijat ovat arvioineet Vostok-järven keskilämpötilaksi n. -3,2 C.

Tuolla verkkouutusissa viittailtiin siihen suuntaan. Mitä sitten tuo "noin 10 astetta" on ja onko asteet celsiusta jäi vähän epäselväksi. Mainitsemasi arvo keskilämpötilasta "n. -3,2 C" voi kyllä olla okea, mutta jos mennään pohjan tuntumaan voi siellä olla paikallisesti hyvinkin lämmintä. Artikkelin lopussa on kyllä lähteet, mutta vajavaisen kielitaitoni vuoksi en lähtenyt niitä perkaamaan. Tuottaa jo lauseen myönteisen ja kielteisen sanoman erottaminen minulle ylivoimaiseksi.
Kuitenkin tuo sanonta "lämpimimmillään" poistaa keskilämpötilan mahdollisuuden.
"Järvi sijaitsee niin syvällä jään alla että paineen ja maan kuoren lämpötilan yhdistelmä pitää sen veden lämpimimmillään noin 10 asteisena."
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o ... -&Itemid=7
Voiko tuon läpileikkauskuvan perusteella sulkea pois savuttajat?
Entä mikä olisi veden ph ennuste?
Olisiko noissa olosuhteissa hiilidioksiidi ja metaani nestemäisinä kerroksina?

miilu
Voiko tuon läpileikkauskuvan perusteella sulkea pois savuttajat?
Ei voi, geologinen data on puutteellista ja kaaviokin perustuu vähäiseen dataan.

miilu
Entä mikä olisi veden ph ennuste?
En tiedä, mutta järven "kattoon" jäätyneen ilmeisesti järven vedestä muodostuneen jään pH on noin 6 (kts. Limnological conditions in Subglacial Lake Vostok, Antarctica).

miilu
Olisiko noissa olosuhteissa hiilidioksiidi ja metaani nestemäisinä kerroksina?
Niiden oletetaan noissa oloissa esiintyvän mm. klatraatteina, eli kiinteinä kaasuhydraatteina.

miilu
Seuraa 
Viestejä850
spin0

miilu
Olisiko noissa olosuhteissa hiilidioksiidi ja metaani nestemäisinä kerroksina?
Niiden oletetaan noissa oloissa esiintyvän mm. klatraatteina, eli kiinteinä kaasuhydraatteina.

Metaanihydraattia tuntuu olevan maapallolla valtaisa määrä kaasuvarantoon nähden.
http://www.tiede.fi/artikkeli/460/merte ... ta_myos_is
Vaarojakin on povattu. Ei ihme jos varovaisuuteen on kehoitettu tuossa porauksessa, ei vain Vostokjärven saastumisen ja mahdollisen ekosysteemin tuhoutumisen vuoksi. Vai onko metaanihydraattivaara pois suljettu?
http://www.ekofokus.com/2009/03/metaanihydraatti.html
Tarkempaa selvitystä en ole verkosta löytänyt siitä miten tuon porauskohdan suuri paine hallitaan, etenkin noissa olosuhteissa.

^ Venäläisten poraussysteemin ideana on että järven veden työntyessä porausaukkoon sen paine samalla laskee, jolloin vesi jäätyy tulpaksi. Sitten seuraavana (Antarktiksen) kesänä venäläiset aikovat käydä ottamassa näytteen jäätulpasta eri poralla. Eli mikäli venäläiset ehtivät porata läpi jo nyt tänä kesänä, saavat he näytteen tutkittavaksi noin vuoden päästä. Mikäli eivät ehdi poraavat he läpi sitten vasta ensi vuonna ja saavat näytteen 2014.

Siinä tapauksessa ensimmäiset näytteet Antarktiksen jäänalaisesta järvestä tuottavat britit, jotka aloittavat poraukset Ellsworth-järvellä ensi kesänä. He käyttävät tehokkaampaa kuumavesiporaa, jolla pääsevät noin 3 km paksun jään läpi muutamassa päivässä ottamaan näytteen järvestä ja sen pohjasedimentistäkin.
kts: Scientists Set to Drill to Buried Antarctic Lake

The British team will return to Lake Ellsworth in November 2012, and will drill down to the lake over the course of three days. Once the drill pierces the ice all the way through, "we'll get the samples back in 24 hours," Siegert said. "We'll get a pretty good understanding straight away whether there's life in the lake."Niin ja yhdysvaltalaiset alkavat porata omaa järveään kuumavesiporalla näillä näkymin tammikuussa 2013: http://www.scientificamerican.com/artic ... sed&page=3

Eli kaikenlaisia näytteitä odotettavissa ja tietenkin kiinnostavia tutkimustuloksia!

miilu
Seuraa 
Viestejä850
spin0
Eli kaikenlaisia näytteitä odotettavissa ja tietenkin kiinnostavia tutkimustuloksia!

Nuo porausnäytteet ovatkin jo tuoneet esille jään koostumuksesta ja niiden sisältämistä kaasuista paljon tietoa. Mielenkiinnolla odotan tuota sulatuksella tehtävää porausta. Mielenkiintoisinta siinä on mahdollisuus saada näytteitä myös pohjasedimentistä asti.
Kiitokset selkeistä vastauksista. Täytynee perehtyä lisää näihin maapallomme syvyyksien saloihin, kuten nyös ansiokkaaseen informaatioosi avaruuden säästä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat