Seuraa 
Viestejä13176

Luin jostain että epänormaalitila on normaali ja esim. suomen talouskasvu mikä alkoi 50-luvulla ja loppui 90-luvun alkuun oli epänormaalia.

Järjestelmät rakennettu 70-80-luvun systeemeihin eikä niitä ole sen jälkeen päivitetty. eivät päättäjät tajua.

Parempi olisi että maan annettaisiin mennä Mad Max-elokuvista tutulle tasolle, niin voidaan aloittaa alusta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Mitä on talouskasvu? Kun ihmiset ovat tyytymättömiä, vaivaisia, sairaita tai peloissaan, saadaan aina lisää yhteiskunnallista vipinää, mikä on hyvä juttu, koska sen nimi on talouskasvu. Tätä pyhää kulmakiveä ei sovi kyseenalaistamahan, koska sen varaan on koko valuuttajärjestelmä rakennettu. Aivan sama jos resurssit ei riitä, koska mallinnuksessa ja teorioissa tosiasioita ei tarvitse ottaa huomioon.

Tätä kuuluisaa "talouskasvua" on erittäin helppo luoda, jos on käytössä halpoja energianlähteitä. Kohta kiinalaiset ja intialaiset maksavat kuitenkin meidän [size=85:1jke6syk](venäläisestä)[/size:1jke6syk] öljystä paremman hinnan, eli Suomen systeemiin syötettävän energian määrä vähenee ja kallistuu. Talouskasvu hyytyy väistämättä, ellei ole muutoksen pelkoon jämähtänyt jo aikaisemminkin.
Voidaan ylistää sivistystä, koulutusta ja siniverisyyttä ja ties mitä, mutta kun öljyhanat hiipuu, niin koko järjestelmä, kaikki sitä ylläpitävät ideologiat ja uskomukset joutuvat melko perusteelliseen remonttiin. Kivuttominta olisi sopeutua näihin muutoksiin ennen sen suurempaa kriisivaihetta.

Velkaa on alati lisää, mutta sopeutumis- tai muutoshalua ei tunnu olevan pullamössössään sikailevalla maailmaneliitillä, johon suomalaisetkin hyvin pitkälti kuuluvat. Kyllähän se tulevaisuus tulee kuitenkin, vaikka mitä tehtäis, eli v***t muista..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6670
Carcara
Mitä on talouskasvu?

Talouskasvu on mediaanitulojen inflaatiokorjattua kasvua. Tämä on ainoa rehellinen talouskasvun mittari.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Ainut jolla on jotain merkitystä on fyysiset tuotteet ja palvelut. Ei Suomessa ole talouskasvua vaan katteetonta velaksi elämistä ja se taas tarkoittaa että enemmin tai myöhemmin (siis enemmin) öljyn tulo lakkaa ja sitrukset katoavat kaupoista. Olen edelleen positiivisesti yllättynyt jos täällä vältytään nälkäkuolemilta kun kriisi pääsee päätöspisteeseensä.

Reaalinen talouskasvu mitataan BKT:n muutoksesta. Eli tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvo. Reaalinen kasvu on puhdistettu inflaatiosta, mutta ei velkaantumisen vaikutuksesta.

barbababa
Reaalinen talouskasvu mitataan BKT:n muutoksesta. Eli tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvo. Reaalinen kasvu on puhdistettu inflaatiosta, mutta ei velkaantumisen vaikutuksesta.Huomatkaa, että talouskasvu voi olla myös negatiivista, "miinusmerkkistä".

planetisti
Seuraa 
Viestejä463

Eli jos kahden perättäisen vuoden BKT:eet ovat BKT(n) ja BKT(n+1), niin talouskasvu prosentteina on
(BKT(n+1)-BKT(n))/BKT(n)
?

Mikä on tavoite tuolle prosentille, ja miksi? Tuohan tarkoittaa eksponentiaalista kasvua, mikä ei ole mahdollista ylläpitää. Miten varaudumme ei-eksponentiaalisen talouskasvun aikakauteen? Eli koska aletaan puhumaan talouskasvusta absoluuttisena rahasummana?

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5152

Kun öljytuotteiden hinta nousee kasvaa kulutus ja BKT lisääntyy.

Kysymys: Kasvoiko hyvinvointi?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Taha I
Seuraa 
Viestejä5528
ROOSTER
Kun öljytuotteiden hinta nousee kasvaa kulutus ja BKT lisääntyy.

Kysymys: Kasvoiko hyvinvointi?
Tietysti kasvoi, nimittäin jos sattui olemaan öljyn välitysportaassa hommissa. Öljyn tuotantohinta pyörii dollarin/barreli hujakoilla, kuten on pyörinyt noin sata vuotta.

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215

Ei kai talouskasvu mikään itsetarkoitus ole. Pikemminkin seuraus olosuhteista joissa ihmisillä on mahdollisuus toteuttaa itseään: työskennellä, yrittää, luoda, keksiä, käydä kauppaa jne.

planetisti
Mikä on tavoite tuolle prosentille, ja miksi?Kansantaloudet koko maailmassa seuraavat suht nätisti käyrää, jossa noin 3% vuotuinen reaalitalouskasvu pitää työllisyyden muutoksen nollassa. Yli tuon arvon, ja työllisyys lisääntyy. Alle 3% reaalitalouskasvu, ja työttömyys lisääntyy. Työllisyyden kannalta talouskasvu on siis pakollista.

Pari kuvaa. Ensimmäinen käppyrä on Suomesta, toinen jenkkilästä.

Toisinsanoen, jos haluat talouskasvun loppuvan, varaudu massiiviseen työttömyyteen. Hankaluutena on se, kuinka ylläpitää kysyntää 3% vuotuiselle reaalikasvulle, kun palkat eivät ole nousseet samaan tahtiin ja kysyntä on ylläpidetty massiivisella velkaantumisella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat