Seuraa 
Viestejä45973

Tänään julkaistiin uusi kuntajakoehdotus, jonka hyvistä ja huonoista puolista keskustellaan tässä juonteessa.

Harras toiveeni on että edes tässä pidättäydyttäisiin
- seksuaalivähemmistöjen
- islaminuskoisten
- kansainvälisten salaliittojen (kotimaiset spekulaatiot sallittu)
- Lähi-idän kiistojen
- kreationististen höperruksien
- ilmastonmuutoksen
vatvomiselta ja keskusteltaisiin tulossa olevasta suuresta uudistuksesta.

UUsi kuntajako todella tulee, mutta yksityiskohtiin voi vielä vaikuttaa. Kunnallisvaalit on ensi lokakuussa.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (110)

Vaikeaa tuosta on huonoja puolia keksiä. Ja vaikka keksisikin, niin ihan sama. Jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole.

Tyypillistä kokoomus-politiikkaa, rahaa ei löydy ikinä palveluihin mutta guggenheim museoon kylläkin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
vapaatyyli
Tyypillistä kokoomus-politiikkaa, rahaa ei löydy ikinä palveluihin mutta guggenheim museoon kylläkinRahaa ei löydy, koska rahanluontioikeus on annetty yksityisille pankeille.
Toisekseen verokilpailu vie yritykset sinne missä veroja ei tarvitse maksaa. Suuryritykset, jotka näin voivat tehdä hallitsevat lähes kaikkia markkinasektoreita.

Kuntauudistus on ollut esillä jo EU:iin liityttäessä:

Promerit
Ulkoministeriön arkistosta löytyvästä neuvottelutavoitemuistiosta käy ilmi,. että EU-liittymissopimukseen luvatut tulevat suurkunnat suunniteltiin sisäasiainministeriössä jo vuonna 1992. Sisäasiainministerinä toimi tuolloin Mauri Pekkarinen

Näin kirjoittaa Sven-Olof Jakobsson Kokkolasta Keskipohjanmaa -lehdessä (11.9.2011) ja jatkaa:

Moni varmaan ihmettelee käynnissä olevaa kuntaliitoshysteriaa, ja ehkä myös tapaa, jolla päättäjämme kohtelevat meitä. Perustellen kuntaliitoksia taloustilanteen parantumisilla, jättävät he kertomatta, että Suomen EU-neuvotteluihin kuului velvoitteena suunnitella aluejakojärjestelmä, eli niin kutsuttu NUTS-jako, jonka viimeisiä vaiheita nyt toteutetaan.
Onko siis nykyisessä kuntien talousahdingossa kysymys EU:n aluehallinnon pakkototeuttamisesta? Eli, ovatko Suomen kuntataloudet tarkoituksella saatettu kestämättömään tilaan, koska kuntaliitokset eivät vapaaehtoisesti onnistu? Suurkunnista kun ei ole apua kuntalaisten peruspalveluiden taamiseen.
Ulkoministerössä tallennetusta suunnitelmasta paljastuu seuraavaa:
* NUTS I – viisi (5) suurlääniä, jotka Jouni Backman oli jo toteuttanut Paavo Lipposen hallituksen sisäministerinä.
* NUTS II – yhdeksäntoista maakuntaa, jotka oli jo valmiiksi sopeutettu EY-tukien jakelu- ja valvonta-alueiksi, eli TE-keskuksia varten.
* NUTS III – kahdeksankymmentäkahdeksan (88) pientalousaluetta, joista nyt tehdään PARAS-lain edellyttämät suurkunnat. Niiden tehtäväksi tulee peruspalveluiden “turvaaminen”
* EU-neuvotteluja varten tehty 88 pientalousaluetta esittävä kuntakartta oli esillä EY-ministeriryhmän kokouksessa 22.7.1993.
Näyttää siltä, että Suomen kuntien yhdistämisen tavoitteena ei suinkaan ole yksittäisten kuntien talouden parantaminen, vaan EU-aluehallinnon – NUTS III:en pakkototeuttaminen.
Tämän tietävät todennäköisesti useimmat päättäjistämme.

http://www.promerit.net/2011/09/kuntajuttu/
Harmi, että kuntakartta ei enää jostain syystä näy tuolla promerit.net:ssa.

Kauppalehti
Kuntauudistusta pohtinut työryhmä esittää kuntien määrän radikaalia vähentämistä. Esityksen mukaan kuntia olisi Manner-Suomessa 66-70, kun nyt kuntia on 320.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uu ... 1202117147
Vierailija
ZiPA
Vaikeaa tuosta on huonoja puolia keksiä. Ja vaikka keksisikin, niin ihan sama. Jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole.Nykyinen talousoppi

Köyhä + köyhä = rikas

Velkaa + velkaa = rikas

Onhan kaksi miinusta matemaattisesti +

Järkevää!

David
Seuraa 
Viestejä8877
kohveeman
Rahaa ei löydy, koska rahanluontioikeus on annetty yksityisille pankeille.
Toisekseen verokilpailu vie yritykset sinne missä veroja ei tarvitse maksaa. Suuryritykset, jotka näin voivat tehdä hallitsevat lähes kaikkia markkinasektoreita.

Puhutaan vapaasta kilpailusta, mutta mitä se sellainen muka nykypäivänä on, Yhteiskunta asettaa kaikenkarvaisia vaatimuksia, joista pienemmille yrityksille / yrittäjille muodostuu ylipääsemätön taakka.

Asia pitäisi olla niin, että jos yhteiskunta asettaa vaatimuksia yrityksille niin sen pitäisi myöskin maksaa niistä vaatimuksista koituvat kustannukset, jos kerran samaan hengenvetoon vaaditaan että kilpailu pitää olla vapaata.

Näin saavutettaisiin todellinen vapaan kilpailun tilanne eikä niin että vain ne saavat toimia, joilla siihen varat riittävät tai onnistuvat vielä lainoituksen pankista saamaan. Suuryritykset eivät (loppujen lopuksi) lisää hintakilpailua vaan vähentävät sitä.

Mitenkö tämä liittyy kuntapolitiikkaan / kuntakarttaan. Tietysti siten että kun pienemmissä kunnissa pk-yritykset joutuvat lopettamaan, ei verotulot riitä kunnan toimintojen ylläpitämiseen, samalla kun koko yhteiskunnan tukea yksittäisille kunnille ollaan poistamassa.

Mihinkä helvetin ghettoihin meitä ollaan oikein (ison rahan / byrokratian sanelemana) tunkemassa.

Delivers
Seuraa 
Viestejä449

Etäisyydet palveluihin tulevat uudistuksen myötä muodostumaan ongelmaksi tulevien suurkuntien reunakunnissa. Jos uudistus tällaisenaan toteutetaan, niin reunakunnat kuihtuvat ja keskittyvät suurempiin kaupunkikeskuksiin. Sitä ennen ongelma tulee olemaan lähidemokratian toteutuminen, kun entisen kunnan päätökset toteutetaan suurkunnan hallinnollisessa keskuksessa. Päätökset ovat vääjäämättä huonompia ja tehottomampia reunakuntien kannalta.

Näin yleisesti. Joidenkin kuntien kohdalla uudistus on vamasti vain hyvä asia. Jokaista tapausta tuleekin tarkastella erikseen ja karsia paketista kaikkein sopimattomimmat liitokset. Tässäpä haastetta poliittisten realiteettien vallitessa, liian helposti tulee käymään niin, että ne jotka huutavat kovempaa saavat tahtonsa läpi, eivät ne jotka joustoa tarvitsisivat.

Arbeit macht frei

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Reuna-alueiden äänestäjät rupeavat nyt varmaan keskittämään ääniään, jotta valtuustoon saadaan mahdollisimman paljon oman kylän poikia. Niinhän jotkin uskonnolliset ja etniset ryhmät täällä Oulussa ja Norjassa nyt jo tekevät.

Ja miten nuo uudet kunnat nimetään? Yhdistelemällä vanhojen nimiä? Tuleeko esim. Nummi-Pusulan, Lohjan ja Karjalohjan muodostamasta uudesta kunnasta Karja-Pusula? Ja Pornaisten, Mäntsälän ja Pukkilan kunnasta Porna-Pukkila? Ja kansainvälisesti: Helsinki + Espoo + Sipoo = Hels-Poopoo.

vierailija
Seuraa 
Viestejä216
ZiPA
Vaikeaa tuosta on huonoja puolia keksiä. Ja vaikka keksisikin, niin ihan sama. Jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole.

Olisiko kuitenkin kyse osaamattomuudesta. Sottungan kunta pystyy järjestämään 18% kunnallisverollaan 107:lle asukkaalleen mm: oman kunnanjohtajan, peruskoulun, leikkikoulun, päivittäisen terveydenhuollon, kaupan, postitoimipaikan, pankin, kirjaston, internetpisteen, oman seurakunnan, oman kirkon, kunnan kanslian ym.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40557
vierailija
ZiPA
Vaikeaa tuosta on huonoja puolia keksiä. Ja vaikka keksisikin, niin ihan sama. Jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole.

Olisiko kuitenkin kyse osaamattomuudesta. Sottungan kunta pystyy järjestämään 18% kunnallisverollaan 107:lle asukkaalleen mm: oman kunnanjohtajan, peruskoulun, leikkikoulun, päivittäisen terveydenhuollon, kaupan, postitoimipaikan, pankin, kirjaston, internetpisteen, oman seurakunnan, oman kirkon, kunnan kanslian ym.MIkä tahansa kyläpahanen pystyy tuohon, jos saa samat tuet valtiolta per naama. Ahvenanmaa on Suomen raskaimmin tuettua aluetta. Sinne rahdataan rahtilaivoittain rahaa. Ilman tukea se olisi varsin autio saariryhmä, jonka muutama kansainvälistä bisnestä tekevä laivanvarustaja omistaisi. 99,5 % ihmisistä joutuisi muuttamaan Suomeen tai Ruotsiin ja loput jäisivät herrojen palvelijoiksi.

Ahvenanmaan kanssa tuollaiset äärimmäiset älyttömyydet toimivat, koska siellä elää saman verran väkeä kuin mannersuomalaisessa pikkukaupungissa.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Mä en ainakaan pysty asioimaan enää pankissa jos mulla on kokoajan sellainen tunne, että joku Otaniemi kuuluu Helsinkiin. Ja kyllä siinä täytyy miettiä puolustuspolitiikka kokonaan uusiksi jos joku Porvoo tulee Helsingin naapuriksi. Helsingin on todennäköisesti liityttävä Natoon.

Mutta ihan aikuisten oikeasti, kun tuolla maakunnissa vaikuttaa ainakin osalla olevan maailma tuon näköinen, jonka tuohon ylle muotoilin, Virkkusen kandee laittaa hiukka eforttia maakuntien vakuuttamiseen siitä, että tämä uudistus olisi talouspoliittisesti ainoa tie.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Neutroni
vierailija
ZiPA
Vaikeaa tuosta on huonoja puolia keksiä. Ja vaikka keksisikin, niin ihan sama. Jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole.

Olisiko kuitenkin kyse osaamattomuudesta. Sottungan kunta pystyy järjestämään 18% kunnallisverollaan 107:lle asukkaalleen mm: oman kunnanjohtajan, peruskoulun, leikkikoulun, päivittäisen terveydenhuollon, kaupan, postitoimipaikan, pankin, kirjaston, internetpisteen, oman seurakunnan, oman kirkon, kunnan kanslian ym.MIkä tahansa kyläpahanen pystyy tuohon, jos saa samat tuet valtiolta per naama. Ahvenanmaa on Suomen raskaimmin tuettua aluetta. Sinne rahdataan rahtilaivoittain rahaa.

Kuntauudistus ei koske Ahvenanmaata. Ahvenanmaalla on 16 kuntaa ja 28 065 asukasta. Kun kuntauudistus toteutuu niin Manner-Suomessa on 66-70 kuntaa ja Ahvenamaalla on edelleenkin 16 kuntaa ja n. 28 000 asukasta.

Tietysti Ahvenanmaan kuntien virkamiehillä ei ole rasitteena kaksikielistä palveluvaatimusta vaan palvelukielenä on Ruotsi, sillä maakunnan virallinen kieli on ruotsi, ja väestöstä 90 prosenttia on ruotsinkielisiä. Suomenkielisiä on 5% eli samanverran kuin Suomessa on ruotsinkielisiä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Ainaki minun on vaikeaa ymmärtää , mitä säästöä sillä saavutethan jos kuntia liitethän yhthen ?
Lapin radiossa eräs haastateltu Lappilainen kansanedustaja ihmetteli ihan samaa.
Kuntien osalta halliontomenot , on korkeintaan 3-4 % luokkaa. Siinä ei kaksisia säästöjä saavuteta, ehkä tulee käymään jopa kokonaan päinvastoin osassa nuita tulevia suurkuntia.

Kuntien osaltahan sairaanhoito, ja koulutus ovat suurimpia menoeriä.
Kuntalaiset näköjään maksavat eläessään sairasvakuutusmaksuja, mutta sitte kun sairastuvat
niin eipä maksetut rahat olekkaa enää tallella, joten sairaanhoitoa ei kyetä riitävälle tasolle nostamaan.
Enkä ymmärrä miten se taso nousisi, vaikka kaikki suomen kunnat kasattas yhteen ?

Tuo kuntauudistus on täyttä paskaa, mitään osaamattomien virkamiesten päästämä älytön mölähys.
Toivottavasti tuolle käy kuten muillekki älyttömyuyksille.

Sensijaan että lähdettiin tuollaisille älyttömyyksien linjoille, oltas voitu kattoa niitä kuntia missä asiat on kunnossa, ja verrata niitten toimia niitten kuntien toimiin, joilla menee huonosti.

Myöskin koko kuntalain tulis nyt panna tarkemman tarkastelun alle, nykyisinhan kuntien yritysten ei sallita tekevän voittoa.
Kunnanki omistamien tai osaomistamien yritysten tulisi saada vapaasti tuottaa voittoa, jolloin voitot tulostettaisiin suoraan kunnan kassaan.
Kittilän kuntakin omistaa melkosuuren osuuden levitunturin voittoa tuottavasta hissiyhtiöstä, sieltä voitaisiin tulostaa voittoja kunnan tilille, mutta tietääkseni kaikki voitot kyseinen yhtiö on käyttänyt uusien kohteitten rakentamiseen.
Ymmärtääkseni kunnilla ympäri suomea on tuollaisia yhtiöitä jotka voisivat tuotta rahaa kunnan kasaan, mutta tietääkseni kuntalaki ei sitä salli ! Korjatkaa jos olen väärässä !

Sitte on myöskin sellainen hulluus syrjäseutujen kuntien osalta , että houkutellakseen lääkäreitä kuntaan joutuu kunta nostamaan lääkärinpalkkiot pilviin.
Monin paikoin on tilanne sellainen , että kuntaan harjoittelijaksi saatu lääkäriharjoittelija tienaa
Lapissa saman palkan kuin keskitason kokenut sairaalalääkäri eteläsuomessa.
Ja juuri lääkäreitten palkkiot ovat pienille kunnille ylivoimaisia, ja ne nostavat kuntien veroäyrejä.

Enkä mie ymmärrä miten kuntaliitokset alentaisivat lääkäreitten saamia huimia palkkoja ?
ja se mitä ehkä saavutettaisiinkin, se hupenisi pidentyneisiin sairaankuljetusmatkoihin.

Ja tunnetusti Ambulanssiyrittäjät rahoittuvat täällä suhteellisen nopeasti, heillä on omia lentokoneita ja ompase nähty tuollaisella yrittäjällä oma helikopterikin.
Joten yksi merkittävä säästö saavutettaisiin sillä , että sallittaisiin kunnalle sairaankuljetusyritys , kuten se oli joskus ennen, kunnallinen ambulanssi. Homma pelas tuolloin, mutta siittäki piti saaha joillekki hyvä rikastumisen kohde, ja kuntalaisten kustannuksella.
Niin että kyllähän niitä säästöjä löytyisi kokonaan muualta kuin kuntien yhdistämisestä, joka tuskin yhtään euroa tuottaa säästöjä.

Aslak
Ainaki minun on vaikeaa ymmärtää , mitä säästöä sillä saavutethan jos kuntia liitethän yhthen ?
Lapin radiossa eräs haastateltu Lappilainen kansanedustaja ihmetteli ihan samaa.
Kuntien osalta halliontomenot , on korkeintaan 3-4 % luokkaa. Siinä ei kaksisia säästöjä saavuteta, ehkä tulee käymään jopa kokonaan päinvastoin osassa nuita tulevia suurkuntia.Ei ehkä yhtä kuntaa tarkistellessa, mutta kun tuo kerrotaan 270:llä, niin alkaahan siitä jo summaa kertymään.

Neutroni

MIkä tahansa kyläpahanen pystyy tuohon, jos saa samat tuet valtiolta per naama. Ahvenanmaa on Suomen raskaimmin tuettua aluetta. Sinne rahdataan rahtilaivoittain rahaa. Ilman tukea se olisi varsin autio saariryhmä, jonka muutama kansainvälistä bisnestä tekevä laivanvarustaja omistaisi. 99,5 % ihmisistä joutuisi muuttamaan Suomeen tai Ruotsiin ja loput jäisivät herrojen palvelijoiksi.

Ahvenanmaan kanssa tuollaiset äärimmäiset älyttömyydet toimivat, koska siellä elää saman verran väkeä kuin mannersuomalaisessa pikkukaupungissa.
Suvaitsen haastaa sinua tässä asiassa. Minun käsittääkseni Ahvenanmaa maksaa veroja valtiolle, ja saa osan niistä takaisin "könttäsummana" (klumpsumman; vuonna 2010 suuruus 167 milj. eur, lähde). Huomaa sana "osan". Rahtilaivoilla sinne rahtaavat rahaa vain säätiöt, ellen ole ihan sekaisin.

Ahvenanmaalla on myös harkittu kuntien yhdistämistä. Viime maakäräjävaalien aikaan tein Nya Ålandin vaalikoneen. Siellä huomioni kiinnittivät mm. seuraavat kaksi kysymystä:

1) Riittääkö yksi kunta koko Ahvenanmaalle?
2) Pitäisikö julkisen liikenteen olla maksutonta koko Ahvenanmaalla?

Molemmat heitot aika utopistisia, mutta osoittavat, että eletäänpä sielläkin. Ahvenanmaalla kerran käyneenä en pidä yhden kunnan mallia lainkaan mahdottomana. Toisaalta en ole varma, voiko Suomen valtio puuttua siellä tapahtuviin asioihin noin rankasti. Mitäs se Kansainliiton päätös itsehallinnosta pitikään sisällään...?

Kehotan toisaalta rakastamaani vasemmistoa suureen varovaisuuteen. Taas kerran on se vaara, että SDP ja Vasemmistoliitto saavat syyt koko kuntauudistuksesta niskoilleen, mitä he eivät kyllä ole ansainneet. Siksi on syytä toimia ennen kaikkea järkevästi.

Voisiko joku muuten selittää, mitä tämä uutinen käytännössä merkitsee? Muistaakseni YLE:n uutisissa kuntauudistuksen tarpeellisuutta perusteltiin juuri "OECD:n vaatimalla kestävyysvajeen paikkaamisella", mitä se ikinä tarkoittaakaan. Liittyvätkö nämä asiat toisiinsa oikeastaan mitenkään?

Tässä asiassa on monta näkökulmaa. Ensimmäinen voisi olla siinä että kymmenen tehokkaimman kunnan joukossa ei ole yhtään kuntaa, jonka väkiluku on yli 100 000 asukasta. Näyttäisi vähän siltä että ideaali kunnan koko olisi 30 000 - 50 000 asukasta.

Tätä tietenkin em. tilannettaa vääristää pendelöinti. Eli moni "tehokas" kunta on ison "tehottoman" kunnan kyljessä. Eli perusinfra saadaan isosta kunnasta, mutta verot menee pieneen kuntaan. Esimerkkinä Sipoo PK-seudulla. Kun tätä tutkiin niin todellisuudessa tehokkain kuntakoko on jossain 60 - 200 tuhannen asukkaan haarukassa.

Tätä suuremmissä kunnissa alkaa sitten rahaa palamaan byrokratiian ja "kukkenheim" intoiluihin - eli poliittinen eliitti ja virkamiehet haluavat oman nimensä historian kirjoihin rakentamalla mitä typerimpiä monumentteja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat