Homejuusto homeessa?

Seuraa 
Viestejä9983
Liittynyt12.7.2010

Kaapista löyty vanha paketti jossa parasta ennen päivä oli 22.11.2011.
Eli noin 2 ja puol kuukautta vanhaa tavaraa.

Söin sen.

Mitä välii?
Sehän oli jo alunperin homeessa.

Paranee vaan vanhetessaan.
Oliskohan noin?

Kohta sen näkee...

Kommentit (7)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Homehdutan homejuustoa nykyään aniharvoin mutta muistan, että yli-ikääntyessään kyseinen juusto muuttuu kellertäväksi ja kovan koppuraiseksi. Se siis kuivuu eikä sitten enää houkuttele syömään.
Arvelen myös, että tarkoituksin homeutettua juustoa pilkuttaa tietty ja mauttamistavoiltaan tunnettu sienilaji mutta homehtuvaa juustoa käyttää sattumanvarainen mikroeliö.

Vierailija

Homejuustokin voi teknisesti ottaen homehtua. Pointti on siinä, että homejuuston oma home on penicillium-rotua, joka ei ole haitallista, mutta ulkoinen homeitiö, joka sitten homehduttaa juuston, voi olla periaatteessa ihan mikä vaan homerotu, myös myrkyllinen sellainen. Jääkaapista löytyy tutkimusten mukaan aika kovankin luokan bakteerikantoja, mutta käytännössä homehtuneen homejuuston syömisestä seuraa korkeintaan lievä ruokamyrkytys.

Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että pilaantunutta ruokaa ei tulisi syödä, koska se ei myytistä huolimatta paranna immuunipuolustusta, vaan pahimmassa tapauksessa tappaa. Aflatoksiini lienee eräs myrkyllisimmistä homeroduista, ja se voi aiheuttaa mm. maksasyöpää. Sitä esiintyy pieniä määriä kaikissa pähkinöissä, siemenissä, iduissa ja välillä myös hyvin vähäisiä määriä viljatuotteissa, eikä sitä nykytekniikoin saada poistettua niistä kokonaan. Se lisääntyy villisti kuumassa ja kosteassa ympäristössä, eli esim. pähkinöiden peseminen on epäsuositeltavaa.

Raspu
Seuraa 
Viestejä9983
Liittynyt12.7.2010
Bushmaster
Aflatoksiini lienee eräs myrkyllisimmistä homeroduista, ja se voi aiheuttaa mm. maksasyöpää. Sitä esiintyy pieniä määriä kaikissa pähkinöissä, siemenissä, iduissa ja välillä myös hyvin vähäisiä määriä viljatuotteissa, eikä sitä nykytekniikoin saada poistettua niistä kokonaan. Se lisääntyy villisti kuumassa ja kosteassa ympäristössä, eli esim. pähkinöiden peseminen on epäsuositeltavaa.



Muistan jostain lukeneeni että säänöllisesti vähintäin kolme kertaa viikossa pähkinöitä syövät (käsittääkseni sisältyy ruokavalioon eri variaatioina) elävät keskimäärin 4 vuotta muita pitempään. Amerikassa suositellaan nykyään pähkinöitä joka päivälle.

Se on se home nääs?
Toimiikohan pieninä annoksina lääkkeenä?

Vierailija

Eräiden tutkimusten mukaan myös niissä osavaltioissa, joissa taustasäteily on voimakkainta, on pienimmät syöpäluvut. Toisin sanoen, kausaliteetti tulee ottaa huomioon - pähkinöissä on todettu toisaalla olevan niin paljon erilaisia hyödyllisiä ravintoaineita, kuten laaja kirjo rasvoja, aminohappoja ja muuta vastaavaa, ja ottaen huomioon hyvin vähäiset aflatoksiinimäärät tähän suhteutettuna, olisin erityisen varovainen lähtiessäni vetämään korrelaatiota sen välille, että aflatoksiinilla voisi olla suojaava vaikutus. Aflatoksiinin kun epäillään aiheuttavan kolmansien maiden maha- maksa- ruokatorven- ja ruoansulatuselinten syöpäsairauksista varsin merkittävän osan, muiden tekijöiden ohella.

Se että sanoin kaikissa pähkinöissä, siemenissä ym. esiintyvän lähes aina jonkin verran aflatoksiinia ei tarkoita että sitä olisi niissä mielettömiä määriä - turvarajat ovat hyvin alhaiset, ja niitä on paremman seulonnan ja kasvatusmenetelmien johdosta voitu laskea vuosien mittaan, ja tänä päivänä aflatoksiinin pitoisuusrajat ovat kenties promilleja siitä, mitä kolmansien maiden ihmiset saavat arkipäiväisestä ruoasta, eli pähkinöitä ei missään nimessä kannata jättää sen vuoksi syömättä, että niissä VOI olla jäämiä eräistä karsinogeenisimmistä homeista joita tunnemme. Alkuperäiseen aiheeseen viitaten totesin, että jos homejuustoon pääsisi aflatoksiinia, niin se olisi terveydellisesti lähes katastrofaalista.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

Olen antanut itselleni kertoa että homejuusto ei kovin herkästi homehdu vääristä homeista. Se istutettu homekanta on juustossa niin tiheä ja elämänsä voimissaan ettei sinne vieraat homeet helpolla pesiydy. Homeet erittävät aineita jotka haittaavat toisten homeiden kasvua ja leviämistä.

Hyviin pitkään yli päiväyksen säilötyn juuston koostumus kuitenkin muuttuu kun home yhä enemmän pilkkoo juuston proteiineja aminohapoiksi ja ammoniakin haju kasvaa samassa suhteessa... Juusto ei välttämättä sitten olekaan enää sellainen kuin sen on alunperin tarkoitettu olevan vaan jotain muuta. Onko muutos parempaan vai ei onkin makuasia.

Uusimmat

Suosituimmat