Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Jos esim. soitan Etelä-Amerikkaan mitenkä se menee perille astin, eikä ole viivettä.

Meneekö Sateliitin kautta vai merikaapelia pitkin.?

Sivut

Kommentit (19)

Satelliitin kautta, ja on viivettä mutta sen verran ettei sitä välttämättä hoksaa. Alle puoli sekuntia.

Se ei kuitenkaan ole ihan toisella puolella maapalloa, niin ei tule niin monta satelliittihyppyä väliin.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6229
Liittynyt7.7.2007

Valollakin taitaa olla suunnilleen sama nopeus (ja viive), kuin radioalloilla. Ja valokaapelissa viivettä tulee myös koodereissa, dekoodereissa ja välivahvistimissa.

anama
Seuraa 
Viestejä51
Liittynyt6.2.2011

En tarkemmin tiedä miten homma toimii, mutta puhelimestasi tieto lähtee lähimpään (ts. siihen jossa paras signaalinvoimakkuus, kai?) tolppaan, josta se siirtyy luultavasti johonkin kyseisen operaattorin päämajaan. Sieltä signaali lähetetään satelliitille, ja sieltä vastaavasti vastaanottavan operaattorin tukiasemaverkkoon.

Ehkä näin?

SamBody
Seuraa 
Viestejä6218
Liittynyt3.5.2008
[size=150:nttrs4j0]Satellite telephony[/size:nttrs4j0]

A telecom satellite in geosynchronous orbit imposes a path length of at least 71000 km between transmitter and receiver which means a minimum delay between message request and message receipt, or latency of 473 ms. This delay can be very noticeable and affects satellite phone service regardless of available throughput capacity.

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_performance

Käytännössä tuo latenssi kuuluu n 1 sek "ylimääräisenä" viiveenä päästä-päähän.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Moose
Seuraa 
Viestejä203
Liittynyt2.5.2007

Meneväthän puhelutkin lähimmästä tolpasta eteenpäin kaapeleita pitkin. Normipuhelu ei paljoa kaistaa vie ja minä olen aina olettanut, että nuo menevät kaapeleita pitkin myös pitkät matkat. Jos etelä-amerikkaan tosiaan mennään satelliitin kautta niin mikä lienee pääsyy? Viiveet, yhteyden vakaus, joku muu?

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Nykyään käytetään merikaapeleita puhelujen, kuten nettiliikenteenkin välitykseen. Samassa kaapelissa on useita valokuituja, joten kapasiteettia kyllä löytyyy.

Satelliittien kautta välitettiin ennen paljonkin puheluita, mutta ne olivat todella raivostuttavia tuon viiveen vuoksi. Se todella häiritsi luontevaa puhelinyhteyttä.

Kännykkäpuhelut siirtyvät yleensä matosta suoraan kaapeliin, josta ne välittyvät netti/puhelin-verkon kautta kohti vastaanottajan tukiasemaa.

Moose
Viiveet, yhteyden vakaus, joku muu?Kun muutakaan ei ole. Ei taida paljoa puhelut enää satelliittien kautta hyppiä, niin paljon on mantereitaa yhdistetty merikaapeleilla.

Wikipedia sanoo aiheesta:
"The first and historically most important application for communication satellites was in intercontinental long distance telephony. The fixed Public Switched Telephone Network relays telephone calls from land line telephones to an earth station, where they are then transmitted to a geostationary satellite. The downlink follows an analogous path. Improvements in submarine communications cables, through the use of fiber-optics, caused some decline in the use of satellites for fixed telephony in the late 20th century, but they still serve remote islands such as Ascension Island, Saint Helena, Diego Garcia, and Easter Island, where no submarine cables are in service. There are also regions of some continents and countries where landline telecommunications are rare to nonexistent, for example large regions of South America, Africa, Canada, China, Russia, and Australia. Satellite communications also provide connection to the edges of Antarctica and Greenland."

En sitten tiedä miten tuoretta tietoa tuo on.

Joskus oli juttua afrikan maista joissa oli halvempaa soittaa eurooppaan kuin naapurimaahan. Satelliittikeskus kun oli euroopassa, ja naapuriin soittaessa tuli kaksi hyppäystä sateliitin kautta, maa 1-satelliitti - eurooppa-satelliitti-maa2. Tiedä sitten miten tuo pitää nykyään paikkaansa.

Ainakin Sambiaan menevät sekä data, että puhe sateliitin kautta. Ilmeisesti tuohon maailmankolkkaan ei ole kaapeleita vedetty. Afrikkaan pätee yleisestikin sama, poislukien pohjoisin ja eteläisin osa.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Nykyisin menee ilman muuta merikaapelia pitkin. Aikoinaan 1980 luvulla paljon USA:n soittaneena yhteydet menivät vielä satelliittia pitkin ja viiveet aiheuttivat sen, että jatkuvasti puhuttiin päällekkäin. Tuolloin oli voimassa suositus, ettei samaa puhelua pidä reitittää kahden satelliitin kautta, eli yhden satelliittihypyn jälkeen loppumatka piti hoitaa kaapelilla. En koskaan ole soittanut Havaijille, joten en tiedä, toteutuiko tuo suositus.

Nykyisten merikaapeleiden kapasiteetti on varsin hurja. Yhdessä kuidussa kulkee DWDM tekniikalla 10 Gbit/s "väriä" kohden ja kun värejä on 80 kpl eli yhteensä 800 Gbit/s. Traditionalisella PCM puhelintekniikalla puheyhteyteen tarvitaan 8 kbit/s, joten yksi kuitu pystyy välittämään 100 miljoonaa puhelua samanaikaisesti. Koska peruspuheluun tarvitaan hereillä oleva ihminen kummassakin päässä, yksi ainokainen kuitu riittää varmuudella valtameren ylitse puheluiden välittämiseen vuoden 2000 tekniikalla (ennen .com kuplan puhkeamista).

Lisäksi on muistettava, että yhdessä merikaapelissa on ainakin 4-8 kuitua ja kaapeleita on useita, joten en ainakaan ymmärrä, miksi joku puhelinoperaattori reitittäisi puheluita satelliitin kautta tuon ärsyttävän viiveen takia.

Ihan tosiaan ihmetyttää, mihin satelliittilinkkejä enää tarvitaan kehittyneissä maissa, kun valokuituverkko on hyvällä tarjolalla. Tietoliikenteen kehitysmaissa (esim. USA) satelliitteja käytetään edelleen paljon.

Ei se viivekään niin paha ollut kuin voimakas kaiku joka viiveellä kertasi oman puheen takaisin. Siinä sitä oli tekemistä pysytellä asiassa. Olikohan tämäkin satelliitin kautta välittämisen syytä?

Ja kuinka ollakaan, lähes siinä samassa tuli kokemustani kuvaava uutinen.

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Miten järjestelmä tietää missä mikäkin kännykkä on?

Välittyvätkö kännykkänumeron sijaintitiedot esim. USAsta saataville Eurooppaan,vai miten homma toimii?

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

installer
Miten järjestelmä tietää missä mikäkin kännykkä on?Kännykkäverkko perustuu ns. soluihin. Solu on käytännössä jokin tietty alue, joka jää yhden tukiaseman kuuluvuusalueen peittoon. Harvaanasutuilla alueilla solut ovat suurempia (jopa kymmeniä kilometrejä tukiaseman ympärillä), tiheästi asutuilla pienempiä (jopa vain kymmeniä metrejä). Solujen koko on myös riippuvainen käytetystä radioviestintä tekniikasta.

Tukiasema siis on kiinteään paikkaan, esim. rakennuksen seinälle tai mastoon kiinnitetty antenni ja radiolähetin, joka on yhteydessä operaattorin runkoverkkoon kiinteällä kaapelilla tai suunnatulla mikroaaltolinkillä (harvaan asutut alueet).

Kännykkä on aina yhteydessä kuuluvuudeltaan vahvimpaan tukiasemaan, liikkuessa kännykkä yksinkertaisesti vain vaihtaa automaattisesti tukiasemasta toiseen kun se etääntyy tukiasemasta ja lähestyy seuraavaa. Kännykkä siis periaatteessa viestii vähän väliä tukiasemien kanssa ilmoittaen sille tietonsa, tukiasema kertoo operaattorin puheluita välittävälle järjestelmälle missä tukiasemassa siis solussa tietty kännykkäliittymä on.

Kun puhelinnumeroon soitetaan, niin puhelu ohjataan kyseisen puhelinnumeron omistavan operaattorin runkoverkkoon. Operaattorin puheluita ohjaava järjestelmä tietää koko ajan mihin tukiasemaan kyseisen puhelinnumeroon liittyvä liittymä on sillä hetkellä yhteydessä. Sitten vain yksinkertaisesti siirretään puhelu kyseiseen tukiasemaan ja tukiasema lähettää kännykkään ilmoituksen tulevasta puhelusta, kun puheluun vastataan varataan tukiaseman käyttämältä taajuusalueelta kaistaa puhelun ajaksi.

Välittyvätkö kännykkänumeron sijaintitiedot esim. USAsta saataville Eurooppaan,vai miten homma toimii?Kännykän sijainti ei lähde operaattorin puheluita ohjaavaa järjestelmää kauemmaksi. Sijainti tiedolla ei ole merkitystä operaattorin verkon ulkopuolella. Sekin sijaintitieto mitä operaattori käyttää on maantieteellisesti summittainen. Eli siis tiedetään että tietty kännykkäliittymä on kiinni tietyn tukiaseman solussa. Jos halutaan tarkempi sijainti, sen voi operaattori mitata kännykän sijainnin useita tukiasemia hyödyntäen kolmiomittaamalla. Tätä ei kuitenkaan tehdä ainakaan Suomessa kuin viranomaisten määräyksellä. Toimintaperiaate sama kuin nyt satelliittinavigoinnin myötä käytöstä poistuneella radiosuuntimalla:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Radiosuuntima

Operaattoreiden välisiä puhelinyhteyksiä säätelee kunkin maan viestintäministeriö (tai vastaava), sekä kansainväliset sopimukset.

TieKu
Seuraa 
Viestejä581
Liittynyt25.5.2010
Electric shadow
Ei se viivekään niin paha ollut kuin voimakas kaiku joka viiveellä kertasi oman puheen takaisin. Siinä sitä oli tekemistä pysytellä asiassa. Olikohan tämäkin satelliitin kautta välittämisen syytä?
Anteeksi että tunkeudun väliin mutta kiinnostaisi tuo "kaikuminen". Toisinaan, ei kovin usein, oma ääni kuuluu voimakkaana ja viiveellä omaan korvaan, mistä tuo ilmiö johtuu. Niin ja se kaiullinen puhelu on useinkin mennyt vain naapuriin, tosin taitaa kiertää jostain hyvinkin pitkän mutkan kautta. Onko sillä mitään merkitystä, että liittymät ovat eri merkkisiä, Elisa ja Sonera.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat