Seuraa 
Viestejä2644
Liittynyt4.10.2005

Kun ukkonen jyrähtää usein iskee myös salama. Luonto plussan ja miinuksen sodassa generoi sähköä joka salaman muodossa iskee taivaalta maahan. Mistä salamaan saatava sähkö muodostuu ja voisko sähköä tuottaa keinotekoisesti samalla tavalla kuin salaman synnyssä?

Halki, poikki, pinoon - pois mielestä.

Kommentit (7)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
deep'n'dark
Kun ukkonen jyrähtää usein iskee myös salama. Luonto plussan ja miinuksen sodassa generoi sähköä joka salaman muodossa iskee taivaalta maahan. Mistä salamaan saatava sähkö muodostuu ja voisko sähköä tuottaa keinotekoisesti samalla tavalla kuin salaman synnyssä?Salama saa aina aikaan äänen, koska se nopeasti lämmittää purkauskanavan molekyylejä ja niiden laajeneminen saa aikaan pamauksen. Pilvisalamat ovat yleensä huomattavasti pidempiä ja niiden jyrinäkin kuuluu sen vuoksi pidempään, kun kestää eri aika ennenkuin ääni tavoittaa havaitsijan.

Sähkö syntyy hankaussähköstä, kun ilma liikkuu. Yleensä tähän tarvitaan lämpöä, joka saa ilman nousemaan nopeasti ylöspäin. Sopivissa lumimyrskyissäkin voi salamoida.

Korjaan hieman Volitansia.

Sähkö salamoihin muodostuu (ukkos)kuuropilvessä, yleensä sen yläosissa, erilaisten jääkiteiden hangatessa toisiinsa. Yleensä tavalliset sadekuuropilvet eivät yletä tarpeeksi korkealle (pitää olla tarpeeksi kylmääkin myös siellä yläosissa, jotta muodostuu oikeanlaisia jääpartikkeleita sähköistymistä varten). Eli siis pelkkä ilma ja vesihöyry ei ukkoseen riitä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Huomautan, että ukkospilven sähkövarauksen synnystä ei vielä tiedetä kovin paljoa. Ainakin oman käsitykseni mukan "hankausteoriaa" ei ole varsinaisesti vahvistettu, vaikka sitä pidetäänkin todennäköisimpänä syynä varausten erottumiselle ukkospilvessä. Olenpa lukenut sellaisestakin teoriasta, että myös itse jäätyminenen/sulaminen voisi olla osallisena varausten erotteluun. Myös yläilmakehällä varautuneine hiukkasineen voi olla osuutta asiaan. Ilmeisesti ilmiötä on kovin vaikea tutkia laboratoriossa.

Sekin on syytä muistaa, että "hankaussähkö" on vähän harhaanjohtava ilmaus. Sähkövaraushan ei oikeasti synny hankauksesta vaan ihan vaan siintä, kun kaksi eri materiaalia koskettavat toisiaan ja sitten erkanevat. Niinpä on ajateltu, etttä ehkä ukkospilvessäkin riittää, kun esim. ylöspäin matkalla olevat lumihiutaleet ja alaspäin matkalla olevat rakeet törmäilevät ja kuljettavat saamaansa varausta kukin omaan suuntaansa. Ongelmana tässä on lähinnä se, että molemmat osapuolet ovat jäätä, ts. samaa materiaalia. Pitäisi olla jokin hyvä syy siihen, miksis lumihiutaleen ja rakeen triboelektriset ominaisuudet poikkeaisivat toisistaan, mikä on edellytyksenä varausten erottumiselle.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

Tekniikka&talous uutisoi:


Avaruuden superbakteereista tulee hyvä energianlähde

Bakteerit, jotka tavallisesti elävät 30 kilometriä merenpinnan yläpuolella, osoittautuivat tehokkaiksi sähkön tuottajiksi, kertoo Physorg.

Newcastlen yliopiston tieteilijät ovat kehittäneet uuden biofilmin sähköntuotantoa varten. Biofilmi käyttää hyväkseen muun muassa Bacillus stratosphericus -bakteereita, jotka kiertävät Maata tavallisesti stratosfäärissä.

Tutkijat eristivät 75 erilaista bakteerilajia ja tutkivat niiden kykyä tuottaa sähköä mikrobisella polttokennolla (mfc). Valitsemalla parhaita bakteerilajeja tutkijat valmistivat keinotekoisen biofilmin, joka kaksinkertaisti polttokennon sähköntuotannon 105 watista 200 wattiin neliömetriä kohden verrattuna villinä rehottavaan polttokennoon.
Olisiko noilla jotain osaa ilmakehän sähköistämisessä!

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat